r
Nosalty Logó

Karácsonyi torta Jamie Olivertől

szapbea
Karácsonyi torta Jamie Olivertől
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

Tészta

Bevonat

1066
Kalória
10.7g
Fehérje
180.2g
Szénhidrát
28.8g
Zsír
153.4g
Víz
179.7g
Koleszterin
5.1g
Élelmi rost
147.3g
Cukor
  • 3% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 8% Zsír

Tészta

Bevonat

Összesen 1066 kcal
  • 3% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 8% Zsír

Tészta

Bevonat

Összesen 8515 kcal
  • 3% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 8% Zsír

Tészta

Bevonat

Összesen 271 kcal
  • 3% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.7 g

Zsír

  • Összesen
    28.8 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    180 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    417.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    24 mg
  • Kálcium
    86 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    33 mg
  • Foszfor
    153 mg
  • Nátrium
    117 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    180.2 g
  • Cukor
    147 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    153.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    268 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    18 mg
  • D vitamin:
    25 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    30 micro
  • Kolin:
    107 mg
  • Retinol - A vitamin:
    258 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    118 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    227 micro
Összesen 1066 kcal
  • 3% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    85.5 g

Zsír

  • Összesen
    230.6 g
  • Telített zsírsav
    135 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    68 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    1438 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3339.4 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    196 mg
  • Kálcium
    691 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    268 mg
  • Foszfor
    1223 mg
  • Nátrium
    933 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    1441.3 g
  • Cukor
    1178 mg
  • Élelmi rost
    41 mg

Víz

  • Összesen
    1227.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2145 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    148 mg
  • D vitamin:
    198 micro
  • K vitamin:
    73 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    239 micro
  • Kolin:
    856 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2065 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    948 micro
  • β-crypt
    100 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1813 micro
Összesen 8515 kcal
  • 3% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.7 g

Zsír

  • Összesen
    7.3 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    46 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    106.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    22 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    39 mg
  • Nátrium
    30 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    45.8 g
  • Cukor
    37 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    39 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    68 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    27 mg
  • Retinol - A vitamin:
    66 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    30 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    58 micro
Összesen 271 kcal

Elkészítés

Tészta

  1. A szilvát és a cseresznyét aprítsuk fel kis darabokra, majd a kandírozott gyümölccsel, héjjal, mazsolával, áfonyával, ribizlivel együtt tegyük egy nagy tálba. Öntsük rá a rum felét (1,25 ml), jól keverjük meg, és hagyjuk állni a hűtőben éjszakára, hogy jól összeérjenek az ízek, és a gyümölcsök megszívják magukat. (Ha van időnk, néha forgassuk át.)
  2. Másnap melegítsük elő a sütőt 150 fokra. Egy 26 vagy 28 cm-es tortaformát vajazzunk és lisztezzünk ki.
  3. Tegyük a lisztet, a fűszereket és a sót egy nagy tálba, és szitáljuk át. Adjuk hozzá a rumos gyümölcsökhöz, és jól forgassuk meg.
  4. Egy másik tálban verjük fel habosra a vajat a cukorral. Egyesével törjük bele a tojásokat, jól keverjük el, mielőtt beleütjük a következőt.
  5. Végül keverjük el a lisztes keverékkel, amíg egynemű masszát nem kapunk. Kanalazzuk a tésztát a formába, és tegyük a 150 fokos sütőbe kb. 2 órára, vagy amíg aranybarnára sül, végezzünk tűpróbát.
  6. Ha kész, fogpiszkálóval fúrjunk lyukakat a tésztába, és a maradék rummal itassuk meg még melegen. Hűtsük le a tortát, vegyük ki a formából, és helyezzük egy tányérra vagy tortatálra.

Bevonat

  1. A mázhoz verjük fel a tojásfehérjéket, majd ha már majdnem teljesen kemény, adagoljuk bele lassan az átszitált porcukrot egy kanállal. A végén keverjük bele a citromlevet is, ettől lesz szép fényes a bevonat.
  2. Dekoráljuk a kihűlt tortát a habbal, én fakanállal alakítottam ki a csúcsokat, de akár habzsák segítségével rózsákkal is díszíthetjük. Végül hagyjuk keményre száradni.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Sütés ideje: 120 p
  • Sütés hőfoka: 150 °C
  • Tepsi mérete: 26

A legjobb választás karácsonyra ez a minden finomsággal teli, kinézetében is ünnepi angol torta. Olyan karácsonyi ízek dominálnak benne, mint a narancs és a szegfűszeg, a rummal áztatott tészta, és a gyümölcsök pedig még pikánsabbá teszik a sütit. Jamie receptjéhez képest annyit változtattam rajta, hogy ő fahéj helyett szerecsendióval fűszerezi, és több cukrot tesz bele, amiből visszavettem, mert az aszalt gyümölcsök is nagyon édesek voltak, de ez ízlés kérdése. Az eredeti, skót változatát whiskyvel locsolják meg :-) 

További receptek

Óriás piskótatallér

Sokunk kedvenc piskótás-zselés-csokis édessége gigantikus formában kerülhet most asztalra: igen, ez itt egy óriás piskótatallér. 30 centiméteres átmérője nem az egyetlen ...

Lakos Benedek

A család tortája

Ezt a különleges tortát a sokszínűség ihlette. Tele van különféle gyümölcsökkel, különböző ízekkel, és ami a legfontosabb, egy nagy adag szeretettel!

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek