Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gomolyás-zabpelyhes rakott csirke

Gomolyás-zabpelyhes rakott csirke
Gomolyás-zabpelyhes rakott csirke
50 perc / előkészület: 15 perc főzés: 10 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gyönyörű gomolyát kaptam a piacon. A TV paprika honlapján bukkantam erre a receptre, de a hozzávalók mennyisége teljesen következetlenül volt megadva, fűszerezést sem írtak elő, úgyhogy a fokhagymát és a kakukkfüvet magam álmodtam meg az ételhez. Különleges kis fogás volt.

hozzávalók / 3 adag

ajánlat

Nem ajánlok hozzá masszív szénhidrát köretet. Vajon párolt paradicsomos-kukoricával készítettem.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A csirkehúst megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk, besózzuk.
  2. Egy egész fej fokhagymát mozsárban apróra zúzunk, és bekenjük vele a hússzeleteket.
  3. Kókuszzsíron fehérre sütjük a húsokat. Nem szükséges teljesen átsütni, mert lesz idejük teljesen megpuhulni a sütőben.
  4. A tejben megfőzzük a zabpelyhet 5-10 perc alatt, állandó kevergetés mellett. A tejbe is tehetünk 1-2 gerezd fokhagymát és egy csipet sót.
  5. A gomolyát vastag szeletekre vágjuk. A sütőt előmelegítjük.
  6. Kivajazunk egy hőálló tálat, és először a zabpelyhet rakjuk le egy rétegben.
  7. A második réteg a vastagra szelt gomolya. Ne sajnáljuk!
  8. Majd a csirkeszeletek következnek. Szórjuk meg a csirkét bőven kakukkfűvel és borssal.
  9. Újra zabpehely következik.
  10. Ismételjük a lépéseket, amíg el nem fogynak a hozzávalók.
  11. A rakottas tetejére egy pohár natúr joghurtot teszünk. Gyönyörűen rá fog sülni.
  12. Mindennek a tetejére újra kakukkfüvet teszünk, és ha maradt még gomolya, rámorzsoljuk a legfelső rétegre.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 547
elküldve: 0
receptkönyvben: 108
elkészítve: 3/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Tuvia

Mióta szakács: 2011.01.12.
97 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
alkalom: születésnap, vasárnapi ebéd
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, tojásmentes
kategória: húsételek
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
mikor: ebéd, vacsora
adag: 3 főre
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: főétel

receptkategóriák

egyéb elnevezések

gomolyás csirke, rakott csirke, zabpelyhes csirke gomolyával

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

zsófikacsa
zsófikacsa Sun, 2012-03-11 17:34

Csak mert á zabkása készítésben az elmúlt években nagy gyakorlatra tettem szert. Ugyanis a férjem jó svéd hagyományoknak megfelelöen az esetek kb 97 %-ban zabkását észik reggelire. És bár általában megcsinálja magának, azért már én is csináltam neki párszor, úgyhogy az arányokat nagyon tudom :-)

zsófikacsa
zsófikacsa Mon, 2012-03-12 23:19

Ó, nem... Néha nem rossz amúgy, de nekem hetente egyszernél többször nem hiányzik :-) De a svéd a zabkása evök népe, és ez egy általánosan elöforduló jelenség, hogy ezt ilyen rendszerességgel eszik.... Erre nevelik öket már kicsi koruktól kezdve :-) Egyszerü, és gyors: egy före kb 2 dl zabpehely + 4 dl víz + esetleg némi só, megfözni, felönteni a tányérban némi tejjel, esetleg némi lekvárt rakni rá, vagy fahéjat, és enni... :-)

zsófikacsa
zsófikacsa Sun, 2012-03-11 11:58

Ez a zabos kaja is finom :-) Bár én a fokhagyma mennyiségét feleztem, és így is pont jó volt. Meg szerintem a zab megfözéséhez nem elég a receptben megadott tej mennyiség. A zabpehelyhez általában térfogatilag kb kétszer annyi folyadék szükséges, hogy egy normál zabkását tudjon az ember fözni. 400 g zabpehely az kb 7-8 dl (lemértem). Ehhez szerintem minimum 10-12 dl folyadék kell, hogy a dolog egyáltalán müködjön (fözhet ö legyen). Ez az én tapasztalatom.

Tuvia13
Tuvia / Tuvia13 Sun, 2012-03-11 12:21

Valójában ehhez elég lenne az is, ha áztatott zabpelyhet raknánk alá. De javítom majd a receptben a folyadék mennyiségét. Köszi, hogy szóltál. Valószínűleg nem jegyeztem meg rendesen, hogy mennyit használtam fel. Ha jól emlékszem, amikor készítettem az ételt, eleve 2x főztem hozzá zabpelyhet, mert nem volt elég. Szerintem itt bukhatott a dolog. :)
Köszi!

1286
csirkemell filé 50 dkg
gomolya sajt 30 dkg
zabpehely 40 dkg
fokhagyma 6 gerezd
tej 7 dl
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
kakukkfű 0 ízlés szerint
kókuszzsír 1 ek
joghurt 150 g