r
Nosalty Logó

Marmalade, a legtutibb narancslekvár

Rosanics Petra
Házi narancslekvár
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

190
Kalória
1.3g
Fehérje
49g
Szénhidrát
0.2g
Zsír
160.5g
Víz
-
Koleszterin
3.3g
Élelmi rost
45g
Cukor
  • 0% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 190 kcal
  • 0% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 2286 kcal
  • 0% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 71 kcal
  • 0% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    1.3 g

Zsír

  • Összesen
    0.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    91 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    54 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    19 mg
  • Nátrium
    2 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    49 g
  • Cukor
    45 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    160.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    14 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    73 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    38 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    14 micro
  • β-karotin
    87 micro
  • β-crypt
    144 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    159 micro
Összesen 190 kcal
  • 0% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    15.7 g

Zsír

  • Összesen
    2.3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1091.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    650 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    165 mg
  • Foszfor
    233 mg
  • Nátrium
    28 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    588.3 g
  • Cukor
    540 mg
  • Élelmi rost
    40 mg

Víz

  • Összesen
    1926.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    162 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    872 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    458 micro
  • Kolin:
    132 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    162 micro
  • β-karotin
    1042 micro
  • β-crypt
    1730 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1903 micro
Összesen 2286 kcal
  • 0% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    0.5 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    33.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    20 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    5 mg
  • Foszfor
    7 mg
  • Nátrium
    1 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    18.2 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    59.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    5 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    27 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    32 micro
  • β-crypt
    53 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    59 micro
Összesen 71 kcal

Elkészítés

  1. A narancsok héját kettő kivételével lereszeljük jobbfajta reszelővel, és félretesszük. Ugyanígy járunk el a citromok héjával is.
  2. A maradék 2 narancs héját zöldséghámozóval vékonyan levágjuk, ügyelve rá, hogy minél kevesebb fehér részt vágjunk le a gyümölcsből. A lehámozott héjat ezután egy éles késsel vékony csíkokra aprítjuk, és félretesszük.
  3. Jöhet a facsarás: a narancsok és citromok levét, amennyire csak lehet, kifacsarjuk, és egy nagy tálba öntjük. Ha igazán ütős lekvárt szeretnénk, ne feledkezzünk meg a gyümölcshúsról sem - a facsarón fennmaradó rostokat gyűjtsük össze egy külön tálban, majd egy kicsit turmixoljuk át, hogy egyneműbb legyen. Nekem 2 kg narancsból és 2 citromból 1,1 liter gyümölcslé valamint 150 g gyümölcshúspép jött ki - ezt a cukor és a víz mennyiségének belövéséhez érdemes kiszámolni.
  4. Tegyük a kifacsart gyümölcslevet és a gyümölcshúspürét egy közepes méretű lábasba. Adjunk hozzá 5-6 deci vizet, majd forraljuk fel.
  5. Közben az üres "narancsburkokból" aprítsunk fel 2-3 darabot, és csomagoljuk egy kis anyagdarabba. Az csomagot ezután lógassuk a forrásban lévő narancslébe - ez azért fontos, mert így plusz pektin hozzáadása nélkül is gyönyörűen besűrűsödik majd a lekvár. Főzzük az egészet közepes lángon 45 percet, ügyelve rá, hogy véletlenül se forrjon ki.
  6. Az ízeket még tovább fokozhatjuk, ha a cukrot összedörzsöljük a lereszelt narancs- és citromhéjjal. Ez felszabadítja a héjban rejlő illóolajokat, és sokkal intenzívebb íze lesz, mintha külön adnánk hozzá a kettőt. A cukor nagyjából a tisztán felhasznált gyümölcs súlyának harmada legyen - később még lehet édesíteni igény szerint.
  7. Amikor a 45 perc főzés letelt, adjuk hozzá a gyümölcsléhez az előkészített cukrot, az aprított narancshéjat, kevés fahéjat, egy fél rúd vaníliát, valamint egy nagy csipet sót. Gyakori kevergetés mellett főzzük az egészet újabb 45 percig. Ne aggódjunk, ha sokáig nem látjuk, hogy sűrűsödne, mert lassan indul be a folyamat, de aztán gyorsan tökéletesre fő.
  8. A tökéletes lekvárállagot teszteljük egy kis kanálnyi adagon. Ha megfelelőnek ítéljük, töltsük a forró lekvárt steril üvegekbe. A narancslekvár durván besűrűsödik, a fenti mennyiségből kb. 5-6 deci kész lekvár lesz, de annak minden cseppje aranyat ér!
  9. A kész lekvárt fogyasszuk ízlés szerint: vajas pirítósra kenve nincs párja, de használhatjuk fánkokhoz, mártásokhoz, vagy akár natúr sütemények mellé kínálva.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Főzés ideje: 100 p

Egész biztos, hogy a kedvenc lekvárok képzeletbeli dobogóján a narancslekvár ott állna, méghozzá annak is az igazi brit verziója, a marmalade! A téli narancsszezon egyik csúcspontja a házi lekvárkészítés, ami ugyan kicsit időigényes, de kenterbe veri az összes bolti lekvárepigont. Fontos, hogy kezeletlen gyümölccsel dolgozzunk, ha ezt sikerül abszolválni, akkor már semmi nem választhat el minket életünk legfinomabb házi narancslekvárjától!

További receptek

Áfonyalekvár

Nyáron érdemes minden kedvenc gyümölcsünkből befőzni pár üveg lekvárt, hogy a szomorkásabb, hidegebb hónapokra is jusson belőlük. Készíthetjük friss és fagyasztott gyümölcsből ...

Rosanics Petra

Címlapról ajánljuk

Top Receptek