Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Házi sajt Petruska konyhájából

Házi sajt Petruska konyhájából
Házi sajt Petruska konyhájából
30 perc / előkészület: 10 perc főzés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Barátnőm hozott házi sajtot kóstolni, tőle és az internetről szedegettem össze a lépéseket. Igaz,ő még meg is füstölte kicsit. Úgy még finomabb. 3 liter tejből nekem 50 dkg sajt lett. A savót is érdemes eltenni, sok mindenre jó! Arclemosó, házi kenyérbe víz helyett vagy csak simán meg is lehet inni.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Ajándéknak is alkalmas, de otthoni csemegézésre is jó!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A nyers tejet felforraljuk, és 3 percig forraljuk.
  2. Beleteszünk 2 evőkanál ecetet, és tovább forraljuk. Ha nem válik el rendesen a savó, akkor teszünk bele még ecetet.  2 percig forraljuk, majd lehúzzuk a tűzről.
  3. Egy nagy tálba beleteszünk egy szűrőt, ebbe pedig egy muszlinkendőt vagy egy tiszta textil pelenkát. Ezután beleöntjük a tejet. Leszűrjük, hagyjuk, hogy kicsepegjen egy kicsit. Beleöntjük egy tálba, és befűszerezzük. Ha nem elég sós, azt is tehetünk bele. Persze a fűszerezést lehet saját ízlésünk szerint variálni.
  4. Ha megvagyunk a fűszerezéssel, akkor visszacsomagoljuk a textilbe a sajtot, és a szűrőbe vagy valami lyukacsos formába tesszük a majdnem sajtunkat. A tetejére valami sima tányért vagy tálcát teszünk, erre nehezék kerül. Ásványvizes palack, kézi súlyzó vagy ami erre alkalmas. Minimum 4 órát vagy egy egész éjszakán át így hagyjuk.
  5. Pihentetés után már lehet is enni! Ha nem elég sós, vagy esetleg attól tartunk, hogy nem fogy el hamar, akkor kívül jól sózzuk meg.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 13 757
elküldve: 6
receptkönyvben: 422
elkészítve: 10/17
Facebookon megjelent: 1

szakács

Petruska

Mióta szakács: 2011.10.30.
61 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, AB0 diéta – B vércsoport
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: sós krémek
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
fogás: hideg előétel
adag: 4 főre

egyéb elnevezések

házi sajt, fűszeres sajt, ecetes sajt

Hozzászólások (16)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Norbi06
Norbi06 / Norbi06 Fri, 2016-06-03 19:54

Szia,
egy kis kukacoskodást engedj meg.
Ez nem sajt. Ez savval kicsapatott tejfehérje, az indiaiak úgy hívják paneer.
Nincs bajom se a recepttel, se magával az étellel, nagyon finom; nálunk is készül néha. A név, ami megtévesztő :)
Bocsánat, és további jó főzöcskézést mindenkinek!

Dőrike
Dőrike / Dőrike Fri, 2012-05-18 14:49

Kedves Petruska!
Ez a recept szuper!
Nálunk az egész család imádja a sajtokat. Ezzel a recepttel pedig végtelen a variációk sora. Eddig a fokhagymás fűszersó+metélőhagyma és a rozmaring+majoranna kombinációt próbáltam ki. Illetve az utóbbinál egy kocka knorr "füstölt kockát" tettem a tejbe, és valamennyire érződik, hogy olyan mintha füstöltem volna:)
Köszönöm hogy megtalálhattam ezt a receptet!

ladybird216
Petruska / ladybird216 Fri, 2012-05-18 15:50

Kedves Dőrike!
Ez a füstölt kockás megoldás jól hangzik, ki fogom én is próbálni! Köszi az ötletet! :-)
Örülök, hogy tetszett a recept!

szbokore
szbokore Wed, 2012-03-28 10:00

Mi is megcsináltuk és isteni lett. Csak borsikafüvet raktunk bele. Mi nagyon kinyomkodtuk a savót belőle és jó kemény sajtot kaptunk! :-)

nika76
nika76 Wed, 2012-02-15 14:53

Sziasztok!
Megcsináltam izesítés nélkül csak sósan nagyon jó lett ugyhogy legközelebb fokhagymás készül:-) köszi a receptet!!!!

ladybird216
Petruska / ladybird216 Wed, 2012-02-15 18:29

Örülök, hogy sikerült!
Csináltam azóta kolbászosat és hagymásat is! :) De legjobban nekünk is a fokhagymás ízlik!

mecsika
mecsika / mecsika Tue, 2012-02-07 18:54

Nekem olyan lett mint a túró.Lehet sok ecetet tettem bele....?
Nagyon száraz,szétesős lett.
Mint a túró.
Mit rontottam el?

ladybird216
Petruska / ladybird216 Tue, 2012-02-07 21:41

Lehet, hogy az ecet volt a sok! Én inkább többször teszek bele keveset. Vagy talán a tejvolt a ludas? Nem tudom. Elég súlyt tettél rá? Hátha lesz valaki ,aki okosabb nálam ebben a kérdésben! Sajnálom, hogy elsőre nem sikerült! Ne add fel!

mecsika
mecsika / mecsika Tue, 2012-02-07 22:33

Nem,nem adom fel.....
Így is finom volt,csak az állaga nem olyan mint a tied:)!De próbálkozom.

akiron
akiron Wed, 2012-02-01 09:07

Csak egy apróság: a sajtnál a visszamaradó folyadék neve savó, a vajnál hívják írónak.

Ez a fajta sajt Indiából származik, ott citrom levével készítik (paneer vagy panír sajt). A lényeg a forró tej és a sav, ami kicsapja a fehérjéket. Nekem az a tapasztalatom, hogy minél forróbb a tej, annál keményebb és szárazabb állagú sajtunk lesz. Hűtőben pár napig lefedetlenül tovább érlelve pedig egészen trappistához hasonló keménységet ér el. Diétázóknak: zsírszegény változatban is elkészíthető, ha a nyers tejet előbb hideg helyen pihentetitek, és leszeditek a tejszínt.

(Igazából nem tudom, hány kiló sajtot készítettem már így, van három fejős tehenünk...)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2012-01-30 19:10

Elkészítettem a sajtot, de ez nem lett olyan kenhető. Inkább félig túró, félig sajt jellege lett. Azért finom lett, mert jól megfűszereztem. Igaz, mondtam a páromnak holnap veszek juh túrót és csinálok belőle körözöttet.

ladybird216
Petruska / ladybird216 Mon, 2012-01-30 21:16

Nekem se lett kenhető, de én nem is említettem, hogy olyan lesz. Ha kenhetőt szeretnél, akkor törd össze villával, tegyél bele kevés tejfölt, olívaolajat, olaszos zöld-fűszereket, fokhagymát és kész a sajtkrémed. Én legalábbis így szoktam csinálni...
Hétvégén kolbászosat csináltam, az is jó lett! Mármint a sajt.

Ahhh, téged lehet, hogy a sajtkrém kategória tévesztett meg! Sajnos nem volt sajt kategória, azért tettem be ide...

bloki01
Kapcsa-Iannuzzella / bloki01 Wed, 2012-02-01 00:22

Készül a sajt...ha készen van, jövök újra kommentárral!!!

Nos, elkészült... köményeset csináltam... elég száraz lett. De ízre nem rossz!

422
tej 3 l
2 ek
ecet 2 ek
borsikafű 0 ízlés szerint
rozmaring 0 ízlés szerint
petrezselyem 0 ízlés szerint
kakukkfű 0 ízlés szerint
fokhagyma 2 gerezd