adag
Idő
p
Költség
költséges
Nehézség
könnyű
Hozzávalók
Hal és zöldségek
-
50 g vaj
-
1 db póréhagyma
-
2 közepes db sárgarépa
-
2 közepes szár halványító zeller
-
1 dl fehérbor
-
4 dl csirkealaplé
-
1 tk só
-
bors ízlés szerint
Bazsalikomszósz
307
Kalória
25.6g
Fehérje
8.1g
Szénhidrát
16.3g
Zsír
210.5g
Víz
99.4g
Koleszterin
1.7g
Élelmi rost
3.2g
Cukor
- 10% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 6% Zsír
Hal és zöldségek
-
138g tőkehalfilé113 kcal
-
13g vaj90 kcal
-
50g póréhagyma13 kcal
-
40g sárgarépa15 kcal
-
2 kcal
-
25g fehérbor21 kcal
-
100g csirkealaplé7 kcal
-
2g bazsalikom0 kcal
-
2g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Bazsalikomszósz
-
6g vaj45 kcal
-
5g citromlé1 kcal
-
2g bazsalikom0 kcal
Összesen
307
kcal
- 10% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 6% Zsír
Hal és zöldségek
-
550g tőkehalfilé451 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
200g póréhagyma54 kcal
-
160g sárgarépa58 kcal
-
10 kcal
-
100g fehérbor82 kcal
-
400g csirkealaplé28 kcal
-
6g bazsalikom1 kcal
-
7g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Bazsalikomszósz
-
25g vaj179 kcal
-
20g citromlé4 kcal
-
6g bazsalikom1 kcal
Összesen
1227
kcal
- 10% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 6% Zsír
Hal és zöldségek
-
34.3g tőkehalfilé28 kcal
-
3.1g vaj22 kcal
-
12.5g póréhagyma3 kcal
-
10g sárgarépa4 kcal
-
1 kcal
-
6.2g fehérbor5 kcal
-
24.9g csirkealaplé2 kcal
-
0.4g bazsalikom0 kcal
-
0.4g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Bazsalikomszósz
-
1.6g vaj11 kcal
-
1.2g citromlé0 kcal
-
0.4g bazsalikom0 kcal
Összesen
76
kcal
- 10% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 81% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 25.6 g
Zsír
-
Összesen 16.3 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 99 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1610.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 46 mg
-
Kálcium 67 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 62 mg
-
Foszfor 315 mg
-
Nátrium 1119 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrát
-
Összesen 8.1 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 2 mg
Víz
-
Összesen 210.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 472 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 50 micro
-
K vitamin: 34 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 41 micro
-
Kolin: 101 mg
-
Retinol - A vitamin: 142 micro
-
α-karotin 1238 micro
-
β-karotin 3341 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 730 micro
Összesen
307
kcal
- 10% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 81% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 102.2 g
Zsír
-
Összesen 65.4 g
-
Telített zsírsav 39 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 18 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 398 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6442.1 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 184 mg
-
Kálcium 267 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 246 mg
-
Foszfor 1259 mg
-
Nátrium 4477 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrát
-
Összesen 32.6 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 7 mg
Víz
-
Összesen 841.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1888 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 37 mg
-
D vitamin: 198 micro
-
K vitamin: 137 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 14 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 163 micro
-
Kolin: 405 mg
-
Retinol - A vitamin: 569 micro
-
α-karotin 4951 micro
-
β-karotin 13366 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 2919 micro
Összesen
1227
kcal
- 10% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 81% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.4 g
Zsír
-
Összesen 4.1 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 25 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 401.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 17 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 78 mg
-
Nátrium 279 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrát
-
Összesen 2 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
Víz
-
Összesen 52.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 118 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 25 mg
-
Retinol - A vitamin: 35 micro
-
α-karotin 309 micro
-
β-karotin 833 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 182 micro
Összesen
76
kcal
Elkészítés
Hal és zöldségek
- A póréhagymát megtisztítjuk, és felszeleteljük. A sárgarépát meghámozzuk, és a hámozóval hosszú szalagokra vágjuk. A zellerszárakat megmossuk, végeit levágjuk, és felszeleteljük.
- A vajat felolvasztjuk egy nagy serpenyőben.
- Beleszórjuk a póréhagymát, sárgarépát és zellert. 2 percig pirítjuk.
- Felöntjük a csirkealaplével és a fehérborral. Gyöngyözve forraljuk közepes tűzön, míg csak egy kisujjnyi lé marad a zöldségek alatt, és azok megpuhultak. Ez kb. 15 perc, de 10 perc után nézzünk rá. Addig kóstoljuk meg a fehérbort a vendégekkel, ha hívtunk. Ha nem hívtunk vendégeket, akkor is kóstoljuk meg, megérdemeljük.
- Ha túl sokáig kóstolgattunk, és alig van már lé a zöldségek alatt, önthetünk még alá forró vizet. Először fél decivel próbálkozzunk. Maximum 1 deci vizet öntsünk alá.
- A foltos tőkehalat 4 egyenlő részre vágjuk, és a zöldségekre helyezzük.
- A bazsalikomleveleket apróra tépkedjük, a halra szórva borsozzuk.
- Fedő alatt 10 percig pároljuk. Ne hagyjuk magára!
- Közben a tányérokra, amin tálalni szeretnénk, forró vizet öntünk, hogy átmelegedjenek. Egymásra is tehetjük őket. Apróra vágjuk a második adag bazsalikomlevelet a szószhoz.
- A tőkehal átfőtt, ha az élénk pink színe halvány rózsaszínre váltott. Villával széthúzhatjuk a közepén is, hogy biztosak legyünk. Nem érdemes túlfőzni, mert kiszárad.
- A forró vizet leöntjük a tányérokról, és alul szárazra töröljük.
- A halszeleteket és a zöldségeket elosztjuk a 4 tányéron.
Bazsalikomszósz
- A citrom levét kifacsarjuk.
- A vajat felolvasztjuk a fennmaradt forró lében, a citromlevet beleöntjük, és a felaprított bazsalikomlevelet beleszórjuk. Elkeverjük.
- A halszeleteken elosztjuk a bazsalikomszószt, és azonnal tálaljuk.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 10 p
- Főzés ideje: 30 p
Ideális vacsoravendégeknek készítve, mert egyes lépéseknél ott lehet hagyni, és a maradék fehérbort tesztelni a vendégekkel... Nagyon könnyed fogás, de laktató. Az ünnepi lakomák részeként is megállja a helyét. Szenteste készítettem el legutóbb, és így utólag örülök, hogy a lakomák előtt pihentettem a gyomromat.