r
Nosalty Logó

Hallé - halászlé

NS
Hallé - halászlé
adag
Idő
p
Költség
költséges
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Halászlé

Tészta

1490
Kalória
168.7g
Fehérje
58.5g
Szénhidrát
59.1g
Zsír
848.4g
Víz
692g
Koleszterin
4.4g
Élelmi rost
3.2g
Cukor
  • 15% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 5% Zsír

Halászlé

Tészta

Összesen 1490 kcal
  • 15% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 5% Zsír

Halászlé

Tészta

Összesen 8936 kcal
  • 15% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 5% Zsír

Halászlé

Tészta

Összesen 102 kcal
  • 15% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • D vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    168.7 g

Zsír

  • Összesen
    59.1 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    25 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    692 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4503.4 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    131 mg
  • Kálcium
    274 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    258 mg
  • Foszfor
    3055 mg
  • Nátrium
    765 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    58.5 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    848.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    149 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    22 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    46 mg
  • D vitamin:
    4517 micro
  • K vitamin:
    17 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    169 micro
  • Kolin:
    726 mg
  • Retinol - A vitamin:
    92 micro
  • α-karotin
    26 micro
  • β-karotin
    606 micro
  • β-crypt
    128 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    602 micro
Összesen 1490 kcal
  • 15% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • D vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1012.3 g

Zsír

  • Összesen
    354.5 g
  • Telített zsírsav
    76 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    148 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    79 g
  • Koleszterin
    4152 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    27020.2 g
  • Cink
    61 mg
  • Szelén
    785 mg
  • Kálcium
    1642 mg
  • Vas
    53 mg
  • Magnézium
    1550 mg
  • Foszfor
    18331 mg
  • Nátrium
    4590 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    351.1 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    27 mg

Víz

  • Összesen
    5090.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    893 micro
  • B6 vitamin:
    12 mg
  • B12 Vitamin:
    129 micro
  • E vitamin:
    49 mg
  • C vitamin:
    276 mg
  • D vitamin:
    27105 micro
  • K vitamin:
    101 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    5 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    117 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1012 micro
  • Kolin:
    4355 mg
  • Retinol - A vitamin:
    553 micro
  • α-karotin
    158 micro
  • β-karotin
    3639 micro
  • β-crypt
    765 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3609 micro
Összesen 8936 kcal
  • 15% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • D vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.6 g

Zsír

  • Összesen
    4.1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    48 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    309.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    19 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    210 mg
  • Nátrium
    53 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    4 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    58.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    10 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    311 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    50 mg
  • Retinol - A vitamin:
    6 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    42 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    41 micro
Összesen 102 kcal

Elkészítés

Halászlé

  1. Megtisztítjuk a halakat. A törpeharcsákat egy edénybe tesszük, és ráborítunk kb. 30 dkg sót. Akkor tiszta, amikor már nem sikamlós, kibelezzük, kimossuk.
  2. Az élő pontyot (pontyokat) klopfolóval kupán vágjuk, majd a munkaasztalon újságpapírra tesszük, és a farkától a feje felé egy életlen késsel lepikkelyezzük, leöblítjük. Hátát az asztalhoz kocogtatjuk, fenékrészét ék alakban kivágjuk, és éles késsel a kivágástól a szájáig felvágjuk. Szétfeszítjük, és a kezünkből kanalat formálva, a hashártya mentén ÓVATOSAN a feje felé haladva kibelezzük. (Ügyeljünk arra, hogy az epét ne fakasszuk szét.) A tejet vagy ikrát óvatosan lefejtjük. A halat beirdaljuk, felszeleteljük. A pontyok feje és a gerinc kezdete között van egy szív alakú porc (farkasfog vagy keserűcsont), azt ki kell pattintani és kidobni! A tejet, ikrát megmossuk, a halat már nem! Őrizzük meg a vérét!
  3. Az apró halat hasonlóan tisztítjuk, azokat kimoshatjuk.
  4. A megtisztított, felszeletelt, beirdalt halakat előző nap lesózzuk.
  5. A vöröshagymát apróra vágjuk, és a főzőedénybe tesszük a hallal együtt. A pontynak a fejét rakjuk legelőször úgy, hogy a bőre legyen felül, majd a többit. Ahány kiló a hal, annyi liter hideg vizet öntünk rá (plusz 1/2 vizet hozzá kell adni, amit elforr), majd az összes fűszert beletesszük az őrölt pirospaprika kivételével.
  6. Feltesszük főni, amint felforrt, beletesszük a pirospaprikát. (Lassan adagolva, különben kifut.)
  7. A forrástól számított 45 percig intenzíven főzzük, kb. 30 perc után beletesszük a haltejet vagy ikrát. (is- is) (Ha a tenyerünket fölé tartva, majd összecsukva ragad, akkor kész!) A tűzről levéve, 3-5 percig pihentetjük.

Tészta

  1. Amíg a hal fő, addig elkészítjük a tésztát.
  2. A tésztához a tojásokat beleütjük a lisztbe, hozzáadjuk a sót, pár csepp vizet, és alaposan összegyúrjuk, majd 3 mm vastagra nyújuk. Ezután 4-5 cm-s csíkokra vágjuk, lisztezve egymásra fektetjük, és 3-4 mm-esre metéljük. Forró vízben kifőzzük, leszűrjük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 60 p
  • Főzés ideje: 60 p

A népi bölcsesség szerint, a hal az "R" betűs hónapokban a legfinomabb. Itt egy hallé (halászlé)recept, ami már több százszor jelesre vizsgázott! Nagyon régen egy gerjeni öreghalásztól tanultam, természetesen ő tészta nélkül, kenyérrel kínálta.

További receptek

Klasszikus meggyleves

Nem telhet el nyár hűvös meggyleves nélkül, készítsük hát el a legklasszikusabb, legretróbb, nagymamás verziót ebből a magyaros, nyári fogásból. Alaposan behűtve, önmagában a ...

Lakos Benedek

Tradicionális minestrone

Ha van olyan recept, ami tökéletesen megtestesíti a tradicionális olasz konyha szerény gazdagságát, egészen biztosan a minestrone az. A leves, amit bármelyik évszakban megfőzhetünk a ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek