r
Nosalty Logó

Házi kovászos kenyér Évi néni konyhájából

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Évi néni
Házi kovászos kenyér Évi néni konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 6% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 366 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 3663 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 237 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.4 g

Zsír

  • Összesen
    6.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    10 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    784.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    28 mg
  • Kálcium
    50 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    123 mg
  • Nátrium
    559 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    67.2 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    57.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    20 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    33 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    20 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    21 micro
Összesen 366 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    93.9 g

Zsír

  • Összesen
    60.8 g
  • Telített zsírsav
    21 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    19 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    97 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7847.9 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    277 mg
  • Kálcium
    500 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    233 mg
  • Foszfor
    1228 mg
  • Nátrium
    5585 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    671.9 g
  • Cukor
    57 mg
  • Élelmi rost
    25 mg

VÍZ

  • Összesen
    575.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    203 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    328 micro
  • Kolin:
    145 mg
  • Retinol - A vitamin:
    199 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    40 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    207 micro
Összesen 3663 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.1 g

Zsír

  • Összesen
    3.9 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    6 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    505.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    32 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    79 mg
  • Nátrium
    360 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    43.3 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    37.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    13 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    13 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    13 micro
Összesen 237 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A vizet meglangyosítjuk, belekeverjük a mézet, belemorzsoljuk az élesztőt, megkelesztjük.
  2. Az élesztős vízhez adjuk a kovászt, a joghurtot, tejfölt, olajat és a liszteket, sót, ecetet és dagasztógépben rugalmas tésztát gyúrunk belőle, melyet 1 órát kelesztünk.
  3. A megkelt tésztát lisztezett munkafelületen átgyúrjuk, kerek cipóvá formálunk, és egy nagy kerek sütőformába tesszük (nálam egy 4 l-es teflon lábas), tetejét megkenjük 1 ek tejföl és 1 ek olaj keverékével. Lefedjük, fél órán át újra kelesztjük.
  4. 200 C-ra előmelegített sütőben 25 percig lefedve, majd a fedőt levéve még 10 percig 170 C-on pirosra sütjük.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 30
  • Sütés ideje: 35 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 4
  • 7 napos nézettség: 23
  • Össznézettség: 18518
  • Feltöltés dátuma: 2012. október 11.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Házi kovászos kenyér Évi néni konyhájából
Évi néni 1830 recept

Régen használtam már kovászt, így elővettem a tarsolyból. Nagy előnye, hogy hihetetlen kevés élesztővel szépen megkelt kenyeret lehet sütni, Ha elkészítjük, mindig van mihez nyúlni, ha hirtelen kenyérsütéshez támad kedvünk. Hozzávalók: 50 dkg kenyérliszt, 3 dl langyos víz, 1 ek olaj, 1 tk méz, csipet só Ezt összegyúrjuk, megkelesztjük, kint felejtjük fél napig, újra átgyúrjuk, 3-4 adagra osztva, folpack-ba csomagolva, hűtőben tároljuk 10 napig.

Hozzászólások (9)

Kif Lee

Jaj, de szép :)

Évi néni

Igazán köszönöm. Üdv: Évi néni

Éva-Anyóca

:-O

Évi néni

Van ám még a tersolyomban, csak várd ki. Üdv: Évi néni

Éva-Anyóca

Én csak várok, és ámulok, és kísérletezek azzal, hogy elkészítem, az ötletes csodáidat, - mára már elég nagy sikerélményeim vannak! :-O , úgyhogy várok, és aztán készítek....:-O Köszönöm!!! :-O Szép hétvégét kívánok! Éva-Anyóca

pussycat

Kedves Evi neni! Furcsa, hogy Evi neninek szolitalak, lehet, hogy fiatalabb vagy nalam, de az biztos, hogy nagyon ugyes. Csak amulok a recept-csodakon amit keszitessz. Most eppen erre a kenyerre ahitozom, hogy en is tudjak ilyen kenyeret sutni. Mar regota szeretnek kovaszos kenyeret sutni, de meg eddig nem tudtam, hogy a kovasz hogyan is keszul. Orulok, hogy most ratalaltam a te kenyerednel, es koszonom, hogy kulon a storyban azt is leirtad, hogy a kovasz hogyan keszul. Koszonom szepen, csak meg annyit, hogy akkor eleszto nem is kell a kovaszhoz? Udvozlettel: Veronika

Évi néni

Kedves Veronika! De, egy minimális kell, itt leírtam. (http://evinenikulinariskalandozasai.blogspot.hu/2012/10/a-kovasz-vagy-oreg-teszta.html). Minden bizonnyal te is tudsz ugyan ilyen kenyeret sütni. Nekem egy több, mint 10 éves kenyérsüt?m van, amibe a tésztát csak megdagasztom, és mindent h?légkeverésen sütök, hogy hogyan, azt pedig minden kenyérrecept mellé leírom. Évi néni pedig azért vagyok, mert én így hívom magam, kb. 15 éve (bár már lassan elérem azt a kort). Láss neki, süsd meg, biztosan finom lesz. Üdv: Évi néni

Törölt felhasználó

Szerintem az igazi kovászhoz nem kell éleszt?...

Törölt felhasználó

Az igazi kovászhoz tényleg nem, az viszont legalább két hét, mire elég aktív lesz egy kenyérhez. De ez sem "m?kovász", csak gyorsabb. :)

Törölt felhasználó

Én tíz évig csak kovászos kenyeret sütöttem és ettem. Egy kétszáz éves erdélyi kovászt használtam kovászmagnak. Így az egész folyamat - a kovászkészítést?l a kenyér megsütéséig összesen másfél nap.

Évi néni

Esetleg nem írnád azt itt le nekünk, vagy egy receptben, hogy miként történik ez? Engem pl. nagyon érdekelne. Mániám a kenyér. El?re is hálásan köszönöm. Üdv: Évi néni

Törölt felhasználó

Kedves Évi néni, szívesen leírom: Kora délután el?veszem a h?t?b?l az el?z? kovászból félretett kovászmagot. Kevés liszt és kevés forrásvíz (vagy forralt és leh?tött csapvíz) hozzáadásával kovászt készítek. Az elkészült kovász mennyisége kb negyede-ötöde kell legyen a majdani kenyér súlyának. Tehát a kovász letakarom és langyos helyen (kb 19-23 C) pihenni hagyom egészen estig. A konyharuhát kicsit meg kell vizezni. Este, lefekvés el?tt gyúrom a kenyeret. El?készítem a liszteket, magokat és a langyos forrásvízet. A gyúrásra egy fél órát azért számolni kell, mert alaposan meg is kell dagasztani. Akkor kész a dagasztás, ha már nem ragad a tészta. A kenyeret ekkor letakarom, itt is meg kell nedvesíteni a konyharuhát. És éjszakára nem huzatos és nem túl meleg helyre tesszük keleszteni. Reggel szakajtom - azaz, ha több kenyeret sütök, többfelé veszem és kenyereket formázok. Ha csak egy kenyér lesz, akkor is átgyúrom. Letakarom és begyújtok a kemencébe . Szakajtástól számítva kb még 3-4 óra szükséges a kenyérnek, miel?tt beveti az ember (vagy berakja a süt?be). Süt?ben sütve egy pohár vizet mindig kell tenni a kenyér mellé, mert a kenyér g?zben sül!. Bevetés el?tt és kivételkor is meg szoktam mosni, akkor lesz szép fényes a héja. Ha kész a kenyér, deszkán hagyjuk kih?lni. Kovászt hol lehet szerezni? Ezt nem láttam még boltban. Keresni kell valakit, aki kovásszal süt. ? biztos tud adni. Röviden ennyi. Ezek saját tapasztalatok, nekem sem volt senki, aki tanította volna. Sok-sok kenyeremet nem mi ettük, hanem a szomszéd disznai, mivel a kemencét is meg kellett ismernem....... szóval kitartás !! Ha egyszer sikerül, nem akarod majd abbahagyni, mert a fenséges íz mellett még az egészségednek sem ártasz annyit, mint az éleszt?s kenyérrel...

Évi néni

Kedves gasopis! Nagyon köszönöm a részletes leírást, Még azt nem tudom, hogyan lesz a kovászmag. Ha ezt leírnád még, nagyon hálás lennék érte, mert amit én készítek, az egy érlelt "el?kenyér", ami abban segít, hogy nagyon kis mennyiség? éleszt?t kelljen használnom. Kérlek, tedd meg, hogy ezt leírod. Boltban már láttam porított rozskovászt. Avval szerinted elkezdhetném a kovász készítést? Több oldalon is láttam,hogy készítik a kovászt,- sok napon keresztül mindig friss liszt és víz hozzáadásával érlelik. Ez a jómódszer? Köszönöm a kedvességedet, segítségedet. Üdv: Évi néni

Törölt felhasználó

Kedves Évi néni, ebben sajnos nem tudok segíteni. Régen komlóból és-vagy mustból készítettek kovászt. Ezt egy 1892-es erdélyi szakácskönyvben olvastam. A mai , boltban kapható kovászról semmit sem tudok, még nem volt rá szükségem. A rozskovász jól hangzik, szerintem mindenképpen érdemes kipróbálni! Üdv: Ági

Törölt felhasználó

Bocsánat, Évi néni, a kovászból lemaradt a kicsi éleszt?... A linkedben jól van benne, csak innen hiányzik... Hátha valaki nem néz oda... Amúgy meg ez megint egy imádni való "Évi nénis" recept, mentettem! Ha meglátom a neved a recept mellett, akkor tudom, ez már csak jó lehet! :)

Évi néni

A kovász már kész (öreg tészta). Egyébként pedig mintha hájjal kenegetnének, amikor ilyet írnak nekem (kinek nem hízelegne). Nagyon köszönöm. Én csak remélem, hogy másnak is ízlik, ami nekem. Üdv: Évi néni

Törölt felhasználó

Bocsánat. Én falusi vagyok, esetleg paraszt, de ez nem házi kovászos kenyér. Csak kenyér. Amúgy, mi még kemencében sütünk. Mint a rossz parasztok.

Évi néni

Szóltam valami rosszat?

Törölt felhasználó

Az igazi kovászos kenyér receptjét,amibe nincs éleszt? a "nemvagyokmesterszakacs" oldalon találjátok. ? igazi kovászos kenyeret süt. Üdv. Nekla

Évi néni

Köszönöm. Legközelebb óvatosabban bánok a kifejezésekkel. Üdv: Évi néni

Törölt felhasználó

Sziasztok.Minden rosszindulat nélkül úgy látom van egy kis tájékozatlanság a Kovász szerepe,és készítése fel?l.Mivel én már lassan 20éve pékként dolgozom kikerestem egy cikket a Kovászról.Itt megtaláltok MINDEN információt amit tudni szeretnétek.A párom Erdélyi,ott régen azért nem használtak Éleszt?t a kovászkészítésnél mert NEM volt...:(de mivel szerencsére ma már könnyen hozzáférhet? és ez is egy TERMÉSZETES gomba-faj így bátran lehet használni.További sok sikert mindenkinek http://hu.wikipedia.org/wiki/Kovász

Évi néni

Nagyszer?, hogy ezt megtudhattuk. Várjuk t?led a remek kovászos / vagy éleszt?s kenyérrecepteket. Köszönjük (ha így többünknek is szólt az üzenet), hogy megosztottad az információt velünk. Üdvözlettel: Vass Éva

Törölt felhasználó

ÉLESZT?- http://hu.wikipedia.org/wiki/Éleszt?

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek