Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Citrus illatú szendvics

Citrus illatú szendvics
Citrus illatú szendvics
100 perc / előkészület: 60 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt egy szlovák weboldalon találtam. Nagyon ötletes kalács. Nem az a hagyományos, és valami újat szerettem volna készíteni hát nekiálltam megcsinálni. Mindenki azt ken rá, amit csak akar. Reggelire, tízóraira, uzsonnára vagy csak úgy, ha valami édességre vágyunk.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A töltelékhez

A sziruphoz

ajánlat

Egy formában nem fér el. Ha van két darab egyforma püspökkenyér formátok, akkor osztjuk szét két formába, és úgy süssük.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A fenti összetevőkből tésztát dagasztunk.
  2. Hagyjuk meleg helyen 50-60 percet kelni.
  3. Amíg kel a tészta, előkészítjük a cukrot, amelybe belereszeljük a narancs és a citrom héját (vagy csak az egyiket). Jól  összekeverjük.
  4. Egy lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát, és olvasztott vajjal alaposan megkenjük. A maradék olvasztott vajjal kikenjük a püspökkenyér-formát.
  5. A megkent tésztát megszórjuk az illatos cukorral, és csíkokra vágjuk. Öt egyforma széles csíkra. Fektessük egymásra a csíkokat, és vágjuk hat egyforma részre.
  6. A kikent formába belerakjuk a tésztát, egymás mellé függőlegesen. Letakarjuk, és hagyjuk 30-40 percet kelni.
  7. Előmelegített sütőben süssük kb. 30-35 percet. Amikor a teteje már ropogós, kivesszük a sütőből, és hagyjuk kihűlni.
  8. A narancs vagy a citrom levét kinyomjuk, és összekeverjük a porcukorral. A cukros öntettel meglocsoljuk a tészta tetejét.
  9. Kivesszük a formából, és külön darabokra szedjük. Kínálhatjuk mézzel, lekvárral vagy amivel csak szeretnénk.

  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x12 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 979
elküldve: 0
receptkönyvben: 52
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Maria.

Mióta szakács: 2010.07.13.
190 recept

receptjellemzők

mikor: reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyha: szlovák
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

kalács szendvics, citrusos kalács szendvics

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

monguuuzy
monguuuzy Mon, 2019-03-11 19:53

Ezt mindenkinek ki kellene próbálni, annyira nagyon finom!
Évek óta sütöm, imádom ahogy belengi a lakást a citrus illat.
A recept tökéletes, mindent így csináltam ahogy le van írva. Köszönöm!

3masmama
3masmama Thu, 2015-11-05 11:02

Kedves Maria!

Elkészűlt tegnap ez a csoda. Dupla adaggal indítottam, nagy reményeket fűztem hozzá. Hálás köszönet. A legfinomabb kalács amit valaha készítettem, pedig 2éve heti 4-5 alkalommal kalácsot sütök. Ez lett a favorit. Ha itt lennél, akkora ölelést adnék, így ismeretlenül is(persze ha engednéd). Ami még csodás benne, hogy eldugtam egy tállal a mai napra és olyan puha "szaftos" maradt.
El kell mondanom, hogy másképp csináltam teljesen véletlenül. Figyelmetlen voltam, ezért a tölteléket összekevertem. A margarint a cukorral, narancshéjjal, és egy kis doboz narancs-és lime kandírozott héjjal. Így a keverékkel lekentem a tésztát. De nem rontott a kalácson. Ez igazán mennyei. Köszönöm. :-)))

3masmama
3masmama Tue, 2015-10-27 19:24

Kedves Maria.!

Nagyon érdekes recept. Felkeltette az érdeklődésemet. Sajnálom, hogy nincs hozzászólás. Lehet, hogy megkockáztatom. Tudnád esetleg valamihez hasonlítani? Várom válaszodat. Köszi.

ejiku
Maria. / ejiku Tue, 2015-10-27 19:48

Szia 3masmama!
Hát öszintén nem is tudom mihez is hasonlítsam.Sima kalács tészta,de a különleges benne a narancs/citrom héja és leve.Ezek egyvelege adja meg neki a különleges ízvilágát.Ha ezeket a citrusokat elhagynád akkor sima kalács volna.
Reméllem valamennyit tudtam neked segíteni,Mária.

673
finomliszt 600 g
cukor 100 g
élesztő 42 g
1 csipet
tej 150 ml
vaj 50 g
víz 100 ml
tojás 2 db
cukor 100 g
narancshéj 2 ek
citromhéj 2 ek
vaj 50 g
citromlé 1 citromból nyert
porcukor 3 ek