Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mákos kovászos kenyér

Mákos kovászos kenyér
Mákos kovászos kenyér
80 perc / előkészület: 20 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (25)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez fehér-kenyér-lisztes kovászos kenyér, rozsos-vadélesztős kovásszal, magvakkal. Nekem most ez a csúcs kenyér, az íze miatt. Azért egy hosszú kelesztésű variációt is sütök hamarosan; az enyhén savanykásabb íz kedvéért.

A fehérlisztes kovászom, "Terka", minden kényeztetés ellenére sem aktivizálta magát eléggé, úgyhogy bekevertem teljes kiőrlésű rozsliszttel. A változás miatt átkereszteltem; a "Rozska" nevet kapta . :) Az összetétel: 1 rész fehér és rozsliszt felesben, és 1 rész víz; ezt nevezik 100%-osan hidratált kovásznak. Rozska ugyanolyan aktív, mint a Jani; nagyon szeretek velük dolgozni!

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet egy nagyobb tálban elkeverjük a sóval és a magvakkal.
  2. A kovászt elkeverjük a vízzel, majd a lisztes keverékre öntjük. Fakanállal simára keverjük (közepesen lágy tésztát kapunk), majd 40-60 percig pihentetjük letakarva, pici olajjal a tetején.
  3. Ezután (kb. félóránként) háromszor hajtogatjuk: olajozott ujjakkal jól felhúzzuk a tészta egyik felét, majd leszorítjuk az ellenkező oldalra. Ezt körben megcsináljuk, 4 húzás-hajtással. (Én a tálban csinálom, mert eléggé lágy a tészta, de olajos kézzel könnyű dolgozni.)
  4. A hajtogatások után kerek cipót formálunk belőle és sütőpapírral bélelt kelesztőtálban kelesztjük kb. 1 óra hosszat (nem kell egészen a duplájára keleszteni, a sütőben még emelkedni fog!)
  5. Közben felforrósítjuk a sütőt 230 fokra, kis vizes edénnyel az aljában (a pára segíti a tészta emelkedését, és szép, ropogós-cserepes héjat kapunk).
  6. Sütés előtt bevagdaljuk a megkelt tészta tetejét, lespricceljük vízzel és a forró jénaiba pottyantjuk- sütőpapírral együtt.
  7. 40 percig sütjük lefedve 230 fokon, majd visszavesszük a hőt 200 fokra, és aranybarnára sütjük (még 15-20 perc).
  8. A sütőből azonnal kivesszük, vízzel megint lespricceljük és hűtőrácson hűtjük.
  • sütési hőfok: 230°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 574
elküldve: 3
receptkönyvben: 22
elkészítve: 0/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Torma

Mióta szakács: 2012.10.05.
102 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: köret
konyhatechnológia: vadkovászos receptek

egyéb elnevezések

vadélesztős kenyér, házi kenyér, magos kenyér, rozsos kenyér, kovászos kenyér

Hozzászólások (25)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

vcsuka
pussycat / vcsuka Fri, 2013-01-25 07:26

Szia Torma! Na, eljott az ideje, hogy en is elkezdjem a kovaszkeszitest. Ahogy mar irtam, a Limara-n megtanultam, hogy oregtesztat hogy kell csinalni es mar ketszer sutottem belole kenyeret. A masodikat mar lefotoztam es felraktam, csak meg nem jelent meg. Ma reggel kivettem a maradek oregtesztat a hutobol, amikor mar elerte a szobahomersekletet, beleraktam egy dunsztos uvegbe es gondoltam, hogy abbol fog majd megszuletni az en elso babykovaszom. Mar el is neveztem Rogernek, mivel ez fiu lesz (20%-a rozsliszt a tobbi feher). Most azt szeretnem megkerdezni toled, hogy mikor etessem meg eloszor, es hol tartsam? A konyhaban eleg meleg van, nem tudom, hogy az jo-e neki, vagy vigyem oda ahol aircondi van,(pl. a szobaba) vagy a hutobe tegyem, mit ajanlassz? Koszi elore is a valaszt, de legyszives surgossen valaszolj, nehogy a baby ehenhaljon!!!! Puszi, Csuka:)

Torma
Torma / Torma Fri, 2013-01-25 11:36

Szia Csuka! Figyi Drágaság, az öregtészta nem jo, mert abban van élesztő! Van gyorskovasz is, az is élesztős, de a vadélesztős kovászban VAD élesztőgombák vannak.
A dagasztás nélküli kenyeremnél van a vadélesztős kovász receptem; lent, a hozzaszolasoknal. Olaszne Ancinak irtam.
Az enyém ( a Jani) csak teljes kiőrlésű liszt és víz. Ez a keverék elkezd erjedni, a levegőben lévő élesztőgombák által...
Minden részletesen le van írva; másold ki....persze vannak más receptek is. Juditta fel is tette a NoSalty- ra. Nezegesd a breadtopia.com oldalt is! Ott vannak videók is...receptek is. Sok sikert, ha nem sikerül, konnyu megint kezdeni :) Nekem most van egy rozsos is: a Terkat be kellett rozsoznom, mert tul lassú volt...most jo!
A Jani az szuper! Ma is sutottem vele egyet, most csak pizza sutolapon, nem jénaiban, igy puhább a héja. most egy ilyet akartam...
Most pár napig nemigen leszek a gépnél, a kisebbik lányom látogat a hosszu hétvégére; sutok, főzök, gondolatod!
Jo hétvégét, sok sikert "Rogerrel", Torma :)

Torma
Torma / Torma Mon, 2013-01-28 08:50

Szia Csuka! Irjál ám, hogyan megy a kovászozásod; nagyon örülök, hogy elkezded!!! Roger, hey...a Roger Moore után? Várom a fejleményeket! Piroska is elkezdi mostanában :) Nõjjön csak a 'kovászos tábor"!!! T :)
ui: 2 ujabb kovaszos kenyeret sutottem a hetvegen, meg egy toltottet! Mind total jol sikerultek, befaltuk oket a bandaval :)

vcsuka
pussycat / vcsuka Mon, 2013-01-28 09:03

Szia Torma! Nem akartalak zavarni a hetvegen, tudom hogy nem ertel ra.
A Roger meg el, mindennep megetetem, a szaga eleg jo, szoval nincs romlott szaga, de meg fogalmam sincs, hogy ezutan mit kell vele csinalni.
Az oregtesztas kenyeremet most tettek fel, biztosan eszrevetted. Nagyon finom is lett.
Orulok, hogy Piroska is kenyerezik mar:)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2013-01-23 20:39

Kedves Torma!
Ez a kenyér maga a tökély! Gyönyörű! Már akartam hamarabb is írni, csak valahogy elkalandoztam közben másfele. Az nagyon érdekel, hogy milyen lehet benne a mák, szóval ez is kipróbálás alatt lesz hamarosan, amíg még van itthon a finom, házi mákból.
Üdv: Fahéj

Torma
Torma / Torma Thu, 2013-01-24 06:56

Köszönöm, ez tényleg jol sikerült...most azon gyakorolok, hogy mindig ilyen ruganyos-ropogós kenyereket süssek kovásszal.nem könnyű, de igy megy a tanulás, gyakorlással :)
Holnap már megint hétvége; töltsd kellemesen, T:)

vcsuka
pussycat / vcsuka Tue, 2013-01-22 01:35

Szia Torma! Melyik lisztet hasznalod, hol veszed? supermarketban vagy specialis boltban? Nagyon szepek a kenyereid. Most en is probalkozok, de nem kovasszal (az nekem tul komplikalt) hanem a Limaran olvastam, hogy lehet oreg tesztat is csinalni, es a hutoben tartani egy hetig. Igy is tettem es sikerult egy nagyon klassz kis kenyeret sutni eleszto nelkul. Igaz, hogy nagyon lassan kelt, de nem baj, van ideje. Szia, Csuka:)

Torma
Torma / Torma Tue, 2013-01-22 11:38

Szia Csuka, de bírom a nevedet :) szerencsém volt, a legtöbb lisztet ( rye too!) most a helyi Woollies- ban...de igazán health food shop-okban....ott drága ...a jo, teljes kiőrlésű lisztemet egy indiai boltban vettem, persze nem itt helyben....nekem mindenért messze kell mennem..a kenyer lisztet is a Woollies- ban, 10 kg-os... Lehet, hogy megpróbálom az online order-t....
Kiprobalod a mákos kenyeret? Valami fantasztikus íze van a maknak a kenyérben! Daralatlanul...piritva is mennyei a kenyer!
Figyi, a kovasz meg könnyű, ha érdekel...legtöbben agyon- komplikaljak....majd, ha kedved lesz hozza :) puszi, Torma :)

vcsuka
pussycat / vcsuka Tue, 2013-01-22 13:17

Szia Torma! Ja, ja megfogom probalni a makos kenyeret, meg sohasem ettem makot kenyerben daralatlanul, de elhiszem, hogy finom. Igazad van, online-on minden sokkal olcsobb. A lanyom mar mindent online-on vasarol. En meg nem, mert en meg egy kicsit regimodi vagyok. En is megprobalom a Woollies 20 kg-os lisztet. Koszi, majd szolok, ha ready vagyok a kovasz kesziteshez.:) puszi, Csuka:)

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sat, 2013-01-19 12:06

Szia Torma!
Szenzációsan szép a kenyered. Biztosan olyan finom is. Újra belekezdek a kovász készítésébe aszerint, amit itt írtál. Szép hétvégét kívánok!
Üdv: Évi néni

Torma
Torma / Torma Sat, 2013-01-19 23:29

Szia Évi- Néni!Kovasz- részleteket a dagasztas nélküli kenyerem oldalan, a hozzaszolasoknal találod. Olaszne Ancinak írtam róla...ahogy ő írta, egy NOVELLÁT!!! Hehehe.... :) kellemes hétvégét! Egyébként ugyanazt a kenyeret sutottuk a napokban, mint kiderült...Te foccacia-t, en a francia változatát, a fougasse-t...itt lesz az is hamarosan. T:)

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Sat, 2013-01-19 11:16

Szia Torma!
Csatlakozom Vicikóhoz! Ez valami csodaszép lett! Már nagyon vártam, hogy mikor kerül fel, olyan sokat írtál róla! :) Biztos isteni finom. Már én is tűkön ülök, hogy kipróbálhassam Bözsit. :) Sajna én mákot nem tehetek a kenyérbe (no nem mintha meg lenne tiltva, vagy ilyesmi, csak párom nem rajong érte), lehet, hogy szezámmagos lesz... Vagy nem tudom...
Ha elkészült, referálok!
Na annyit nézegettem ezt a guszta fotót, hogy éhes lettem. :D
Millió puszi: Ági

Torma
Torma / Torma Sat, 2013-01-19 23:55

Szia Ági, sokat gondolok Rátok "Bozsivel"...hogy van a kis "dagadt"? Nagyon izgalmas a téma, alig várom, hogy irjal...ne felejtsd, hogy nem lehet szóról szóra követni a vadelesztos recepteket; főleg a hőmérséklet miatt, de a lisztek is különbözőek... Sok tényezőt ki kell tapasztalni, de jo móka!!! Ha nem sikerul elsore, probald ujra...Kellemes kovaszozast, puszi, Torma :)

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Sun, 2013-01-20 11:58

Szia Torma! Képzeld, a kis "dagadt" olyan jól érzi magát, hogy úgy szalad, mintha kergetnék! Egy kicsit kísérleteztem vele, mert egyik alkalommal kenyérlisztet adtam neki enni, de nem szerette. 'Asszem kicsit megfeküdte a gyomrát, mert nemigen akart utána haladni... úgyhogy visszatértem a teljes kiőrlésű liszthez. Most ott tartunk, hogy a harmadik sütés lett kész vele ezen a hétvégén.
Az első, hát nem is tudom... Ételt nem bántunk, szóval maradjunk annyiban, hogy hasonlított egy kenyérre. Jó lesz prézlinek! :D A második már jó lett ízre, de állagra igen masszív. Pirítósként fogja végezni azt hiszem. A harmadikat (újabb változtatással az arányokon) tegnap éjszaka, vagy ma hajnalban kellett kisütnöm, mert Bözsi úgy beindult, hogy azon filóztam, ha hagyom reggelig kelni, kislattyog a tálból. Szóval még hajnali fél egykor a sütőt lestem, de megérte. :) Reggel vágtam fel és gyorsan meg is kóstoltuk. Klassz lett! Biztos volt benne egy adag kezdők szerencséje... Meg kell hagyni, sokat kell még gyakorolnom, meg kísérleteznem, de sebaj, mert ezt egyszerűen nem lehet megunni! Azt hiszem fel is teszem még ma, amíg van belőle mit fotózni. Hálás köszönet a sok segítségért és biztatásért! Óriási ölelést küldök! Puszi: Ági

Torma
Torma / Torma Sun, 2013-01-20 12:22

Na,gratulálok! Megszületett a "Bözsi-baba"!! ;)
Örülök a sikerednek Ági! Szerintem óriási jo móka a kovászos sütés! MINDEGYIK kenyer mas, de mindegyik finom, nem lehet választani...
Rengeteg férfi is kovászozik es teljesen megszallottak! Úgyhogy ne érezzük, hogy mi furcsák vagyunk...kellemes vasárnapot, várom a fotót!! Puszillak, Torma :)

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Sun, 2013-01-20 12:48

:D De jót nevettem! Szívemből szóltál. Szerintem is inkább az a furcsa, ha valaki furcsának tartja azt, hogy valamiért így lehet lelkesedni. :) Annak gőze sincs arról, milyen klassz érzés ez. Legyen bármilyen "apróság" is a lelkesedés tárgya... Puszi: Ági

Torma
Torma / Torma Mon, 2013-01-21 00:31

Ma reggel kivettem Janit is, Rozskat is a hutobol melegedni...hamarosan megetetem őket, aztán el kell döntenem, melyikkel süssek...persze ilyenkor több órás, amíg " felfortyannak", felfutnak...mert a hidegbol jönnek. De nemrég sutottem velük, úgyhogy nem kell több részletben etetnem őket, hogy igazán erősek legyenek.
20-25 fokos melegben, aktív, erős kovasszal majdnem olyan gyorsan tudsz majd sütni, mint az elesztovel. Legtöbb reci egyharmad kovászt ír, de az éjszakai kelesztesu, dagasztas nélküli kenyer receptem ( a breadtopia oldalról) csak egynegyed bogret ír, es szuperul működött. Csak azért írom, ha akarsz sütni, es kevés a kovászod, az egy kipróbált recept!
Na puszi, en is nagyot nevettem a Te leirasodon!!! Hogy a Bözsi kislattyog a tálból....haha...most is mosolygok ezen :) T:)

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Mon, 2013-01-21 07:19

Szia! De jó! A te kovászaid már jó erősek. :) Bözsi még kicsit fiatalka volt ezek szerint, mert picivel több, mint egyharmad kovásszal kelt meg szépen a kenyér. De majd gyúrunk az erőnlétre és akkor majd kevesebbel is menni fog. Gyanítom, hogy emiatt (a nagyobb arány) akart amúgy kislattyogni is. Hát no... ki kell ezt még tapasztalni. :) De jó, hogy írod, biztos ki fogom próbálni. A breadtopia nagyon klassz! No azóta már lehet, hogy ki is sült a kenyered! Biztos megint istenien néz ki! Sok puszi: Ági :)

Torma
Torma / Torma Mon, 2013-01-21 10:03

Szicsi, pont most sült ki; jo ropogós lett, Jani/felbarna/szotyis/chilis/komenymagos.kiváncsi leszek a belsejére, mert eddig még mindegyik kicsit más volt...a felbarna es a mákos receptem lett a legruganyosabb...azok olyanok voltak, mint egy rugós matrac! Sütni kell, igy tanulunk :) puszi, T:)

vicikó
Vicikó / vicikó Sat, 2013-01-19 18:09

Szia Torma!
Ez eszmélet guszta... !!!! :-) Az a ropogós héja! És a belseje... ÁÁÁÁÁÁ! Legszívesebben lekapnám innen a képernyőről, és megkenném azonnal vajjal, még úgysem reggeliztünk, most fogunk. :-)
Még beszéljünk erről az aktív kovászról, nem tudom mi az, és nagyon érdekel....

Szép hétvégét Neked, üdv : Vici

Torma
Torma / Torma Sat, 2013-01-19 23:41

Szia Vici, kedves vagy, köszönöm :) de ez tényleg nagyon jol sikerült! Azóta sutottem egy 24 órás kelesztesut is, hogy enyhén svanykas ízt kapjak, de azzal meg kiserletezgetnem kell...nem olyan lett, amilyet szerettem volna. Abban teljes kiorlesu liszt is volt, korpa, sok mag stb, finom volt, de nem lett savanykás....nem baj; sutok megint!
Kellemes hétvégét, üdv, Torma :)
Ui:vadelesztos kovaszrol a dagasztas nélküli kenyerem alatt a hozzaszolasoknal olvashatsz; Olaszne Ancinak írtam egy ( szerinte :) novellát!!! Haha...

281
kovász 200 g
kenyérliszt BL80 2 bögre
víz 200 ml
1 teáskanál
napraforgó olaj 1 ek
mák 2 dkg
lenmag 1 ek