r
Nosalty Logó

Mákos kovászos kenyér

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Torma
Mákos kovászos kenyér
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
230 °C
vadkovászos
  • 9% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 281 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 1676 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 226 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    8.6 g

Zsír

  • Összesen
    4.3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    624.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    26 mg
  • Kálcium
    63 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    35 mg
  • Foszfor
    106 mg
  • Nátrium
    392 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    50.4 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    42 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    53 micro
Összesen 281 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    51.4 g

Zsír

  • Összesen
    25.5 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3747.2 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    158 mg
  • Kálcium
    380 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    208 mg
  • Foszfor
    637 mg
  • Nátrium
    2350 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    302.1 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    251.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    150 micro
  • Kolin:
    51 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    320 micro
Összesen 1676 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    6.9 g

Zsír

  • Összesen
    3.4 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    503.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    51 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    28 mg
  • Foszfor
    86 mg
  • Nátrium
    316 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.6 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    33.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    43 micro
Összesen 226 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A lisztet egy nagyobb tálban elkeverjük a sóval és a magvakkal.
  2. A kovászt elkeverjük a vízzel, majd a lisztes keverékre öntjük. Fakanállalsimára keverjük (közepesen lágy tésztát kapunk), majd40-60 percig pihentetjük letakarva, pici olajjal a tetején.
  3. Ezután (kb.félóránként)háromszor hajtogatjuk:olajozott ujjakkal jól felhúzzuk a tészta egyik felét, majd leszorítjuk az ellenkező oldalra. Ezt körben megcsináljuk, 4 húzás-hajtással. (Én a tálban csinálom, mert eléggé lágy a tészta, de olajos kézzel könnyű dolgozni.)
  4. A hajtogatások után kerek cipót formálunk belőle és sütőpapírral bélelt kelesztőtálban kelesztjük kb. 1 óra hosszat (nem kell egészen a duplájára keleszteni, a sütőben még emelkedni fog!)
  5. Közben felforrósítjuk a sütőt 230 fokra, kis vizes edénnyel az aljában(apára segíti a tészta emelkedését, és szép, ropogós-cserepes héjat kapunk).
  6. Sütés előtt bevagdaljuk a megkelt tészta tetejét, lespricceljük vízzel és a forró jénaiba pottyantjuk-sütőpapírral együtt.
  7. 40 percig sütjük lefedve 230 fokon, majd visszavesszük a hőt 200 fokra, és aranybarnára sütjük (még 15-20perc).
  8. A sütőből azonnal kivesszük, vízzel megint lespricceljük és hűtőrácson hűtjük.
  • Sütés hőfoka: 230 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 60 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 25
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 2575
  • Feltöltés dátuma: 2013. január 19.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Ez fehér-kenyér-lisztes kovászos kenyér, rozsos-vadélesztős kovásszal, magvakkal. Nekem most ez a csúcs kenyér, az íze miatt. Azért egy hosszú kelesztésű variációt is sütök hamarosan; az enyhén savanykásabb íz kedvéért. A fehérlisztes kovászom, "Terka", minden kényeztetés ellenére sem aktivizálta magát eléggé, úgyhogy bekevertem teljes kiőrlésű rozsliszttel. A változás miatt átkereszteltem; a "Rozska" nevet kapta . :) Az összetétel: 1 rész fehér és rozsliszt felesben, és 1 rész víz; ezt nevezik 100%-osan hidratált kovásznak. Rozska ugyanolyan aktív, mint a Jani; nagyon szeretek velük dolgozni!

Hozzászólások (7)

Vicikó

Szia Torma! Ez eszmélet guszta... !!!! :-) Az a ropogós héja! És a belseje... ÁÁÁÁÁÁ! Legszívesebben lekapnám innen a képerny?r?l, és megkenném azonnal vajjal, még úgysem reggeliztünk, most fogunk. :-) Még beszéljünk err?l az aktív kovászról, nem tudom mi az, és nagyon érdekel.... Szép hétvégét Neked, üdv : Vici

Torma

Szia Vici, kedves vagy, köszönöm :) de ez tényleg nagyon jol sikerült! Azóta sutottem egy 24 órás kelesztesut is, hogy enyhén svanykas ízt kapjak, de azzal meg kiserletezgetnem kell...nem olyan lett, amilyet szerettem volna. Abban teljes kiorlesu liszt is volt, korpa, sok mag stb, finom volt, de nem lett savanykás....nem baj; sutok megint! Kellemes hétvégét, üdv, Torma :) Ui:vadelesztos kovaszrol a dagasztas nélküli kenyerem alatt a hozzaszolasoknal olvashatsz; Olaszne Ancinak írtam egy ( szerinte :) novellát!!! Haha...

Ági78

Szia Torma! Csatlakozom Vicikóhoz! Ez valami csodaszép lett! Már nagyon vártam, hogy mikor kerül fel, olyan sokat írtál róla! :) Biztos isteni finom. Már én is t?kön ülök, hogy kipróbálhassam Bözsit. :) Sajna én mákot nem tehetek a kenyérbe (no nem mintha meg lenne tiltva, vagy ilyesmi, csak párom nem rajong érte), lehet, hogy szezámmagos lesz... Vagy nem tudom... Ha elkészült, referálok! Na annyit nézegettem ezt a guszta fotót, hogy éhes lettem. :D Millió puszi: Ági

Torma

Szia Ági, sokat gondolok Rátok "Bozsivel"...hogy van a kis "dagadt"? Nagyon izgalmas a téma, alig várom, hogy irjal...ne felejtsd, hogy nem lehet szóról szóra követni a vadelesztos recepteket; f?leg a h?mérséklet miatt, de a lisztek is különböz?ek... Sok tényez?t ki kell tapasztalni, de jo móka!!! Ha nem sikerul elsore, probald ujra...Kellemes kovaszozast, puszi, Torma :)

Ági78

Szia Torma! Képzeld, a kis "dagadt" olyan jól érzi magát, hogy úgy szalad, mintha kergetnék! Egy kicsit kísérleteztem vele, mert egyik alkalommal kenyérlisztet adtam neki enni, de nem szerette. 'Asszem kicsit megfeküdte a gyomrát, mert nemigen akart utána haladni... úgyhogy visszatértem a teljes ki?rlés? liszthez. Most ott tartunk, hogy a harmadik sütés lett kész vele ezen a hétvégén. Az els?, hát nem is tudom... Ételt nem bántunk, szóval maradjunk annyiban, hogy hasonlított egy kenyérre. Jó lesz prézlinek! :D A második már jó lett ízre, de állagra igen masszív. Pirítósként fogja végezni azt hiszem. A harmadikat (újabb változtatással az arányokon) tegnap éjszaka, vagy ma hajnalban kellett kisütnöm, mert Bözsi úgy beindult, hogy azon filóztam, ha hagyom reggelig kelni, kislattyog a tálból. Szóval még hajnali fél egykor a süt?t lestem, de megérte. :) Reggel vágtam fel és gyorsan meg is kóstoltuk. Klassz lett! Biztos volt benne egy adag kezd?k szerencséje... Meg kell hagyni, sokat kell még gyakorolnom, meg kísérleteznem, de sebaj, mert ezt egyszer?en nem lehet megunni! Azt hiszem fel is teszem még ma, amíg van bel?le mit fotózni. Hálás köszönet a sok segítségért és biztatásért! Óriási ölelést küldök! Puszi: Ági

Torma

Na,gratulálok! Megszületett a "Bözsi-baba"!! ;) Örülök a sikerednek Ági! Szerintem óriási jo móka a kovászos sütés! MINDEGYIK kenyer mas, de mindegyik finom, nem lehet választani... Rengeteg férfi is kovászozik es teljesen megszallottak! Úgyhogy ne érezzük, hogy mi furcsák vagyunk...kellemes vasárnapot, várom a fotót!! Puszillak, Torma :)

Ági78

:D De jót nevettem! Szívemb?l szóltál. Szerintem is inkább az a furcsa, ha valaki furcsának tartja azt, hogy valamiért így lehet lelkesedni. :) Annak g?ze sincs arról, milyen klassz érzés ez. Legyen bármilyen "apróság" is a lelkesedés tárgya... Puszi: Ági

Torma

Ma reggel kivettem Janit is, Rozskat is a hutobol melegedni...hamarosan megetetem ?ket, aztán el kell döntenem, melyikkel süssek...persze ilyenkor több órás, amíg " felfortyannak", felfutnak...mert a hidegbol jönnek. De nemrég sutottem velük, úgyhogy nem kell több részletben etetnem ?ket, hogy igazán er?sek legyenek. 20-25 fokos melegben, aktív, er?s kovasszal majdnem olyan gyorsan tudsz majd sütni, mint az elesztovel. Legtöbb reci egyharmad kovászt ír, de az éjszakai kelesztesu, dagasztas nélküli kenyer receptem ( a breadtopia oldalról) csak egynegyed bogret ír, es szuperul m?ködött. Csak azért írom, ha akarsz sütni, es kevés a kovászod, az egy kipróbált recept! Na puszi, en is nagyot nevettem a Te leirasodon!!! Hogy a Bözsi kislattyog a tálból....haha...most is mosolygok ezen :) T:)

Ági78

Szia! De jó! A te kovászaid már jó er?sek. :) Bözsi még kicsit fiatalka volt ezek szerint, mert picivel több, mint egyharmad kovásszal kelt meg szépen a kenyér. De majd gyúrunk az er?nlétre és akkor majd kevesebbel is menni fog. Gyanítom, hogy emiatt (a nagyobb arány) akart amúgy kislattyogni is. Hát no... ki kell ezt még tapasztalni. :) De jó, hogy írod, biztos ki fogom próbálni. A breadtopia nagyon klassz! No azóta már lehet, hogy ki is sült a kenyered! Biztos megint istenien néz ki! Sok puszi: Ági :)

Torma

Szicsi, pont most sült ki; jo ropogós lett, Jani/felbarna/szotyis/chilis/komenymagos.kiváncsi leszek a belsejére, mert eddig még mindegyik kicsit más volt...a felbarna es a mákos receptem lett a legruganyosabb...azok olyanok voltak, mint egy rugós matrac! Sütni kell, igy tanulunk :) puszi, T:)

Évi néni

Szia Torma! Szenzációsan szép a kenyered. Biztosan olyan finom is. Újra belekezdek a kovász készítésébe aszerint, amit itt írtál. Szép hétvégét kívánok! Üdv: Évi néni

Torma

Szia Évi- Néni!Kovasz- részleteket a dagasztas nélküli kenyerem oldalan, a hozzaszolasoknal találod. Olaszne Ancinak írtam róla...ahogy ? írta, egy NOVELLÁT!!! Hehehe.... :) kellemes hétvégét! Egyébként ugyanazt a kenyeret sutottuk a napokban, mint kiderült...Te foccacia-t, en a francia változatát, a fougasse-t...itt lesz az is hamarosan. T:)

Olaszné Anci

Kedves Torma ! Fantasztikus vagy ! Gratulálok ! Puszi: Anci

Torma

Köszi Ancikam! Kellemes hétvégét, puszi, Torma :)

pussycat

Szia Torma! Melyik lisztet hasznalod, hol veszed? supermarketban vagy specialis boltban? Nagyon szepek a kenyereid. Most en is probalkozok, de nem kovasszal (az nekem tul komplikalt) hanem a Limaran olvastam, hogy lehet oreg tesztat is csinalni, es a hutoben tartani egy hetig. Igy is tettem es sikerult egy nagyon klassz kis kenyeret sutni eleszto nelkul. Igaz, hogy nagyon lassan kelt, de nem baj, van ideje. Szia, Csuka:)

Torma

Szia Csuka, de bírom a nevedet :) szerencsém volt, a legtöbb lisztet ( rye too!) most a helyi Woollies- ban...de igazán health food shop-okban....ott drága ...a jo, teljes ki?rlés? lisztemet egy indiai boltban vettem, persze nem itt helyben....nekem mindenért messze kell mennem..a kenyer lisztet is a Woollies- ban, 10 kg-os... Lehet, hogy megpróbálom az online order-t.... Kiprobalod a mákos kenyeret? Valami fantasztikus íze van a maknak a kenyérben! Daralatlanul...piritva is mennyei a kenyer! Figyi, a kovasz meg könny?, ha érdekel...legtöbben agyon- komplikaljak....majd, ha kedved lesz hozza :) puszi, Torma :)

pussycat

Szia Torma! Ja, ja megfogom probalni a makos kenyeret, meg sohasem ettem makot kenyerben daralatlanul, de elhiszem, hogy finom. Igazad van, online-on minden sokkal olcsobb. A lanyom mar mindent online-on vasarol. En meg nem, mert en meg egy kicsit regimodi vagyok. En is megprobalom a Woollies 20 kg-os lisztet. Koszi, majd szolok, ha ready vagyok a kovasz kesziteshez.:) puszi, Csuka:)

Fahéj

Kedves Torma! Ez a kenyér maga a tökély! Gyönyör?! Már akartam hamarabb is írni, csak valahogy elkalandoztam közben másfele. Az nagyon érdekel, hogy milyen lehet benne a mák, szóval ez is kipróbálás alatt lesz hamarosan, amíg még van itthon a finom, házi mákból. Üdv: Fahéj

Torma

Köszönöm, ez tényleg jol sikerült...most azon gyakorolok, hogy mindig ilyen ruganyos-ropogós kenyereket süssek kovásszal.nem könny?, de igy megy a tanulás, gyakorlással :) Holnap már megint hétvége; töltsd kellemesen, T:)

pussycat

Szia Torma! Na, eljott az ideje, hogy en is elkezdjem a kovaszkeszitest. Ahogy mar irtam, a Limara-n megtanultam, hogy oregtesztat hogy kell csinalni es mar ketszer sutottem belole kenyeret. A masodikat mar lefotoztam es felraktam, csak meg nem jelent meg. Ma reggel kivettem a maradek oregtesztat a hutobol, amikor mar elerte a szobahomersekletet, beleraktam egy dunsztos uvegbe es gondoltam, hogy abbol fog majd megszuletni az en elso babykovaszom. Mar el is neveztem Rogernek, mivel ez fiu lesz (20%-a rozsliszt a tobbi feher). Most azt szeretnem megkerdezni toled, hogy mikor etessem meg eloszor, es hol tartsam? A konyhaban eleg meleg van, nem tudom, hogy az jo-e neki, vagy vigyem oda ahol aircondi van,(pl. a szobaba) vagy a hutobe tegyem, mit ajanlassz? Koszi elore is a valaszt, de legyszives surgossen valaszolj, nehogy a baby ehenhaljon!!!! Puszi, Csuka:)

Torma

Szia Csuka! Figyi Drágaság, az öregtészta nem jo, mert abban van éleszt?! Van gyorskovasz is, az is éleszt?s, de a vadéleszt?s kovászban VAD éleszt?gombák vannak. A dagasztás nélküli kenyeremnél van a vadéleszt?s kovász receptem; lent, a hozzaszolasoknal. Olaszne Ancinak irtam. Az enyém ( a Jani) csak teljes ki?rlés? liszt és víz. Ez a keverék elkezd erjedni, a leveg?ben lév? éleszt?gombák által... Minden részletesen le van írva; másold ki....persze vannak más receptek is. Juditta fel is tette a NoSalty- ra. Nezegesd a breadtopia.com oldalt is! Ott vannak videók is...receptek is. Sok sikert, ha nem sikerül, konnyu megint kezdeni :) Nekem most van egy rozsos is: a Terkat be kellett rozsoznom, mert tul lassú volt...most jo! A Jani az szuper! Ma is sutottem vele egyet, most csak pizza sutolapon, nem jénaiban, igy puhább a héja. most egy ilyet akartam... Most pár napig nemigen leszek a gépnél, a kisebbik lányom látogat a hosszu hétvégére; sutok, f?zök, gondolatod! Jo hétvégét, sok sikert "Rogerrel", Torma :)

pussycat

Nagyon koszi Torma baby! Kellemes hetveget, jo sutest-fozest! Veronika:)

Torma

Szia Csuka! Irjál ám, hogyan megy a kovászozásod; nagyon örülök, hogy elkezded!!! Roger, hey...a Roger Moore után? Várom a fejleményeket! Piroska is elkezdi mostanában :) Nõjjön csak a 'kovászos tábor"!!! T :) ui: 2 ujabb kovaszos kenyeret sutottem a hetvegen, meg egy toltottet! Mind total jol sikerultek, befaltuk oket a bandaval :)

pussycat

Szia Torma! Nem akartalak zavarni a hetvegen, tudom hogy nem ertel ra. A Roger meg el, mindennep megetetem, a szaga eleg jo, szoval nincs romlott szaga, de meg fogalmam sincs, hogy ezutan mit kell vele csinalni. Az oregtesztas kenyeremet most tettek fel, biztosan eszrevetted. Nagyon finom is lett. Orulok, hogy Piroska is kenyerezik mar:)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek