r
Nosalty Logó

Karácsonyi torta Jamie Olivertől

szapbea
Karácsonyi torta Jamie Olivertől
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

Tészta

Bevonat

1066
Kalória
10.7g
Fehérje
180.2g
Szénhidrát
28.8g
Zsír
153.4g
Víz
179.7g
Koleszterin
5.1g
Élelmi rost
147.3g
Cukor
  • 3% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 8% Zsír

Tészta

Bevonat

Összesen 1066 kcal
  • 3% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 8% Zsír

Tészta

Bevonat

Összesen 8515 kcal
  • 3% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 8% Zsír

Tészta

Bevonat

Összesen 271 kcal
  • 3% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.7 g

Zsír

  • Összesen
    28.8 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    180 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    417.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    24 mg
  • Kálcium
    86 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    33 mg
  • Foszfor
    153 mg
  • Nátrium
    117 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    180.2 g
  • Cukor
    147 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    153.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    268 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    18 mg
  • D vitamin:
    25 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    30 micro
  • Kolin:
    107 mg
  • Retinol - A vitamin:
    258 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    118 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    227 micro
Összesen 1066 kcal
  • 3% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    85.5 g

Zsír

  • Összesen
    230.6 g
  • Telített zsírsav
    135 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    68 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    1438 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3339.4 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    196 mg
  • Kálcium
    691 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    268 mg
  • Foszfor
    1223 mg
  • Nátrium
    933 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    1441.3 g
  • Cukor
    1178 mg
  • Élelmi rost
    41 mg

Víz

  • Összesen
    1227.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2145 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    148 mg
  • D vitamin:
    198 micro
  • K vitamin:
    73 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    239 micro
  • Kolin:
    856 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2065 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    948 micro
  • β-crypt
    100 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1813 micro
Összesen 8515 kcal
  • 3% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.7 g

Zsír

  • Összesen
    7.3 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    46 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    106.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    22 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    39 mg
  • Nátrium
    30 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    45.8 g
  • Cukor
    37 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    39 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    68 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    27 mg
  • Retinol - A vitamin:
    66 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    30 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    58 micro
Összesen 271 kcal

Elkészítés

Tészta

  1. A szilvát és a cseresznyét aprítsuk fel kis darabokra, majd a kandírozott gyümölccsel, héjjal, mazsolával, áfonyával, ribizlivel együtt tegyük egy nagy tálba. Öntsük rá a rum felét (1,25 ml), jól keverjük meg, és hagyjuk állni a hűtőben éjszakára, hogy jól összeérjenek az ízek, és a gyümölcsök megszívják magukat. (Ha van időnk, néha forgassuk át.)
  2. Másnap melegítsük elő a sütőt 150 fokra. Egy 26 vagy 28 cm-es tortaformát vajazzunk és lisztezzünk ki.
  3. Tegyük a lisztet, a fűszereket és a sót egy nagy tálba, és szitáljuk át. Adjuk hozzá a rumos gyümölcsökhöz, és jól forgassuk meg.
  4. Egy másik tálban verjük fel habosra a vajat a cukorral. Egyesével törjük bele a tojásokat, jól keverjük el, mielőtt beleütjük a következőt.
  5. Végül keverjük el a lisztes keverékkel, amíg egynemű masszát nem kapunk. Kanalazzuk a tésztát a formába, és tegyük a 150 fokos sütőbe kb. 2 órára, vagy amíg aranybarnára sül, végezzünk tűpróbát.
  6. Ha kész, fogpiszkálóval fúrjunk lyukakat a tésztába, és a maradék rummal itassuk meg még melegen. Hűtsük le a tortát, vegyük ki a formából, és helyezzük egy tányérra vagy tortatálra.

Bevonat

  1. A mázhoz verjük fel a tojásfehérjéket, majd ha már majdnem teljesen kemény, adagoljuk bele lassan az átszitált porcukrot egy kanállal. A végén keverjük bele a citromlevet is, ettől lesz szép fényes a bevonat.
  2. Dekoráljuk a kihűlt tortát a habbal, én fakanállal alakítottam ki a csúcsokat, de akár habzsák segítségével rózsákkal is díszíthetjük. Végül hagyjuk keményre száradni.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Sütés ideje: 120 p
  • Sütés hőfoka: 150 °C
  • Tepsi mérete: 26

A legjobb választás karácsonyra ez a minden finomsággal teli, kinézetében is ünnepi angol torta. Olyan karácsonyi ízek dominálnak benne, mint a narancs és a szegfűszeg, a rummal áztatott tészta, és a gyümölcsök pedig még pikánsabbá teszik a sütit. Jamie receptjéhez képest annyit változtattam rajta, hogy ő fahéj helyett szerecsendióval fűszerezi, és több cukrot tesz bele, amiből visszavettem, mert az aszalt gyümölcsök is nagyon édesek voltak, de ez ízlés kérdése. Az eredeti, skót változatát whiskyvel locsolják meg :-) 

További receptek

Legegyszerűbb epertorta

Három gyönyörűen rózsaszín réteg, végtelen mennyiségű eper, retró hangulat: az alábbi torta mindezeket nyújtja az őt elkészítőknek. Süssük meg az eperszezon csúcsán, amikor a ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Vége a keto diadalmenetének? Ezek az étkezési trendek hanyatlanak majd...

Ahogy belépünk 2026-ba, nemcsak az figyelhető meg, hogy új trendek születnek, hanem az is, hogy néhány korábban óriási népszerűségnek örvendő irányzat kezd kifulladni. Egyre többen keresnek kiegyensúlyozottabb, fenntarthatóbb és egészségtudatosabb megoldásokat, és ez szépen lassan kihúzza a szőnyeget egyes trendi koncepciók alól is.

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...