r
Nosalty Logó

Gombás és csirkehúsos hortobágyi palacsinta

Macska
Gombás és csirkehúsos hortobágyi palacsinta
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A palacsintához

A csirkepörkölthöz

A gombapörkölthöz

tálaláshoz

489
Kalória
19.3g
Fehérje
42.7g
Szénhidrát
26.4g
Zsír
220.8g
Víz
110.1g
Koleszterin
2.4g
Élelmi rost
8.4g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A palacsintához

A csirkepörkölthöz

A gombapörkölthöz

tálaláshoz

Összesen 489 kcal
  • 6% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A palacsintához

A csirkepörkölthöz

A gombapörkölthöz

tálaláshoz

Összesen 3910 kcal
  • 6% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A palacsintához

A csirkepörkölthöz

A gombapörkölthöz

tálaláshoz

Összesen 122 kcal
  • 6% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    19.3 g

Zsír

  • Összesen
    26.4 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    110 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    569.9 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    32 mg
  • Kálcium
    157 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    36 mg
  • Foszfor
    239 mg
  • Nátrium
    103 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    42.7 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    220.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    119 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    15 mg
  • D vitamin:
    18 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    40 micro
  • Kolin:
    90 mg
  • Retinol - A vitamin:
    105 micro
  • α-karotin
    27 micro
  • β-karotin
    148 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    643 micro
  • Lut-zea
    137 micro
Összesen 489 kcal
  • 6% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    154.4 g

Zsír

  • Összesen
    211 g
  • Telített zsírsav
    75 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    68 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    36 g
  • Koleszterin
    881 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4558.8 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    254 mg
  • Kálcium
    1253 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    285 mg
  • Foszfor
    1910 mg
  • Nátrium
    825 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    341.9 g
  • Cukor
    67 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

Víz

  • Összesen
    1766.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    951 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    25 mg
  • C vitamin:
    122 mg
  • D vitamin:
    147 micro
  • K vitamin:
    38 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    47 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    317 micro
  • Kolin:
    717 mg
  • Retinol - A vitamin:
    839 micro
  • α-karotin
    219 micro
  • β-karotin
    1182 micro
  • β-crypt
    19 micro
  • Likopin
    5146 micro
  • Lut-zea
    1095 micro
Összesen 3910 kcal
  • 6% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    4.9 g

Zsír

  • Összesen
    6.7 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    28 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    144.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    40 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    61 mg
  • Nátrium
    26 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    10.8 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    55.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    30 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    23 mg
  • Retinol - A vitamin:
    27 micro
  • α-karotin
    7 micro
  • β-karotin
    37 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    163 micro
  • Lut-zea
    35 micro
Összesen 122 kcal

Elkészítés

A palacsintához

  1. Egy tálba beletesszük a lisztet, a tojást, a sót, cukrot és az olajat, majd a tejjel és szódavízzel felöntjük, és csomómentesre kikeverjük. (A tej és víz aránya változhat, akár az egyik el is maradhat. Minél több a tej, annál töményebb, a szódától viszont könnyebb. Én igyekszem mindig vegyesen használni.)
  2. Ha kikevertük a tésztát, akkor kb. fél órát állni hagyjuk.
  3. Sütés előtt ismét felkeverjük, ha szükséges, akkor a vizet vagy tejet pótoljuk. Sima, tejszínszerű állagot kell kapnunk.
  4. A palacsintasütőt sütés előtt picikét kikenjük olajjal (én ehhez kenőtollat szoktam használni), majd mindkét oldalukon kisütjük a palacsintákat. (Célszerű minden palacsinta között felkeverni egy kicsit a tésztát.)

A csirkepörkölthöz

  1. Megtisztítjuk a hagymát, apró kockákra vágjuk, és az olajon megdinszteljük.
  2. Levesszük a tűzről, hozzákeverjük a pirospaprikát, beletesszük a megtisztított, nagyjából egyforma méretűre vágott csirkét, és visszatesszük a tűzre. 1-2 percig kicsit átsütjük sűrűn kevergetve, majd fűszerezzük és felengedjük annyi vízzel, hogy jól ellepje. Puhára főzzük úgy, hogy a levét ne veszítse el, ha kell, néha picikét pótoljuk.
  3. Ha megpuhult, akkor a húsdarabokat lefejtjük a csontról és apró darabokra vágjuk. A levéből annyit teszünk az összevágott húshoz, hogy kicsit "nyasszos" állaga legyen.

A gombapörkölthöz

  1. Elkészítjük a gombapörköltet - ugyanúgy, mint a csirkét. Itt is fontos, hogy kicsit levesesebb legyen, mint a szokásos. A töltelékhez a gombát és kevés levet tálba szedünk, a megmaradt levet használjuk az öntethez.

tálaláshoz

  1. A kisütött palacsintákat megtöltjük a hússal és a gombával (ebben az esetben külön-külön, de lehet, hogy egyben is finom lenne). Feltekerjük (én úgy szoktam, mint a töltött káposzta töltelékét), és egymás mellé sorakoztatjuk egy tűzálló tálban.
  2. A szószhoz krémesre keverjük a megmaradt leveket - legjobb egy botmixerrel - egy-egy evőkanál liszttel és két-két evőkanál tejföllel "felrottyantjuk".
  3. A szósszal meglocsoljuk egy kicsit a palacsintákat úgy, hogy maradjon belőle a tálaláshoz is, és a palacsintákat néhány perc alatt sütőben átsütjük.
  4. Tálaláskor a palacsintákat meglocsoljuk a szósszal, és tejföllel kínáljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Főzés ideje: 20 p
  • Sütés ideje: 20 p

A családunk egyik legnagyobb kedvence. Próbáltam már sokféle hússal töltve, de nekünk a csirkés jött be leginkább. Most olyan vendégünk is volt, aki nem eszik húst, ezért neki külön készítettem a gombásat - de az is olyan finom lett, hogy legközelebb magunknak is csinálok. A palacsinta tésztájába attól függetlenül kerül egy kis cukor, hogy ez most sós fajta - ezt még a nagymamámtól így tanultam -, így finomabb. Persze az édes palacsintába is szoktam tenni egy picike sót, csak akkor az arányaik felcserélődnek, viszont az ízek jobban kijönnek. Ebből a mennyiségből nekem 25 db palacsinta lett (sütőméret függő, az enyémek elég nagyok), de néhány üresen maradt, amit megtöltöttünk lekvárral és nagy örömmel megettünk.   

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek