Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kakaós fahéjas kuglóf

Kakaós fahéjas kuglóf
Kakaós fahéjas kuglóf
50 perc / előkészület: 10 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mivel a férfiak többségének fogalma sincs milyen eszközeink vannak a konyhában, így történt, hogy karácsonyra megkaptam életem 3. kuglófformáját. Igaz, ez szilikonos, nagyon csinos darab, nem az retro, amit anyukámtól örököltem. Ez felhívás volt "keringőre", kedvesem a maga sajátos módján így jelezte, hogy szívesen enne már kuglófot. Mikor elárultam, hogy két testvére ott lapul a tűzhelyben, kicsit meglepődött, de ragaszkodott hozzá, hogy ebben az újban alkossak valami finomat.

Mit volt mit tenni, elkezdtem hatalmas recepttáramban kutakodni. A legtöbb recepttel az volt a problémám, hogy rengeteg tojást igényel, de csak a sárgáját. Karácsonyról egyébként is maradt jó pár tojásfehérje a hűtőben, így nem akartam szaporítani, mert már így is megvan a 6 db, amiből majd citromos habszelet fog készülni (erről majd később). Szóval leltem egy viszonylag olcsó és egyszerű receptet, amit egy kicsit felturbóztam fahéjjal, kakaóval. Van egy fantasztikus fonott, töltött kalácsreceptem, innen jött az ötlet. Mivel a munka oroszlánrészét elvégzi a kenyérsütőgép, így nagyon kevés munkával, de annál finomabb végeredménnyel tudjuk levenni lábukról családtagjainkat.

hozzávalók / 10 adag

A tésztához

A töltelékhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Kenyérsütőbe belerakjuk a folyékony hozzávalókat - tejet, mézet, tojások sárgáját, tejfölt, olajat, vajat.
  2. Beleszórjuk a cukrot az egyik sarokba és egy csipet sót a másik sarokba.
  3. Rászórjuk a lisztet, aminek a tetején kis mélyedést készítünk, amibe beleszórjuk az élesztőt.
  4. Dagasztó programon hagyjuk, hogy a gépünk elvégezze a dagasztást, kelesztést, kb. 1,5 óra.
  5. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, kinyújtjuk kb. 50 × 30 cm-es téglalappá.
  6. A felolvasztott vajjal megkenjük, és gazdagon megszórjuk a fahéjas cukorral és a kakaóval (akár darált diót is használhatunk). Szépen feltekerjük, és úgy próbáljuk betenni a kivajazott kuglófformába, hogy a két végét igyekezzünk összeilleszteni, hogy a töltelék ne tudjon kifolyni.
  7. Tetejét tojássárgájával megkenjük, és további 20 percig langyos helyen letakarva kelesztjük.
  8. Sütés előtt még egyszer átkenjük a tojással, majd 160°C-ra előmelegített sütőben sütjük kb. 40 percig (hústűpróba).
  9. Sütőből kivéve rácsra helyezzük, kihűtjük, porcukorral hintve kínáljuk.
  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 9 700
elküldve: 5
receptkönyvben: 110
elkészítve: 1/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Anya-konyhája

Mióta szakács: 2013.01.08.
12 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kategória: kuglóf
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

kakaós kuglóf, fahéjas kuglóf, fonott kuglóf

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

NoSalty
Nosalty / NoSalty Thu, 2019-10-10 16:43

Kedves Szakácsunk!
Köszönjük a gyönyörű receptjeidet.
 Szerintünk ez a fogás nagy eséllyel befutó lehet a Bock receptversenyünkön! Nevezd be az alábbi linken október 30-ig, hogy Tiéd legyen a 3 napos wellness hétvége a Bock Hotel Ermitage****-ban 2 fő részére, vagy a többi értékes ajándék egyike! A jó hírünk, hogy egyszerre több receptedet is nevezheted, szurkolunk Neked!
https://www.nosalty.hu/ajanlo/nyerj-hetveget-villanyban-uj-receptverseny...
Üdvözlettel, a Nosalty csapata

becsilla
Anya-konyhája / becsilla Mon, 2013-01-21 13:23

Kedves Marianna! Igen, az plusz 1 db tojás, bocsi, ezt elfelejtettem oda írni. A kakaó természetesen sima, én nem szeretem az instant kakaót, de gondolom kevesebb cukorral meg lehet próbálni instattal is.

Kedves Viki! Köszönöm. :-)

Marianna1973
Marianna1973 / Marianna1973 Mon, 2013-01-21 10:15

Szia! Azt szeretném kérdezni, hogy a tészta tetejére való tojás az plusz egy sárgája vagy egy egész? Valamint hogy a kakaó sima, vagy instant?
Válaszodat előre is köszi!

285
tej 1 dl
méz 2 ek
cukor 2 ek
tojássárgája 2 db
tejföl 2 ek
szőlőmagolaj 1 ek
vaj 5 dkg
finomliszt 35 dkg
instant élesztő 1 tasak
1 csipet
vaj 1 ek
cukor 6 ek
fahéj 0 ízlés szerint
cukrozatlan kakaópor 3 ek
vaj 2 dkg
tojássárgája 1 db