Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

"Hangyás" rudacska

"Hangyás" rudacska
"Hangyás" rudacska
65 perc / előkészület: 50 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (39)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A fotóra nézve nem nehéz kitalálni, honnan az elnevezés. A "nem lehet abbahagyni" kategóriájú ropogtatni való.
A recept a Keresztmamámtól származik (karácsonykor, ebéd után, mindig kerül náluk mákos stangli az asztalra).

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A tetejére

ajánlat

Ha nem szeretnénk ekkora mennyiséget készíteni egyszerre, a tésztáját akkor is érdemes a fenti arányokkal csinálni, és lefagyasztani, mondjuk a felét.
Néhány héten belül azonban a mélyhűtőben tárolt tésztát is használjuk fel!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hozzávalókból tésztát gyúrunk. A hozzáadott tej mennyisége nagyban függ a liszt minőségétől (így ez lehet picivel kevesebb, ill. több is), a lényeg, hogy nyújtható tésztát kapjunk.
  2. A tésztát folpackba csomagolva hűtőbe tesszük pihentetni. A legjobb, ha egy egész éjszakán át ott marad, de ha nagyon sürgős, néhány órányi pihentetés után is süthetjük a rudacskákat.
  3. A pihentetett és szobahőmérsékletűre melegedett tésztát, több részletben, enyhén lisztezett felületen 0,5 cm vékonyra nyújtjuk.
  4. Késsel vagy derelyevágóval keskeny és kb. 10 cm hosszú csíkokra vágjuk. A tésztacsíkokat sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, tetejüket megkenjük a tojás fehérjével és meghintjük szezámmaggal.
  5. Légkeverésen 200 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt aranyszínűre sütjük. (Közben néha ránézünk, nehogy megégjen.)
  6. Ugyanígy járunk el a maradék tésztával. (A fenti mennyiségből kb. 4-5 gáztepsinyi rudacska lesz.)
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 147 444
elküldve: 44
receptkönyvben: 2 071
elkészítve: 129/140
Facebookon megjelent: -

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
alkalom: húsvét, szilveszter
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
fogás: egyéb fogás
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: sós süti
mikor: tízórai, uzsonna
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

mákos rudacska, mákos stangli

Hozzászólások (39)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

krampusz80
krampusz80 Fri, 2015-03-27 17:21

Kedves Petra!
Megsütöttem, de elkövettem egy nagy hibát: elfelejtettem beletenni a tésztába a reszelt sajtot. Csak reggel, amikor kinyitottam a hűtőt akkor vettem észre, hogy gyanúsan sok sajt maradt a hűtőben. Jelentem így is finom lett. Egyszerre nem is sütöttem ki mindet. A tészta másik fele jó másfél hetet várt még a sütésre. Legközelebb megcsinálom a sajttal is.

Juliska mama
Juliska mama Fri, 2015-02-13 10:31

Már kétszer elkészítettem. Köszi a receptet, nagyon egyszerű, finom és kapós! Hamar elfogyott az egész adag.

Zsuzska69
Zsuzska69 Sat, 2014-07-05 17:22

Ez egyszerűen csodálatos! Még langyos. Az egyik felét köménymaggal szórtam meg, az a kedvencem!
Nagyon egyszerű az elkészítése is, örülök hogy rátaláltam!!!!!

Bodon Judit dietetikus
BodonJudit / Bodon Judit dietetikus Sat, 2014-05-17 17:12

Szia petra! :) Már 2x elkészítettem, nekem mindig meggyűlik a bajom a tésztával, majd' 2 dl tejet is felvesz, de azért lebirkózom és utána szuper a végeredmény! :) Én jó laposra nyújtom, mert úgy imádom, ha barna és roppanós. :)

suzyann
suzyann Mon, 2013-12-30 22:14

Kedves Petra!
Megsütöttem én is ezt a finomságot, csak egy kicsit megbolondítva.
A tésztájába tettem nagyon apróra vágott újhagymát /zöldestől, mindenestől / és a sajt felét kiváltottam krémfehérsajttal. Szuper lett !!! Köszi a receptet

vklarika
vklarika Fri, 2013-12-27 00:04

Kedves Petra! Hála a remek receptért; kérdésem: a pihentetés (esetleg) elhagyható? Mi történik, ha 'azon melegében' nyújtjuk, szabdaljuk? Köszi a választ! :-)

Fekete kökörcsin
Fekete kökörcsin Thu, 2013-12-26 12:00

A nem darált mákot mind a tésztába kell tenni? Vagy egy részét a szezámmaggal együtt a rudakra kell szórni?

vadaszedit
vadaszedit Mon, 2013-12-23 21:47

Karácsonyra készítettem sós sütinek. Fél órája sült ki. Egyet megbántam, hogy csak fél adaggal készítettem. Nagyon finom ! Köszönöm a receptet. Pont úgy jó, ahogy van. Tényleg nem lehet abbahagyni. A családom imádja. Félek, holnapra már nem marad.

dadimami
dadimami Sun, 2013-12-08 23:17

Az én túratársnőmtől kapott recept ettől annyiban tér el, hogy egy teás bögrényi (kb. 2,5 dl.) mák van benne, (hangyásabb). A család kedvenc sós sütije, nálunk csak szezámos mákosként emlegetjük. Ezt sütjük hosszabb túrákra, magunknak és a gyerekeinknek is útra, évek óta.
Nem szükséges fagyasztóba tenni, sokáig eláll dobozban, ha idő előtt el nem fogy, de ez a veszély fennáll.

Yudy
Yudy Tue, 2013-11-19 19:03

Az elkészített sütit, illetve tésztát le tudom-e fagyasztani? Ünnepekre nagy segítség lenne.

ziza83
ziza83 Mon, 2013-01-14 09:46

Megcsináltam! Isteni finom lett, a születésnapos társaság hamar eltűntette... :)

k.edit
k.edit Tue, 2012-09-18 17:29

Tegnap megsütöttem,nagyon finom lett ! Köszi a receptet .

k.edit
k.edit Sun, 2012-09-16 09:02

Mitől hagymás rudacska ,nem látok ,hogy kellene a tésztájába ,vagy a tetejére hagyma?!

k.edit
k.edit Sun, 2012-09-16 10:15

Jaj bocs nem tudok olvasni hagymásnak olvastam a hangyásat.......

krekri71
krekri71 Sun, 2012-02-05 16:42

Könnyű (mármint elkészíteni, pedig én nem vagyok ügyes) és finom. Volt Karácsonykor, Szilveszterkor, és most visszük az oviba és a suliba farsangra is. Csináltunk mákost, köményest, szezámost.

Kreatív konyha
Kreatív konyha Thu, 2011-09-01 14:23

Nagyon finom lett!!!!!!!!! Még egyszer köszi a receptet! Gyakran fogom készíteni, az biztos.

Kreatív konyha
Kreatív konyha Thu, 2011-08-18 22:14

Kedves Petra! Hétvégére - többek között - ezt a sós süteményedet is elkészítem, nagyon jónak tűnik leírás alapján. A fotó meg extra! Tudósítok majd, hogy sikerült :)

juci2
juci2 Wed, 2011-07-27 13:26

Szombaton megsütöttem mert vasárnapra vendégeket vártunk.A végén már el kellett dugnom mert jöttek a gyerekeim és a férjem is és a "csak még egyet megkóstolunk"-ból alig maradt.
Szóval tuti jó kis ropogtatni való!!!
Köszönet érte!!

arualsikk
arualsikk Wed, 2011-06-29 23:49

Fontos, hogy rétesliszt legyen a fele? Nem lehet az egészet finomlisztből csinálni?

fishers
fishers Fri, 2011-04-15 17:04

Ma megsütöttem, a végeredmény isteni lett!! Köszönöm a receptet!

nojszee
nojszee Tue, 2010-11-16 18:01

Mindjárt sütőpapírra kerülnek az első darabok, hogy az esti csajos társas party-ra elkészüljenek időben. :)

lilabori
lilabori Sat, 2010-10-16 20:29

Finom lett!!! Aki kitalálta és aki közzétette az egy zseni!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-07-16 22:33

Ennek már csináltam egy másik változatát, ami zsírosabb tészta.Ez a recept kiadósabb és biztosan ugyanolyan finom is. Én lenmagot szoktam a tésztába keverni, a tetejére szezámmagot szórni, de ez ízlés kérdése. Köszi a receptet!

defiszon
defiszon Tue, 2010-04-20 12:47

Áh, ez a recept nálunk is öröklődik! :D Nagyon szeretjük és nagyon sokáig eláll fagyasztás nélkül is! :)

iker
Ancsa & Guszti / iker Sat, 2010-03-20 13:56

Nálunk egy hétvégén kétszer is a sütőbe került. Nagyon szeretjük, ahogy a vendégeink is. A nagyobb adag tésztából a megmaradt részt nyugodtan le lehet fagyasztani.

petra
Petra / petra Sat, 2009-10-24 19:28

nagyon örülök:-) én is pont a napokban terveztem, hogy készítek

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2009-04-08 17:06

A rudat levegőben megcsavarni, egészen érdekes formát kapunk!

petra
Petra / petra Sun, 2009-01-11 18:28

kedves Éva,
örülök, hogy ízlett! persze, a tetejére nem csak szezámmagot lehet szórni, tetszés és ízlés szerint bármit:-)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2008-12-17 13:49

Tegnap este megsütöttem, tényleg nagyon finom, nem lehet abba hagyni, köszi a receptet.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2009-01-05 13:47

Ünnepekben megsütöttem, valóban nagyon jó, köszi! A tetejére lenmagot szórtam, épp az volt otthon, azzal is jó. Éva

594
finomliszt 40 dkg
rétesliszt 40 dkg
margarin 25 dkg
tejföl 175 ml
tej 1 dl
sajt 25 dkg
tojássárgája 2 db
mák 8 dkg
sütőpor 0.5 csomag
4 kk
tojásfehérje 2 db
szezámmag 10 dkg