Nosalty Logó

Házi sajt Petruska konyhájából

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Petruska
Ezen a képen: Házi sajt Petruska konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 32% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 21% Zsír
Összesen 422 Kcal
  • 32% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 21% Zsír
Összesen 1690 Kcal
  • 32% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 21% Zsír
Összesen 55 Kcal
  • 32% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 4% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • B6 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    22.6 g

Zsír

  • Összesen
    15 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3368.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    859 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    0 mg
  • Foszfor
    2 mg
  • Nátrium
    2507 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    30.4 g
  • Cukor
    30 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    3.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    0 micro
  • Kolin:
    0 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 422 Kcal
  • 32% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 4% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • B6 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    90.3 g

Zsír

  • Összesen
    60 g
  • Telített zsírsav
    30 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    13475.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    3436 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    2 mg
  • Foszfor
    9 mg
  • Nátrium
    10028 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    121.8 g
  • Cukor
    120 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    12.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    0 micro
  • Kolin:
    1 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1 micro
Összesen 1690 Kcal
  • 32% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 4% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • B6 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3 g

Zsír

  • Összesen
    2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    443.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    113 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    0 mg
  • Foszfor
    0 mg
  • Nátrium
    330 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    0.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    0 micro
  • Kolin:
    0 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 55 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A nyers tejet felforraljuk, és 3 percig forraljuk.
  2. Beleteszünk 2 evőkanál ecetet, és tovább forraljuk. Ha nem válik el rendesen a savó, akkor teszünk bele még ecetet. 2 percig forraljuk, majd lehúzzuk a tűzről.
  3. Egy nagy tálba beleteszünk egy szűrőt, ebbe pedig egy muszlinkendőt vagy egy tiszta textil pelenkát. Ezután beleöntjük a tejet. Leszűrjük, hagyjuk, hogy kicsepegjen egy kicsit. Beleöntjük egy tálba, és befűszerezzük. Ha nem elég sós, azt is tehetünk bele. Persze a fűszerezést lehet saját ízlésünk szerint variálni.
  4. Ha megvagyunk a fűszerezéssel, akkor visszacsomagoljuk a textilbe a sajtot, és a szűrőbe vagy valami lyukacsos formába tesszük a majdnem sajtunkat. A tetejére valami sima tányért vagy tálcát teszünk, erre nehezék kerül. Ásványvizes palack, kézi súlyzó vagy ami erre alkalmas. Minimum 4 órát vagy egy egész éjszakán át így hagyjuk.
  5. Pihentetés után már lehet is enni! Ha nem elég sós, vagy esetleg attól tartunk, hogy nem fogy el hamar, akkor kívül jól sózzuk meg.
  • elkészítettem: 1 alkalommal
  • Feltöltés dátuma: 2012. January 28.

Ajánló

Ajándéknak is alkalmas, de otthoni csemegézésre is jó!

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Petruska 61 recept

Barátnőm hozott házi sajtot kóstolni, tőle és az internetről szedegettem össze a lépéseket. Igaz,ő még meg is füstölte kicsit. Úgy még finomabb. 3 liter tejből nekem 50 dkg sajt lett. A savót is érdemes eltenni, sok mindenre jó! Arclemosó, házi kenyérbe víz helyett vagy csak simán meg is lehet inni.

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Készül a sajt...ha készen van, jövök újra kommentárral!!! Nos, elkészült... köményeset csináltam... elég száraz lett. De ízre nem rossz!

Törölt felhasználó

Elkészítettem a sajtot, de ez nem lett olyan kenhet?. Inkább félig túró, félig sajt jellege lett. Azért finom lett, mert jól megf?szereztem. Igaz, mondtam a páromnak holnap veszek juh túrót és csinálok bel?le körözöttet.

Petruska

Nekem se lett kenhet?, de én nem is említettem, hogy olyan lesz. Ha kenhet?t szeretnél, akkor törd össze villával, tegyél bele kevés tejfölt, olívaolajat, olaszos zöld-f?szereket, fokhagymát és kész a sajtkrémed. Én legalábbis így szoktam csinálni... Hétvégén kolbászosat csináltam, az is jó lett! Mármint a sajt. Ahhh, téged lehet, hogy a sajtkrém kategória tévesztett meg! Sajnos nem volt sajt kategória, azért tettem be ide...

Törölt felhasználó

Csak egy apróság: a sajtnál a visszamaradó folyadék neve savó, a vajnál hívják írónak. Ez a fajta sajt Indiából származik, ott citrom levével készítik (paneer vagy panír sajt). A lényeg a forró tej és a sav, ami kicsapja a fehérjéket. Nekem az a tapasztalatom, hogy minél forróbb a tej, annál keményebb és szárazabb állagú sajtunk lesz. H?t?ben pár napig lefedetlenül tovább érlelve pedig egészen trappistához hasonló keménységet ér el. Diétázóknak: zsírszegény változatban is elkészíthet?, ha a nyers tejet el?bb hideg helyen pihentetitek, és leszeditek a tejszínt. (Igazából nem tudom, hány kiló sajtot készítettem már így, van három fej?s tehenünk...)

Petruska

Köszönöm a helyesbítést! Javítom.

mecsika

Nekem olyan lett mint a túró.Lehet sok ecetet tettem bele....? Nagyon száraz,szétes?s lett. Mint a túró. Mit rontottam el?

Petruska

Lehet, hogy az ecet volt a sok! Én inkább többször teszek bele keveset. Vagy talán a tejvolt a ludas? Nem tudom. Elég súlyt tettél rá? Hátha lesz valaki ,aki okosabb nálam ebben a kérdésben! Sajnálom, hogy els?re nem sikerült! Ne add fel!

mecsika

Nem,nem adom fel..... Így is finom volt,csak az állaga nem olyan mint a tied:)!De próbálkozom.

Törölt felhasználó

Sziasztok! Megcsináltam izesítés nélkül csak sósan nagyon jó lett ugyhogy legközelebb fokhagymás készül:-) köszi a receptet!!!!

Petruska

Örülök, hogy sikerült! Csináltam azóta kolbászosat és hagymásat is! :) De legjobban nekünk is a fokhagymás ízlik!

Törölt felhasználó

Isteni lett!! Köszönöm a receptet!:-))))))

Törölt felhasználó

Mi is megcsináltuk és isteni lett. Csak borsikafüvet raktunk bele. Mi nagyon kinyomkodtuk a savót bel?le és jó kemény sajtot kaptunk! :-)

Dőrike

Kedves Petruska! Ez a recept szuper! Nálunk az egész család imádja a sajtokat. Ezzel a recepttel pedig végtelen a variációk sora. Eddig a fokhagymás f?szersó+metél?hagyma és a rozmaring+majoranna kombinációt próbáltam ki. Illetve az utóbbinál egy kocka knorr "füstölt kockát" tettem a tejbe, és valamennyire érz?dik, hogy olyan mintha füstöltem volna:) Köszönöm hogy megtalálhattam ezt a receptet!

Petruska

Kedves D?rike! Ez a füstölt kockás megoldás jól hangzik, ki fogom én is próbálni! Köszi az ötletet! :-) Örülök, hogy tetszett a recept!

Norbi06

Szia, egy kis kukacoskodást engedj meg. Ez nem sajt. Ez savval kicsapatott tejfehérje, az indiaiak úgy hívják paneer. Nincs bajom se a recepttel, se magával az étellel, nagyon finom; nálunk is készül néha. A név, ami megtéveszt? :) Bocsánat, és további jó f?zöcskézést mindenkinek!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek