Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fűszeres narancslekvár

Fűszeres narancslekvár
Fűszeres narancslekvár
70 perc / előkészület: 50 perc főzés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A receptet egy Dr. Oetkeres receptfüzetben találtam, csak az arányokat módosítottam kicsit, és került bele egy csipetnyi gyömbér is.

Karácsonyi gasztroajándékként került a családban a fa alá. Azóta többször készítettem már, mert az ismerőseim is nagyon "rákaptak". Főztem már - kérésre - mindenféle fűszer nélkül is, úgyis nagyon finom. Kicsit macerás az elkészítése a filézés miatt, de pár kilónyi narancs után már elég gyorsan megy!:)

Ebből az adagból kb. két db 3 dl-es üveggel lesz.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

A cukor mennyisége függ attól is, milyen édes a narancsunk. Én inkább először egy kevesebb mennyiséget teszek bele, majd kóstolás után még adok hozzá, ha szükségesnek érzem.

Az üvegeket egy steril (még nem használt) szivaccsal, forró, folyó vízzel, mosogatószerrel mosogatom el, és tiszta konyharuhán szájukkal lefelé csöpögtetem le. Lekvár töltögetés előtt az üvegeket meleg vizes tepsibe sorakoztatom, így nem pattannak el, ha belekerül a forró lekvár.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A narancsokat meghámozzuk úgy, hogy a fehér héját is eltávolítjuk, a gerezdeket kivágjuk (vegyük kezünkbe a narancsot, és filéző késsel a hártyák közül vágjuk ki ék alakban a gyümölcshúst), közben a levet fogjuk fel egy edényben.
  2. A narancsokat facsarjuk ki (vagy a boltit használjuk), és mérjünk ki 300 ml-et.
  3. A narancsgerezdeket és a narancslevet (a felfogottat is) egy főzőedénybe tesszük (pépesíthetjük is a gyümölcsöt). Hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot, a dzsemfixet és a fűszereket.
  4. Állandó keverés mellett nagy lángon felforraljuk, továbbra is keverve legalább 3 percig zubogva forrni hagyjuk. Ha szükséges, a habot távolítsuk el a tetejéről.
  5. Egy kis tálkát tegyünk a mélyhűtőbe, lehűlés után erre csöppentsünk a lekvárból próbaképpen. Ha pár perc múlva nem folyik el a lekvár, akkor készen is vagyunk.
  6. Tisztára mosott, melegen tartott üvegekbe töltjük, csavaros tetővel lezárjuk, és 5 percre állítsuk fejre őket.
  7. Nem szükséges dunsztolni, kihűlés után mehetnek a kamrapolcra.
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 24 117
elküldve: 12
receptkönyvben: 249
elkészítve: 16/19
Facebookon megjelent: 1

szakács

Hossó Anita

Mióta szakács: 2011.05.23.
154 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
alkalom: Anyák napja, karácsonyi gasztroajándék
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
kategória: lekvárok-dzsemek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
kalória: átlagos
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

narancslekvár, narancsdzsem, fűszeres narancsdzsem

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

markovics.szandra
markovics.szandra Sat, 2014-12-06 22:18

Ezt a receptet választottam, mert már az összetevők olvasása alatt is beindult a nyáltermelésem (mindent csak fűszeresen, pikánsan szeretek). :) A közeljövőben tervezem elkészíteni az első narancslekváromat. El is mentem beszerezni a fűszereket hozzá és megakadt a szemem a mézeskalács-fűszerkeveréken. Mindezek benne vannak (kivéve gyömbér, de az már van), sőt még több markáns fűszer is. Így arra gondoltam, hogy ezt fogom beletenni. Kíváncsian várom a végeredményt. :) köszi a receptet!

evacili
evacili Thu, 2013-02-28 19:39

Ma megcsináltam, rögtön dupla adaggal. Nagyon finom, pikáns íze van. Köszi a receptet. Üdv: Cili

348
narancs 500 g
narancslé 3 dl
vaníliás cukor 1 csomag
fahéj 0.5 tk
szegfűszeg 0.5 teáskanál
gyömbér 1 csipet
cukor 250 g
dzsemfix 1 csomag