adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes
281
Kalória
8.6g
Fehérje
50.4g
Szénhidrát
4.3g
Zsír
42g
Víz
-
Koleszterin
2.6g
Élelmi rost
280.5mg
Cukor
- 9% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 4% Zsír
Összesen
281
kcal
- 9% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 4% Zsír
Összesen
1676
kcal
- 9% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
26.9g kovász49 kcal
-
40.3g kenyérliszt bl80146 kcal
-
26.9g víz0 kcal
-
0.8g só0 kcal
-
1.1g napraforgó olaj10 kcal
-
2.7g mák14 kcal
-
1.3g lenmag7 kcal
Összesen
226
kcal
- 9% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 40% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 8.6 g
Zsír
-
Összesen 4.3 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 624.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 26 mg
-
Kálcium 63 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 35 mg
-
Foszfor 106 mg
-
Nátrium 392 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrát
-
Összesen 50.4 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 3 mg
Víz
-
Összesen 42 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 25 micro
-
Kolin: 8 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 53 micro
Összesen
281
kcal
- 9% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 40% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 51.4 g
Zsír
-
Összesen 25.5 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 14 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3747.2 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 158 mg
-
Kálcium 380 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 208 mg
-
Foszfor 637 mg
-
Nátrium 2350 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrát
-
Összesen 302.1 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 16 mg
Víz
-
Összesen 251.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 150 micro
-
Kolin: 51 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 3 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 320 micro
Összesen
1676
kcal
- 9% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 40% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 6.9 g
Zsír
-
Összesen 3.4 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 503.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 51 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 28 mg
-
Foszfor 86 mg
-
Nátrium 316 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrát
-
Összesen 40.6 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 2 mg
Víz
-
Összesen 33.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 7 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 43 micro
Összesen
226
kcal
Elkészítés
- A lisztet egy nagyobb tálban elkeverjük a sóval és a magvakkal.
- A kovászt elkeverjük a vízzel, majd a lisztes keverékre öntjük. Fakanállalsimára keverjük (közepesen lágy tésztát kapunk), majd40-60 percig pihentetjük letakarva, pici olajjal a tetején.
- Ezután (kb.félóránként)háromszor hajtogatjuk:olajozott ujjakkal jól felhúzzuk a tészta egyik felét, majd leszorítjuk az ellenkező oldalra. Ezt körben megcsináljuk, 4 húzás-hajtással. (Én a tálban csinálom, mert eléggé lágy a tészta, de olajos kézzel könnyű dolgozni.)
- A hajtogatások után kerek cipót formálunk belőle és sütőpapírral bélelt kelesztőtálban kelesztjük kb. 1 óra hosszat (nem kell egészen a duplájára keleszteni, a sütőben még emelkedni fog!)
- Közben felforrósítjuk a sütőt 230 fokra, kis vizes edénnyel az aljában(apára segíti a tészta emelkedését, és szép, ropogós-cserepes héjat kapunk).
- Sütés előtt bevagdaljuk a megkelt tészta tetejét, lespricceljük vízzel és a forró jénaiba pottyantjuk-sütőpapírral együtt.
- 40 percig sütjük lefedve 230 fokon, majd visszavesszük a hőt 200 fokra, és aranybarnára sütjük (még 15-20perc).
- A sütőből azonnal kivesszük, vízzel megint lespricceljük és hűtőrácson hűtjük.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 20 p
- Sütés ideje: 60 p
- Sütés hőfoka: 230 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
Ez fehér-kenyér-lisztes kovászos kenyér, rozsos-vadélesztős kovásszal, magvakkal. Nekem most ez a csúcs kenyér, az íze miatt. Azért egy hosszú kelesztésű variációt is sütök hamarosan; az enyhén savanykásabb íz kedvéért. A fehérlisztes kovászom, "Terka", minden kényeztetés ellenére sem aktivizálta magát eléggé, úgyhogy bekevertem teljes kiőrlésű rozsliszttel. A változás miatt átkereszteltem; a "Rozska" nevet kapta . :) Az összetétel: 1 rész fehér és rozsliszt felesben, és 1 rész víz; ezt nevezik 100%-osan hidratált kovásznak. Rozska ugyanolyan aktív, mint a Jani; nagyon szeretek velük dolgozni!