r
Nosalty Logó

Foszlós diós kalács

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Gerzsenyi Flóra
Foszlós diós kalács
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
  • 8% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 17% Zsír
Összesen 715 kcal
  • 8% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 17% Zsír
Összesen 5717 kcal
  • 8% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 17% Zsír
Összesen 333 kcal
  • 8% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.9 g

Zsír

  • Összesen
    29.9 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    147 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    412.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    33 mg
  • Kálcium
    93 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    44 mg
  • Foszfor
    192 mg
  • Nátrium
    46 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    92 g
  • Cukor
    31 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    42.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    189 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    21 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    67 micro
  • Kolin:
    95 mg
  • Retinol - A vitamin:
    186 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    41 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    130 micro
Összesen 715 kcal
  • 8% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    111 g

Zsír

  • Összesen
    239.5 g
  • Telített zsírsav
    105 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    59 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    59 g
  • Koleszterin
    1172 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3301.2 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    265 mg
  • Kálcium
    746 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    354 mg
  • Foszfor
    1535 mg
  • Nátrium
    366 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    735.8 g
  • Cukor
    248 mg
  • Élelmi rost
    30 mg

VÍZ

  • Összesen
    336.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1512 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    167 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    533 micro
  • Kolin:
    762 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1484 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    326 micro
  • β-crypt
    25 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1043 micro
Összesen 5717 kcal
  • 8% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.5 g

Zsír

  • Összesen
    14 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    69 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    193.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    44 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    90 mg
  • Nátrium
    21 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    43.1 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    19.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    88 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    31 micro
  • Kolin:
    45 mg
  • Retinol - A vitamin:
    87 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    19 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    61 micro
Összesen 333 kcal
  • Nosalty kipróbálta

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A langyos tejet keverjük el a porcukorral, az élesztővel, a vajjal és a sóval.
  2. Adjuk hozzá a tojásokat, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat. A lisztet kevergetve, apránként adjuk hozzá, végül jól dagasszuk ki a tésztát. Akkor jó, amikor már elválik az edénytől, és szép sima cipót kapunk. Ilyenkor picit lisztezzük meg, takarjuk le, és kelesszük 1 órát meleg helyen. Ezt követően áztassuk be az aranymazsolát narancslikőr és meleg víz keverékébe, hogy jól megpuhuljon.
  3. Miután a tészta a duplájára nőtt, nyújtsuk ki 1 centi vastagságúra, majd kenjük meg vékonyan lágy vajjal, szórjuk meg vastagon barna cukorral, darált dióval és végül a mazsolával egyenletesen.
  4. Szorosan tekerjük fel, mint a bejglit, és helyezzük egy kilisztezett és sütőpapírral bélelt kenyérformába.
  5. Kenjük le gazdagon tojássárgájával, majd letakarva pihentessük még 30 percig. Ez idő alatta melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Kelés után pedig ezen a hőfokon süssük 30-35 percig, és félidőnél fordítsuk meg.
  6. Miután kisült, hagyjuk a formában kihűlni, majd szeletelve tálaljuk. Reggelire kissé megpirítva, vajjal megkenve, kávéval/teával isteni.
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 12 alkalommal
  • Receptkönyvben: 31
  • Tegnapi nézettség: 8
  • 7 napos nézettség: 20
  • Össznézettség: 2649
  • Feltöltés dátuma: 2023. december 11.

Receptkategóriák

további kategória: karácsony kategória: karácsonyi sütemények
további kategória: húsvét kategória: kalács receptek húsvétra

Receptjellemzők

Foszlós diós kalács
Gerzsenyi Flóra 378 recept

A kalács hallatán mindenkinek a húsvét ugrik be, pedig a karácsonyi ünnepek idején is népszerű, és szokás készíteni, természetesen az alkalomhoz illő kiegészítőkkel. Ez a kalács dióval és mazsolával lett gazdagítva, foszlós, illatos és isteni puha, akárcsak egy karácsonyi tündérmese. Mákkal, kakaóval vagy kandírozott gyümölcsökkel töltve is érdemes kipróbálni, a végeredmény maradék nélkül elfogy. Az ünnepekre és a hétköznapokra is remek választás!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek