r
Nosalty Logó

Húsvéti ötfonatú kalács

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Nosalty
Húsvéti ötfonatú kalács
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 10% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 12% Zsír

Élesztő

Tészta

Díszítés

Összesen 817 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 12% Zsír

Élesztő

Tészta

Díszítés

Összesen 3266 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 12% Zsír

Élesztő

Tészta

Díszítés

Összesen 272 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    20.8 g

Zsír

  • Összesen
    26.1 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    144 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2665.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    56 mg
  • Kálcium
    143 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    36 mg
  • Foszfor
    207 mg
  • Nátrium
    2217 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    121.4 g
  • Cukor
    24 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    44.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    210 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    99 micro
  • Kolin:
    91 mg
  • Retinol - A vitamin:
    206 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    40 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    183 micro
Összesen 817 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    83 g

Zsír

  • Összesen
    104.6 g
  • Telített zsírsav
    58 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    28 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    575 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    10660.3 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    222 mg
  • Kálcium
    573 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    146 mg
  • Foszfor
    829 mg
  • Nátrium
    8869 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    485.8 g
  • Cukor
    98 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    177.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    839 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    397 micro
  • Kolin:
    365 mg
  • Retinol - A vitamin:
    826 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    161 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    733 micro
Összesen 3266 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.9 g

Zsír

  • Összesen
    8.6 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    48 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    881 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    47 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    69 mg
  • Nátrium
    733 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.1 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    14.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    69 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    33 micro
  • Kolin:
    30 mg
  • Retinol - A vitamin:
    68 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    13 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    61 micro
Összesen 272 Kcal

Hozzávalók

Élesztő

Tészta

Díszítés

Elkészítés

Élesztő

  1. Egy kisebb tálkába öntjük a tejet (vigyázzunk, hogy ne legyen túl forró, mert 40°C felett az élesztőgombák nem lépnek működésbe), hozzáadjuk a lisztet és a porcukrot, majd belemorzsoljuk a friss élesztőt. Letakarva félrerakjuk meleg helyre, ahol 20 perc alatt szépen felfut.

Tészta

  1. A kalácshoz használhatunk egyféle lisztet, de sokkal finomabb lesz, ha a finomliszt mellé kenyérlisztet is szitálunk. Ehhez adjuk hozzá a porcukrot, egy csipet sót és a felfuttatott élesztőt. Elkezdjük összeforgatni a kezünkkel, majd egy lyukat alakítunk ki a tál közepén a többi hozzávaló részére.
  2. A lisztes keverék közepére öntjük a tojást, az olvasztott vajat és a tejet (ami ekkor se legyen hűtőhideg, dolgozzunk langyossal, de minimum szobahőmérsékletűvel). Ha ízlésünk engedi, nyugodtan reszeljük bele 1 citrom héját, ami még ízesebbé teszi a végeredményt.
  3. Kezdjük el összedolgozni a tésztát, majd dagasszuk kb. 10 percig. A tészta akkor jó, amikor már könnyedén elválik a táltól, és nem ragad túlságosan.
  4. A dagasztás után kevés liszttel szórjuk meg a tészta tetejét, majd takarjuk le, és tegyük félre meleg helyre kb. 30 percig keleszteni.
  5. A megkelt tésztát egy kicsit mozgassuk át, majd válasszuk szét 5 egyforma részre. Mindegyik darabkát nyújtsuk ki öt, lehetőleg egyforma hosszúságú és vastagságú szálra, majd az egyik végüknél fogva fogjuk össze őket.
  6. A szálakat úgy rendezzük el, hogy egyik oldalra 3 darabot, másik oldalra két darabot tegyünk, középen pedig hagyjunk egy üres sávot, hiszen erre a helyre fonjuk majd a kalácsot. Az ötös fonás hasonló logikával működik, mint a hármas fonás, mindig épp a külső szálat emeljük középre arról az oldalról, ahol 3 szál van. A fonás végén a szálakat hasonlóan összenyomkodjuk, mint az elején, ügyelve arra, hogy egyiknél se jöjjön szét.
  7. A kalácsot emeljük egy sütőpapírral kibélelt tepsire, takarjuk le, és kelesszük ismét 30 percet.

Díszítés

  1. A tészta kelesztése után a kalács tetejét kenjük be egy felvert tojással, majd szórjuk meg nagy szemű sóval. Ezután mehet 25 percre a 180°-os sütőbe.
  2. A kész kalácsot a sütőből kivéve hagyjuk egy kicsit hűlni, majd felszeletelve tálaljuk a húsvéti fogások mellé.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 120
  • Tegnapi nézettség: 37
  • 7 napos nézettség: 240
  • Össznézettség: 15255
  • Feltöltés dátuma: 2022. április 01.

Receptkategóriák

további kategória: húsvét kategória: kalács receptek húsvétra

Receptjellemzők

Ahány ház, annyiféle kalácsrecept jellemzi a húsvéti időszakot. Összetevőiken kívül fonástechnikájukban is eltérnek, van, aki az egyszerűbb hármasat választja, más nem ad lejjebb a hatos fonásnál. Mi az arany középút érdekében az ötös mellett döntöttünk, de ha valakit zavar, hogy az egyik szálnak nincsen párja, akkor csináljon neki!

Hozzávalók

Élesztő

Tészta

Díszítés

Címlapról ajánljuk

További cikkek