Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Húsvét utáni pitypangos bejgli

Húsvét utáni pitypangos bejgli
Húsvét utáni pitypangos bejgli
98 perc / előkészület: 60 perc főzés: 8 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A lánykám minden évben nagyon várja, hogy ehessen töltött tojást a húsvéti ünnepek alatt. Az idén viszont már az első napon elfogyott. Gyorsan főztem még hat tojást, de töltelékből még volt bőven. Pont annyi, ami ehhez az újabb adaghoz kellett. Most mit kezdjek az újabb hat főtt sárgájával? Gondoltam, sütök egy maradékmentő kelt tésztát, de valami zöld is kéne hozzá, hogy kicsit tavasziasabb legyen a kinézete. Pitypangot még sose használtam, de ahogy utánaolvastam, mindenki panaszkodott, hogy milyen keserű. Egy receptnél meg azt tanácsolták, hogy meg kell főzni, és úgy már nem lesz olyan vészes. Ha nem akarunk ezzel vacakolni, akkor medvehagymát is lehet belerakni helyette. Azt még főzni sem kell.

hozzávalók / 6 adag

a pitypang főzéséhez

  • 20 dkg pitypang (vagy egy csokor medvehagyma, azt nem kell főzni)
  • 2 teáskanál

a tojáskrémhez

a tésztához

az összeállításhoz

  • 15 dkg sonka (nagyon vékonyra szeletelve)
  • 0.5 teáskanál chilipehely (ha medvehagymát használunk, akkor ez elhagyható)
  • 1 ek olívaolaj (a tészta tetejét megkenni)
  • 1 kávéskanál durvára őrölt

ajánlat

Ha nem húsvétkor készítjük kimaradt sárgájából, akkor a fehérjét felhasználhatjuk salátához, aminek a receptjét szintén feltöltöttem ide.

Szólj hozzá!

elkészítés

a pitypang főzéséhez

  1. Egy nagy tál hideg vízben oldjunk fel egy kanál sót, rakjuk bele a pitypangot, és hagyjuk állni benne tíz percig. Szűrjük le.
  2. Egy nagy fazékban rakjunk fel vizet főni. Amikor forr, adjuk hozzá a másik kanál sót meg a pitypangot. Főzzük 6-8 percig.
  3. Szűrjük le, és nyomkodjuk ki a levét, amennyire csak tudjuk. Tegyük félre.

a tojáskrémhez

  1. A főtt tojássárgákat törjük meg villával, majd keverjük ki a majonézzel, mustárral, sóval, borssal meg a kurkumával. Tegyük félre.

a tésztához

  1. A két deci meleg vízből vegyünk el kb. fél decit, rakjuk bele a cukrot meg az élesztőt, és keverjük jól össze. Hagyjuk állni 5-10 percig.
  2. A lisztet keverjük el a sóval, öntsük hozzá a vizet, a felfuttatott élesztőt meg az olajat, és jól gyúrjuk össze. Nem kell keleszteni.
  3. Lisztezett deszkán nyújtsuk ki 30x36 cm nagyságú téglalapra.

az összeállításhoz

  1. Kenjük meg a tésztát a tojáskrémmel, rakjuk rá a sonka szeleteket, fedjük be a pitypanggal, azt pedig hintsük meg a chilipehellyel.
  2. A tésztát tekerjük fel, mint a bejglit, rakjuk sütőpapírral bélelt tepsibe. Kenjük meg a tetejét az olívaolajjal, szórjuk rá a durva szemű sót.
  3. Forró sütőbe rakva megsütjük. A sütő alja meg a közepe közti részbe rakjuk a tepsinket.
  4. Tíz percig hagyjuk pihenni, majd recés késsel, fűrészelő mozdulatokkal, legalább 2 cm vastag szeletekre vágjuk. Ezzel a módszerrel nem fog szétesni a puha tészta. Minden szelet után töröljük le a kést, mert a tojáskrémtől maszatos.
  • sütési hőfok: 220°C
  • tepsi mérete: 45x33x2 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 687
elküldve: 0
receptkönyvben: 16
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

witch

Mióta szakács: 2011.07.18.
733 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
szezon: tavasz
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

tojáskrémes sonkás bejgli, pitypangos-tojásos bejgli, sós tekercs pitypangos tojáskrémmel töltve

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

465
pitypang 20 dkg
2 teáskanál
tojássárgája 6 db
majonéz 3 ek
mustár 1 teáskanál
2 csipet
fekete bors 0 ízlés szerint
kurkuma 0.5 kávéskanál
víz 2 dl
instant élesztő 1 tasak (7 gr)
cukor 1 csipet
finomliszt 40 dkg
1 teáskanál
olívaolaj 0.5 dl
sonka 15 dkg
chilipehely 0.5 teáskanál
olívaolaj 1 ek
1 kávéskanál