Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hatlapos Gabimami konyhájából

Hatlapos Gabimami konyhájából
Hatlapos Gabimami konyhájából
115 perc / előkészület: 60 perc főzés: 25 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (22)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt még nagymamámtól így tanultam, most az ünnepek közeledtével kérésre sütöttem, dupla adagban. Így sokkal jobban szeretik, mint a pudingosan.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A krémhez

ajánlat

Bármilyen alkalomra, ünnepekre, zsúrokra is...

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Tészta elkészítése: A lisztet mély tálba öntjük, a közepébe mélyedést készítünk, ebbe tesszük az összes hozzávalót, és ráöntjük a langyos vizet.
  2. Könnyen nyújtható tésztát kell kapnunk, ha kell, még kis vizet adhatunk hozzá.
  3. 6 egyenlő cipót formálunk belőle. Majd egyesével kinyújtjuk, közepes tepsi nagyságúra.
  4. A tepsi hátát vékonyan megzsírozzuk, majd egyenletesen lisztezzük be.
  5. Előmelegített sütőben, teljes lángon 5-8 perc alatt készre sütjük a lapokat. Egy deszkára csúsztatjuk egymásra, és hűlni hagyjuk.
  6. Majd a krémet is elkészítjük. Tejforraló lábosba beletesszük a cukrot, fahéjat, kakaóport, lisztet, majd a tej lassú adagolásával simává keverjük, végül beletesszük a zsírt is, és teljes lángon 25 perc alatt sűrű krémet főzünk belőle.
  7. Ha megfőtt, kissé hűlni hagyjuk, majd egy-egy lapot egyenletesen megkenünk.
  8. Úgy osztjuk a krémet el, hogy minden lapra jusson, a 6. lapot rátesszük, konyharuhával letakarjuk, és egy éjszakát állni hagyjuk. Jó tippként: Tegyünk nehezéket a felső lapra, és akkor nem pöndörödik vissza.
  • sütési hőfok: 250°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 36x23 cm
  • költség: 500 Ft
  • elkészítettem: 250 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 22 649
elküldve: 22
receptkönyvben: 351
elkészítve: 17/22
Facebookon megjelent: -

szakács

Gabimami58

Mióta szakács: 2012.04.06.
139 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
alkalom: húsvét, Anyák napja, buli receptek, karácsonyi édességek
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

szalalkális krémmel töltött sütemény, főzött csokikrémes sütemény, csokis réteges sütemény

Hozzászólások (22)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Senga88
Senga / Senga88 Thu, 2013-10-24 16:43

Kedves Gabriella!

Megcsináltam a sütit, isteni finom volt. Zsírral készítettem, ahogyan ez a receptben szerepel, bár igaz kicsit féltem töle, mert nekem a nagyszüleimtöl kapott házi disznózsírom volt, aminek valljuk be, isteni íze van, de jellegzetes illata is, nem úgy mint a boltinak, de azért csak beleraktam, bizony jól is tettem, mert biztos vagyok benne, hogy az adta meg a tésztának azt a finom illatát és ízét is!! Nem Magyarországon élek, a párom születésnapjára sütöttem meg ezt a sütit, pont emiatt, egy tradícionális magyar sütit akartam készíteni, mivel a munkahelyére vitte be egy tortával együtt. A sütemény olyan volt, mint ahogy az a Nagykönyvben meg van írva, szerintem életemben nem tudtam ilyen szépen felszeletelni egy sütit sem, plusz ennyire elosztani a krémet sem! :-) Néhány perccel ezelött jelezte a párom, hogy már csak 3-4 szelet van "kimaradva" a többit mind elpusztították. Ùgyhogy kedves Gabriella, szeretném jelezni, hogy a receptje Németországban is nagy sikert aratott! Köszönöm szépen!
Szép Napot Kívánok!
Üdvözlettel:
Àgi

Gabimami58
Gabimami58 / Gabimami58 Sat, 2013-10-26 15:56

Kedves Senga!
Nagyon szépen köszönöm, a dicséret,és boldoggá tettél,hogy kint Németországban is sikeres lett a sütim. További sok sikert kivánok,és kedves férjednek nagyon boldog születésnapot!
Nyugodtan bármelyik tésztám ételem,elkészítheted,mert nem fogsz csalódni bennünk. Én is házi tsírt használok,melyet én sütök ki zsírszalonnából.
További kellemes napot és pihentető hétvégét kivánok,neked és kedves családodnak!
Üdv...Gabriella..

Senga88
Senga / Senga88 Mon, 2013-11-04 20:53

Kedves Gabimami!
Köszönöm szépen az Ö nevében is! Biztosan fogok még több receptet is kipróbálni az Ön receptjei közzül!
Üdv:
Àgi

Gabimami58
Gabimami58 / Gabimami58 Tue, 2013-11-05 11:30

Kedves Ági!
Biztosíthatom,hogy az általam feltett receptek sokat vannak elkészítve részemről is.
Nem másoltak és nem máséval élek vissza.
További ugyan ilyen sikert kivánok,és nagyon kellemes hetet!
Üdv...Gabriella..

Senga88
Senga / Senga88 Mon, 2013-10-21 11:08

Kedves Gabimami58!

Nagyon finom lehet a sütemény, hasonlót már ettem, csak abban cikória kávé is volt. A sütiröl szeretném megkérdezni, hogy el lehetne-e úgy is készíteni, hogy holnap megsütöm a lapokat (kedden), szerdán meg betöltöm, csütörtökön meg felszeletelem. Meg lehet-e felvágás elött 2 nappal sütni a lapokat, vagy túlságosan kiszáradnak és elöfordulhat, hogy nem puhulnának meg?
Köszönöm válaszát! :-)
Üdv: Àgi

Gabimami58
Gabimami58 / Gabimami58 Tue, 2013-10-22 08:12

Kedves Ági!
Igen megsütheted a lapokat nyugodtan csupán akkor hűvős szárazz helyen tárold másnapig a lapokat,és amikor töltöd forrókrémtől ugyan ugy vissza gyengül,és finom is lessz.
Amikor megtöltötted jó tippként ajánlom de írtam is,hogy nehezéket tenni rá és nem pöndörödik vissza a lap.
Ugyan úgy hűtőben vagy hűvős spályzban tárold szeletelésig.
Nem fogsz csalódni benne mert nagyon finom,és kiadós is.
Sok sikert hozzá,és jó étvágyat..
Családod is örülni fog,hogy ilyen finom sütivel leped meg őket.
További szépnapot kivánok..
Üdvözlettel Gabriella...

Gabimami58
Gabimami58 / Gabimami58 Wed, 2013-08-28 16:12

Szia !
Nagyon szívesen,és örülök neki,hogy nagymamámtól tanultakat nem csak családon belül adhatom tovább.
Főleg még ízlik is annak ellenére,hogy nem pudingos..:)

pintyöke72
pintyöke72 Sat, 2013-07-06 19:35

Kedves Gabimami58!

Muszáj a krémbe zsír? Ha igen miért? Nem lehet vajjal helyettesíteni?

Gabimami58
Gabimami58 / Gabimami58 Sun, 2013-07-07 08:36

Szia Pintyöke72.

Igen a régiek csak zsírt használtak,és csak az igazi vaj jó bele ami nem vízes.Mert a mostaniak több %-ka víz!
De a zsír nem tartalmaz vízet,és sokkal fényesebb a krém és állaga is könnyebben meg köt.
Én csak abban az esetben cserélném ha valóban eredeti 100%-kos a vaj!

pintyöke72
pintyöke72 Sun, 2013-07-07 13:19

Szia Gabimami!

Meggyőztél, zsírral fogom elkészíteni!Már most csorog a nyálam! :)D

vcsuka
pussycat / vcsuka Sat, 2013-03-23 11:59

Kedves Gabimami! Csatlakozom holipa hozzaszolohoz, nagyon szeretem ezt a sutit, es itt nem kapok szalalkalit. Koszonom, udv. Veronika

Gabimami58
Gabimami58 / Gabimami58 Sun, 2013-07-07 08:39

Szia Veronika!
Valószínü ,hogy már válaszoltam,de most ,hogy újra kérdést tettek fel,igy újra válaszolok.
Ha nem kapható szalakáli akkor szódabikarbónával helyettesísd,végső esetben a sütőport. Puszi szépnapot kivánok!

enikop
enikop Tue, 2013-04-30 12:55

Szerintem szalakalit mindenutt lehet kapni. Angolul "baker's ammonia" vagy egyszeruen Ammonium Carbonate.
Eniko

Gabimami58
Gabimami58 / Gabimami58 Tue, 2013-04-30 22:12

Szia! Veronika nekem Ausztráliából írta én neki válaszoltam. Nézd biztosan van más országokban is ,de ezt csak az tudja ki ott lakik és ugyan úgy süt főz.
Én nem csinálok belőlle próblémát, de élesztőt senkinek nem ajánlom.
Ez kimondottan szalakális tészta,és szódabikarbónával vagy,sütőporral helyetesíthető..
Üdv..szép késő estét kivánok,és vidám Május elsejét!..

Gabimami58
Gabimami58 / Gabimami58 Sat, 2013-03-23 13:42

Szia Veronika!
helyettesísd szódabíkarbónával,ha kapható nálatok,hanem akkor a sütőport javasolom élesztővel nem aktuális. Sok sikert kivánok hozzá..Üdv...Gabriella..

vcsuka
pussycat / vcsuka Sat, 2013-03-23 14:36

Szia Gabriella! Koszi a gyors valaszt, szodabikarbona van itt.... akkor azzal fogom megsutni.
Udv. Veronika

Gabimami58
Gabimami58 / Gabimami58 Sun, 2013-03-24 12:52

Szia Veronika!
Hát igen mivel eredeti receptje alapján készítve szalakális tészta,de ha nincs nálatok,így szódabíkarbóna sokkal jobb mint a sütőpor.
Élesztővel inkább ne készítsük mivel nem kelt tészta hanem gyúrt és itt az a lényeg szépen kilegyen nyújtva és egyforma vastagok a lapok is.
Én tudod jól és tapasztalhatod is,csak olyan recepteket osztok meg melyeket családom is szívesen fogyaszt.
Majd holnapi nap folyamán vagy az éjszaka fel teszek általam készített főzeléket,és új sütit..Elkészítése egyszerü és ajánlani tudom ünnepekte is. További szépnapot kivánok,itt nálunk sajnos a tavasz várat magára reggelre megint hó esett és még mindig eseget is. Puszi..

holipa
holipa Sat, 2013-03-23 11:26

Kedves Gabimami! Nagyon tetszik a recept, csak egy kérdésem lenne, hogy a szalalkálit tudom helyettesíteni sütőporral vagy élesztővel? Kisfiam egyik kedvenc sütije, neki szeretném megsütni. Köszönöm Szép napot!

Gabimami58
Gabimami58 / Gabimami58 Sat, 2013-03-23 13:39

Szia!
Akkor csak sütőporral helyettesísd ,élesztő nem jó hozzá.De még a szódabíkarbóna amivel helyettesítheted. Egyébként amikor megsül a tészta egyáltalán nem érezhető a szalakáli benne.
Én akkor helyedben a szódabíkarbónát használnám,végső esetben szóba jöhet a sütőpor is.
Sok sikert kivánok hozzá..

953
finomliszt 60 dkg
szalalkáli 20 g
tojás 1 db
cukor 10 dkg
sertészsír 6 dkg
víz 2 dl
sertészsír 2 ek
finomliszt 2 evőkanál
tej 1 l
cukor 30 dkg
finomliszt 3 púpozott ek
cukrozatlan kakaópor 1 ek
fahéj 10 g
sertészsír 2 dkg