Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Karamellmázas francia krémes

Karamellmázas francia krémes
Karamellmázas francia krémes
65 perc / előkészület: 30 perc főzés: 10 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gyakran csinálom. Szerintem finomabb, mint a bolti.

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A krémhez és a habhoz

A mázhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztához valókat gyúrjuk össze alaposan. Két részre osszuk el. Nyújtsuk ki kb 30x25 cm-re, és villával szurkáljuk jól meg. Tegyük egy tepsi hátára. 220 fokon süssük meg. Kb. 12 perc alatt. Hagyjuk kihűlni. Az egyik megsült tésztát egy mélyebb falú (normál, nem gáztepsi) tepsibe fektetjük, majd erre kerül a krém.
  2. Nyújtsuk ki a másik tésztát is, és villával szurkáljuk jól meg. Tegyük egy tepsi hátára. Ezt is süssük meg.
  3. Egy nagy lábasba feltesszük a víz 3/4-ét forrni a cukor 1/3-ával. A pudingporokat a maradék vízzel csomómentesre keverjük. Ha forr a víz, adjuk hozzá a kikevert pudingokat, és jó sűrűre főzzük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük a többi cukorral. Melegen, lazán keverjük a kész pudingba.
  4. Az egyik tésztát egy tálcára/tepsibe tesszük. A kész krémet melegen simítsuk rá a tésztára egyenletesen. Hagyjuk jól kihűlni, hogy megdermedjen. Felverjük addig a tejszínt is. Karamell-mázhoz a cukrot egy lábosban kevés vízzel összeolvasztjuk. A kávét a tejjel és a liszttel keverjük össze, és adjuk a cukorhoz. Kicsit besűrítjük, levesszük a tűzről, és keverjük bele a margarint, és azonnal simítsuk rá a másik tésztalapra. Gyorsan vágjuk fel akkora kockákra, amekkorára majd vágni szeretnénk a sütit, mert ha megköt töredezni fog rajta a máz ha akkor vágjuk el.
  5. A megdermedt vaníliás krémre rákenjük a felvert tejszínt. A tetejére helyezzük a tetőt. Pár órára hűtőbe tesszük.
  • sütési hőfok: 200°C
  • tepsi mérete: 25x25 cm
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 24
össznézettség: 180 518
elküldve: 23
receptkönyvben: 409
elkészítve: 17/28
Facebookon megjelent: 1

szakács

dyna144

Mióta szakács: 2012.11.11.
7 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
receptverseny: 2. Haas Receptverseny
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
alkalom: Anyák napja, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

francia krémes, házi krémes, karamellás tetejű krémes szelet

Hozzászólások (16)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

beyuci
beyuci Sun, 2017-04-23 13:55

Ma elkészítettem, másodszorra is sikerült,olyan,mint a képen!
Köszönöm a receptet,tényleg finomabb,mint a bolti,már nem is akarok venni,mert az elkészítése is pofon egyszerű és megvan egy óra alatt!

Szilviaa
Szilviaa Sun, 2013-12-29 20:45

Megcsináltam ezt a karamellmázat, de nekem nem ilyen lett sajnos. Hanem olyan, mint a dobos torta tetején lévő máz. Miután beletettem a tejet, azután sem világosodott ki ilyen színűre..:( A végén már öntögetni kezdtem hozzá a tejet, hátha világosodik, de még 3 decitől sem lett sokkal világosabb. Nem tudom mit ronthattam el..?

starki
starki Sun, 2013-03-10 16:16

Elkészítettem, nagyon finom lett! De lenne egy kérdésem: a tetején a máz kicsit hígabb, mint szerettem volna, kicsit lecsurgott az oldalán és átlátszó, de ízre tökéletes. Mi lehetett a baj?

dyna144
dyna144 / dyna144 Sun, 2013-03-10 19:48

Örülök hogy izlett.
Szerintem a cukrot jobban karamelizálni kellett volna akkor és utána jól besűriteni.

starki
starki Mon, 2013-03-11 09:19

Köszi, legközelebb megpróbálom így. Üdv, Ildikó

Szakiani
Szakiani Sun, 2013-03-03 16:53

Pont a krémes tetejére való karamellmáz receptjére vadásztam, erre tessék: ott mosolygott rám a címlapon. Köszönöm, biztosan kipróbálom majd.

fasigy1
Amazóna / fasigy1 Sat, 2013-03-02 07:52

Kössz! A krémes eddig is tiszta sor volt,Szeretjük. A karamelizált tetőt pedig kipróbálom.

vcsuka
pussycat / vcsuka Fri, 2013-03-01 16:02

Ebbe most rogton bele tudnek harapni:)) olyan guszta! Nagyon ugyes vagy, ez gyonyoru:) Udv. Veronika

Keszti
Keszti Wed, 2014-09-17 01:58

Sziasztok!

Hát én megcsináltam, de soha többet nem fogom! Csak azért regisztráltam, hogy elmondjam ezt ITT mindenkinek! Ezzel a kedvenc sütimmel kb. 20 ember előtt égtem le, akiknek szerettem volna megcsinálni! Elmondanám, hogy nem ez volt az első sütim életemben, meg nem is a második...sőt még itteni receptből is csináltam már egy jó párat! Szerintem ebben a receptben semmi sem jó!
Konkrétan:
1--A tészta olyan kemény lett, -pedig mindent jól csináltam, kimértem szépen-, hogy szinte vágni sem (!) lehetett! Először azt hittem, majd biztos a krémtől megpuhul...hát nem! Maradt "csizmatalp"! Aki szerint ez a tésztája, az még nem evett jó krémest.
Köze sincs ahhoz a puha leves tésztához, amiből ténylegesen a cukiban csinálják!
2--Elég fura volt, hogy vízzel kell pudingot főzni...de gondoltam megcsinálom, mert ez van ideírva! Megkóstolva bűn rossz volt, hozzákeverve a cukros tojásfehérje segített rajta, de nem lettem "meggyőzve"!
3--A cukormáz viszont - ha lehet ezt még fokozni- "feltette az i-re a pontot"!!! Az olyan folyós és rossz lett, ami se akkor, se később nem szilárdult meg (1 nap múlva sem!). Nemhogy felvágni nem lehetett.., örültem, ha nem folyik szerte szét...így a felvágás már szóba sem jöhetett!
Azt már csak halkan jegyzem meg, hogy az elkészítési idő kb. 2,5 óra, és nem 1 óra... de oké...mondjuk, hogy én nagyon "ügyetlen" vagyok.., viszont aki nem tizedjére csinálja az szerintem szintén nagyon "ügyetlen" lesz!
Én is a fotó miatt választottam ezt a receptet, de most már azt sem hiszem el, hogy az egy házilag készített süti fotója és nem egy cukrász fotó. Már csak azért sem, mert a fotón is -én- leveles tésztával látom! Amúgy nagyon érdekelne, -és ezt hasznos lett volna beleírni a receptbe-, hogy milyen tejszínből sikerülhet otthon, olyan "cukrász" tejszínhabot csinálni, amit fel lehet kemény habbá verni, fel lehet kenni és utána nem folyik szét, hanem úgy áll ahogy a képen!
Biztos bennem van a hiba..., de úgy vélem, ha már receptet adunk közzé, aminek - vélhetően- nem az a célja, hogy felbosszantsuk azt, aki meg szeretné csinálni, akkor próbáljunk már meg reális elkészítési időt megadni.
Én azt elhiszem, hogy századszorra már nagyon gyorsan megy, de arra is gondolni kéne,hogy aki először próbálja ki, annak több időre lesz szüksége!Az 1 óra pedig igen messze van a valóságtól! Én, ha elolvasok egy receptet és azt írják oda, hogy 1 óra az elkészítési ideje, akkor nem arra fogok gondolni, hogy a Stahl Judit 1 óra alatt el tudja készíteni a tv-ben az előkészített alapanyagokból, hanem arra, hogy ÉN OTTHON EGYEDÜL ELKÉSZÍTEM elejétől a végéig 1 óra alatt.

731
finomliszt 25 dkg
margarin 15 dkg
tojássárgája 1 db
tejföl 1 dl
ecet 1 ek
1 csipet
vaníliás pudingpor 3 tasak
cukor 5 dkg
tojásfehérje 5 db
porcukor 15 dkg
víz 0.8 l
habtejszín 3.5 dl
habfixáló 2 csomag
tej 0.4 dl
porcukor 18 dkg
víz 2 ek
instant kávé 0.5 teáskanál
finomliszt 1 evőkanál
margarin 5 dkg