r
Nosalty Logó

Szilvalekváros derelye Nünüke konyhájából

NS
Szilvalekváros derelye Nünüke konyhájából
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A forgatáshoz

831
Kalória
19.4g
Fehérje
151.2g
Szénhidrátok
15g
Zsír
82.5g
Víz
45g
Koleszterin
5.1g
Rost
12.9g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A forgatáshoz

Összesen 831 kcal
  • 7% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A forgatáshoz

Összesen 3326 kcal
  • 7% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A forgatáshoz

Összesen 275 kcal
  • 7% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    19.4 g

Zsír

  • Összesen
    15 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    45 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    721.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    56 mg
  • Kálcium
    96 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    46 mg
  • Foszfor
    221 mg
  • Nátrium
    297 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    151.2 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    82.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    19 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    78 micro
  • Kolin:
    54 mg
  • Retinol - A vitamin:
    19 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    83 micro
Összesen 831 kcal
  • 7% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    77.8 g

Zsír

  • Összesen
    60 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    23 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    22 g
  • Koleszterin
    180 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2884.4 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    222 mg
  • Kálcium
    384 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    183 mg
  • Foszfor
    883 mg
  • Nátrium
    1186 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    604.9 g
  • Cukor
    52 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

Víz

  • Összesen
    330 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    77 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    18 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    313 micro
  • Kolin:
    216 mg
  • Retinol - A vitamin:
    77 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    333 micro
Összesen 3326 kcal
  • 7% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.4 g

Zsír

  • Összesen
    4.9 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    15 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    237.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    32 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    73 mg
  • Nátrium
    98 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    49.9 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    27.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    6 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    26 micro
  • Kolin:
    18 mg
  • Retinol - A vitamin:
    6 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    28 micro
Összesen 275 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. Összegyúrjuk a tésztához a hozzávalókat, utána egy mintás asztalterítőt (lenvászon asztalterítőn csináltam, de lehet más is) teszünk az asztalra,amin nyújtani fogjuk a tésztát. Megszórjuk liszttel a terítőt, hogy ne ragadjon hozzá a tészta nyújtás közben. Nyújtása olyan, mintha hagyományos levesbe való tésztát nyújtanánk, akkor jó a tészta vastagsága,amikor már kezd látszani az asztalterítő mintája. Kör alakúra nyújtsuk.
  2. Az egyik szélénél elkezdve teáskanálnyi lekvárt teszünk 2 ujjnyi távolságra egymás után, a szélénél annyit hagyunk rá a tésztából,amit majd ráhajtunk a töltelékre. Az ujjunkkal körbenyomkodjuk, derelyevágóval vágjuk először a hosszú csíkot, és csak utána enyhén ferdén (rombuszosra) egyenként.Addig ismételjük,amíg elfogy a tésztánk.
  3. Egy nagy fazékbavizet teszünk fel forrni, csipet sóval és 2 ekolajjal. Amikor már kezd forrni, beletesszük a levágott derelyéket (két részletben csináltam, hogy ne hűtse le nagyon a vizet). Amikor feljön a tetejére, szűrőkanállal egy nagy tésztaszűrőbe tesszük át, amin lecsöpögtetjük.
  4. A zsemlemorzsát felforrósított olajon megpirítjuk, vigyázzunk,ne égessük oda.
  5. A lecsöpögtetett derelyét beleforgatjuk a zsemlemorzsába, a lábasban szoktam rázogatni, hogy mindenhova jusson a prézliből.
  6. Tálaláskor porcukorral szórjuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 perc
  • Főzés ideje: 40 perc

Életem első önálló alkotása volt 13 évesen, amikor megtanultam tésztát nyújtani a nagymamámtól. Csakis a derelye miatt, nem tudta olyan sűrűn csinálni, mint szerettem volna, ezért megtanultam... Imádom hidegen/melegen, reggelire, vacsorára, mindegy... Csak legyen...

További receptek

Címlapról ajánljuk

Több oka is van, miért nem kellene nyitva hagyni a...

A mosógép majdnem minden háztartás része, hiszen jelentősen megkönnyíti az életet. Rendeltetésszerű használata azonban nemcsak a gép helyes beállítását jelenti, hanem azt is, hogy a mosás lejárta után az ajtaját becsukjuk-e. Mai Otthon Tippünkben eláruljuk, miért nem kellene nyitva hagyni a mosógép ajtaját hosszú órákra, napokra.

Top Receptek

Sonkás tészta

A húsvéti sonkaszezon befejező felvonása a sonkás tészta főzés. Lehet bármikor készíteni, de húsvéti sonkából a legfinomabb és a legpraktikusabb is. Ilyenkor igazi hagyományos ...