
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
közepes
Hozzávalók
190
Kalória
1.3g
Fehérje
49g
Szénhidrátok
0.2g
Zsír
160.5g
Víz
-
Koleszterin
3.3g
Rost
45g
Cukor
- 0% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 0% Zsír
Összesen
190
kcal
- 0% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 0% Zsír
Összesen
2286
kcal
- 0% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 76% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 1.3 g
Zsír
-
Összesen 0.2 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 91 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 54 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 19 mg
-
Nátrium 2 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 49 g
-
Cukor 45 mg
-
Élelmi rost 3 mg
Víz
-
Összesen 160.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 14 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 73 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 38 micro
-
Kolin: 11 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 14 micro
-
β-karotin 87 micro
-
β-crypt 144 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 159 micro
Összesen
190
kcal
- 0% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 76% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 15.7 g
Zsír
-
Összesen 2.3 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1091.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 650 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 165 mg
-
Foszfor 233 mg
-
Nátrium 28 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 588.3 g
-
Cukor 540 mg
-
Élelmi rost 40 mg
Víz
-
Összesen 1926.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 162 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 872 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 458 micro
-
Kolin: 132 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 162 micro
-
β-karotin 1042 micro
-
β-crypt 1730 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1903 micro
Összesen
2286
kcal
- 0% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 76% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 0.5 g
Zsír
-
Összesen 0.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 33.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 20 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 5 mg
-
Foszfor 7 mg
-
Nátrium 1 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 18.2 g
-
Cukor 17 mg
-
Élelmi rost 1 mg
Víz
-
Összesen 59.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 5 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 27 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 4 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 5 micro
-
β-karotin 32 micro
-
β-crypt 53 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 59 micro
Összesen
71
kcal
Elkészítés
- A narancsok héját 2 kivételével lereszeljük jobbfajta reszelővel és félretesszük. Ugyanígy járunk el a citromok héjával is.
- A maradék 2 narancs héját zöldséghámozóval vékonyan levágjuk, ügyelve rá, hogy minél kevesebb fehér részt vágjunk le a gyümölcsből. A lehámozott héjat ezután egy éles késsel vékony csíkokra aprítjuk és félretesszük.
- Jöhet a facsarás: a narancsok és citromok levét amennyire csak lehet, kifacsarjuk, és egy nagy tálba öntjük. Ha igazán ütős levkárt szeretnénk, ne feledkezzünk meg a gyümölcshúsról sem - a facsarón fennmaradó rostokat gyűjtsük össze egy külön tálban, majd egy kicsit turmixoljuk át, hogy egyneműbb legyen. Nekem 2kg narancsból és 2 citromból 1,1 liter gyümölcslé, valamint 150g gyümölcshúspép jött ki - ezt a cukor és a víz mennyiségének belövéséhez érdemes kiszámolni.
- Tegyük a kifacsart gyümölcslevet és a gyümölcshúspürét egy közepes méretű lábasba. Adjunk hozzá 5-6 deci vizet, majd forraljuk fel.
- Közben az üres "narancsburkokból" aprítsunk fel 2-3 darabot és csomagoljuk egy kis anyagdarabba. Az csomagot ezután lógassuk a forrásban lévő naracslébe - ez azért fontos, mert így plusz pektin hozzáadása nélkül is gyönyörűen besűrűsödik majd a lekvár. Főzzük az egészet közepes lángon 45 percet, ügyelve rá, hogy véletlenül se forrjon ki.
- Az ízeket még tovább fokozhatjuk, ha a cukrot összedörzsöljük a lereszelt narancs- és citromhéjjal. Ez felszabadítja a héjban rejlő illóolajakat és sokkal intenzívebb íze lesz, mintha külön adnánk hozzá a kettőt. A cukor nagyjából a tisztán felhasznált gyümölcs súlyának harmada legyen - később még lehet édesíteni igény szerint.
- Amikor a 45 perc főzés letelt, adjuk hozzá a gyümölcsléhez az előkészített cukrot, az aprított narancshéjat, kevés fahéjat, egy fél rúd vaníliát, valamint egy nagy csipet sót. Gyakori kevergetés mellett főzzük az egészet újabb 45 percig. Ne aggódjunk, ha sokáig nem látjuk, hogy sűrűsödne, lassan indulni be folyamat, de aztán gyorsan tökéletesre fő.
- A tökéletes lekvárállagot teszteljük egy kis kanálnyi adagon. Ha megfelelőnek ítéljük, töltsük a forró lekvárt steril üvegekbe. A narancslekvár durván besűrűsödik, a fenti mennyiségből kb. 5-6 deci kész lekvár lesz, de annak minden cseppje aranyat ér!
- A kész lekvárt fogyasszuk ízlés szerint: vajas pirítósra kenve nincs párja, de használhatjuk fánkokhoz, mártásokhoz, vagy akár natúr sütemények mellé kínálva.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 30 perc
- Főzés ideje: 100 perc
Egész biztos hogy a kedvenc lekvárok képzeletbeli dobogóján a narancslekvár ott állna, méghozzá annak is az igazi brit verziója, a marmalade! A téli narancsszezon egyik csúcspontja a házi lekvárkészítés, ami ugyan kicsit időigényes, de kenterbe veri az összes bolti lekvár-epigont. Fontos, hogy kezeletlen gyümölccsel dolgozzunk, de ha ezt sikerül abszolválni, akkor már semmi nem választhat el minket életünk legfinomabb házi narancslekvárjától!