r
Nosalty Logó

Halkocsonya

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Hering András
Halkocsonya
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 4% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 338 kcal
  • 4% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 1356 kcal
  • 4% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 33 kcal
  • 4% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 93% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    39.2 g

Zsír

  • Összesen
    10.9 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    424 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1188.1 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    50 mg
  • Kálcium
    120 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    69 mg
  • Foszfor
    759 mg
  • Nátrium
    183 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    13 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    894.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    367 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    11 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    49 mg
  • D vitamin:
    1225 micro
  • K vitamin:
    189 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    124 micro
  • Kolin:
    395 mg
  • Retinol - A vitamin:
    97 micro
  • α-karotin
    929 micro
  • β-karotin
    2782 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    912 micro
Összesen 338 kcal
  • 4% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 93% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    156.9 g

Zsír

  • Összesen
    43.6 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    1694 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4752.4 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    202 mg
  • Kálcium
    482 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    278 mg
  • Foszfor
    3036 mg
  • Nátrium
    732 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    52 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    3579.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1469 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    45 micro
  • E vitamin:
    31 mg
  • C vitamin:
    197 mg
  • D vitamin:
    4900 micro
  • K vitamin:
    755 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    497 micro
  • Kolin:
    1579 mg
  • Retinol - A vitamin:
    387 micro
  • α-karotin
    3714 micro
  • β-karotin
    11127 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    3650 micro
Összesen 1356 kcal
  • 4% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 93% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    3.7 g

Zsír

  • Összesen
    1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    40 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    113.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    12 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    73 mg
  • Nátrium
    17 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1.2 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    85.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    35 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    117 micro
  • K vitamin:
    18 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    38 mg
  • Retinol - A vitamin:
    9 micro
  • α-karotin
    89 micro
  • β-karotin
    266 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    87 micro
Összesen 33 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A pontypatkókat és a halbelsőségeket alaposan megmossuk. Egy csipet sóval bedörzsöljük a pontypatkókat, majd félretesszük.
  2. A vöröshagymát apró kockákra, a sárgarépát vékony karikákra vágjuk, majd a megtisztított fokhagymagerezdekkel együtt bő vízben (körülbelül 2,5 liter) feltesszük főni. Közben nyugodtan sózzuk, borsozzuk.
  3. Lassú tűzön nagyjából 2 órán át lassan forraljuk. Ezután beletesszük a pontyszeleteket és a belsőségeket, hozzáadjuk a száraz fehérbort, és még fél órán át főzzük.
  4. Amikor elkészült, a halszeleteleket, a halikrát/haltejet és a puhára főtt sárgarépát elosztva tányérokba szedjük, szépen elrendezzük, majd a zselatinport a még forró leveshez keverjük.
  5. A zselatinos halalaplevet ezután azonnal egy szűrő segítségével leszűrve a halas tányérokra merjük. Hagyjuk kihűlni, majd tegyük őket a hűtőbe minimum 24 órára.
  6. Tálaláskor megszórhatjuk egy csipet pirospaprikával, petrezselyemmel, vagy csepegtessünk rá frissen facsart citromlevet. Friss kenyérrel fogyasszuk.
  • Receptkönyvben: 11
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 8
  • Össznézettség: 4532
  • Feltöltés dátuma: 2021. december 16.

Receptkategóriák

további kategória: karácsony kategória: karácsonyi előételek

Receptjellemzők

Halkocsonya
Hering András 166 recept

Karácsony idején előszeretettel készül sok magyar konyhában kocsonya, amit a leggyakrabban sertésből készítenek. A kocsonyafőzés egyik elfeledett verziója a halkocsonya, melyet értelemszerűen halból, leggyakrabban pontyból vagy vegyes édesvízi halakból készítünk el, amihez halikrát és haltejet is főzhetünk. Zöldségek gyanánt vöröshagyma, sárgarépa és fokhagyma dukál a legjobban a vegetáriánus kocsonyához, amit pár deci száraz fehérborral, fűszerpaprikával, petrezselyemmel, csípős paprikakrémmel vagy pár csepp friss citrom levével tehetünk még élvezetesebbé. Míg a hagyományos kocsonyánál kocsonyásságát a cupákos, bőrös húsokból kifövő kollagén okozza, (és gyakorlatilag nincsen szükség semmilyen zseléképző adalékanyagra), addig a halkocsonya esetében zselatinnal tesszük remegőssé a fogást. A kocsonya szavatossága nagyjából megegyezik egy szimpla húslevesével, körülbelül egy hétig áll el a hűtőben.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!