Pitypang

Pitypang

Leírás

Közönséges gyomnövény, más elnevezései: gyermekláncfű, kákics, tejesfű, barátfű stb. A népi gyógyászat régóta használja étvágyjavító, salaktalanító, vizelethajtó, gyulladáscsökkentő hatása miatt. Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag leveleinek konyhai felhasználása sem újkeletű, az 1600-as években már zöldségnövényként tartották számon. Leveléből saláta, főzelék készülhet. Virágzás idején a legnagyobb a leveleinek keserűanyag-tartalma. A kesernyés íz mérsékelhető, ha felhasználás előtt egy-két órát vízben áztatjuk a leveleket. És egy alapszabály: minél világosabb színű a pitypang levél, annál lágyabb az íze.

Mikor vegyem

Tavasszal gyűjtsük a zsenge leveleket.

hogyan tároljam

Mosatlanul, papírtörlőbe csavarva, a hűtő zöldséges rekeszében. (Érdemesebb azonban frissen szedni.)

100g Pitypang

fehérjetartalom

2.7 g

zsírtartalom

0.49 g

szénhidráttartalom

9.2 g

víztartalom

85.6 g

Hány kalória

gramm

pitypang?

Top ásványi anyagok

Kalcium

187 mg

Nátrium

76 mg

Foszfor

66 mg

Magnézium

36 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.251 g

Kolin

35.3 mg

C vitamin

35 mg

Lutein+zeaxantin

13610 µg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

2.7 g

Zsír

telített zsírsav

0.17 g

egyszeresen telített zsírsav

0.014 g

többszörösen telített zsírsav

0.306 g

ásványi anyagok

Kalcium

187 mg

Vas

3.1 mg

Magnézium

36 mg

Foszfor

66 mg

Nátrium

76 mg

Cink

0.41 mg

Réz

0.171 mg

Mangán

0.342 mg

Szelén

0.5 µg

szénhidrát

rost

3.5 g

cukor

0.71 g

víz

85.6 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.19 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.26 mg

Niacin - B3 vitamin

0.806 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.084 mg

Folát

27 µg

Kolin

35.3 mg

Alfa-karotin

363 µg

Béta-karotin

5854 µg

Béta-kriptoxantin

121 µg

Lutein+zeaxantin

13610 µg

E vitamin

3.44 mg

K vitamin

778.4 µg

A vitamin

508 µg

C vitamin

35 mg

B6 vitamin

0.251 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A legfinomabb füstös kence a kenyeredre, az erdélyi zakuszka

Az erdélyi konyha egyik emblematikus fogása, itthon sok helyen ismert, de kevésbé elterjedt finomság, szemben a padlizsánkrémmel. Ez a csodálatos, krémes zakuszka, amelyet ilyenkor ősszel kell nagy mennyiségben készíteni, hogy aztán egész télen remek reggelik, vacsorák alapja, húsos és zöldséges ételek kísérője, tészták feltétje legyen.

Te tudtad, hogy ez a különbség a lángolt és füstölt...

Kolbászt a világ minden táján esznek, de a magyarok által kedvelt, pirospaprikával és fokhagymával, különböző fűszerekkel készülő változatok csak a mi térségünkben elterjedtek igazán, attól függetlenül, hogy sok országban rajonganak értük. De mi a különbség a boltokban leggyakrabban kapható lángolt és füstölt kolbász között?