r
Nosalty Logó

Foszlós fonott kalács kenyérsütőben

Bjkata
Foszlós fonott kalács kenyérsütőben
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

713
Kalória
18.9g
Fehérje
118.3g
Szénhidrát
17.4g
Zsír
38.5g
Víz
101g
Koleszterin
5.1g
Élelmi rost
19.5g
Cukor
  • 10% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 713 kcal
  • 10% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 5696 kcal
  • 10% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 280 kcal
  • 10% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    18.9 g

Zsír

  • Összesen
    17.4 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    101 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    847 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    51 mg
  • Kálcium
    113 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    47 mg
  • Foszfor
    225 mg
  • Nátrium
    405 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    118.3 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    38.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    141 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    23 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    96 micro
  • Kolin:
    95 mg
  • Retinol - A vitamin:
    134 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    81 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    139 micro
Összesen 713 kcal
  • 10% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    151.1 g

Zsír

  • Összesen
    139.2 g
  • Telített zsírsav
    36 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    56 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    34 g
  • Koleszterin
    808 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6776.1 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    407 mg
  • Kálcium
    900 mg
  • Vas
    20 mg
  • Magnézium
    379 mg
  • Foszfor
    1802 mg
  • Nátrium
    3241 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    946.5 g
  • Cukor
    156 mg
  • Élelmi rost
    41 mg

Víz

  • Összesen
    308.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1126 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    182 micro
  • K vitamin:
    99 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    20 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    768 micro
  • Kolin:
    761 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1071 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    645 micro
  • β-crypt
    22 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1112 micro
Összesen 5696 kcal
  • 10% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.4 g

Zsír

  • Összesen
    6.9 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    40 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    333.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    44 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    89 mg
  • Nátrium
    160 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    46.6 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    15.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    55 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    38 micro
  • Kolin:
    37 mg
  • Retinol - A vitamin:
    53 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    32 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    55 micro
Összesen 280 kcal

Elkészítés

  1. A kétféleátszitált lisztet összekeverjük, belekeverjük az 1 tk sót is.
  2. Felfuttatjuk az élesztőt a langyos tejben, amiben előzőleg feloldottuk a cukrot is. Meghintjük 1 ek liszttel.
  3. Fakanállal kicsit összedolgozzuk a lisztet, a felfuttatott élesztőt, a tojásokatés a langyos margarint, amit kanalanként, apránként tegyünk bele, mert ettől lesz foszlós a kalács. (Ne tegyünk hozzá több lisztet, mert lágynak kell lennie a tésztának!)
  4. A tészta felét beletesszük a kenyérsütő gépbe, ami jól kidolgozza és megkeleszti a tésztánk egyik felét.
  5. Addig a másik felébe beledolgozunk a fakanállal 2 ek kakaóport, amit előzőleg 2-3 ek tejjel kikevertünk.
  6. Hozzákeverjük a mazsola egyik felét. A másik felét a másik tésztához adjuk.
  7. Kivesszük a világos tésztát a kenyérsütőből, négy cipóra vágjuk, és letakarjuk egy konyharuhával.
  8. A kakaós tésztát is átdolgoztatjuk a géppel. Ha mindkét tészta megkelt, a kakaós tésztából is négy cipót vágunk.
  9. Kb. 40 cm hosszú rudakat készítünk a cipókból, és 2 világos, 2 kakaós rúdból kalácsot fonunk. A másik 2-2 rúdból szintén.
  10. Kizsírozott püspökkenyér- vagy őzgerinc formákba rakjuk, letakarjuk, 20 percig pihentetjük őket, lekenjük tojásfehérjével, majd előmelegített 200 fokos sütőbe tesszük a kalácsokat. Ha a teteje szép barna, 150 fokra állítjuk a sütőt, és készre sütjük. (Nekem ez 40 percig tartott, de lehet, hogy ez más tűzhelyben kevesebb vagy több is lehet.)
  11. A forró kalácsokat vízzel lekenjük, konyharuhával letakarjuk, és rövid ideig pihentetjük fogyasztás előtt.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 40 p
  • Sütés hőfoka: 150 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 10x40

Demeter Tamara receptje alapján. Az eleszto.hu oldalán találtam rá az eredeti receptre, az alapján készítem a családom részére a finom, foszlós, mazsolás kalácsokat. 

Nosalty stories

További receptek

Csokis babka

Izraeli kalács, más néven babka: ez a márványosan hipnotikus, gazdag csokikrémmel csavart kalács nem hiányozhat a húsvéti asztalról. Manapság divatos mindenféle izgalmasan újító ...

Lakos Benedek

Minibarhesz

A barhesz, más néven "challah", egy édeskés, hagyományos zsidó kalács, amelyet főként shabbatkor és más zsidó ünnepek alkalmával készítenek. A szó a héber "hallá" kifejezésből ...

Gerzsenyi Flóra

Dubai csokis babka

A dubai csoki egy különleges, ínycsiklandó édesség, amely gazdag ízű, hagyományos arab hozzávalók kombinációjával készül, gyakran aranyporral díszítik, és különféle ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...