r
Nosalty Logó

Fűszeres narancslekvár

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
NS
Fűszeres narancslekvár
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 0% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 348 kcal
  • 0% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 1393 kcal
  • 0% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 129 kcal
  • 0% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-crypt

Fehérje

  • Összesen
    1.4 g

Zsír

  • Összesen
    0.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    148 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    45 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    26 mg
  • Nátrium
    60 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    88 g
  • Cukor
    84 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    145 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    17 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    71 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    45 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    14 micro
  • β-karotin
    87 micro
  • β-crypt
    217 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    204 micro
Összesen 348 kcal
  • 0% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-crypt

Fehérje

  • Összesen
    5.5 g

Zsír

  • Összesen
    0.9 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    592.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    179 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    67 mg
  • Foszfor
    102 mg
  • Nátrium
    240 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    351.9 g
  • Cukor
    336 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

VÍZ

  • Összesen
    579.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    67 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    284 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    182 micro
  • Kolin:
    49 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    55 micro
  • β-karotin
    346 micro
  • β-crypt
    867 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    816 micro
Összesen 1393 kcal
  • 0% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-crypt

Fehérje

  • Összesen
    0.5 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    54.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    16 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    9 mg
  • Nátrium
    22 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    32.4 g
  • Cukor
    31 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    53.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    6 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    26 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    32 micro
  • β-crypt
    80 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    75 micro
Összesen 129 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A narancsokat meghámozzuk úgy, hogy a fehér héját is eltávolítjuk, a gerezdeket kivágjuk (vegyük kezünkbe a narancsot, és filéző késsel a hártyák közül vágjuk ki ék alakban a gyümölcshúst), közben a levet fogjuk fel egy edényben.
  2. A narancsokat facsarjuk ki (vagy a boltit használjuk), és mérjünk ki 300 ml-et.
  3. A narancsgerezdeket és a narancslevet (a felfogottat is) egy főzőedénybe tesszük (pépesíthetjük is a gyümölcsöt). Hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot, a dzsemfixet és a fűszereket.
  4. Állandó keverés mellett nagy lángon felforraljuk, továbbra is keverve legalább 3 percig zubogva forrni hagyjuk. Ha szükséges, a habot távolítsuk el a tetejéről.
  5. Egy kis tálkát tegyünk a mélyhűtőbe, lehűlés után erre csöppentsünk a lekvárból próbaképpen. Ha pár perc múlva nem folyik el a lekvár, akkor készen is vagyunk.
  6. Tisztára mosott, melegen tartott üvegekbe töltjük, csavaros tetővel lezárjuk, és 5 percre állítsuk fejre őket.
  7. Nem szükséges dunsztolni, kihűlés után mehetnek a kamrapolcra.
  • Elkészítettem: 4 alkalommal
  • Receptkönyvben: 214
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 10
  • Össznézettség: 28573
  • Feltöltés dátuma: 2013. február 20.

Ajánló

A cukor mennyisége függ attól is, milyen édes a narancsunk. Én inkább először egy kevesebb mennyiséget teszek bele, majd kóstolás után még adok hozzá, ha szükségesnek érzem. Az üvegeket egy steril (még nem használt) szivaccsal, forró, folyó vízzel, mosogatószerrel mosogatom el, és tiszta konyharuhán szájukkal lefelé csöpögtetem le. Lekvár töltögetés előtt az üvegeket meleg vizes tepsibe sorakoztatom, így nem pattannak el, ha belekerül a forró lekvár.

Receptkategóriák

A receptet egy Dr. Oetkeres receptfüzetben találtam, csak az arányokat módosítottam kicsit, és került bele egy csipetnyi gyömbér is. Karácsonyi gasztroajándékként került a családban a fa alá. Azóta többször készítettem már, mert az ismerőseim is nagyon "rákaptak". Főztem már - kérésre - mindenféle fűszer nélkül is, úgyis nagyon finom. Kicsit macerás az elkészítése a filézés miatt, de pár kilónyi narancs után már elég gyorsan megy!:) Ebből az adagból kb. két db 3 dl-es üveggel lesz.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?