Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kakaós csiga kovásszal

Kakaós csiga kovásszal
Kakaós csiga kovásszal
45 perc / előkészület: 15 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (19)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egyszerűen ki kellett próbálom. Bözsi -a kovászom- tényleg nagyon beindult. Már fagyasztottam és szárítottam is belőle. Jó, hogy ilyen ügyes, mert nekem meg folyton azon jár az agyam, hogy mit lehetne még kovásszal "kisütni".:) Eredetileg dupla adag tésztát kelesztettem, a másik feléből sós kiflik készültek. Hamarosan felkerülnek.

http://konyhaninnenkertentul.blogspot.hu/

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A kakaós töltelékhez

A tészta megkenéséhez

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejet meglangyosítjuk, és feloldjuk benne a mézet és a kovászt. 15 percet pihentetjük.
  2. Egy tálba kimérjük a kétféle lisztet, hozzáadjuk a csipet sót, az olvasztott margarint, majd a kovászos keveréket. Alaposan kidolgozzuk a tésztát. 5 percig dagasztjuk.
  3. Letakarva langyos helyen 4-5 órát kelesztjük.
  4. A sütőt bemelegítjük 200°C-ra.
  5. A kakaót margarinnal és erythritollal krémesre keverjük.
  6. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, és 40x20 cm nagyságú téglalappá nyújtjuk.
  7. A tölteléket elosztjuk a tésztán, majd hosszabb oldalánál fogva feltekerjük. Így kapunk egy 40 cm-es tekercset.
  8. Egy kerek sütőtálat kibélelünk sütőpapírral.
  9. A tésztatekercset 12-14 egyforma darabra vágjuk. Mindegyik alját és oldalát megkenjük margarinnal, majd egymás mellé tesszük a sütőtálba.
  10. Előmelegített sütőben 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük.
  11. Langyosra hűtjük, a tetejét meghintjük díszítésképpen, majd tálaljuk.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 26 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 6 375
elküldve: 3
receptkönyvben: 83
elkészítve: 4/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Ági78

Mióta szakács: 2011.05.12.
149 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
diéta: tojásmentes
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

kovászos kakaós csiga, mini kakaós csigák kovásszal, kakaós csiga kovászos tésztával, kakaós csigatorta

Hozzászólások (19)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

NovakAndi
NovakAndi / NovakAndi Fri, 2013-02-22 13:50

Szia, tudsz nekem abban segíteni, milyen sütemény lisztet használsz? Én fehér tönkölylisztet használok általában, abból esetleg nem jó?
Köszi
Andi

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Fri, 2013-02-22 14:03

Szia Andi! Én nagyi titka süteménylisztet használtam, ami nagyjából ugyanaz, mint a búza finomliszt, csak magasabb a sikértartalma. Még nem használtam fehér tönkölylisztet, de ha kiváltható egy az egyben finomliszttel, szerintem biztos jó lesz. Üdv: Ági

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Fri, 2013-02-08 11:42

Ági!
Micsoda csodálatos kakaósok,nyami, éhes lettem, és nekem nem ez az étek a második fogásom, :-( , -de most nagyon el tudnám képzelni.
Köszönöm.
Éva-A.

Torma
Torma / Torma Thu, 2013-02-07 02:23

Gyonnnyoruuuuuek!!! Gratula, "Lisztangyalka"! Az is irtora tetszik, hogy elfelezted az adagot es mast is sutottel belole! A sos kifliket meg nem is lattam, de mar kapkodok is a valasszal, hogy minel elobb lathassam oket!!! Puszi, Torma :)

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Thu, 2013-02-07 08:03

De aranyos vagy! :) Köszönöm szépen! A sós kifli ha minden igaz, ma "aktivizálódik". Igazából először csak azt akartam sütni, de győzött a kíváncsiság, így lettek a csigabigák. Puszillak: Ági 0:)

vcsuka
pussycat / vcsuka Thu, 2013-02-07 01:47

Szia Agi! Ahogy meglattam a kepet rogton tudtam, hogy ezt te sutotted. Nagyon szepek a csigak, es okos otlet, hogy azt is lehet sutni a Bozsivel!:))) Puszi, Veronika

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Thu, 2013-02-07 07:56

Szia Veronika! Köszönöm szépen!:) ...hát igen muszáj volt kipróbálni. Kell egy kis édes is "néha". ;) Más is tervbe van véve, tán a hét végén egyik-másik alakot is ölt. Puszi: Ági

vicikó
Vicikó / vicikó Wed, 2013-02-06 21:31

Szia Ági!

Szerintem beindult a KOVÁSZ-LÁZ! :-))))

Annyian kezdünk a témával foglalkozni, Tormának köszönhetően, hogy lassan minden konyhában lesznek ilyen-olyan Bözskék, Terkák, Janik, Rozskák,...! :-))

Ja, és a csigáid pedig gyönyörűek!!! Nagyon guszták! Gratulálok!

Szép estét Neked!

Üdv:-) Vici

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Wed, 2013-02-06 21:43

Szia Vici!
Köszönöm a dicséretet, aranyos vagy!
Igazad lehet! :D Kovász-láz... hát ez nagyon tetszik! De jót nevettem!
Tényleg nagyon klassz, hogy ilyen sokunkat érdekel a kovászolás.
Ilyesfajta dolgokért igazán jó lelkesedni. :)
Torma tényleg nagyon büszke lehet magára!
Én is szép estét kívánok neked!
Üdv: Ági

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó Wed, 2013-02-06 20:20

Hát itt van! Szuper! Ha talizunk, hozhatsz ilyet magaddal, nem is kell cukiba mennünk. :-D :-D :-D Egyébként én is csatlakozom Fahéj-Éva barátnőm véleményéhez, tényleg emelem kalapom én is. Puszi: Gabi

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Wed, 2013-02-06 21:12

Aranyos vagy! Köszönöm! :D Épp most írtam Fahéjnak, hogy kicsit érződik benne a savanykás rozsos íz. Jópofa lett. Én meg a te kakaós csiga-csodádat kóstolnám meg! Olyan szépek, az ember még a szemét is legeltetheti rajtuk! Már ha kibírja hogy ne csapjon le rá rögtön. :)
Puszi: Ági

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2013-02-06 20:01

Nagyon ügyes vagy, Ági! Le a kalappal előtted, hogy ilyen kitartóan kísérletezel. Épp Tormával beszéltük, hogy én is nekiállok a kovászkészítésnek, amint lesz annyi időm. Nagyon érdekel. És az külön fantasztikus, hogy ilyen fincsi édességeket is lehet belőle sütni.
Szép estét! Fahéj

Torma
Torma / Torma Thu, 2013-02-07 02:27

Na Fahej, remelem ez a suti recept "felpingol" es felgyorsulsz? Fogadni mernek, hogy mar zakatol is az agyad, hogy mit tudnal kiprobalni a vadkovasszal! Csak kuncogok itt magamban, mert latom, ahogy rohansz a boltba rozslisztert....haha.. ;) Torma :)

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Wed, 2013-02-06 21:06

Szia! Köszönöm szépen! :) De jó, hogy te is belevágsz! Biztos vagyok benne, hogy fantasztikus ötleteid lesznek! Nagyon várom őket. Hát igen... az édes nem maradhat ki. Persze azért érződik a tésztában az enyhén savanykás rozsos íz is, de a mézzel jól kijönnek.
Meg van még egy csomó ötletem, csak kicsit több hétvégének kéne lenni egy héten. :D
Neked is szép estét! Puszi: Ági

Torma
Torma / Torma Thu, 2013-02-07 02:15

Sziasztok! Eloszor gyorsan idekotyogok par szot, mert nekem is az edesek jarnak az eszemben...ugyhogy megint bedobok egy feher kiserleti vadkovaszt ma...
Szerintem egy jo eros feherrel, eros dagasztassal (gepi az szuper!) fantasztikus kalacsokat lehetne kesziteni! Az en tapasztalatom ugyanis az, hogy jo eros gepi dagasztas utan, jo homersekleten gyorsabban kel (kb 2 ora)...utana formazas es ujabb kb 1 oras kelesztessel nem lenne savanykas izu, es a feher kovasszal a szine is vilagosabb lenne... (OK, a sotet lisztek egeszsegesebbek, ezert en mar foleg azoknal maradok.)
HA TOVABB KELESZTJUK a tesztat (12, 24, akar 36!), akkor lesz savanykasabb...Ezzel lehet a savanykassagot szabalyozni :) A rozs, a teljes kiorlesu liszttel keszultek kulonosen jok savanykasabban.
Szoval kovasz-kartarsnok; rajta pajtas! En is sokat kiserletezgetnek, de nem tudunk annyit megenni, amennyit sutnek ;) udvozlet a Vadkovasz Klubtagoknak, Torma :)

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Thu, 2013-02-07 10:12

:D Hát nekem nincs gépem, szóval maradok az emberi erőforrásnál. :) Én is gondolkodtam egy fehér kovászon, de nem is tudom... sajna nem igazán ehetek csupa fehér lisztes dolgokat. De lehet, hogy egy fehér kovász egy kis teljes kiőrlésű liszttel (ami nem a kovászba menne) jó lehetne. Akkor talán tényleg nem lenne olyan jellegzetes az íz. Nem ér birizgálni a fantáziámat... :D Most egy csomó minden eszembe jutott. Talán a hét végén elindítok egy fehér kovászt. Egy "Pannit"! Milyen lisztből lenne érdemes csinálni? Pusszantlak: Ági

Torma
Torma / Torma Thu, 2013-02-07 22:07

En elindítottam tegnap egy fehéret, kenyérlisztből...kísérletnek jo lesz, mert en sem tervezek fehér dolgokat sütni. Szerintem csak maradj a sötétebb liszteknel, ha az egészséged megkívánja; szerintem finomabbak is! neked eleg macerás is csak a hétvégeken sütni, de majd kialakul egy rutinod, meglátod! Kellemes hétvégét, T:)

551
kovász 120 g
tej 2 dl
méz 0.5 ek
margarin 3 dkg
finomliszt 12.5 dkg
finomliszt 15 dkg
1 csipet
margarin 5 dkg
cukrozatlan kakaópor 3 ek
erythritol 4 ek
margarin 3 dkg
erythritol 1 ek