r
Nosalty Logó

Foszlós diós kalács

Gerzsenyi Flóra
Foszlós diós kalács
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

715
Kalória
13.9g
Fehérje
92g
Szénhidrát
29.9g
Zsír
42.1g
Víz
146.6g
Koleszterin
3.7g
Élelmi rost
31g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 17% Zsír
Összesen 715 kcal
  • 8% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 17% Zsír
Összesen 5717 kcal
  • 8% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 17% Zsír
Összesen 333 kcal
  • 8% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.9 g

Zsír

  • Összesen
    29.9 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    147 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    412.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    33 mg
  • Kálcium
    93 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    44 mg
  • Foszfor
    192 mg
  • Nátrium
    46 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    92 g
  • Cukor
    31 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    42.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    189 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    21 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    67 micro
  • Kolin:
    95 mg
  • Retinol - A vitamin:
    186 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    41 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    130 micro
Összesen 715 kcal
  • 8% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    111 g

Zsír

  • Összesen
    239.5 g
  • Telített zsírsav
    105 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    59 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    59 g
  • Koleszterin
    1172 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3301.2 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    265 mg
  • Kálcium
    746 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    354 mg
  • Foszfor
    1535 mg
  • Nátrium
    366 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    735.8 g
  • Cukor
    248 mg
  • Élelmi rost
    30 mg

Víz

  • Összesen
    336.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1512 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    167 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    533 micro
  • Kolin:
    762 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1484 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    326 micro
  • β-crypt
    25 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1043 micro
Összesen 5717 kcal
  • 8% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.5 g

Zsír

  • Összesen
    14 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    69 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    193.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    44 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    90 mg
  • Nátrium
    21 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    43.1 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    19.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    88 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    31 micro
  • Kolin:
    45 mg
  • Retinol - A vitamin:
    87 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    19 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    61 micro
Összesen 333 kcal

Elkészítés

  1. A langyos tejet keverjük el a porcukorral, az élesztővel, a vajjal és a sóval.
  2. Adjuk hozzá a tojásokat, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat. A lisztet kevergetve, apránként adjuk hozzá, végül jól dagasszuk ki a tésztát. Akkor jó, amikor már elválik az edénytől, és szép sima cipót kapunk. Ilyenkor picit lisztezzük meg, takarjuk le, és kelesszük 1 órát meleg helyen. Ezt követően áztassuk be az aranymazsolát narancslikőr és meleg víz keverékébe, hogy jól megpuhuljon.
  3. Miután a tészta a duplájára nőtt, nyújtsuk ki 1 centi vastagságúra, majd kenjük meg vékonyan lágy vajjal, szórjuk meg vastagon barna cukorral, darált dióval és végül a mazsolával egyenletesen.
  4. Szorosan tekerjük fel, mint a bejglit, és helyezzük egy kilisztezett és sütőpapírral bélelt kenyérformába.
  5. Kenjük le gazdagon tojássárgájával, majd letakarva pihentessük még 30 percig. Ez idő alatta melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Kelés után pedig ezen a hőfokon süssük 30-35 percig, és félidőnél fordítsuk meg.
  6. Miután kisült, hagyjuk a formában kihűlni, majd szeletelve tálaljuk. Reggelire kissé megpirítva, vajjal megkenve, kávéval/teával isteni.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 90 p
  • Sütés ideje: 40 p
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

A kalács hallatán mindenkinek a húsvét ugrik be, pedig a karácsonyi ünnepek idején is népszerű, és szokás készíteni, természetesen az alkalomhoz illő kiegészítőkkel. Ez a kalács dióval és mazsolával lett gazdagítva, foszlós, illatos és isteni puha, akárcsak egy karácsonyi tündérmese. Mákkal, kakaóval vagy kandírozott gyümölcsökkel töltve is érdemes kipróbálni, a végeredmény maradék nélkül elfogy. Az ünnepekre és a hétköznapokra is remek választás!

Nosalty stories

További receptek

Pihe-puha kelt túrós batyu

Túrós batyuból nemcsak egyféle létezik: vannak leveles és kelt tésztás, mazsolás és anélküli változatok is. A most bemutatott recept épp olyan, amilyet a nagymama is készített volna: ...

Lakos Benedek

Csokis babka

Izraeli kalács, más néven babka: ez a márványosan hipnotikus, gazdag csokikrémmel csavart kalács nem hiányozhat a húsvéti asztalról. Manapság divatos mindenféle izgalmasan újító ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...