Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Habos szilvás lepény csukamamától

Habos szilvás lepény csukamamától
Habos szilvás lepény csukamamától
70 perc / előkészület: 20 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez az első receptem amit felteszek. Ezért nézzétek el nekem, ha valami nem elég érthető. A kérdésekre szívesen válaszolok. A Nővérem, pussycat (vcsuka) biztatására szántam rá magam. Ezt a receptet a szomszéd Erzsikétől kaptam évekkel ezelőtt, és mindig szilva szezonban készítem nagy sikerrel. A legnagyobb dicséret, mikor azt mondják, "Anyu ez őrület". Remélem itt is sikert arat.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Tésztához a lisztet, cukrot, szódabikarbónát, sót, összekeverjük, elmorzsoljuk benne a margarint.
  2. A tojássárgáját a tejföllel elkeverjük, majd hozzáöntjük a lisztes keverékhez, és tésztát gyúrunk belőle. Jól kidolgozzuk, majd a hűtőben pihentetjük fél órát.
  3. Addig a szilvát megmossuk, kimagozzuk.  Egy nagy gáz tepsibe papírt teszünk vagy kivajazzuk, belisztezzük.
  4. A tésztát kisodorjuk, betesszük a tepsibe, rászórjuk a búzadarát, majd a szilvát szép sorba rátesszük egy rétegben. Összekeverjük egy bögrében a cukrot, fahéjat, tortazselét, és az egészet egyenletesen rászórjuk a szilvára. 
  5. Sütőben 170 fokon légkeveréssel vagy alsó-felső lángon 30 perc alatt  félig megsütjük.
  6. Közben a tojásfehérjét habbá verjük a cukorral és egy pici ecettel vagy citromlével. Ha félig megsült a sütemény, rákenjük a tojáshabot, és még 20 percig 150 fokon sütjük.
  • sütési hőfok: 150°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 31x31 cm
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 7 025
elküldve: 10
receptkönyvben: 114
elkészítve: 4/9
Facebookon megjelent: -

szakács

Csukamama

Mióta szakács: 2013.09.03.
14 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

habos szelet, szilvás sütemény tojáshabbal, habos szilvás süti

Hozzászólások (15)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

vcsuka
pussycat / vcsuka Sat, 2014-02-22 06:35

Szia Angela! Ma megsutottem ezt a sutit, a fiuk azt uzenik, hogy nagyon-nagyon finom. Eloszor en is feltem a sok zseletol, de azert biztam benned, es beleraktam 50gr-ot. Vegul is jo lett. Ezt a modszert meg nem ismertem. Mindenkinek nagyon izlett, maskor is el keszitem mas gyumolcsokkel is. Egyebkent most ringloszilvaval csinaltam, mert ahogy mar irtam is, itt nem lehet kapni olyan szilvat mint otthon.
Koszi a recit, puszi, Vera

Csukamama
Csukamama / Csukamama Sun, 2014-02-23 19:08

Szia Vera! Örülök, hogy ízlett a süti. Nálunk is nagyon szeretik. Én általában szilvával szoktam készíteni, de szerintem bár milyen gyümölccsel jó. Mi főleg savanykás gyümölccsel szeretjük.
Puszi Angéla

vcsuka
pussycat / vcsuka Wed, 2013-09-11 02:02

Szia Angela! Ez a szilvas lepeny nagyon finom lehet, csak itt nalunk nem olyan szilva van mint otthon, hanem csak ringlo szilva. Meg fogom probalni azzal, vagy valami mas gyumolccsel:)
Sajnalom, hogy csak most vettelek eszre, maskor majd jobban figyelek, de epp most koltozunk megint.....es mas is van.... Koszi a recit, es orulok, hogy ilyen sikered van mar elsore, sok-sok puszi, Vera:)

Csukamama
Csukamama / Csukamama Wed, 2013-09-11 12:09

Szia Vera! Szerintem más gyümölccsel is jó lehet. A lényeg, hogy leveses legyen például szerintem meggyel is finom lehet. Mert a tortazselé a levével keveredve krémessé teszi. Amikor sül szinte rotyog, bugyog a leve. Remélem szeretni fogja a család.:)
Puszi Angéla

HRoxi
HRoxi Wed, 2013-09-11 01:08

A tortazselét nem szoktam használni, vagy csak ritkán. Azt szeretném kérdezni, hogy ez lehet sima zselatinpor? az 50 gr-ot én nagyon sokallom, hiszen 1 kis zacskó, 10 gr. Létezik, hogy 5 zacskónyi kell hozzá? S azt általában folyadékhoz használom, itt a receptben pedig nem szerepel, hogy kéne hozzá folyadék... bocsánat az értetlenkedésért, de nagyon megköszönném a válaszod!

Csukamama
Csukamama / Csukamama Wed, 2013-09-11 12:00

Kedves HRoxi! Köszönöm a kérdésedet. Gondoltam, hogy ez sokaknak furcsa lesz. Azért írtam 50 grammot mert ami most nekem volt azon 50 g van írva. Ez egy elég nagy zacskó és nem kell felfőzni sem. Régebben a kicsit használtam abból is 1 zacskót, de ha nagyon leveses a szilva inkább kettőt tegyél bele. Nem kell hozzá folyadék. Csak a cukorral,fahéjjal összekeverni. Mert az a lényege, hogy amikor sül, levet enged a szilva és finom krémes lesz. Szerintem meggyel is fonom lehet. Még nem próbáltam, ez mostanában jutott eszembe. Remélem tudtam segíteni, de ha van még kérdésed nyugodtan írjál.
Üdvözlettel:
Csukamama

Gabys
Gabys / Gabys Mon, 2013-09-09 16:51

Kedves Csukamama,
örülök, kedves Angéla, hogy megbátorodtál:))) Biztos Te is tudsz olyan remek recepteket megosztani majd velünk, mint Veronika. A kezdeti lépések mindig nehezek, de hajrááááááááá:) Szeretettel üdvözöllek köreinkben:) Gabi

Csukamama
Csukamama / Csukamama Mon, 2013-09-09 20:31

Kedves Gabi!
Köszönöm a biztató szavaid, nagyon aranyos vagy. Nem is gondoltam, hogy ilyen fogadtatásban lesz részem.

witch
witch / witch Mon, 2013-09-09 13:34

Kedves Csukamama!
De, jo, hogy leirtad a storyban, hogy a pussycat hugija vagy, mert majdnem rad piritottam, hogy itt mar van egy Csukamama. :o) Szeretettel udvozollek itt a NoSalty-n! Meglatod csak a kezdet nehez, utana nincs megallas, alig fogod varni, hogy uj receptet kuldhess be.
udv:witch

Csukamama
Csukamama / Csukamama Mon, 2013-09-09 16:34

Kedves witch!
Köszönöm a kedves szavaidat és a biztatást. Különben én már három éve regisztráltam és főzök jókat a NoSalty-ra feltett receptekből, mint Csukamama, csak még nem volt bátorságom receptet feltenni. Úgy látszik ennek most jött el az ideje.:)
Üdvözlettel: Csukamama

Geroklemi
Geroklemi Sun, 2013-09-08 16:37

A szilvából tegnap és ma tepsis lekvárt csináltam, s hagytam kb. két kilónyit. Azt hiszem, kedden ezt sütöm belőle! Köszi a receptet kedves Csukamama! Szerintem jól tetted, hogy feltetted! És nagyon szép a kép is. Gratulálok!

Csukamama
Csukamama / Csukamama Sun, 2013-09-08 20:06

Kedves Geroklemi! Köszöntelek mint az első receptemnek az első hozzászólóját. Köszönöm az elismerő és biztató szavakat. Kérlek, ha elkészítetted írd meg hogy ízlett.
Üdvözlettel: Angéla

Geroklemi
Geroklemi Tue, 2013-09-10 13:48

Nos, megtörtént. Már két oldaláról a széleket meg is ettem. A család késő délután fog haza érni, és biztosan tetszeni fog nekik! Hasonlóan szép lett, mint a tied. És finom is!!!! További jó receptírást kívánok! Üdvözlettel: Gabi (geroklemi)

Csukamama
Csukamama / Csukamama Tue, 2013-09-10 20:59

Nagyon örülök, hogy ízlik, kedves Geroklemi. Én is mindig a szélét eszem szerintem az a legfinomabb. Olyan édes és szaftos. :) Remélem a család többi tagja is szeretni fogja.
Üdvözlettel: Angéla (Csukamama)

893
finomliszt 40 dkg
margarin 20 dkg
porcukor 10 dkg
tojássárgája 4 db
tejföl 2 ek
szódabikarbóna 1 késhegynyi
1 csipet
szilva 1 kg
cukor 15 dkg
fahéj 1 kávéskanál
búzadara 2 evőkanál
tortazselé 50 g
tojásfehérje 4 db
cukor 10 dkg
citromlé 10 csepp