Nosalty Logó

Kakaós csiga kovásszal

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Ági78
Kakaós csiga kovásszal
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 10% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A tésztához

A kakaós töltelékhez

A tészta megkenéséhez

A tetejére

Összesen 559 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A tésztához

A kakaós töltelékhez

A tészta megkenéséhez

A tetejére

Összesen 2226 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A tésztához

A kakaós töltelékhez

A tészta megkenéséhez

A tetejére

Összesen 279 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 12% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.6 g

Zsír

  • Összesen
    24.9 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    346.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    30 mg
  • Kálcium
    80 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    57 mg
  • Foszfor
    147 mg
  • Nátrium
    29 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    73 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    15 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    225 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    26 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    211 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    168 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    18 micro
Összesen 559 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 12% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    46.5 g

Zsír

  • Összesen
    99.6 g
  • Telített zsírsav
    22 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    44 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    28 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1384.8 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    118 mg
  • Kálcium
    320 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    227 mg
  • Foszfor
    588 mg
  • Nátrium
    116 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    291.9 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

VÍZ

  • Összesen
    60 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    901 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    104 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    98 micro
  • Kolin:
    52 mg
  • Retinol - A vitamin:
    845 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    671 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    72 micro
Összesen 2226 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 12% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.8 g

Zsír

  • Összesen
    12.5 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    173.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    40 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    28 mg
  • Foszfor
    74 mg
  • Nátrium
    15 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    36.6 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    7.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    113 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    106 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    84 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    9 micro
Összesen 279 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A kakaós töltelékhez

A tészta megkenéséhez

A tetejére

Elkészítés

A tésztához

  1. A tejet meglangyosítjuk, és feloldjuk benne a mézet és a kovászt. 15 percet pihentetjük.
  2. Egy tálba kimérjük a kétféle lisztet, hozzáadjuk a csipet sót, az olvasztott margarint, majd a kovászos keveréket. Alaposan kidolgozzuk a tésztát. 5 percig dagasztjuk.
  3. Letakarva langyos helyen 4-5 órát kelesztjük.
  4. A sütőt bemelegítjük 200°C-ra.
  5. A kakaót margarinnal és erythritollal krémesre keverjük.
  6. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, és 40x20 cm nagyságú téglalappá nyújtjuk.
  7. A tölteléket elosztjuk a tésztán, majd hosszabb oldalánál fogva feltekerjük. Így kapunk egy 40 cm-es tekercset.
  8. Egy kerek sütőtálat kibélelünk sütőpapírral.
  9. A tésztatekercset 12-14 egyforma darabra vágjuk. Mindegyik alját és oldalát megkenjük margarinnal, majd egymás mellé tesszük a sütőtálba.
  10. Előmelegített sütőben 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük.
  11. Langyosra hűtjük, a tetejét meghintjük díszítésképpen, majd tálaljuk.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 26
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 21
  • Össznézettség: 9936
  • Feltöltés dátuma: 2013. február 06.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Egyszerűen ki kellett próbálom. Bözsi -a kovászom- tényleg nagyon beindult. Már fagyasztottam és szárítottam is belőle. Jó, hogy ilyen ügyes, mert nekem meg folyton azon jár az agyam, hogy mit lehetne még kovásszal "kisütni".:) Eredetileg dupla adag tésztát kelesztettem, a másik feléből sós kiflik készültek. Hamarosan felkerülnek. http://konyhaninnenkertentul.blogspot.hu/

Hozzászólások

Fahéj

Nagyon ügyes vagy, Ági! Le a kalappal el?tted, hogy ilyen kitartóan kísérletezel. Épp Tormával beszéltük, hogy én is nekiállok a kovászkészítésnek, amint lesz annyi id?m. Nagyon érdekel. És az külön fantasztikus, hogy ilyen fincsi édességeket is lehet bel?le sütni. Szép estét! Fahéj

Ági78

Szia! Köszönöm szépen! :) De jó, hogy te is belevágsz! Biztos vagyok benne, hogy fantasztikus ötleteid lesznek! Nagyon várom ?ket. Hát igen... az édes nem maradhat ki. Persze azért érz?dik a tésztában az enyhén savanykás rozsos íz is, de a mézzel jól kijönnek. Meg van még egy csomó ötletem, csak kicsit több hétvégének kéne lenni egy héten. :D Neked is szép estét! Puszi: Ági

Torma

Sziasztok! Eloszor gyorsan idekotyogok par szot, mert nekem is az edesek jarnak az eszemben...ugyhogy megint bedobok egy feher kiserleti vadkovaszt ma... Szerintem egy jo eros feherrel, eros dagasztassal (gepi az szuper!) fantasztikus kalacsokat lehetne kesziteni! Az en tapasztalatom ugyanis az, hogy jo eros gepi dagasztas utan, jo homersekleten gyorsabban kel (kb 2 ora)...utana formazas es ujabb kb 1 oras kelesztessel nem lenne savanykas izu, es a feher kovasszal a szine is vilagosabb lenne... (OK, a sotet lisztek egeszsegesebbek, ezert en mar foleg azoknal maradok.) HA TOVABB KELESZTJUK a tesztat (12, 24, akar 36!), akkor lesz savanykasabb...Ezzel lehet a savanykassagot szabalyozni :) A rozs, a teljes kiorlesu liszttel keszultek kulonosen jok savanykasabban. Szoval kovasz-kartarsnok; rajta pajtas! En is sokat kiserletezgetnek, de nem tudunk annyit megenni, amennyit sutnek ;) udvozlet a Vadkovasz Klubtagoknak, Torma :)

Ági78

:D Hát nekem nincs gépem, szóval maradok az emberi er?forrásnál. :) Én is gondolkodtam egy fehér kovászon, de nem is tudom... sajna nem igazán ehetek csupa fehér lisztes dolgokat. De lehet, hogy egy fehér kovász egy kis teljes ki?rlés? liszttel (ami nem a kovászba menne) jó lehetne. Akkor talán tényleg nem lenne olyan jellegzetes az íz. Nem ér birizgálni a fantáziámat... :D Most egy csomó minden eszembe jutott. Talán a hét végén elindítok egy fehér kovászt. Egy "Pannit"! Milyen lisztb?l lenne érdemes csinálni? Pusszantlak: Ági

Torma

En elindítottam tegnap egy fehéret, kenyérlisztb?l...kísérletnek jo lesz, mert en sem tervezek fehér dolgokat sütni. Szerintem csak maradj a sötétebb liszteknel, ha az egészséged megkívánja; szerintem finomabbak is! neked eleg macerás is csak a hétvégeken sütni, de majd kialakul egy rutinod, meglátod! Kellemes hétvégét, T:)

Torma

Na Fahej, remelem ez a suti recept "felpingol" es felgyorsulsz? Fogadni mernek, hogy mar zakatol is az agyad, hogy mit tudnal kiprobalni a vadkovasszal! Csak kuncogok itt magamban, mert latom, ahogy rohansz a boltba rozslisztert....haha.. ;) Torma :)

Törölt felhasználó

Hát itt van! Szuper! Ha talizunk, hozhatsz ilyet magaddal, nem is kell cukiba mennünk. :-D :-D :-D Egyébként én is csatlakozom Fahéj-Éva barátn?m véleményéhez, tényleg emelem kalapom én is. Puszi: Gabi

Ági78

Aranyos vagy! Köszönöm! :D Épp most írtam Fahéjnak, hogy kicsit érz?dik benne a savanykás rozsos íz. Jópofa lett. Én meg a te kakaós csiga-csodádat kóstolnám meg! Olyan szépek, az ember még a szemét is legeltetheti rajtuk! Már ha kibírja hogy ne csapjon le rá rögtön. :) Puszi: Ági

Vicikó

Szia Ági! Szerintem beindult a KOVÁSZ-LÁZ! :-)))) Annyian kezdünk a témával foglalkozni, Tormának köszönhet?en, hogy lassan minden konyhában lesznek ilyen-olyan Bözskék, Terkák, Janik, Rozskák,...! :-)) Ja, és a csigáid pedig gyönyör?ek!!! Nagyon guszták! Gratulálok! Szép estét Neked! Üdv:-) Vici

Ági78

Szia Vici! Köszönöm a dicséretet, aranyos vagy! Igazad lehet! :D Kovász-láz... hát ez nagyon tetszik! De jót nevettem! Tényleg nagyon klassz, hogy ilyen sokunkat érdekel a kovászolás. Ilyesfajta dolgokért igazán jó lelkesedni. :) Torma tényleg nagyon büszke lehet magára! Én is szép estét kívánok neked! Üdv: Ági

pussycat

Szia Agi! Ahogy meglattam a kepet rogton tudtam, hogy ezt te sutotted. Nagyon szepek a csigak, es okos otlet, hogy azt is lehet sutni a Bozsivel!:))) Puszi, Veronika

Ági78

Szia Veronika! Köszönöm szépen!:) ...hát igen muszáj volt kipróbálni. Kell egy kis édes is "néha". ;) Más is tervbe van véve, tán a hét végén egyik-másik alakot is ölt. Puszi: Ági

Torma

Gyonnnyoruuuuuek!!! Gratula, "Lisztangyalka"! Az is irtora tetszik, hogy elfelezted az adagot es mast is sutottel belole! A sos kifliket meg nem is lattam, de mar kapkodok is a valasszal, hogy minel elobb lathassam oket!!! Puszi, Torma :)

Ági78

De aranyos vagy! :) Köszönöm szépen! A sós kifli ha minden igaz, ma "aktivizálódik". Igazából el?ször csak azt akartam sütni, de gy?zött a kíváncsiság, így lettek a csigabigák. Puszillak: Ági 0:)

Éva-Anyóca

Ági! Micsoda csodálatos kakaósok,nyami, éhes lettem, és nekem nem ez az étek a második fogásom, :-( , -de most nagyon el tudnám képzelni. Köszönöm. Éva-A.

Ági78

Köszi! :) Gyorsan elfogyott, de azt hiszem a hétvégén újra sütök. Puszi és jó hétvégét: Ági

NovakAndi

Szia, tudsz nekem abban segíteni, milyen sütemény lisztet használsz? Én fehér tönkölylisztet használok általában, abból esetleg nem jó? Köszi Andi

Ági78

Szia Andi! Én nagyi titka süteménylisztet használtam, ami nagyjából ugyanaz, mint a búza finomliszt, csak magasabb a sikértartalma. Még nem használtam fehér tönkölylisztet, de ha kiváltható egy az egyben finomliszttel, szerintem biztos jó lesz. Üdv: Ági

Hozzávalók

A tésztához

A kakaós töltelékhez

A tészta megkenéséhez

A tetejére

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Meglepő, de a krumpli elképesztően egészséges, ha jól készíted el

Jellemzően nagyon rossz híre van a krumplinak, és csak kevesen tudják, hogy ha nem zsírban vagy olajban tocsogva, esetleg két kiló vajjal készítik, nagyon is egészséges zöldségről van szó. Sőt, ha a tápanyagsűrűséget nézzük, a burgonya nagyon sok más, sokkal egészségesebbnek tartott zöldséget és gyümölcsöt is kenterbe ver.