Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gombás és csirkehúsos hortobágyi palacsinta

Gombás és csirkehúsos hortobágyi palacsinta
Gombás és csirkehúsos hortobágyi palacsinta
70 perc / előkészület: 30 perc főzés: 20 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A családunk egyik legnagyobb kedvence.

Próbáltam már sokféle hússal töltve, de nekünk a csirkés jött be leginkább. Most olyan vendégünk is volt, aki nem eszik húst, ezért neki külön készítettem a gombásat - de az is olyan finom lett, hogy legközelebb magunknak is csinálok.

A palacsinta tésztájába attól függetlenül kerül egy kis cukor, hogy ez most sós fajta - ezt még a nagymamámtól így tanultam -, így finomabb. Persze az édes palacsintába is szoktam tenni egy picike sót, csak akkor az arányaik felcserélődnek, viszont az ízek jobban kijönnek.

Ebből a mennyiségből nekem 25 db palacsinta lett (sütőméret függő, az enyémek elég nagyok), de néhány üresen maradt, amit megtöltöttünk lekvárral és nagy örömmel megettünk. 

 

hozzávalók / 8 adag

A palacsintához

A csirkepörkölthöz

A gombapörkölthöz

tálaláshoz

ajánlat

Kiváló vendégvárónak is, mivel előre elkészíthetjük, és tálalás előtt csak átmelegítjük. 

Szólj hozzá!

elkészítés

A palacsintához

  1. Egy tálba beletesszük a lisztet, a tojást, a sót, cukrot és az olajat, majd a tejjel és szódavízzel felöntjük, és csomómentesre kikeverjük. (A tej és víz aránya változhat, akár az egyik el is maradhat. Minél több a tej, annál töményebb, a szódától viszont könnyebb. Én igyekszem mindig vegyesen használni.)
  2. Ha kikevertük a tésztát, akkor kb. fél órát állni hagyjuk.
  3. Sütés előtt ismét felkeverjük, ha szükséges, akkor a vizet vagy tejet pótoljuk. Sima, tejszínszerű állagot kell kapnunk.
  4. A palacsintasütőt sütés előtt picikét kikenjük olajjal (én ehhez kenőtollat szoktam használni), majd mindkét oldalukon kisütjük a palacsintákat. (Célszerű minden palacsinta között felkeverni egy kicsit a tésztát.)

A csirkepörkölthöz

  1. Megtisztítjuk a hagymát, apró kockákra vágjuk, és az olajon megdinszteljük.
  2. Levesszük a tűzről, hozzákeverjük a pirospaprikát, beletesszük a megtisztított, nagyjából egyforma méretűre vágott csirkét, és visszatesszük a tűzre. 1-2 percig kicsit átsütjük sűrűn kevergetve, majd fűszerezzük és felengedjük annyi vízzel, hogy jól ellepje. Puhára főzzük úgy, hogy a levét ne veszítse el, ha kell, néha picikét pótoljuk.
  3. Ha megpuhult, akkor a húsdarabokat lefejtjük a csontról és apró darabokra vágjuk. A levéből annyit teszünk az összevágott húshoz, hogy kicsit "nyasszos" állaga legyen.

A gombapörkölthöz

  1. Elkészítjük a gombapörköltet - ugyanúgy, mint a csirkét. Itt is fontos, hogy kicsit levesesebb legyen, mint a szokásos. A töltelékhez a gombát és kevés levet tálba szedünk, a megmaradt levet használjuk az öntethez.

A tálaláshoz

  1. A kisütött palacsintákat megtöltjük a hússal és a gombával (ebben az esetben külön-külön, de lehet, hogy egyben is finom lenne). Feltekerjük (én úgy szoktam, mint a töltött káposzta töltelékét), és egymás mellé sorakoztatjuk egy tűzálló tálban.
  2. A szószhoz krémesre keverjük a megmaradt leveket - legjobb egy botmixerrel - egy-egy evőkanál liszttel és két-két evőkanál tejföllel "felrottyantjuk".
  3. A szósszal meglocsoljuk egy kicsit a palacsintákat úgy, hogy maradjon belőle a tálaláshoz is, és a palacsintákat néhány perc alatt sütőben átsütjük.
  4. Tálaláskor a palacsintákat meglocsoljuk a szósszal, és tejföllel kínáljuk.
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 6 570
elküldve: 0
receptkönyvben: 26
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Sylvia

Mióta szakács: 2013.10.01.
42 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kategória: palacsinta
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
fogás: meleg előétel
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 8 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

hortobágyi húsos-gombás palacsinta, sós palacsinta gombával és csirkehússal töltve, hortobágyi palacsinta

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

487
finomliszt 30 dkg
tojás 2 db
tej 5 dl
szódavíz 3 dl
1 csipet
cukor 1 csapott ek
napraforgó olaj 2 ek
csirke 50 dkg
vöröshagyma 1 kis db
napraforgó olaj 2 ek
fűszerpaprika 1 teáskanál
0 ízlés szerint
paprika 0.5 közepes db
paradicsom 1 közepes db
gomba 50 dkg
vöröshagyma 1 kis db
napraforgó olaj 2 ek
fűszerpaprika 1 teáskanál
0 ízlés szerint
fokhagyma 3 gerezd
paprika 0.5 közepes db
paradicsom 1 közepes db
tejföl 450 g
finomliszt 2 evőkanál