r
Nosalty Logó

Kígyórétes meggyes túrótöltelékkel

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Lakos Benedek
Kígyórétes meggyes túrótöltelékkel
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 10% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 301 kcal
  • 10% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 3001 kcal
  • 10% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 260 kcal
  • 10% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Kálcium
  • Vas
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.7 g

Zsír

  • Összesen
    12.2 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    77 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    359.5 g
  • Cink
    66 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    54 mg
  • Vas
    51 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    122 mg
  • Nátrium
    34 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    34.5 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    42.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    96 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    6 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    30 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    49 mg
  • Retinol - A vitamin:
    93 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    40 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    88 micro
Összesen 301 kcal
  • 10% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Kálcium
  • Vas
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    96.6 g

Zsír

  • Összesen
    122.1 g
  • Telített zsírsav
    69 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    30 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    767 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3595.1 g
  • Cink
    656 mg
  • Szelén
    150 mg
  • Kálcium
    545 mg
  • Vas
    507 mg
  • Magnézium
    133 mg
  • Foszfor
    1216 mg
  • Nátrium
    341 mg
  • Réz
    26 mg
  • Mangán
    22 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    345.3 g
  • Cukor
    98 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

VÍZ

  • Összesen
    427 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    965 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    119 micro
  • K vitamin:
    44 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    63 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    301 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    249 micro
  • Kolin:
    491 mg
  • Retinol - A vitamin:
    928 micro
  • α-karotin
    34 micro
  • β-karotin
    400 micro
  • β-crypt
    72 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    876 micro
Összesen 3001 kcal
  • 10% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Kálcium
  • Vas
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.4 g

Zsír

  • Összesen
    10.6 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    67 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    312.3 g
  • Cink
    57 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    47 mg
  • Vas
    44 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    106 mg
  • Nátrium
    30 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    30 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    37.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    84 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    26 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    22 micro
  • Kolin:
    43 mg
  • Retinol - A vitamin:
    81 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    35 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    76 micro
Összesen 260 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Elkészítés

A tésztához

  1. Az élesztőt felfuttatjuk a cukros, langyos tejben, a lisztet pedig elkeverjük a sóval. Ha az élesztő kész, hozzáadjuk a tejes keveréket és a tojást a liszthez, majd egységes masszát gyúrunk. Ekkor fokozatosan hozzáadagoljuk a puha vajat is, míg fel nem veszi az összeset. A műveletet érdemes robotgéppel vagy kézi mixerrel végezni, ugyanis sok vajat használunk, ettől nagyon ragacsos, zsíros lesz eleinte a tésztánk.
  2. Az alaposan kidolgozott tésztát (a felülete legyen sima és enyhén hólyagos), kivajazott edényben, letakarva duplájára kelesztjük. Közben elkészítjük a tölteléket.

A töltelékhez

  1. A túrót, tejfölt, vaníliás cukrot és kristálycukrot, a citromhéjat és -levet valamint egy darab tojást konyhai aprítóban nagyjából simára dolgozzuk (maradhat benne néhány túrórög). A töltelék ne legyen túl híg, mert akkor ki fog folyni a süteményből, az állaga legyen hasonló a körözöttéhez.
  2. A Cointreau-t felmelegítjük majd az aszalt meggyre öntjük és hagyjuk, hadd szívják meg magukat a szemek. Ha ez megtörtént, a lecsöpögtetett aszalt gyümölcsöt a túróhoz keverjük.
  3. A megkelt tésztát lisztezett felületen egészen vékonyra nyújtjuk, majd elosztjuk (gondolatban) három sávra. A középső sávra halmozzuk a túrótölteléket, a két szélsőt pedig átlósan kétujjnyi sávokra vágjuk.
  4. Az egyik végéről elindulva behajtjuk a tésztaszéleket: mindig felváltva hajtogatunk egy tésztacsíkot jobbról, egyet balról, míg be nem fedtük az egész süteményt.
  5. A megformázott kígyórétest óvatosan átemeljük egy sütőpapíros tepsire (de akár már közvetlenül azon is végezhetjük a formázást, ha elfér rajta), majd lekenjük egy felvert tojással.
  6. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol nagyjából 40 perc alatt készre sütjük. Ha kész, hagyjuk kihűlni és szeletekre vágva tálaljuk.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Receptkönyvben: 29
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 16
  • Össznézettség: 2248
  • Feltöltés dátuma: 2024. március 07.

Receptkategóriák

további kategória: húsvét kategória: kalács receptek húsvétra
Kígyórétes meggyes túrótöltelékkel
Lakos Benedek 265 recept

Az még hagyján, hogy nem teljesen tiszta, mitől kígyó ez a rétes, de inkább ez utóbbi, ami még nagyobb fejtörést okoz, hisz inkább kalácsra hajaz a sütemény. De sebaj, nem érdemes ilyen apróságok mentén leragadni, maga a tény sokkal fontosabb, hogy ez egy isteni, foszlós és gazdag kelt tészta, amelyben friss, aromás túrótöltelék kígyózik.

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Címlapról ajánljuk

Ezt főzheted – A csodás május 31 receptje, ami csak...

Cikksorozatunkban minden hónap elején összegyűjtjük a kedvenceinket regisztrált felhasználóink fogásai közül. Most májusi, tavaszi és napfényes fogások következnek, méghozzá sok-sok friss alapanyagból. Csatlakozzatok ti is a Nosalty gasztroközösségéhez, töltsétek fel receptjeiteket, és inspiráljátok egymást az év minden napján.

Nosalty

További cikkek