Nosalty Logó

Hatlapos Eszterházy-torta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Dávid
Ezen a képen: Hatlapos Eszterházy-torta
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 13% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 25% Zsír

A tésztához

A krémhez

A tetejére

Összesen 593 Kcal
  • 13% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 25% Zsír

A tésztához

A krémhez

A tetejére

Összesen 4735 Kcal
  • 13% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 25% Zsír

A tésztához

A krémhez

A tetejére

Összesen 307 Kcal
  • 13% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    19.3 g

Zsír

  • Összesen
    37 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    217 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    413.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    102 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    56 mg
  • Foszfor
    156 mg
  • Nátrium
    80 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    48.1 g
  • Cukor
    40 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    46 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    228 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    33 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    31 micro
  • Kolin:
    136 mg
  • Retinol - A vitamin:
    223 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    55 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    166 micro
Összesen 593 Kcal
  • 13% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    154.4 g

Zsír

  • Összesen
    296.2 g
  • Telített zsírsav
    128 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    103 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    25 g
  • Koleszterin
    1735 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3308.9 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    126 mg
  • Kálcium
    817 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    447 mg
  • Foszfor
    1250 mg
  • Nátrium
    643 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    385.1 g
  • Cukor
    317 mg
  • Élelmi rost
    76 mg

VÍZ

  • Összesen
    368 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1826 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    35 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    262 micro
  • K vitamin:
    18 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    250 micro
  • Kolin:
    1085 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1787 micro
  • α-karotin
    48 micro
  • β-karotin
    437 micro
  • β-crypt
    43 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1331 micro
Összesen 4735 Kcal
  • 13% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.1 g

Zsír

  • Összesen
    19.3 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    113 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    215.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    53 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    29 mg
  • Foszfor
    82 mg
  • Nátrium
    42 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    25.1 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    24 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    119 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    17 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    71 mg
  • Retinol - A vitamin:
    117 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    28 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    87 micro
Összesen 307 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A krémhez

A tetejére

Elkészítés

A tésztához

  1. A tojásfehérjéket egy csipet sóval elkezdjük felverni. Amikor már alakul a hab és kezd keményedni, akkor folyamatos keverés mellett kanalanként hozzáadjuk a cukrot, és addig verjük, amíg teljesen kemény nem lesz.
  2. A darált mandulához (vagy mandulaliszthez) hozzáreszeljük a citrom héját, elkeverjük.
  3. 3 részletben, óvatosan hozzákeverjük a mandulát a felvert tojásfehérjéhez, és összeforgatjuk.
  4. 15 centis tortaformában hat lap kijön ebből a mennyiségből: a tortaformát kivajazzuk, kimandulalisztezzük, és 185 fokra előmelegített sütőben 15-18 perc alatt megsütjük, és megismételjük a műveletet a többi lap esetében is.

A krémhez

  1. A tojássárgáját alaposan elkeverjük a cukorral és a keményítővel.
  2. Közben a tejet felmelegítjük. Nem kell forrjon, még előtte kapcsoljuk le a lángot alatta.
  3. A tejből egy keveset hozzáadunk a tojásokhoz, elkeverjük, és ha kicsit fellazult, akkor folyamatos keverés mellett hozzácsurgatjuk a maradék tejet is.
  4. Az egészet visszaöntjük az edénybe, majd közepes lángon melegíteni kezdjük.
  5. Folyamatosan kevergetjük addig, amíg puding sűrűségű nem lesz.
  6. Félrehúzzuk a krémet, időnként alaposan átkeverjük, és megvárjuk, amíg szobahőmérsékletűre nem hűl. Ekkor hozzáadjuk a puha vajat és egy-két csepp mandulakivonatot, és addig keverjük, amíg szép fényes, sűrű nem lesz a krém, majd félretesszük.

A tetejére

  1. Egy tortalapot megkenünk krémmel, rátesszük a következőt, és addig folytatjuk, amíg el nem fogynak a lapok. A maradék krémmel pedig bevonjuk a tortát.
  2. A vizet felmelegítjük, és elkeverjük benne a kakaóport, majd forrón ráöntjük az étcsokira, és addig keverjük, amíg fel nem olvad. Félretesszük, hogy hűljön és sűrűsödjön kicsit.
  3. A csokikrémet körkörösen rácsurgatjuk a torta tetejére. Ha igazán profik akarunk lenni, akkor megvárjuk, amíg tényleg egészen sűrű nem lesz a csoki (de még folyós), majd habzsákba töltjük, és vékony köröket csurgatnunk a krémre.
  4. Egy fogpiszkálóval kívülről befelé haladva pókhálómintázzuk a tortát.
  5. A külsejét száraz serpenyőben pirított mandulával díszítjük. A ráadás pedig a tetejére habzsákkal kinyomott krém, egy-egy szem egész mandulával megspékelve.
  • Sütés hőfoka: 185 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 15
  • Sűtés ideje: 150 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 26
  • 7 napos nézettség: 164
  • Össznézettség: 107066
  • Feltöltés dátuma: 2015. február 07.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

A burgenlandi kirándulásunk után szereztem meg a receptet, nem is akárhonnan, az Eszterházy szakácskönyvből. Ennek ellenére nem állítom, hogy ez az eredeti, hiszen máig tisztázatlan, hogy pontosan hogyan köthető a családhoz. Minden esetre azért érdekes ez a változat, mert a nálunk ismert idős változattal szemben ebbe mandula kerül. Én most 15 centis tortaformát használtam, ha nagyobbal készítjük, 22-23 centissel, akkor négy lap jön ki ebből a mennyiségből.

Hozzászólások

Kif Lee

Tejóég, milyen jól néz ki! :)

Törölt felhasználó

Nagyon jól néz ki. De nem fog összeesni a piskótatészta a várakozásban? Ha jól számolom az utolsók már 1 órát, meg annál is többet várakoznak.

piri1955

Ez engem is édekelne!

pannimanni

Szerintem itt nem kell habos-magas piskótára számítani, mint ahogy más olajosmagvas tésztánál sem (pláne, ha így több lapban sül). Diós eszterházyt ettetek már? Annak is elég tömör a tésztája, hála a sok 'olajnak'...

Dávid

Így van, f?leg, hogy kis mennyiségeket kell sütni egy-egy nap esetében, úgyhogy már csak azért sem lesz vastag a tésztalap. ízHUSZÁR

Dávid

Nekem is ez volt a félelmem, hogy mire az utolsó lapot sütöm, addigra összeesik a maradék tészta, de gond nélkül kibírta. Ha elég keményre verjük a fehérjét, akkor az utolsó lap is olyan jól sikerül, mint az els?! ízHUSZÁR

Törölt felhasználó

Hogyan lehetne ezt diétássá tenni? Jó kérdés, ugye? :) :) Liszt érzékenynek és laktóz érzékenynek egyben???? Tudom, hogy akkor már egészen más lesz, de mégis?

Dávid

Liszt ebben sincs, úgyhogy ez a kérdés megoldva. A krémben a hozzávalókat pedig ki lehet váltani laktózmentes termékekkel. A mandulatej nem tudom hogy viselkedik, ilyen jelleg? tapasztalatom nincs, úgyhogy én a tehéntejet mondanám. ízHUSZÁR

Törölt felhasználó

Anyanéna, például mandulalisztb?l, és laktózmentes tejtermékekb?l.

Csamanda

Csak dícsérni tudom :-) Kókusztejjel készítettem a krémet - látom másnál is felmerült a "mentesség" kérdése. Kicsit megszaladt a mandulaaroma, de nem rontott rajta, nagy sikere volt! Ja, és dupla adag hozzávalókkal szép nagy torta lett bel?le :D

pazmandiagi

Kedves Ízhuszár! Én már rég kinéztem ezt a tortát, külön tetszett hogy a krém nem pudingporral, habtejszínnel meg hasonlókkal készül.. a hétvégén meg is csináltam, a lapok jól sikerültek de a krém sajnos nagyon folyós lett. Pontosabban - mindenben ragaszkodva az instrukciókhoz - a margarin "grízes" lett és nem elegyedett rendesen a krémmel. Te vajjal vagy Ramával csináltad a krémet? Sajnos lehet hogy a kockaRáma nem volt jó választás, mert az utóbbi id?ben szinte minden próbálkozásnál grízessé válik :-( Nem baj, végül Eszterházy-pohárkrém lett bel?le :-P Amúgy isteni!

blange

A kocka Rámával volt a gond, hidd el nekem.. Az ilyen vajas krémeket tényleg célszer? rendes vajjal csinálni, akkor nem lesz grízes. :) Nagyon margarin-ellenes vagyok, semmilyen sütihez nem használom már, mert m?íze és természetellenes állaga van. Bár tudom, a vaj sajnos drágább itthon. A francia cukrászatban például a margarint nem ismerik, a boltok polcán csak mint laktózmentes termék található meg. :)

pazmandiagi

Kedves bija, köszi a választ, igazából én voltam a naiv, mert pl bármikor amikor kevert tésztát kezdek bekavarni, a margarin grízes lesz, és csak a liszt hozzáadásától megy szét... Szóval gondolhattam volna el?re hogy ez lesz... Na de sebaj, majd legközelebb! :-)

pannimanni

Kedves ízHUSZÁR! Most sütögetem a lapokat hozzá, viszont szép lapok helyett óriás habcsókokat kapok, amik nagyon cukik, de nem túl célravezet?ek :D Mit bénázhattam el szerinted? :)

Dávid

Ajjaj! Én csak arra tudok tippelni, hogy a mandulával (vagy ha dióval sütötted, akkor azzal) lehetett a gond. Esetleg kicsit többet kellett volna beletenni. Más ötletem sajnos nincs. :( ízHUSZÁR

vincere

soha nem szoktam ilyen bonyolult tortákat sütni, de ez nagyon tetszik, kipróbálom! a diétássá tételnél a f? kérdés itt a Cukor, 200+80 gramm kissé sok. mivel lehetne kiváltani/csökkenteni/keverni?

divica

A lapokba fele cukor helyett erytritet tettem, a krémbe fele cukor helyett nyírfa cukrot. Így is nagyon édes lett, mindkett?nél 5-5 dkg-ot lehet csökkenteni, ami a min?ségét még nem befolyásolja, - csak gondolom, mert még nem próbáltam ki.

divica

Egyébként egyáltalán nem bonyolult, csak els?re t?nik annak. Nagyon finom, érdemes megcsinálni. :)

erica78

Kedves izhuszàr. Èn elkészitettem ragacsos tészta "ami nem elvetendö bioboltban vàsàrolt mandula liszt kell hozzà arany àron" amit megis vettem: Szoval nyulos tészta a krém ugy szànalmas ahogy van!! De remélem sokan megsütik..... Kellemes ünnepeket!!

divica

Dupla adagot sütöttem, fele-fele arányban mandula liszttel, ill. darált dióval. Nagyon finom lett, bár nekem nagyon édes. (Legközelebb csökkentem a cukor mennyiségét.) Nagy gáztepsiben sütöttem 2 lapot, mindegyiket háromfelé vágtam, így jó magas lett. Tetszet?sebb a kerek eredeti forma, de most pont a hosszúkás volt megfelel?bb, mivel a születésnapos évei számát római számokkal "írtam", ami 8 elemb?l állott.

Hozzávalók

A tésztához

A krémhez

A tetejére

Címlapról ajánljuk

További cikkek

12 RAKOTTAS, ami ebédre vagy vacsorára is tökéletes

Elő a tepsit vagy jénait, és jöjjenek az izgalmas rétegek: mehet bele rengeteg zöldség, amennyit nem szégyellünk, tészta, krumpli, hússzeletek vagy darált verzió is, tejföl, tejszín, joghurt, de akár ezek vegán megfelelői is...és irány a sütő!