Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hagyományos húsvéti reggeli

Hagyományos húsvéti reggeli
Hagyományos húsvéti reggeli
185 perc / előkészület: 20 perc főzés: 120 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (19)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Közeleg a Húsvét.

hozzávalók / 6 adag

A húshoz

A fonott kalácshoz

ajánlat

Foszlós fonott kaláccsal, ecetes tormával kínáljuk. Jó étvágyat kívánok!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sonkát előző nap hidegvízbe beáztatjuk.
  2. Másnap egy megfelelő méretű lábasba tesszük a sonkát, és annyi meleg vizet engedünk rá, hogy ellepje, plusz két ujjnyit. beledobjuk a megtisztított hagymákat,  a borsot és a babért. Két órányi (annyi óráig főzzük, ahány kiló a sonka) főzés után a levében hagyjuk kihűlni. A kihűlt, főt sonkát egy nagyobb tálra tesszük.
  3. A sonkalébe rakjuk a megmosott tojásokat, és a forrástól számítva 10 percig főzzük. A megfőtt tojásokat hideg vízbe szedjük, 5-10 perc múlva megtisztítjuk, és a sonka köré rakjuk.
  4. A kalács elkészítése: Az élesztőt elkeverjük 1,5 dl langyos tejjel, 2 dkg cukorral és kevés liszttel, majd a kovászt langyos helyre állítjuk.
  5. Gyúródeszkára halmozott lisztbe mélyedést csinálunk, beletesszük a megkelt kovászt, csipet sót, 2 tojást és 10 dkg olvasztott vajat. Szükséges mennyiségű langyos tej hozzáadása után a tésztát kézzel jól kidolgozzuk. Azután egy lisztezett edényben letakarva kelesztjük 40-45 percig.
  6. Lisztezett deszkára kiborítva, 3 egyenlő darabokra osztjuk, kisodorjuk, befonjuk (fonás előtt a kisodort darabokat jól meg kell lisztezni, hogy sütés közben egybe ne olvadjanak). Kikent tepsibe helyezve  tojással bekenjük. Ismét hagyjuk 10 percig kelni.
  7. Ha eléggé megkelt, újból megkenjük és sütőben szép pirosra sütjük. 
  • sütési hőfok: 170°C
  • tepsi mérete: 30x20x6 cm
  • költség: 6000 Ft
  • elkészítettem: 25 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 18 604
elküldve: 2
receptkönyvben: 153
elkészítve: 7/9
Facebookon megjelent: -

szakács

Marcsisef

Mióta szakács: 2011.07.23.
217 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: húsvét
mikor: reggeli, vacsora
kategória: egytálételek
konyhatechnológia: hidegkonyha
nehézség: könnyű
szezon: tavasz
szakács elkészítette: család kedvence receptek
fogás: hideg előétel
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

sonka tojással és kaláccsal, húsvéti sonka tojással és kalács, húsvéti fonott kalács sonkával és tojással

Hozzászólások (19)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

dundi50
dundi50 Mon, 2012-04-09 10:12

Kedves ANNA 1957 !
Nagyjából egy korosztályba tartozunk, ezért remélem nem haragszol meg, hogy letegezlek.
Ja ! Elfelejtettem írni, hogy egyáltalán nem tudok főzni.
Egyszer reggelire készítettem rántottát (tojás, szalonna, kolbász) olyan rosszul lettem tőle, hogy majdnem mentőt kellett hívni hozzám.
Azóta nem próbálkozok a főzéssel.
A Jóisten a főzést nem nekem találta ki ! ! !
Azt hiszem megválaszoltam a kérdésedre.
Remélem nem haragszotok meg rám az őszinte szóért.
ÉN nagyon tisztelem, becsülöm, szeretem azokat akik jó érzékkel és tudással élnek e szakma felé.
Kérlek benneteket nézzétek el nekem, és jó értelemben értsétek meg, ha néha-néha "hülyeségeket" írok.
A Jóisten áldását kérem rátok és a családotokra jó erőben, egészségben, szeretetben.
Üdvözlettel : dundi50
U.i : Általatok sokszor kipróbált és finomnak ítélt recepteket szívesen veszek/várok/kérek.
Egy-egy CD lemezt adok ajándékba érte. (Nosztalgia Disc Jockey (is) vagyok)

anna1957
anna1957 Sun, 2012-04-08 12:18

Mondja kedves Dundi50! Ha ennyire szeret enni,akkor mièrt nincs sajàt receptje a nosaltyn?(elnèzèst kedves Marcsisef,hogy a te oldaladon ìrtam eme ùriembernek)Amùgy koszi a receptedet,elmentettem,ès nemcsak a kalàcs miatt!Kellemes hùsvèti unnepeket kìvànok! Anna

Marcsisef
Marcsisef / Marcsisef Sun, 2012-04-08 18:46

Kedves anna1957!
Nagyon örülök, hogy elnyerte a tetszésedet a receptem!
További szép napot, kellemes húsvétot kívánok!
Üdv: Marcsi

dundi50
dundi50 Sun, 2012-04-08 10:14

Kedves Marcsi séf !
A képen látható mennyiség nekem egy evésre is kevés lenne.
Nem iszok, nem dohányzok, nem járok el lóversenyre, kártyázni, stb, de valami kell nekem is.
Az étvágygerjesztő kinézetű, kiváló ízű, és jó állagú ételeket nagyon szeretem.
Nem vagyok válogatós, mindent megeszek, sajnos van következménye is 165 kg vagyok.
Amit a képen lehet látni bográcsos kaját is szívesen megkóstoltam volna.
A Lecsó, a Halak(mindenféle formában) és a Pacal a kedvenceim.
Egy plátói reményem azért csak van, - Hátha egyszer megkóstolhatom a kiváló hal ételedet.
További jó egészséget kívánok neked és családodnak.
Kellemes Húsvéti Ünnepeket Kívánok !
Üdv : dundi50 = SOMOGYI LÁSZLÓ

Marcsisef
Marcsisef / Marcsisef Sun, 2012-04-08 18:42

Kedves dundi50!
Köszönöm a hozzászólásodat, a képen látható bográcsos éppen bajai hallé amit főzök.
Én is jó egészséget kívánok neked és kedves családodnak!
Kellemes Húsvéti Ünnepeket!
Üdv: Marcsi

mézecske74
mézecske74 / mézecske74 Sat, 2012-04-07 17:16

Szia Marcsisef!
Én nem szeretem a tormát lehet ubival is enni vagy csak elrontanám vele?
Köszönöm a választ .
Puszi és Kellemes Húsvéti Ünnepeket.

Marcsisef
Marcsisef / Marcsisef Sat, 2012-04-07 18:34

Kedves mézecske74!
Bármivel eheted, ubival, retekkel, zöldhagymával, kézzel, villával ahogy jól esik!
Kellemes Húsvéti ünnepeket Kívánok!
Puszi Marcsi.

almamag
almamag Wed, 2012-03-28 12:37

Te jó ég! Ekkora mennyiségből 5x5 tagú család is jól lakik.... Nem 2-3 személyes adag, az biztos!

Marcsisef
Marcsisef / Marcsisef Wed, 2012-03-28 16:10

Kedves almamag
Ahogy olvashattad 6 azaz HAT főre szól a mennyiség!!!!
Az viszont tudni kell, hogy nyers húsból(szűken mérve) legalább 25-30 dkg- mal kell számolni fejenként.
Üdv. Marcsi

almamag
almamag Wed, 2012-03-28 18:06

Magamból indultam ki. Nekem 1 azaz EGY tojás elég reggelire. Hús pedig nem eszem. :-)

almamag
almamag Sun, 2012-04-08 09:41

Valószínű! :-) Kellemes Húsvéti Ünnepeket!
Üdvözlettel: Ili

almamag
almamag Sun, 2012-04-08 09:44

Valószínű! :-) Kellemes Húsvéti Ünnepeket!
Üdvözlettel: Ili

varadizsike
vzsike / varadizsike Wed, 2012-03-28 12:10

Azt hiszem idén kevesebb lesz a tányéron a tojás a 70 Ft-osból! Mentettem a kalács recept miatt.
Üdv: Szép napot!

Marcsisef
Marcsisef / Marcsisef Wed, 2012-03-28 18:57

Kedves varadizsike!
Köszönöm, hogy mentetted a kalács recept miatt!
További szép estét!
Üdv: Marcsi

1313
sonka 2 kg
tojás 20 db
ecetes torma 190 g
vöröshagyma 1 kis fej
fokhagyma 3 gerezd
bors 10 szem
babérlevél 1 db
finomliszt 60 dkg
vaj 10 dkg
tojás 3 db
friss élesztő 2.5 dkg
tej 4 dl
cukor 2 dkg
1 csipet