Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gyümölcsös tartlette

Gyümölcsös tartlette
Gyümölcsös tartlette
40 perc / előkészület: 20 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Párizsban mindig megcsodáltam a cukrászdák kirakatában sorakozó gyümölcsös tartlette -ket. Az eperszezon szinte kiabál azért, hogy egy ilyen kis süteményt díszítsek fel a friss gyümölcsökkel.
Egy kis böngészést követően, egy francia hölgy weboldalán megtaláltam az eredeti tésztareceptet, amelyet én fenyőmaggal és kesudióval bolondítottam meg. 
Ügyeljünk rá, hogy a tésztát óvatosan vegyük ki, mert könnyen törik.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A tészta öntetéhez

A díszítéshez

ajánlat

Kiváló desszert egy könnyű ebéd után.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tészta összetevőit (kivéve a vajat) alaposan turmixoljuk össze (lisztszerűnek kell lennie).
  2. Az elkészült lisztbe gyúrjuk bele a vajat, amíg tészta állagú nem lesz.
  3. Készítsünk a tésztából egy nagy golyót, és fóliába becsavarva tegyük be a hűtőbe 1/2 órára.
  4. Eközben a tojás sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral keverjük simára.
  5. Gőz felett verjük tovább a tojássárgáját, közben óvatosan adjuk hozzá a tejszínt.
  6. Addig keverjük habverővel, amíg krémes állagú nem lesz.
  7. A tésztát vegyük ki, és 8 kisebb golyót készítsünk belőle.
  8. A golyókkal béleljük ki a tortácska formákat (1/2 cm vastagságú legyen nagyjából).
  9. 180 C fokra melegített sütőbe süssük a tésztákat 8 percig.
  10. Vegyük ki a tésztát, és 2 ek szószt merjünk a közepébe.
  11. Süssük még 3-4 percig (amíg a szósz nem kezd el karamellizálódni).
  12. Az elkészült tortácskákat vegyük ki a sütőből, és várjuk meg, míg teljesen kihűlnek.
  13. Óvatosan vegyük ki a sütőformából a tésztákat, és helyezzük sima felületre.
  14. A zselatint olvasszuk fel 2 evőkanál víz és a 1/2 citrom levében.
  15. A tetejét díszítsük szeletelt gyümölcsökkel, és kenjük meg a kihűlt, de még nem dermedt zselatinnal.
  16. Tegyük a hűtőbe pár órára, hogy a zselatin megszilárduljon.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 8 204
elküldve: 0
receptkönyvben: 32
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

kga

Mióta szakács: 2008.06.05.
29 recept

receptjellemzők

konyha: francia
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

francia gyümölcsös tortácska

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kga
kga / kga Sun, 2010-10-24 17:58

Kedves BMarika,

Valóban, lemaradt a vaj.. :)
Emlékeim szerint 10-15 dkg vaj kellett csak hozzá. De ami fontos, hogy a tészta állaga gyurmára emlékeztessen.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2010-10-24 14:17

A tészta hozzávalóiból hiányzik a vaj mennyisége, beírnád?

693
mandula 15 dkg
törökmogyoró 10 dkg
fenyőmag 0.5 ek
finomliszt 3 evőkanál
cukor 3 ek
tojássárgája 3 db
nádcukor 3 ek
vaníliás cukor 2 csomag
habtejszín 1 dl
citromhéj 1 citromból nyert
banán 1 db
eper 10 dkg
alma 1 db
kivi 1 db
lapzselatin 1 db
citromlé 1 fél citromból nyert