r
Nosalty Logó

Diós-birsalmás linzerkarika

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Lakos Benedek
Diós-birsalmás linzerkarika
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 3% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A birslekvárhoz

A linzertésztához

Az összeállításhoz

Összesen 524 kcal
  • 3% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A birslekvárhoz

A linzertésztához

Az összeállításhoz

Összesen 4185 kcal
  • 3% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A birslekvárhoz

A linzertésztához

Az összeállításhoz

Összesen 220 kcal
  • 3% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 50% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    5.9 g

Zsír

  • Összesen
    27.9 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    81 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    210.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    54 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    32 mg
  • Foszfor
    96 mg
  • Nátrium
    13 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    65.9 g
  • Cukor
    35 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    101.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    184 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    23 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    32 micro
  • Kolin:
    37 mg
  • Retinol - A vitamin:
    177 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    60 micro
  • β-crypt
    31 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    66 micro
Összesen 524 kcal
  • 3% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 50% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    47.4 g

Zsír

  • Összesen
    223.2 g
  • Telített zsírsav
    108 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    57 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    46 g
  • Koleszterin
    647 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1687 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    107 mg
  • Kálcium
    434 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    260 mg
  • Foszfor
    765 mg
  • Nátrium
    100 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    527.4 g
  • Cukor
    280 mg
  • Élelmi rost
    24 mg

VÍZ

  • Összesen
    813.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1471 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    187 mg
  • D vitamin:
    44 micro
  • K vitamin:
    17 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    258 micro
  • Kolin:
    295 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1416 micro
  • α-karotin
    29 micro
  • β-karotin
    481 micro
  • β-crypt
    247 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    527 micro
Összesen 4185 kcal
  • 3% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 50% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    2.5 g

Zsír

  • Összesen
    11.8 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    34 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    89.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    23 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    40 mg
  • Nátrium
    5 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    27.9 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    43 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    78 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    75 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    25 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    28 micro
Összesen 220 kcal

Hozzávalók

A birslekvárhoz

A linzertésztához

Az összeállításhoz

Elkészítés

A birslekvárhoz

  1. A birsalmát megmossuk, szárazra töröljük, majd meghámozzuk. Negyedeljük, a magházát kivágjuk és félretesszük. A citromot és narancsot (mindkettő legyen kezeletlen héjú) megmossuk, majd egy krumplihámozó segítségével levágjuk a gyümölcsök héját egy hosszú spirálban (a fehér rész már ne kerüljön rá, attól keserű lesz). Mindkét citrust félbevágjuk és kifacsarjuk.
  2. Egy nagy lábasba tesszük a cukrot, citrom- és narancshéjat, a félbevágott vaníliarudat és kikapart magjait, valamint a babérleveleket. Belehelyezzük a birsalmanegyedeket, majd felöntjük a vízzel, narancs- és citromlével és megszrójuk rózsaszirommal.
  3. Kevergetve addig melegítjük a fazék tartalmát, míg a cukor el nem olvad, majd a lehető legalacsonyabbra vesszük a lángot és fedő alatt, keverés nélkül három órán keresztül főzzük. Ez idő alatt a birsek vajpuhák lesznek és borostyánszínűek, csakúgy, mint a kompót leve. A gyümölcsöt hagyjuk a levében kihűlni.
  4. A megfőtt gyümölcsöket leszűrjük (a levet ne öntsük ki, hígítva szörpnek isteni), majd teljesen simára turmixoljuk. A birspürét egy fazékba tesszük, majd közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett 10-15 perc alatt sűrítjük. Hagyjuk teljesen kihűlni.

A linzertésztához

  1. Először elkészítjük a barnított vajat. Ehhez fogunk egy egész tömb vajat, majd kockákra vágjuk és egy nagy, világos színű (hogy jobban lássuk a barnulást) serpenyőbe tesszük. Közepes lángon felolvasztjuk, és folyamatos kevergetés közben tovább főzzük. Először látni fogjuk, hogy kis fehér részecskék válnak ki a vajból, ezek fognak idővel aranybarnára pirulni. Nagyjából 5 perc kell ehhez, de ítéljünk a szín és az illat alapján. Ha diós, kellemesen pirult illatokat érzünk, és a részecskék barnára váltanak, elkészültünk. Vigyázzunk, ne égessük oda, mert akkor keserű lesz. A vajat hűtőbe tesszük, míg szilárd nem lesz.
  2. Egy tálban elkeverjük a lisztet, porcukrot, darált diót, sót, vaníliás cukrot és borsot. Hozzáadjuk a szilárd barnított vajat, majd gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk a lisztes alappal, míg olyan lesz az állaga, mint a nedves homok.
  3. A vajas-lisztes alaphoz adjuk a tojássárgáját, majd gombóccá gyúrjuk az alapanyagokat. Ne dolgozzuk túl: ha összeállt, már ne dagasszuk tovább.
  4. A tésztagombócot frissentartó fóliába csomagoljuk, majd hűtőbe tesszük 30 percre.

Az összeállításhoz

  1. A diót és a kandírozott gyömbért durvára vágjuk késsel, majd elkeverjük a borssal és a barna cukorral. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra és kibélelünk két gáztepsit sütőpapírral.
  2. Elővesszük a hűtőből a tésztánkat, majd lisztezett felületen 2-3 milliméter vastagságúra nyújtjuk. Linzerszúróval kiszaggatjuk és a sütőpapíros tepsikre tesszük őket. A linzerek felső, lyukas felét megszórjuk a diós-gyömbéres keverékkel.
  3. Betoljuk a sütőbe és 12-15 perc alatt készre sütjük a linzereket. Rácsra tesszük, és hagyjuk teljesen kihűlni őket, majd megtöltjük a birslekvárral. Ez a linzer puhább, mint a klasszikus, így akár rögtön is fogyasztható. Hűvös, száraz helyen tároljuk, nehogy túlpuhuljon.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Receptkönyvben: 3
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 6
  • Össznézettség: 607
  • Feltöltés dátuma: 2024. december 03.

Receptkategóriák

további kategória: karácsony kategória: karácsonyi sütemények

Receptjellemzők

Diós-birsalmás linzerkarika
Lakos Benedek 401 recept

Megfogtam az összes kedvenc ízemet és alapanyagomat és létrehoztam nekik egy aprósüteményt, ahol boldogan élhetnek együtt. A végeredmény az alábbi karácsonyi linzer, amelyből egy falat is képes bárkit ünnepi hangulatba varázsolni.

Hozzávalók

A birslekvárhoz

A linzertésztához

Az összeállításhoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...