Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gombás-sütőtökös rizottó szalonnával

Gombás-sütőtökös rizottó szalonnával
Gombás-sütőtökös rizottó szalonnával
45 perc / előkészület: 15 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Őszies hangulatú rizottó. A sok kevergetéstől és a sajttól finom, krémes állagú, amilyennek egy rizottónak kell lennie. A selymességét a ropogós szalonna csak még jobban kihangsúlyozza.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

A folyadék mennyisége változó. A rizsnek a fajtája válogatja, hogy mennyi az a mennyiség, amitől kellőképpen megpuhul. Lehet, hogy marad az alapléből, de az is lehet, hogy a végén már forrásban lévő vízzel kell azt pótolnunk.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A szalonnát felkockázzuk, és ropogósra lesütjük. Kistányérra félretesszük. A kisült zsírból kb. 1 evőkanálnyit benne hagyunk az edényben, a többit szintén félretesszük.
  2. A zsírhoz adunk 1 evőkanál olajat, és nem túl magas fokozaton üvegesre sütjük benne az apróra kockázott hagymát. Beleöntjük a rizst, és azt is pirítjuk néhány percig, míg jól átforrósodik. Felöntjük a borral, és sűrűn kevergetjük, míg a bort fel nem issza a rizs.
  3. Miután elfőtte a bort, hozzámerünk a forró alapléből annyit, ami pont ellepi a rizst. Rendszeresen kevergetjük az ételt, mert úgy lesz kellően krémes a végeredmény. Mikor beitta a folyadékot a rizs, újra merünk hozzá az alapléből, de szintén csak annyit, ami éppen csak ellepi.
  4. Második felöntésnél hozzáadjuk a felkockázott sütőtököt, és szintén tovább kevergetjük. Borssal, rozmaringgal fűszerezzük, de tehetünk hozzá csípőset is (pl. cayenne borsot). A gombának kevesebb idő kell a teljes átpuhuláshoz, azt később adjuk hozzá.
  5. Addig kell főzni, míg a rizs roppanós nem lesz. Ezt kóstolással lehet megállapítani, és a sósságát is. Folyamatosan adagoljuk az alaplevet, és sűrűn kavargatjuk. Mielőtt még jónak ítélnénk, a felaprított kockasajtot hozzáadjuk az ételhez.
  6. Miután a sajt teljesen felolvadt, és több folyadékra sincs már szükség, hozzáadjuk a ropogós szalonnát, átkeverjük, és elzárjuk alatta a gázt. Egy fedővel lefedjük, és hagyjuk néhány percig állni az ételt.
  7. Frissen és forrón tálaljuk reszelt sajttal a tetején. Ha maradt szalonnazsírunk, meglocsolhatjuk még azzal is.
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 551
elküldve: 0
receptkönyvben: 10
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Scrat Stifler Cairn

Mióta szakács: 2016.02.05.
11 recept

receptjellemzők

szakács elkészítette: párszor készített receptek
kategória: egytálételek
nehézség: közepes
szezon: ősz
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
konyha: olasz
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

risotto, tökös rizs, gombás rizs, szalonnás rizs, rizskása

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

392
rizottó rizs 20 dkg
sütőtök 20 dkg
gomba 10 dkg
császárszalonna 5 dkg
vöröshagyma 1 közepes db
fehérbor 1 dl
alaplé 1 l
olívaolaj 1 ek
sajt 5 dkg
kockasajt 2 db
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
rozmaring 0.5 teáskanál
cayenne bors 0 ízlés szerint