Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Variácók sajtos rúdra

Variácók sajtos rúdra
Variácók sajtos rúdra
60 perc / előkészület: 45 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (18)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Tudom, hogy a tészta sokak által ismert recept, ami nem csoda, mert nagyon egyszerű, olcsó és hihetetlenül fincsi. Én eredetileg sajtos rúdként ismertem, de kis fantáziával bármilyen formát meg lehet valósítani (pl. pogácsákat is szaggathatunk rudacskák helyett).
Nekem a fentiek közül a csiga a kedvencem, ott minden réteg között külön sajttal találkozunk, krémes és lágy, tényleg nagyon finom. Fémdobozban még napokig friss marad, főleg, ha az ember kicsit megmikrózza.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A kenéshez

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Összedolgozzuk a margarint a liszttel.
  2. Belekeverjük a túrót és a sót. Annyi só kell, hogy nyersen a kelleténél sósabbnak érezzük, akkor lesz jól megsütve.
  3. Legalább 1 órát, de akár egy egész éjszakát hűtőben pihentetjük a tésztát.
  4. Kinyújtásnál következnek a variációk:
  5. Első variáció: a tészta egyik részét kb. fél centi vastagra nyújtjuk, megkenjük tojással, megszórjuk reszelt sajttal és magvakkal, rövid csíkokra vágjuk.
  6. Második variácó: egy másik adagot 2 mm vastagra nyújtunk, megkenjük tojással, megszórjuk sajttal és hosszú csíkokra metéljük. Minden csíkot feltekerünk, a csigák alját benyomkodjuk, hogy ne folyjon ki a sajt. Így rózsa-szerű kis pogácsákat kapunk.
  7. Harmadik variáció: a maradék tésztát is 2 mm vastagra nyújtjuk, háromszögeket vágunk ki belőle, melyeket sajttal töltve kiflikké tekerünk. Kívül megkenjük tojással, sajttal és magvakkal szórjuk.
  8. Az összeset sütőpapírral bélelt tepsire pakoljuk és 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 9
össznézettség: 37 567
elküldve: 8
receptkönyvben: 361
elkészítve: 6/10
Facebookon megjelent: -

szakács

Durcsó

Mióta szakács: 2009.05.28.
161 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
fogás: egyéb fogás
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: sós süti
mikor: tízórai, uzsonna
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
alkalom: szilveszter

egyéb elnevezések

sajtos-túrós ropogós, sajtos-túrós csigák, sajtos-túrós rudacskák, sajtos-túrós kiflik

Hozzászólások (18)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Titatrilla
Titalilla / Titatrilla Wed, 2015-06-17 18:52

Én vajjal készítettem. A tésztája nekem túl ragacsos volt, így kézzel készítettem golyókat majd azokat lapítottam. Sajnos sülés után is túl zsíros érzete volt, legközelebb (ha) elkészíteném több lisztet tennék bele. Gulyáslevessel megettem, de anélkül nem tudom ...

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2013-07-14 16:42

Sziasztok!

Én is most készültem el ezzel a mennyei recepttel. Készült sajtos csiga, sajtos rúd, és szezámos-sajtos rúd is (a kiflitekeréssel nem boldogultam, talán majd legközelebb:). Nagyon egyszerű, és nagyon finom! Legközelebb köményesen készítem majd, de szeretnék majd egyéb fűszerekkel is próbálkozni.

Kössz-kössz a receptet, üdv:

Barbara

csokimano
csokimano Tue, 2012-12-11 10:16

Sokszor készítettem, szeretjük nagyon! Valaki esetleg tudja, hogy kinyújtva, felvágva fagyasztható-e? Úgy gondoltam, hogy legyártanék többszörös mennyiséget és csak akkor sütném frissen, amikor kellene!
Köszönöm, ha válaszol valaki!

durcs
Durcsó / durcs Tue, 2012-12-11 11:39

Kedves Csokimanó, még sosem próbáltam, de szerintem fagyasztható. Esetleg próbáld meg pár darabbal, 1-2 óra alatt megfagy, aztán olvaszd ki, nézd meg, milyen állapotban vannak, és ha tökéletesek, akkor mehet be a többi a fagyasztóba :) Gondolom, jól jön a karácsonyi szezonban is... Üdv, Durcsó

csokimano
csokimano Thu, 2012-12-13 09:07

Köszönöm a válaszod! Valamelyik nap meg is valósítom :)
Igen, pont a karácsony-szilveszter miatt gondoltam, mert mi csak a kisfiammal meg a párommal élünk, és frissen szeretjük, de így csak a fagyasztóba kellene nyúlnom, nem nekiállni újra mondjuk 25-én :)

nkati
nkati Fri, 2012-11-02 16:12

Hát ez valami isteni, egyszerű és gyors, viszont nagyon finom:) a csigát és a kiflit készítettem el ma:)
Köszönöm a remek receptet!!!!

myc
myc Wed, 2012-03-07 20:01

Mi is imádjuk ezt a finomságot. Én is egy egész éjszakát hagyom pihenni. A csigákat pedig úgy csinálom, hogy amikor ki van nyújtva, egy téglalapnyit megkenek tojással (vagy tejföllel), megszórom a sajttal, és így tekerem fel. Egy formás kis tekercs lesz belőle (kb 20 cm széles és akármilyen hosszú lehet a téglalap). Ezt szeletelem olyan vastag csigákra, amilyeneket szeretnék. Az egyik oldalát ugyanúgy behajtogatom, hogy ne süljön ki a sajt. Talán így gyorsabb egy kicsit.
Köszönöm a receptet a feltöltőnek!

durcs
Durcsó / durcs Wed, 2012-03-07 20:50

Kedves myc, szívesen, és a csigás ötlet nagyon jó - ez a recept még régi, amatőr koromból származik :) Köszi! Üdv, Durcsó

chris.bruder
chris.bruder Mon, 2012-02-27 14:47

Tegnap elkészítettem a rózsákat, kifliket rudakat. Osztatlan sikert aratott! Hála és köszönet érte!

chris.bruder
chris.bruder Fri, 2012-02-24 14:36

Engem nagyon érdekelne a csigás megoldás, de nem igazán értem a feltekerés módját.
Kérlek, válaszolj, mert a hét végére beterveztem a szuperropgósodat, hogy a gyomorbántalmakkal küzdő férjemnek "imponáljak".
Előre is köszönöm!
Kriszta

durcs
Durcsó / durcs Fri, 2012-02-24 17:08

Kedves Kriszta, nyújtsd ki a tésztát, kend meg a tetejét tojással, szórd meg reszelt sajttal, majd vágd késsel hosszú csíkokra. Attól függ a csíkok hosszúsága, hogy milyen vastag tekercset szeretnél - ha kisebbet, értelemszerűen rövidebbre vágd a csíkokat. Ezután tekerd fel őket a tojásos-sajtos oldallal befelé. Ha ezután az egyik végét kicsit benyomkodod, hogy a tészta befedje a réseket, akkor a másik vége kicsit ki fog nyílni. A benyomkodott végét tedd alulra, így alul nem fog nagyon kifolyni a töltelék (az olvadt sajt), a tetején viszont szépen megpirul, megolvad. Remélem, így érhető, szólj, ha nem! Sok sikert! Durcsó

chris.bruder
chris.bruder Sat, 2012-02-25 21:31

Kedves Durcsó!
Köszönöm a segítséget, így már ok a csiga. Most gyúrtam be, hogy holnapra megsüthessem.
A tésztája ragadós kicsit, gondolom a túró miatt....
Remélem, lisztes deszkán tudok majd holnap dolgozni vele.
Megírom majd, milyen lett...
Üdv:Kriszta

viqus
viqus / viqus Wed, 2012-02-15 19:38

Én is megsütöttem bár én csak a sima sajtosrúd variációt készítettem el. A másik fele pedig szezámmagos rúd lett. A sómennyiséggel még kísérletezni fogok de az első próbálkozás finom lett. Köszi a receptet.

jkerekes8
jkerekes8 / jkerekes8 Sat, 2011-08-20 18:45

Ezt a sajtos rúd receptet próbáljátok ki, nem fogjátok megbánni!
25 dkg Ráma, 50 dkg liszt, 25-30 dkg reszelt sajt (trappista), 2 tojás sárgája, 1 ek. só, 1 db sütőpor,
3 dl tejföl, a fenti első variáció alapján kézzel összegyúrva, majd 1 éjszakát a tésztát hűtőben pihentetve, majd lisztezett felületen kinyújtva és csöröge vágóval vékonyra vágva készítsük el a rudakat.
Anyukám 40 éves tuti, bevált receptje, nagyon finom!
Ha túl ragacsos lenne a tészta, nyugodtan lehet pár kanál lisztet még tenni hozzá. Ha a tésztához teszünk még egy 10 dkg-os brindza túrót, még finomabb, de ezt már minek is fokozni...

papp73
papp73 Fri, 2011-03-11 14:38

Ezt a sajtost én is sokszor sütöm, de én összeállítás után 1 éjszakát hűtőben pihentetem és úgy sütöm. Isteni finom, abbahagyhatatlan finomság!
Ha csak csipet sóval plusz egy vagy két vaniliáscukorral és reszelt citromhéjjal gyúrom a tésztát, akkor sütésálló lekvárral töltöm, és forrón porcukorba hempergetem, úgy is nagyon fincsi.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-01-11 19:25

Nagyon guszta.

Szeretem a sajtos rudat.

Tényleg egyszerűnek tűnik a leírásból.

Na majd egyszer lehet, hogy én is próbálok csinálni.

989
finomliszt 25 dkg
margarin 25 dkg
tehéntúró 25 dkg
0 ízlés szerint
tojás 1 db
füstölt sajt 20 dkg
köménymag 0 ízlés szerint
szezámmag 4 ek