r
Nosalty Logó

Narancslekvár

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
NS
Narancslekvár
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 1346 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 5382 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 151 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 50% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    3.9 g

Zsír

  • Összesen
    0.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    268.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    161 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    40 mg
  • Foszfor
    58 mg
  • Nátrium
    4 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    347 g
  • Cukor
    335 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    356.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    41 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    218 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    114 micro
  • Kolin:
    33 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    41 micro
  • β-karotin
    261 micro
  • β-crypt
    432 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    476 micro
Összesen 1346 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 50% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    15.7 g

Zsír

  • Összesen
    2.3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1073 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    643 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    160 mg
  • Foszfor
    233 mg
  • Nátrium
    16 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1388.1 g
  • Cukor
    1339 mg
  • Élelmi rost
    40 mg

VÍZ

  • Összesen
    1427.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    162 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    872 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    458 micro
  • Kolin:
    132 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    162 micro
  • β-karotin
    1042 micro
  • β-crypt
    1730 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1903 micro
Összesen 5382 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 50% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    0.4 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    30.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    18 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    5 mg
  • Foszfor
    7 mg
  • Nátrium
    0 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    39.2 g
  • Cukor
    38 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    40.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    5 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    25 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    29 micro
  • β-crypt
    49 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    54 micro
Összesen 151 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A narancsokat és a citromokat gondosan megmossuk. Az az legjobb, ha biogyümölcsből készítjük, mivel a héját is felhasználjuk.
  2. Vékonyan meghámozzuk a citromokatés a narancsokatúgy hogy a fehér részből ne jusson rá. Ha mégis így sikerülne, akkor vágódeszkára fektetve éles késsel eltávolítjuk róla, mert, ha rajta marad, keserű lesz tőle a lekvár.
  3. Edény fölött "kifilézzük" a narancsot, azaz éles késsel a hártyák közül kifejtjük a gerezdeket. A leve iskell a lekvárba! Feldaraboljuk. (Nekem ez a filézés közben magátólmegtörtént..)
  4. A citrom-, és narancshéjat gyufaszál vastagsárúra felszeleteljük és 3 dl curkos vízben felforraljuk, majd 15 percig lassú tűzön főzzük. Szűrővel kiszedjük és lecsepegtetjük.
  5. A lekvárhoz a narancsot és a cukrot egy lábasban összekeverjük a megfőzött héjjal. Közepes lángon 40-50 perc alatt megfőzzük. Akkor jó, ha besűrűsödik. (Ha egy hideg tányérra mokkáskanálnyit cseppentünk és nem folyik szét.)
  6. Azonnal kifertőtlenített befőttes üvegbe szedjük, gyorsan légmentesen lezárjuk és fejreállítjuk. Így hagyjuk kihűlni.
  7. Száraz, hűvös helyen tároljuk!
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 45
  • Össznézettség: 134677
  • Feltöltés dátuma: 2009. december 21.

Receptkategóriák

Egy kedves kérést teljesítve készítettem el ezt a lekvárt. Kicsit pepecselős, de nagyon finom ! Az egyik üveget apukám kapta, nála ez nagy kedvenc.  

Hozzászólások (16)

Törölt felhasználó

Szia! Engem az érdekelne, hogy ebb?l a mennyiség? gyümölcsb?l mennyi lekvár készül? Én is csak ajándékba szánom (két személynek), úgyhogy nem akarom az összes polcot betölteni vele. Bár kitudja, ha olyan finom,mint amilyen jól néz ki..:)

Törölt felhasználó

Szia! Ennyib?l nem tudsz polcot tölteni, nem egy szapora lekvár. A mennyiség az attól függ, hogy mennyire ügyesen tudod "kifilézni" a narancsot. Ebb?l a mennyiségb?l nekem 2 500 ml-es üveg lett, de az sem teljesen tele. (Igaz, hogy néha a gyerekek el-el rohantak egy kis narancsfilével.) Szerintem mutatósabb, ha kicsi lekváros üvegekbe töltöd bele. üdv kiki

Törölt felhasználó

Szia! A narancs mennyisége héjastól 2 kg, vagy már "filézve"? Tartósítószer nem kell hozzá? El?re is köszi a válaszod!

Törölt felhasználó

Még egy kérdés:az összes narancs és citrom héjat felhasználod a lekvárhoz? Mégegyszer köszi!

Törölt felhasználó

Szia! Felhasználom az összes héjat hozzá. A 2 kg pedig még hámozatlanul annyi. Üdv kiki

Törölt felhasználó

Elkészítettem, NAGYON FINOM LETT! Nem volt 2kg narancsom, így feleztem a mennyiségeket. Sajna 1,5 óra múltán sem akart normálisan bes?r?södni, lehet, hogy a cukorból tettem keveset... Minden esetre egy kis tortazselatinnal megoldódott a gond, s?t szuper lett! Az el?készítés viszont 1kg naranccsal is 1 óra volt, de megéri :))) A héjat nehéz "fehérteleníteni" egy kicsit... Lehet, hogy nagy-lyukú reszel?vel is érdemes megpróbálni? Hátha úgy csak a "sárgáját" szedi le... nem tudom. Minden esetre nagyon köszönöm a recpetet! ;)

Törölt felhasználó

Üdv! Nagyon örülök ennek a receptnek! Lenne egy kérdésem. Nem világos számomra a citrom felhasználásának mikéntje. Addig megvan, hogy meghámozzuk, de a citromot is kifilézzük, vagy annak csak a héját tesszük a lekvárba? Nagyon köszönöm a receptet!

Törölt felhasználó

Szia! Nem csodálom, hogy nem volt világos, mert nem túl egyértelm?en írtam a receptet. Javítottam rajta. A citromnak csak a héját tettem bele, de szerintem nem lesz semmi baja ha hozzáf?zöd. Üdv kiki

Törölt felhasználó

Ajándéknak készítem. Már három adagot f?ztem meg. Tényleg nagyon pepecs munka, de megéri! Az egész lakás narancsillatban úszik...:) Én zöldésghámozóval vékonyan hámozok. Hatékony :) És 3-4 db 3dl-es kis üveg lesz egy adagból. Köszönöm a receptet, Kiki!

Törölt felhasználó

Nagyon szívesen! üdv kiki

Törölt felhasználó

SZINTE csak narancshéjból+cukor /turmikxolva/ mivel szeretem a kesernyéset is jó! GABI

Vörössün50

Nagyon finom lett!

Törölt felhasználó

Sziasztok! Én csak annyit szeretnék hozzáf?zni, hogy ha a narancsokat rendesen pucoljuk meg és a feédarabolt héjakat 4-5 napra vízbe áztatjuk, akkor kiázik bel?le az olaj és nem lesz keser?. Én minden évben f?zök cukrozott narancshéjat és ahhoz így kell csinálni. szóval, az idén is beéztattam a héjakat ( belsejét megettük, igaz csak kb 1kg-it) aztán 5 nap múlva három kg narancsból meg lekvár f?ztem, de azok héját csak zöldséghámozóval, nagyjából szedtem le. Így lett ilyen héj is meg amolyan "húsossabb" is. Lehet, hogy így macerásabb, de mivel úgyis "legeljük" a narncsot nem volt gond.

zelma

Kedves Krisztina!Csodálatos a lekvárod,karácsonyi ajándékként készítettem el az idén a családnak és ismer?söknek.Hatalmas sikert értem el vele, nagyon finomak mondták,köszi hogy megosztottad velünk.

Törölt felhasználó

Nagyon szívesen! Örülök, hogy ízlett! Kiki

Törölt felhasználó

Szió! Édesanyám megszeretné csinálni eme csodás lekvárt. Annyi kérdésem lenne, hogy a cukros levet amiben a narancs és citrom héja f?tt azt is hozzá kell önteni a gyümölcs vel?höz? Várom válaszod, köszi Kata

Törölt felhasználó

Szia! Nem , az nem kell bele! kiki

Törölt felhasználó

Kedves Krisztina! Két kérdésem lenne: 1. Tartósítószer nem kell hozzá? 2. A lekvárokat nem pokrócba becsavarva kell kih?teni ( nagymamám úgy csinálja )? Ez lenne az els? lekvár próbálkozásom...

Törölt felhasználó

Kedves Szabina! Elnézést a kés?i válaszért, de elkerülte a figyelmemet a kérdésed! Tartósítószer nem kell hozzá, a száraz dunszt nem árt neki, bár én ezt kihagytam. :-)) Üdv Kiki

Törölt felhasználó

Valóban egy macerás recept. Számomra egy kissé talán túl édes, de az állaga és a látvány kiváló. Ha jöv?re újra itt a karácsony, szerintem ismét nekivágok! :)

Csukamama

Üdv! Én is szoktam narancsból vagy mandarinból lekvárt készíteni, de csak a húsából. Így nagyon egyszer? és gyorsan kész van. Fontos, hogy ne legyen magja. Meghámozom a narancsot, vagy mandarint, szétszedem gerezdekre és rövid ideig f?zöm, botmixerrel kicsit aprítom, beleteszem a cukrot és a zselésít?t. Üvegekbe teszem és kész. Nagyon finom és aki nem szereti a kesernyés ízt annak is ízlik.

CsekeTimea

szia! en azt szeretnem kerdezni, hogy ha ezt a lekvart most ket honappal karacsony elott csinalom meg, akkor is jo lesz meg? ajandek lenne...

Törölt felhasználó

Persze!! :-)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

„Ez is egy vonzereje a thai konyhának, hogy tud nyitott...

Hogyan vált a thai gasztronómia világszinten ismertté, és hogyan hódította meg Budapestet is? Miben különbözik a kínai és más ázsiai konyháktól, és milyen ételek vannak a pad thaion túl? Ezekre a kérdésekre mind választ ad Ambrus Krisztián, a Parázs Thai Étterem ügyvezetője a 24.hu gasztronómiai podcastjában, a Filézőben.

Nosalty

További cikkek