Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kocsonya ahogy Katharosz készíti

Kocsonya ahogy Katharosz készíti
Kocsonya ahogy Katharosz készíti
495 perc / előkészület: 15 perc főzés: 480 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt az elkészítési módot még kezdő háziasszony koromban Anyutól tanultam. A főzéssel nagyon vigyázzunk, hogy ne zubogjon, mert ha zavaros lesz, az nem a legszebb látvány!!!

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A csülköt és a körmöket ha szükséges, borotvával szőrtelenítsük, ezután alaposan mossuk meg, a zöldségeket meghámozzuk, a vöröshagymáról csak a külső héját szedjük le, a fokhagymát szintén egészben hagyhatjuk, csak az egyik oldalán egy kicsit levágjuk.
  2. Ezután mindent belerakunk a fazékba, felöntjük hideg vízzel, felforraljuk, és a keletkező habját leszedjük, fűszerezzük - só, bors. Lefedjük, és nagyon kis hőfokon kb. 8 órán át főzzük. Ha kellő ideig főzzük, csak akkor fog megdermedni.
  3. Ezután levesszük a tűzről, kiszedjük az alapanyagokat, és hűlni hagyjuk. Ha kicsit már lehűlt a lé, akkor óvatosan leszedjük a tetejéről a zsírt.
  4. Ezután mélytányérokba ízlés szerint elosztjuk a kicsontozott köröm és csülökdarabokat (figyeljünk, mert a körömben egész apró csontdarabok is vannak, nehogy benne maradjon).
  5. Ha kész, egy szűrőn át rámerjük a levet, csak nyugodtan merjük jól tele, mert a dermedés alatt kicsit összehúzódik. Ezután hidegre tesszük dermedni. (Ebből a mennyiségből nekem 6 tányér kocsonya lett.)
  • elkészítettem: 40 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 9
össznézettség: 12 255
elküldve: 3
receptkönyvben: 37
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Katharosz

Mióta szakács: 2013.01.10.
458 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, paleolit fogyókúra
költség egy főre: olcsó receptek
mikor: reggeli, ebéd, vacsora
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: húsételek
alkalom: karácsonyi receptek, újév
nehézség: könnyű
szezon: tél
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
fogás: hideg előétel
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

sertéskocsonya, sertéscsülkös kocsonya, kocsonya

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

katharosz
Katharosz / katharosz Wed, 2013-01-23 20:10

Kedves gasztronagyi! Jól látod, hogy csak csülők és köröm van benne, de mi igy szeretjük. Mindenkinek szuverin jóga, hogy mit tesz bele, természetesen lehet bőviteni a belevalókat. Én 30 éve igy készítem, nálunk a férjem csak a körmöket szereti én a húst, tehát eszerint szoktam a tányérokba tenni. És mível legalább nyolt órán át gyöngyözve főzőm, mindig kristálytiszta. Sajnos a képen nem látható, mível akárhogy készítettem a fotot nem sikerült az eredeti látványt visszaadnom, fehér tányéron sem!
Üdv.
Kati

gasztronagyi
gasztronagyi Wed, 2013-01-23 15:30

Kedves Katharosz! Látom a kocsonyádban nincsen semmi, csak csülök és köröm. Szerintem sok embernek hiányérzetet fog okozni, hiszen ebben az étekben a fejtől, az orrig minden megtalálható. Nem úgy viszont nálam! Én hasonlóan készítem, mint te, annyi különbséggel, hogy teszek bele bőrkét, jó nagy csülköt és még egy füstölt csülköt is. Biztos nem ápolom rendesen a magyar hagyományokat, mert az említett 'egyéb' alkatrészektől különösen tartózkodom, talán alaptalanul, de finnyás vagyok. Nálam a kész kocsonyában már csak hús van, a hentesnél a köröm vásárlásakor is csak az ún. körömnélküli részt kérem, a többit levágatom mondván, hogy kifizetem azt is, csak ne lássam. A dermedés érdekében sajnos nem hagyhatok ki bizonyos dolgokat, de amikor megfő az én kocsonyám, abban csak hús lehet és kristálytisztának kell lenni. Elnézést mindenkitől, de mi így szeretjük.

560
sertéscsülök 1 kg
sertésköröm 1 kg
sárgarépa 1 nagy db
fehérrépa 1 nagy db
vöröshagyma 2 nagy fej
fokhagyma 2 fej
fekete bors 1 ek
2 ek
víz 4 l