Nosalty Logó

Foszlós fonott kalács kenyérsütőben

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Bjkata
Foszlós fonott kalács kenyérsütőben
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
150 °C
kenyérsütő
  • 10% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 713 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 5696 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 280 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    18.9 g

Zsír

  • Összesen
    17.4 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    101 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    847 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    51 mg
  • Kálcium
    113 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    47 mg
  • Foszfor
    225 mg
  • Nátrium
    405 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    118.3 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    38.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    141 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    23 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    96 micro
  • Kolin:
    95 mg
  • Retinol - A vitamin:
    134 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    81 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    139 micro
Összesen 713 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    151.1 g

Zsír

  • Összesen
    139.2 g
  • Telített zsírsav
    36 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    56 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    34 g
  • Koleszterin
    808 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6776.1 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    407 mg
  • Kálcium
    900 mg
  • Vas
    20 mg
  • Magnézium
    379 mg
  • Foszfor
    1802 mg
  • Nátrium
    3241 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    946.5 g
  • Cukor
    156 mg
  • Élelmi rost
    41 mg

VÍZ

  • Összesen
    308.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1126 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    182 micro
  • K vitamin:
    99 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    20 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    768 micro
  • Kolin:
    761 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1071 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    645 micro
  • β-crypt
    22 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1112 micro
Összesen 5696 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.4 g

Zsír

  • Összesen
    6.9 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    40 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    333.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    44 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    89 mg
  • Nátrium
    160 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    46.6 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    15.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    55 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    38 micro
  • Kolin:
    37 mg
  • Retinol - A vitamin:
    53 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    32 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    55 micro
Összesen 280 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A kétféleátszitált lisztet összekeverjük, belekeverjük az 1 tk sót is.
  2. Felfuttatjuk az élesztőt a langyos tejben, amiben előzőleg feloldottuk a cukrot is. Meghintjük 1 ek liszttel.
  3. Fakanállal kicsit összedolgozzuk a lisztet, a felfuttatott élesztőt, a tojásokatés a langyos margarint, amit kanalanként, apránként tegyünk bele, mert ettől lesz foszlós a kalács. (Ne tegyünk hozzá több lisztet, mert lágynak kell lennie a tésztának!)
  4. A tészta felét beletesszük a kenyérsütő gépbe, ami jól kidolgozza és megkeleszti a tésztánk egyik felét.
  5. Addig a másik felébe beledolgozunk a fakanállal 2 ek kakaóport, amit előzőleg 2-3 ek tejjel kikevertünk.
  6. Hozzákeverjük a mazsola egyik felét. A másik felét a másik tésztához adjuk.
  7. Kivesszük a világos tésztát a kenyérsütőből, négy cipóra vágjuk, és letakarjuk egy konyharuhával.
  8. A kakaós tésztát is átdolgoztatjuk a géppel. Ha mindkét tészta megkelt, a kakaós tésztából is négy cipót vágunk.
  9. Kb. 40 cm hosszú rudakat készítünk a cipókból, és 2 világos, 2 kakaós rúdból kalácsot fonunk. A másik 2-2 rúdból szintén.
  10. Kizsírozott püspökkenyér- vagy őzgerinc formákba rakjuk, letakarjuk, 20 percig pihentetjük őket, lekenjük tojásfehérjével, majd előmelegített 200 fokos sütőbe tesszük a kalácsokat. Ha a teteje szép barna, 150 fokra állítjuk a sütőt, és készre sütjük. (Nekem ez 40 percig tartott, de lehet, hogy ez más tűzhelyben kevesebb vagy több is lehet.)
  11. A forró kalácsokat vízzel lekenjük, konyharuhával letakarjuk, és rövid ideig pihentetjük fogyasztás előtt.
  • Sütés hőfoka: 150 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 10x40
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 30 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 5
  • Össznézettség: 24220
  • Feltöltés dátuma: 2012. szeptember 20.

Ajánló

Vajjal, lekvárral, tejjel vagy kakaóval nagyon finom!

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Demeter Tamara receptje alapján. Az eleszto.hu oldalán találtam rá az eredeti receptre, az alapján készítem a családom részére a finom, foszlós, mazsolás kalácsokat. 

Hozzászólások

anyucika26

Kedves Kata! Mekkora formában készült ez a kalács? Segítséged el?re is köszönöm! Nóra

Bjkata

Kedves Nóra! 10X30 cm-es püspökkenyér formában sütöttem. Négyágú fonással fontam, de háromágúval is lehet, akinek az könnyebb. Jó hétvégét! Kata

Törölt felhasználó

Kedves Kata! Ez a kalács isteni! Már többször elkészítettem és az egész családnak nagyon ízlett. Köszönjük, hogy megosztottad velünk! További szép napot! Üdv:Kata

Bjkata

Kedves Panka24! Mindig szívesen olvasom az ilyen visszajelzéseket! Örülök, hogy Nálatok is bevált ez a recept! További szép estét az egész családnak: Kata

Törölt felhasználó

Kedves Kata!!! Azt szeretném kérdezni,hogy az egy csomag éleszt? az hány dkg körülbelül,mert én nem tudok csak kimér?s éleszt?t venni!!Válaszod el?re is köszönöm!!Hétvégén megpróbálkoznék ezzel a csodával....

Bjkata

Kedves Petra! Nálunk 5 dkg-os éleszt?t lehet kapni, de régen én is csak kimérten tudtam venni. Remélem, még id?ben tudtam segíteni! További szép hétvégét! Kata

Reta

Ha nincsen kenyérsút? gépem és kézzel dagasztom meg , és rendes s?t?ben s?töm meg igy fog-e sikerülni??

Bjkata

Kedves Reta! Gép nélkül is ugyanilyen szép és finom lesz, csak ne ijedjünk meg a kicsit lágy tésztától, ne adjunk hozzá több lisztet, mint amennyi a receptben van, apránként adjuk hozzá az olvasztott vajat vagy margarint, és nagyon jól dolgozzuk ki kézzel is! Kata

Reta

Köszi a válaszodat, ma kiprobáltam nem vartam meg válaszodat de nagyon finomra sikerült. Már alig van bel?le egy fél rúd a kettöb?l.

Bjkata

Ennek nagyon örülök! További szép hétvégét! :) Kata

Törölt felhasználó

Nagyon finom lett, puha, omlós, tökéletes.. Köszi, hogy megosztottad a receptet..

Bjkata

Kedves Lenildi! Nagyon szívesen! Kellemes húsvéti ünnepeket! :) Kata

Törölt felhasználó

Kedves Kata! A kész kalácsot hideg vagy meleg vízzel kell lekenni? Amúgy miért van erre szükség? Köszi! Ed

Bjkata

Kedves Ed! A pékségben is átkenik a forró kenyeret vízzel, ugyanúgy a kalács is tovább puha marad. Én hideg vízzel kenem át, nem kell félni, hogy vizes marad, mert pillanatok alatt beszívja. Így nagyon finom lesz a héja a kalácsnak. Le szoktam takarni egy konyharuhával, és úgy hagyom kih?lni. Kata

Törölt felhasználó

Szuper, köszönöm a gyors választ :)

Bjkata

Nagyon szívesen! :)

szcsandy

A recept nagyon jó! Már kétszer elkészítettem. Ma annyit változtattam rajta, hogy a liszt mennyiség 1/3-át teljes ki?rlés? tönkölyliszttel helyettesítettem. Így is szuper!

Bjkata

Köszönöm a visszajelzést! Örülök, hogy bevált a recept! :)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek