Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Foszlós fonott kalács kenyérsütőben

Foszlós fonott kalács kenyérsütőben
Foszlós fonott kalács kenyérsütőben
70 perc / előkészület: 30 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (20)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Demeter Tamara receptje alapján. Az eleszto.hu oldalán találtam rá az eredeti receptre, az alapján készítem a családom részére a finom, foszlós, mazsolás kalácsokat. 

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Vajjal, lekvárral, tejjel vagy kakaóval nagyon finom!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kétféle átszitált lisztet összekeverjük, belekeverjük az 1 tk sót is.
  2. Felfuttatjuk az élesztőt a langyos tejben, amiben előzőleg feloldottuk a cukrot is. Meghintjük 1 ek liszttel.
  3. Fakanállal kicsit összedolgozzuk a lisztet, a felfuttatott élesztőt, a tojásokat és a langyos margarint, amit kanalanként, apránként tegyünk bele, mert ettől lesz foszlós a kalács. (Ne tegyünk hozzá több lisztet, mert lágynak kell lennie a tésztának!)
  4. A tészta felét beletesszük a kenyérsütő gépbe, ami jól kidolgozza és megkeleszti a tésztánk egyik felét.
  5. Addig a másik felébe beledolgozunk a fakanállal 2 ek kakaóport, amit előzőleg 2-3 ek tejjel kikevertünk.
  6. Hozzákeverjük a mazsola egyik felét. A másik felét a másik tésztához adjuk.
  7. Kivesszük a világos tésztát a kenyérsütőből, négy cipóra vágjuk, és letakarjuk egy konyharuhával.
  8. A kakaós tésztát is átdolgoztatjuk a géppel. Ha mindkét tészta megkelt, a kakaós tésztából is négy cipót vágunk.
  9. Kb. 40 cm hosszú rudakat készítünk a cipókból, és 2 világos, 2 kakaós rúdból kalácsot fonunk. A másik 2-2 rúdból szintén.
  10. Kizsírozott püspökkenyér- vagy őzgerinc formákba rakjuk, letakarjuk, 20 percig pihentetjük őket, lekenjük tojásfehérjével, majd előmelegített 200 fokos sütőbe tesszük a kalácsokat. Ha a teteje szép barna, 150 fokra állítjuk a sütőt, és készre sütjük. (Nekem ez 40 percig tartott, de lehet, hogy ez más tűzhelyben kevesebb vagy több is lehet.)
  11. A forró kalácsokat vízzel lekenjük, konyharuhával letakarjuk, és rövid ideig pihentetjük fogyasztás előtt.
  • sütési hőfok: 150°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 10x40 cm
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 6
össznézettség: 21 823
elküldve: 21
receptkönyvben: 382
elkészítve: 12/21
Facebookon megjelent: -

szakács

Bjkata

Mióta szakács: 2012.07.14.
96 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: közepes
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

fonott kalács, kakaós kalács, mazsolás kalács, foszlós kalács

Hozzászólások (20)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

szcsandy
szcsandy Sat, 2014-01-04 13:13

A recept nagyon jó! Már kétszer elkészítettem. Ma annyit változtattam rajta, hogy a liszt mennyiség 1/3-át teljes kiőrlésű tönkölyliszttel helyettesítettem. Így is szuper!

bjk
Bjkata / bjk Sat, 2014-01-04 14:27

Köszönöm a visszajelzést! Örülök, hogy bevált a recept! :)

dinus-smile
dinus-smile Wed, 2013-04-17 12:41

Kedves Kata! A kész kalácsot hideg vagy meleg vízzel kell lekenni? Amúgy miért van erre szükség? Köszi! Ed

bjk
Bjkata / bjk Wed, 2013-04-17 13:55

Kedves Ed!
A pékségben is átkenik a forró kenyeret vízzel, ugyanúgy a kalács is tovább puha marad. Én hideg vízzel kenem át, nem kell félni, hogy vizes marad, mert pillanatok alatt beszívja. Így nagyon finom lesz a héja a kalácsnak. Le szoktam takarni egy konyharuhával, és úgy hagyom kihűlni.
Kata

Lenildi
Lenildi Fri, 2013-03-29 20:33

Nagyon finom lett, puha, omlós, tökéletes.. Köszi, hogy megosztottad a receptet..

bjk
Bjkata / bjk Sat, 2013-03-30 19:41

Kedves Lenildi!
Nagyon szívesen! Kellemes húsvéti ünnepeket! :)
Kata

Reta
Reta Sat, 2013-03-23 18:07

Köszi a válaszodat, ma kiprobáltam nem vartam meg válaszodat de nagyon finomra sikerült. Már alig van belőle egy fél rúd a kettöből.

Reta
Reta Sat, 2013-03-23 10:40

Ha nincsen kenyérsútő gépem és kézzel dagasztom meg , és rendes sűtőben sűtöm meg igy fog-e sikerülni??

bjk
Bjkata / bjk Sat, 2013-03-23 14:43

Kedves Reta!
Gép nélkül is ugyanilyen szép és finom lesz, csak ne ijedjünk meg a kicsit lágy tésztától, ne adjunk hozzá több lisztet, mint amennyi a receptben van, apránként adjuk hozzá az olvasztott vajat vagy margarint, és nagyon jól dolgozzuk ki kézzel is!
Kata

petra26
Rezeda / petra26 Sat, 2013-02-02 14:58

Kedves Kata!!!

Azt szeretném kérdezni,hogy az egy csomag élesztő az hány dkg körülbelül,mert én nem tudok csak kimérős élesztőt venni!!Válaszod előre is köszönöm!!Hétvégén megpróbálkoznék ezzel a csodával....

bjk
Bjkata / bjk Sat, 2013-02-02 19:36

Kedves Petra!
Nálunk 5 dkg-os élesztőt lehet kapni, de régen én is csak kimérten tudtam venni.
Remélem, még időben tudtam segíteni!
További szép hétvégét!
Kata

panka24
panka24 Wed, 2013-01-09 08:40

Kedves Kata!

Ez a kalács isteni! Már többször elkészítettem és az egész családnak nagyon ízlett.
Köszönjük, hogy megosztottad velünk!
További szép napot!
Üdv:Kata

bjk
Bjkata / bjk Wed, 2013-01-09 16:49

Kedves Panka24!
Mindig szívesen olvasom az ilyen visszajelzéseket! Örülök, hogy Nálatok is bevált ez a recept!
További szép estét az egész családnak:
Kata

noraa26
anyucika26 / noraa26 Fri, 2012-11-23 10:12

Kedves Kata!

Mekkora formában készült ez a kalács? Segítséged előre is köszönöm! Nóra

bjk
Bjkata / bjk Fri, 2012-11-23 14:05

Kedves Nóra!
10X30 cm-es püspökkenyér formában sütöttem. Négyágú fonással fontam, de háromágúval is lehet, akinek az könnyebb.
Jó hétvégét!
Kata

710
rétesliszt 60 dkg
finomliszt 40 dkg
1 tk
tojás 2 db
tojássárgája 2 db
cukor 10 ek
tej 5 dl
friss élesztő 5 dkg
margarin 10 dkg
cukrozatlan kakaópor 2 ek
mazsola 5 dkg
tojásfehérje 1 db
sertészsír 1 ek