Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hűtőben kelt teljes kiőrlésű fahéjas-kakaós csiga

Hűtőben kelt teljes kiőrlésű fahéjas-kakaós csiga
Hűtőben kelt teljes kiőrlésű fahéjas-kakaós csiga
30 perc / előkészület: 10 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kipróbáltam a fahéjas-kakaós csiga egyszerűbb és egészségesebb változatát. Előnye az, hogy ha éjjel kelesztjük, másnap bármikor elővehetjük, és már süthetjük is.

hozzávalók / 12 adag

Tésztához

Töltelékhez

Kenéshez

ajánlat

Tölteléket lehet ízlés szerint variálni, én a diós-kókuszos változatot is szeretem.

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. Én sütőgépben készítettem, de anélkül is megoldható. A liszteket összekeverjük, majd hozzáadjuk a cukrot és instant élesztőt.
  2. A meleg tejet a sütőgép üstjébe öntjük, hozzáadjuk az olvasztott vajat és tojássárgáját. Erre ráöntjük a lisztet, és beindítjuk a "gyúrás" programot. 5 perc alatt kész a tészta. Akinek nincs sütőgépe, az kézzel gyúrja össze a hozzávalókat.
  3. Lisztezett gyúródeszkán vékonyra kinyújtjuk a tésztát, ezután megkenjük a töltelékkel. Szorosan feltekerjük, majd a rúd alá csúsztatjuk a kb. 50 cm-es vastagabb cérnát. A cérnát keresztezve felszeleteljük vele a tésztarudat. Így nem nyomódik össze, mintha késsel szeletelnénk, de természetesen azzal is lehet.
  4. Ezután a szeleteket belerakjuk egy kerek szilikon sütőformába, és a hűtőbe tesszük egész éjszakára.
  5. Másnap kivesszük, megkenjük meleg cukros tejjel (0,5 dl meleg tej+ 1 tk cukor).
  6. A kalácsot berakjuk 100 fokra állított sütőbe kb. 20 percre, majd feltekerjük 190 fokra, és 20 percig sütjük. Az elkészült kalácsot újra megkenjük cukros tejjel, és hagyjuk kihűlni.

Töltelék

  1. Míg gyúrja a gép a tésztát, elkészítjük a tölteléket: az olvasztott vajat, fahéjat, kakaót és cukrot jól összekeverjük. Az elkészült tésztát ezzel fogjuk megkenni.
  • sütési hőfok: 190°C
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 17 310
elküldve: 3
receptkönyvben: 264
elkészítve: 13/13
Facebookon megjelent: -

szakács

Nihonka

Mióta szakács: 2014.04.26.
340 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
kategória: kelt tészta
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

kakaós-fahéjas darázsfészek, fahéjas-kakaós csiga, hűtőben kelt fahéjas csiga kakaósan, kakaós fahéjas kelt csiga

Hozzászólások (16)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

dbgabi
dbgabi Sun, 2015-12-20 22:55

Kedves Nihonka!
Milyen vastagságúra szeleteljem a rudat? Kb. hány csiga lesz belőle? Mennyire nőnek meg a sütés alatt, milyen távolságra tegyem őket egymástól a tepsiben?

Nihonka
Nihonka / Nihonka Mon, 2015-12-21 11:54

Kedves Gabi!

Én kb. 2cm-s vastagságúra szeleteltem (egy erősebb cérnával, nem késsel, így nem nyomódik össze a tészta), és mivel nem kel meg annyira mintha kelt lenne, elég 2cm-s közt hagyni. Összesen 12 db lett belőle, persze attól is függ, hogy milyen vastagra szeleteled. Jó sütögetést kívánok!

dbgabi
dbgabi Sun, 2015-12-20 22:53

Kedves Nihonka!
Milyen vastagságúra szeleteljem a rudat? Kb. hány darab csiga lesz belőle? A tepsiben mehetnek szorosan egymás mellé vagy nagyon megnőnek?

Hobbigilda
Hobbigilda Tue, 2015-06-16 09:23

Életem első kakaós csigáját sütöttem, köszi Nihonka :) maradok is ennél a receptnél azt hiszem ;) Kóstolás után úgy gondolom, hogy egy csipet só nem ártott volna, de majd legközelebb :)

Hajni91
Hajni91 Mon, 2015-05-11 18:07

Kedves Nihonka!
Köszönöm a receptet, nagyon fincsi lett, ezek után csak így fogok kakaós csigát készíteni!! :)

Senga88
Senga / Senga88 Fri, 2015-03-27 16:34

Kedves Nihonka! Igen ez így van! Ma ismét nekiálltam, de most 2 adagból az egyik kakaós a másik fele pedig kókuszos lesz! De már most nagyon jól néz ki, pedig még csak most fogom kisütni! ;) Mégegyszer köszönöm!

Senga88
Senga / Senga88 Wed, 2015-03-25 18:13

Szia! Fincsi nagyon köszi a receptet! Nekem 1-2 korty tej még kellett bele de amúgy csudajó!! ;)

Nihonka
Nihonka / Nihonka Thu, 2015-03-26 03:42

Kedves Senga!

Liszttől is függ, hogy mennyi folyadék szükséges, nagyon örülök, hogy ügyesen megoldottad és ízlett:-))

Köszönettel: Nihonka

201
teljes kiőrlésű liszt 15 dkg
finomliszt 15 dkg
nádcukor 3 dkg
instant élesztő 5 g
tej 1.5 dl
vaj 3 dkg
tojássárgája 1 db
nádcukor 7 dkg
vaj 7 dkg
cukrozatlan kakaópor 2 ek
fahéj 1 kávéskanál
tej 0.5 dl
nádcukor 1 teáskanál