Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kemencében sült leveles rétes

Kemencében sült leveles rétes
Kemencében sült leveles rétes
70 perc / előkészület: 40 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (28)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a rétest azért szeretem sütni, mert hamar megvan, nem kell attól félni, hogy nem nyúlik, ráadásul nagyon finom.
 

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A tésztalap megkenéséhez

A megtöltött tészta megkenéséhez

ajánlat

Ajánlom házi tejfölből elkészíteni a rétes tésztáját, azzal a legfinomabb. Sütőben is lehet sütni.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet, tojást, tejfölt, pici sót összegyúrjuk rétestészta keménységűre, ha kell, langyos vizet is öntünk hozzá.
  2. Cipóvá formáljuk, és kinyújtjuk 3-4 mm vastagra, téglalap alakúra.
  3. A zsírt meglangyosítjuk, és annyi lisztet teszünk bele, hogy rántás sűrűségű legyen. Ezt rákenjük a kinyújtott tésztára, és a megkent tésztát felcsavarjuk. Addig pihentetjük, amíg a tölteléket elkészítjük. (Ebből öt rúd lesz, egy gáztepsivel.)
  4. Bármivel megtölthetjük (alma, túró, mák, káposzta, cseresznye, meggy). Ha kész a töltelék, akkor a felcsavart tésztát ötfelé vágjuk, és egyenként kinyújtjuk 2 mm vastagra. A fele kinyújtott tésztára rászórjuk a tölteléket, és lazán felcsavarjuk, zsírozott tepsibe tesszük.
  5. 1 db tojást 1 ek tejföllel kikeverünk, és ezzel kenjük be a tepsibe tett rétesrudakat, és sütjük.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 28 796
elküldve: 10
receptkönyvben: 478
elkészítve: 15/21
Facebookon megjelent: -

szakács

Benkő Károlyné

Mióta szakács: 2010.01.15.
5 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: nehéz
kategória: rétes
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

leveles rétes, rántásos rétes

Hozzászólások (28)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

vmzsuzsa
vmzsuzsa Sun, 2016-02-07 18:08

Nagyon finom lett. Könnyű elkészíteni. Mivel csak 2 rudat csináltam, nem lett tele a tepsi, ezért eldeformálódott sütés közben, egy helyen fel is repedt a tészta.A kérdésem: az alaptésztát ki kell dolgozni gyúráskor, vagy csak összegyúrni? Én csak összegyúrtam. Lehet, hogy azért szakadt ki az oldala? Zsuzsa

Ninane
Ninane Tue, 2013-05-14 15:39

Ez nagyon finom lett, bár kicsit kemény lett a tésztája, de lehet hogy azért mert túl sok tojással kentem meg, vagy pedig mert fehér tönkölylisztet használtam javarészt, legközelebb sima liszttel is kipróbálom, bár jobb szeretek mindent kicsit egészségesebben megsütni :-) Köszönöm a receptet!

fanny
fanny Wed, 2012-07-04 12:29

Üdv!
Kemencében szeretném sütni a rétest! Hogy csináljam? Mennyire kell felfűteni, mennyi ideig sütni? Adna arra is egy jó tanácsot, mivel fűtsem fel a kemencét? Várom válaszát!

benkovendeghaz
Benkő Károlyné / benkovendeghaz Fri, 2012-07-06 06:09

Szia Fanny!
A legjobb az akác fa,hosszabb méretre kell vágni és vékonyabbra hasítani,hogy gyorsabban elégjen. Én az erdőbe mikor fát szedtünk össze szedtem a vékonyabb ágfát azzal szoktam fűteni.
A kemencében megrakom a tüzet,rakok rá annyi fát,hogy legyen parazsam,majd a parazsat széjjel terítem a kemence alján és egy kis kosár (egy öl fát) fával megrakom,úgy hogy az egész kemence alján égjen a tűz.Körülbelül másfél kosár fa fogy el.Addig a rétest elkészítem.Ha leégett a tűz akkor kihúzom az összes parazsat,(kiszedem a kemencéből a parazsat, egy bádog vödörbe szoktam) lezárom a füst nyílást,hogy a meleg ne menjen ki.Én próba sütést szoktam végezni,a tészta anyagából egy kis darabot lecsípek és beteszem sülni.Öt percet várok,ha nem ég meg a teteje hanem szépen pirul akkor berakom a rétessel megrakott tepsiket. 20-30 perc alatt megsül,nem megyek el onnan ,10 perc alatt megnézem,ha nagyon pirulna akkor fenn a kéménybe a füst elzárót kihúzom hogy a meleg menjen el,ne süljön gyorsan,ha kell akkor még az ajtót is résnyire kinyitóm.Nagyon szépen egyenletesen sül,ráadásul a kemencében sült ételek és tészta félék nagyon finomak,másabb az állaguk.A tészta féléknek nem kell nagyon befűteni,viszont ha húsokat sütök kétszer annyi fát tüzelek el és a parazsat nem szedem ki,hanem körbe tolom a kemence szélére.
Jó sütést kívánok! Honlapom címe:benkovendeghaz.geszta.hu

gaboka1
gaboka1 Fri, 2012-06-22 15:13

szeretnem megkerdezni hogy eletromos sutoben hany fokon kell sutni koszonom szepen

kiscookta
kiscookta Wed, 2012-06-06 10:12

Kedves Hölgyem! Szeretném kipróbálni a receptjét, lehet, egy kissé merész lenne tőlem!!
Sosem sütöttem még rétest, pedig nálunk nagy favorit! Én személy szerint a káposztásat szeretem, de sajnos csak nagyon kevés helyen lehet kapni, de az sem olyan, mintha az ember saját maga készítené el otthon! Megpróbálom a receptet! Sütésben nem vagyok még eléggé "felfejlődve", én inkább "főzős" vagyok. Egy kicsit elkavarodtam a leírásnál. Tudna nekem segíteni abban, hogy miként vágjam fel 5 részre? lehet hogy csak túlkomplikálom a dolgot, de biztos ami biztos inkább megkérdezem! Köszönöm!!

benkovendeghaz
Benkő Károlyné / benkovendeghaz Thu, 2012-06-07 22:13

Kedves kiscookta!
A tésztát kinyújtjuk téglalap alakúra kb 3 mm vastagságúra és megkenjük a rántásos zsírral és felcsavarjuk,ebből egy rúd lesz és ezt daraboljuk fel öt részre.
Ezt a rétest nem lehet elrontani nagyon egyszerű.Sok sikert a sütéshez.

kiscookta
kiscookta Fri, 2012-06-08 11:34

Még eszembe jutott egy kérdés!! kb. hány fokon és mennyi ideig kell sütni a sütőben? nekem villany tűzhelyem van, légkeveréses. Köszönöm a segítséget!!

sweetmate4you
sweetmate4you Mon, 2011-10-31 21:59

Kedves Benkone!!

A retes nagyon jol sikerult, 5*****-os, meg soha nem keszitettem hazilag. Nekem zsir helyett margarinnal keszult, igy is superul osszejott. Megegyszer koszonet erte es varom tovabbi finomsagait. Udvozlettel Sonja Stuttgartbol!!

Maja50
Maja50 Sun, 2011-09-25 10:53

Nagyon jól néz ki a rétes meg próbálom én is elkészíteni mert még olyat nem sütöttem !!! Köszönöm szépen a receptet .KELLEMES SZÉP NAPOT üdv Mariak

benkovendeghaz
Benkő Károlyné / benkovendeghaz Mon, 2011-07-04 21:40

Kedves Benkőné!
Én csak zsírral sütöttem eddig,de szerintem nem lesz elrontója se a vaj se a margarin csak drágább lesz a tésztája és még finomabb.Kíváncsi vagyok az eredményre.

tetej
Tetej / tetej Mon, 2011-07-04 12:38

Szeretném meg kérdezni, hogy zsír helyet margarint, vagy vajat használhatok e. A vejem vegás és zsírt sem használhatok.Előre is köszönöm Benkőné.

kuckuli
kuckuli Fri, 2011-04-22 21:14

Évekig ezt a fajta rétest sütöttem, senki nem vette észre, hogy nem nyújtott rétes. Le is fagyasztottam feltekerés és feldarabolás után, egyenként fóliába csomagolva. Nagyon finom !

tigris75
tigris75 Tue, 2011-03-22 15:11

Isteni könnyű dolgozni vele .
Ezután minden héten lesz rétes.
Nagyon finom.,köszi a receptet

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-11-22 22:28

Hálásan köszönöm! :)

benkovendeghaz
Benkő Károlyné / benkovendeghaz Mon, 2010-11-22 21:56

Szia Katyus!
Nekem gázsütőm van,először a legnagyobb fokozaton (8-ason)sütöm,ha kezd pirulni a teteje akkor vissza veszem 4-es fokozatra.Fél óra alatt megsül egy tepsivel.
Üdv?benkovendeghaz

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-11-29 09:48

Megsütöttem, nagyon kelendő volt, másnapra már éppen csak jutott belőle.. :D
Fantasztikus recept!!!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-11-22 17:50

Üdv!
Nagyon nyálcsorgató ez a recept, én holnap készülök megsütni, és az lenne a kérdésem, hogy hány fokon kell sütni? Nekem elektromos sütöm van. Előre is köszönöm a választ! Katalin

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2010-09-14 12:24

Nagyon szépen köszönöm a receptet de szeretném megkérdezni milyen lisztbol kel csinálni?talan sima lisztbol?es meg azt szeretnem megkerdezni milyen liszt a rétes liszt mert cseh orszagban ilyen nincs csak sima,félgrizes liszt vagy grizes.koszi szepen a segitseget

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-06-18 12:59

Elnézést, de a 2,5 dl tejföl nem sok a 30 dkg liszthez? Még nem csináltam meg, de szeretném, de én sokallom ezt a mennyiséget, mert ez ugye a nagyobb dobozos tejfölnek felel meg.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-06-18 21:45

Kedves Mamika0101!
Nem sok bele 2,5 dl tejfől,könnyű,nyújtható lágy tésztát kell gyúrni,akkor lesz finom a rétesünk.Ha így készíti el nagy sikere lesz.Üdv.benkovendeghaz

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2010-06-22 09:21

Köszönöm válaszát! Hétvégén kipróbálom. :-)

iza
iza Thu, 2010-05-06 18:33

Ma megsütöttem!Nagyon finom volt.Vittem a szomszéd asszonyomnak,és már el is kérte a receptet!Nekem is meg van valahol ez a recept,nagyon régi,de még sosem sütöttem meg.Most itt volt az ideje!Hétvégén dupla adagot fogok csinálni!Nagyon gyorsan kész van,és nagyon finom!Én még tettem bele egy pici ecetet is.Köszönöm,puszi

160
finomliszt 30 dkg
tojás 1 db
tejföl 2.5 dl
0 ízlés szerint
disznózsír 1 ek
finomliszt 1 csapott ek
tojás 1 db
tejföl 1 ek