r
Nosalty Logó

Kakaós csiga Szűcs Anett konyhájából

Szűcs Anett
Kakaós csiga Szűcs Anett konyhájából
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
nehéz

Hozzávalók

Hozzávalók a tésztához

Hozzávalók a vajas alaphoz

Hozzávalók a töltelékhez

A kenéshez

1747
Kalória
34.3g
Fehérje
223.1g
Szénhidrát
80.7g
Zsír
61.3g
Víz
153.5g
Koleszterin
11.9g
Élelmi rost
24g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 20% Zsír

Hozzávalók a tésztához

Hozzávalók a vajas alaphoz

Hozzávalók a töltelékhez

A kenéshez

Összesen 1747 kcal
  • 9% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 20% Zsír

Hozzávalók a tésztához

Hozzávalók a vajas alaphoz

Hozzávalók a töltelékhez

A kenéshez

Összesen 6984 kcal
  • 9% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 20% Zsír

Hozzávalók a tésztához

Hozzávalók a vajas alaphoz

Hozzávalók a töltelékhez

A kenéshez

Összesen 369 kcal
  • 9% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    34.3 g

Zsír

  • Összesen
    80.7 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    39 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    21 g
  • Koleszterin
    154 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    915.5 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    96 mg
  • Kálcium
    162 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    124 mg
  • Foszfor
    449 mg
  • Nátrium
    71 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    223.1 g
  • Cukor
    24 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

Víz

  • Összesen
    61.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    672 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    32 micro
  • K vitamin:
    77 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    139 micro
  • Kolin:
    156 mg
  • Retinol - A vitamin:
    632 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    466 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    220 micro
Összesen 1747 kcal
  • 9% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    137.1 g

Zsír

  • Összesen
    323 g
  • Telített zsírsav
    65 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    158 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    84 g
  • Koleszterin
    614 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3661.9 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    386 mg
  • Kálcium
    650 mg
  • Vas
    22 mg
  • Magnézium
    496 mg
  • Foszfor
    1798 mg
  • Nátrium
    284 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    892.4 g
  • Cukor
    96 mg
  • Élelmi rost
    48 mg

Víz

  • Összesen
    245.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2687 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    35 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    127 micro
  • K vitamin:
    309 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    17 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    556 micro
  • Kolin:
    626 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2530 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    1865 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    880 micro
Összesen 6984 kcal
  • 9% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.2 g

Zsír

  • Összesen
    17.1 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    32 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    193.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    34 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    26 mg
  • Foszfor
    95 mg
  • Nátrium
    15 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    47.2 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    13 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    142 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    16 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    29 micro
  • Kolin:
    33 mg
  • Retinol - A vitamin:
    134 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    99 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    47 micro
Összesen 369 kcal

Elkészítés

Hozzávalók a tésztához

  1. Kelt tészta alap: Élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben. Amíg habos nem lesz, addig a lisztet, a tojások sárgáját, a vaníliás cukrot, az olajat, a sót egy tálba tesszük (megjegyezném, hogy aki édes szájú, mint jó magam, az nyugodtan adjon a tésztához pár kanál cukrot ízlésének megfelelően). A felfutott élesztőt a tészta többi alapanyagához öntjük, majd jól eldolgozzuk, gyúrjuk. Nem kell megijedni, a tészta ragacsos állagú lesz. Letakarva 1,5 órát pihentetjük.
  2. Vajas alap: A vajat a lisztet összedolgozzuk, míg jól formálható (gyurma) állagúvá nem válik.

Hozzávalók a vajas alaphoz

  1. A kakaót, a vaníliás és kristálycukrot, fahéjat összedolgozzuk egy kis tálban.
  2. A vajat csak a kenéshez használjuk, amikor kinyújtjuk a tésztát. Ez ad egy ragacsos réteget, amibe a kakaó bele tud ragadni.

Hozzávalók a töltelékhez

  1. A vajas alapot kinyújtjuk, amennyire csak tudjuk. (Ügyeljünk rá, hogy sütőpapíron nyújtsuk, mert a liszt már túl sok lesz neki.)
  2. A vajas alaphoz hasonlóan, méretben megegyezően kinyújtjuk a kelt tésztát is, de ezt már lisztezett felületen. A vajas alapot ráhelyezzük, és elkezdjük nyújtani a tésztákat egymásba. 5x-6x félbehajtva a lapokat nyújtófa segítségével egymásba dolgozzuk. Ha a tésztát az elején két felé vesszük, könnyebb dolgunk lesz.
  3. Elegendő hajtogatás után, a tésztát véglegesen vékonyra nyújtjuk. Megkenjük felolvasztott vajjal (ne sajnáljuk), majd megszórjuk gazdagon a cukros kakaóval. Ha elfogyna időközben a kakaó, ne spóroljunk, lehet újat kikeverni, hisz a végeredményben látszódni fog a különbség.
  4. A kakaóval bevont lapokat, kanál segítségével meglapogatjuk, hogy jól beleragadjon a vajba. Elkezdjük feltekerni úgy, hogy minden "hajtásnál" az üres-csupasz oldalt is kenjük vajjal, hogy minden oldalról ragadós legyen.
  5. A hengert ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, majd a csigákat elkülönítjük, lefektetjük a sütőpapírra úgy, hogy a csiga végét maga alá hajtjuk, így nem válik szét sütés közben. Enyhén meglapítjuk, majd tojással lekenjük, hogy szép piros legyen. A csigákat kelesztés nélkül már csak sütjük 175-180 fokon. Jó étvágyat hozzá! :)

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 60 p
  • Sütés ideje: 20 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C

Aki se nem leveles tésztából, se nem kelt tésztából kívánja meg a kakaós csigát, akkor annak megosztom az én saját szerelmemet. A két tésztatípus vegyítve ad egy teljesen más ízélményt megmaradva a klasszikus vonalon, anélkül, hogy órákat a konyhában állnánk. Biztos vagyok benne, hogy az egész család és baráti kör kér majd repetát! ;)

Nosalty stories

További receptek

Pihe-puha kelt túrós batyu

Túrós batyuból nemcsak egyféle létezik: vannak leveles és kelt tésztás, mazsolás és anélküli változatok is. A most bemutatott recept épp olyan, amilyet a nagymama is készített volna: ...

Lakos Benedek

Ferdinánd tekercs

A Ferdinánd tekercset egyáltalán nem olyan nehéz elkészíteni házilag, mint azt elsőre gondolnánk. Fontos viszont, hogy a jóféle vajat és a zsíros tejszínt nem szabad kispórolni ...

Rosanics Petra

Címlapról ajánljuk

Top Receptek