r
Nosalty Logó

Kápiapaprikás-epres krémmel töltött mandulás linzer

Mónika B.
Kápiapaprikás-epres krémmel töltött mandulás linzer
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Gyúrt linzertészta

Kápiapaprikás-epres krém

716
Kalória
11g
Fehérje
73.3g
Szénhidrát
44.1g
Zsír
130.4g
Víz
154.8g
Koleszterin
5.5g
Élelmi rost
32.9g
Cukor
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 17% Zsír

Gyúrt linzertészta

Kápiapaprikás-epres krém

Összesen 716 kcal
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 17% Zsír

Gyúrt linzertészta

Kápiapaprikás-epres krém

Összesen 4290 kcal
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 17% Zsír

Gyúrt linzertészta

Kápiapaprikás-epres krém

Összesen 255 kcal
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 50% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    11 g

Zsír

  • Összesen
    44.1 g
  • Telített zsírsav
    21 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    17 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    155 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    408.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    84 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    78 mg
  • Foszfor
    206 mg
  • Nátrium
    16 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    73.3 g
  • Cukor
    33 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

Víz

  • Összesen
    130.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    395 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    115 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    74 micro
  • Kolin:
    83 mg
  • Retinol - A vitamin:
    282 micro
  • α-karotin
    16 micro
  • β-karotin
    1180 micro
  • β-crypt
    337 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    128 micro
Összesen 716 kcal
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 50% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    65.8 g

Zsír

  • Összesen
    264.7 g
  • Telített zsírsav
    125 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    99 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    26 g
  • Koleszterin
    929 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2450.5 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    116 mg
  • Kálcium
    505 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    470 mg
  • Foszfor
    1236 mg
  • Nátrium
    97 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    439.6 g
  • Cukor
    197 mg
  • Élelmi rost
    33 mg

Víz

  • Összesen
    782.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2372 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    42 mg
  • C vitamin:
    691 mg
  • D vitamin:
    87 micro
  • K vitamin:
    43 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    446 micro
  • Kolin:
    499 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1692 micro
  • α-karotin
    97 micro
  • β-karotin
    7082 micro
  • β-crypt
    2022 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    767 micro
Összesen 4290 kcal
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 50% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    3.9 g

Zsír

  • Összesen
    15.8 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    55 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    146.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    30 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    28 mg
  • Foszfor
    74 mg
  • Nátrium
    6 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    26.3 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    46.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    142 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    41 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    27 micro
  • Kolin:
    30 mg
  • Retinol - A vitamin:
    101 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    423 micro
  • β-crypt
    121 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    46 micro
Összesen 255 kcal

Elkészítés

Gyúrt linzertészta

  1. A lisztet a lágy vajjal összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a darált mandulát, a cukrot, a vaníliát, a sütőport, a tojássárgáját, s kézzel jól összedolgozzuk. Ahhoz, hogy színes, napsárga tésztánk legyen, 2 tk kurkumát dolgozunk még a tésztába. Fóliába csomagolva a hűtőben pihentetjük 1 órát.
  2. A hűtőből kivett tésztát lisztezett munkafelületen kb. 2 mm vékonyra nyújtjuk. A tészta puha, a mandula miatt törékeny, vékonyan mindig lisztezzük újra a tetejét, ha a teteje repedezni kezd vagy ragad. Körülbelül 5 cm-es kiszúróval kiszaggatjuk úgy, hogy ugyanannyi lyukas legyen, mint amennyi nem lyukas.
  3. Sütőpapírral borított tepsire rakosgatjuk, és 170 C-ra előmelegített légkeveréses sütőben kb. 10-12 perc alatt megsütjük. Nem szabad őket túlsütni, maradjanak szép világosak, ne nagyon kapjanak színt, puhák még, mikor a sütőből kivesszük őket, de szépen meg fognak szilárdulni.

Kápiapaprikás-epres krém

  1. A kápia paprikákat egy sütőzacskóban, 200 fokon megsütjük. Addig sütjük, míg itt-ott foltos nem lesz, amíg el nem kezd megégni a héja. Ez kb. 40-50 perc. A sült paprikát lezárt zacskóban, edényben kihűtjük, s hűlés után a héját lehúzzuk. A paprikaszeleteket is apróra daraboljuk, kb. 1*-1 cm-es darabokra vágjuk, tépkedjük.
  2. Közben az epret kb. 1*1 cm-es darabokra felkockázzuk.
  3. Egy kisebb lábasban a felkockázott epreket, a feldarabolt sült paprikát és a cukrot összekeverjük, 5-6 percig összeforraljuk. A fahéjjal és a citromlével ízesítjük. Közben a keményítőt elkeverjük a vízben, s a forrásban lévő epres-paprikás raguhoz öntjük. Állandó keverés közben további 1 percig főzzük még. A tűzről lehúzott krémbe belekeverjük a felkockázott vajat. Majd az egész krémet hagyjuk kihűlni.
  4. A kihűlt linzereket a kápiapaprikás-epres krémmel vastagon megkenjük, s összeragasztjuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 60 p
  • Főzés ideje: 8 p
  • Sütés ideje: 12 p
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

A linzert én valahogy a téli, adventi sütik között tartottam eddig számon. De ezzel a paprikás-epres töltelékkel nagyon is friss, tavaszi. Az év első (görög, de édes) epreiből nálam ez a kis linzer készült. A linzerkékhez kis extrával járul hozzá a szép sárga szín, amit a kurkumától kapott. Bátran használjuk a kurkumát, az ízében nem érződik, s még egészséges, talán gyógyhatású is- A szokatlan töltelék élénkpiros színéhez az édeskés sült paprika ad hozzá sokat, ami az eperrel meglepően jól kiegészíti egymást.

További receptek

Florentine

Ha kekszre vágynátok és kipróbálnátok valami újdonságot, akkor ismerkedjetek meg a florentine-nel, ezzel a ropogós és természetéből adódóan gluténmentes, édes tallérral. Ennek a ...

Rosanics Petra

Címlapról ajánljuk

Top Receptek