r
Nosalty Logó

Karamellás-tejszínes diótortácska

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Karamellás-tejszínes diótortácska
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 7% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 25% Zsír

A karamellhez

A töltelékhez

A tésztához

Összesen 1268 kcal
  • 7% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 25% Zsír

A karamellhez

A töltelékhez

A tésztához

Összesen 5068 kcal
  • 7% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 25% Zsír

A karamellhez

A töltelékhez

A tésztához

Összesen 241 kcal
  • 7% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    21.5 g

Zsír

  • Összesen
    72.9 g
  • Telített zsírsav
    21 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    32 g
  • Koleszterin
    223 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1540.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    521 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    106 mg
  • Foszfor
    466 mg
  • Nátrium
    426 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    137.3 g
  • Cukor
    129 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    57.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    273 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    46 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    84 micro
  • Kolin:
    153 mg
  • Retinol - A vitamin:
    266 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    84 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    176 micro
Összesen 1268 kcal
  • 7% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    86 g

Zsír

  • Összesen
    291.7 g
  • Telített zsírsav
    82 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    59 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    128 g
  • Koleszterin
    892 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6161.9 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    54 mg
  • Kálcium
    2083 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    423 mg
  • Foszfor
    1865 mg
  • Nátrium
    1704 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    549.4 g
  • Cukor
    515 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

VÍZ

  • Összesen
    230.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1094 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    184 micro
  • K vitamin:
    33 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    336 micro
  • Kolin:
    613 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1064 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    337 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    704 micro
Összesen 5068 kcal
  • 7% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.1 g

Zsír

  • Összesen
    14 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    43 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    295.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    100 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    89 mg
  • Nátrium
    82 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    26.3 g
  • Cukor
    25 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    11 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    52 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    29 mg
  • Retinol - A vitamin:
    51 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    16 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    34 micro
Összesen 241 kcal

Hozzávalók

A karamellhez

A töltelékhez

A tésztához

Elkészítés

A karamellhez

  1. Elsőként elkészítjük a tejkaramellt (akár napokkal korábban): házi tejet felforralunk, átszűrjük szűrőn, kimossuk a lábost, és visszaöntjük bele a tejet. 20 dkg cukrot és a szódabikarbónát hozzákeverve kis lángon főzzük, néha megkeverjük. Ezt addig csináljuk, amíg sűrű nem lesz a karamell, nagyjából két és fél órát szokott igénybe venni. Hűtőbe téve nagyon sokáig eláll, palacsintához, kenyérre kenve kiváló édesség. Az argentinok dulce de leche-nek hívják.
  2. Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra.
  3. Összegyúrjuk a tészta hozzávalóit kézzel.
  4. Választunk egy kerek tárgyat, vagy rajzolunk egy korongot, amekkorára szeretnénk, ha a tortácskák készülnének.
  5. Lapos tepsibe belehelyezünk sütőpapírt.
  6. Kis golyókat csípünk a tésztából, és szétnyomkodjuk a sütőpapíron, olyan vékonyra, amilyenre csak tudjuk, közben ellenőrizzük a koronggal vagy tányérral a méretet. 6 perc alatt kisütjük, kivesszük, és óvatosan leemeljük a kerek korongokat egy tálcára úgy, hogy közben átfordítjuk. Erre azért van szükség, mert sülés közben kicsit megkaramellizálódik a cukor és hajlamos leragadni a papírra, így a tálcához is könnyen odatapad. Ezt addig ismételjük, míg a tészta el nem fogy. Nekem általában 3 adagban sikerül kisütnöm, tehát 12 kis korongocskám készül. A megmaradt tésztából készíthetünk szaggató segítségével szív vagy kör alakú darabokat, amiket a dekoráláshoz felhasználhatunk majd.
  7. Felverjük a tejszínhabot kevésporcukorral és a habfixálóval. Figyelem: mivel a korongokis nagyon édesek és a karamell is, érdemes ezt viszonylag kevés cukorral készíteni, hogy ne legyen olyan tömény a végeredmény.
  8. Összeállítjuk a kis tortácskákat: veszünk egy korongot, megkenjük tejszínhabbal, és rátesszük a következő korongot, ezt addig ismételjük, amilyen magasra szeretnénk készíteni a desszertet. (Én az egyik rétegben szoktam karamellt is tenni a tejszínhab alá.)
  9. A tetejét többféleképpen díszíthetjük: édesebb szájúak kenjék meg karamellel, és tegyenek rá egy forma díszt (a képen elöl), aki kevésbé szeretné töményre, kenje meg tejszínhabbal, és csorgasson rá karamellt csíkokban (a képen ez látszik).
  10. Tegyük hűtőbe minimum 4 órára, hogy a tejszín felpuhítsa a korongokat és összeérjen a sütemény.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 30x20
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 9 alkalommal
  • Receptkönyvben: 73
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 3197
  • Feltöltés dátuma: 2013. március 16.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Nagyon finom és tömény édesség. A diós cukros lapocskák sülés közben megkarmellizálódnak és grillázs szerű ízt kapnak, amit a tejszín puhít fel. A korongok sütése-kiszedése kicsit macerás, viszont nagyon finom a végeredmény. Egy meglévő torta receptjét formáltam saját ízlésem szerint: a mandulát dióra cseréltem, adtam hozzá egy kis margarint, és belecsempésztem a karamellt.

Hozzávalók

A karamellhez

A töltelékhez

A tésztához

Címlapról ajánljuk

További cikkek