r
Nosalty Logó

Flódni 2.

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Durcsó
Flódni 2.
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
150 °C
  • 5% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A tésztához

Az almatöltelékhez

A diótöltelékhez

A máktöltelékhez

A szilvalekvárhoz

Összesen 2362 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A tésztához

Az almatöltelékhez

A diótöltelékhez

A máktöltelékhez

A szilvalekvárhoz

Összesen 9450 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A tésztához

Az almatöltelékhez

A diótöltelékhez

A máktöltelékhez

A szilvalekvárhoz

Összesen 272 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    38.2 g

Zsír

  • Összesen
    116.1 g
  • Telített zsírsav
    38 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    25 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    47 g
  • Koleszterin
    278 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2691.6 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    65 mg
  • Kálcium
    997 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    371 mg
  • Foszfor
    1012 mg
  • Nátrium
    218 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    289.3 g
  • Cukor
    132 mg
  • Élelmi rost
    27 mg

VÍZ

  • Összesen
    358 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    465 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    16 mg
  • D vitamin:
    32 micro
  • K vitamin:
    23 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    176 micro
  • Kolin:
    190 mg
  • Retinol - A vitamin:
    442 micro
  • α-karotin
    14 micro
  • β-karotin
    238 micro
  • β-crypt
    46 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    292 micro
Összesen 2362 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    152.7 g

Zsír

  • Összesen
    464.5 g
  • Telített zsírsav
    153 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    98 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    187 g
  • Koleszterin
    1111 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    10766.6 g
  • Cink
    33 mg
  • Szelén
    262 mg
  • Kálcium
    3987 mg
  • Vas
    45 mg
  • Magnézium
    1482 mg
  • Foszfor
    4049 mg
  • Nátrium
    870 mg
  • Réz
    9 mg
  • Mangán
    29 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1157.2 g
  • Cukor
    527 mg
  • Élelmi rost
    108 mg

VÍZ

  • Összesen
    1431.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1860 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    15 mg
  • C vitamin:
    66 mg
  • D vitamin:
    127 micro
  • K vitamin:
    93 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    703 micro
  • Kolin:
    758 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1769 micro
  • α-karotin
    57 micro
  • β-karotin
    953 micro
  • β-crypt
    183 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1166 micro
Összesen 9450 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.4 g

Zsír

  • Összesen
    13.3 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    32 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    308.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    114 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    42 mg
  • Foszfor
    116 mg
  • Nátrium
    25 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    33.2 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    41 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    53 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    22 mg
  • Retinol - A vitamin:
    51 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    27 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    33 micro
Összesen 272 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

Az almatöltelékhez

A diótöltelékhez

A máktöltelékhez

A szilvalekvárhoz

Elkészítés

A tésztához

  1. A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk (tapasztalatom szerint kézzel a legegyszerűbb), és fóliába csomagolva egy napra (de min. egy éjszakára) hűtőbe tesszük.
  2. Az almás töltelékhez az almát meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk, és megpároljuk a többi hozzávalóval. (A szegfűszeget érdemes teatojásba tenni.) Mikor félig-meddig szétfőtt, puha, szűrőben lecsepegtetjük, a bort felfogjuk, majd a zsemlemorzsát is az almához keverjük.
  3. A diós töltelékhez a diót az almától maradt fűszeres borral és a többi hozzávalóval megfuttatjuk. (Ha 1 dl-nél kevesebb bor marad, kipótoljuk.)
  4. A mákos töltelékhez a mákot megfuttatjuk a boron a többi hozzávalóval.
  5. Az aszalt szilvát apróra vágjuk, és a házi szilvalekvárhoz keverjük.
  6. Mikor már minden hozzávalót teljesen (!) kihűlt, elővesszük a tésztát és 5 egyenlő részre osztjuk. Lisztezett deszkán az első lapot 1-2 mm vékonyságúra nyújtjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. (Az eredeti recept szerint ekkora adag flódni őzgerinc-szerű, hosszúkás formában készül, de nekem nem fért bele. Kb. kétszer olyan szélesre nyújtottam a tésztát, és még így is bőven lett rá töltelék, de lehet próbálkozni.)
  7. Megkenjük a tésztát a diókrémmel, majd ráhelyezzük a második lapot. Erre jön a mák, majd tészta, alma, tészta, szilvalekvár, végül újra tészta.
  8. A legfelső lapot villával megszurkáljuk, a megmaradt tojással megkenjük, és előmelegített sütőben megsütjük. Akkor jó, ha tűpróbánál már semmi nem ragad rá, és a teteje is szép piros. (Bár nekem már fél óra után le kellett takarni a tetejét, mert égett, vigyázzunk rá!)
  9. Porcukorral meghintve, kockákra vagy szeletekre vágva tálaljuk.
  • Sütés hőfoka: 150 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 150 perc
  • Receptkönyvben: 598
  • Tegnapi nézettség: 6
  • 7 napos nézettség: 50
  • Össznézettség: 126776
  • Feltöltés dátuma: 2010. szeptember 04.

Ajánló

Egy nappal előre el lehet nyugodtan készíteni, egy éjszaka pihenés még jót is tesz neki! És amúgy fémdobozban elvan, mint a befőtt - nem mintha hosszú életre lenne kárhoztatva...

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Flódni 2.
Durcsó 161 recept

A szüleim (egyik) baráti társasága épp akkor járt nálunk a múltkor, mikor Eszter nagymamájának kakaós kalácsát először próbáltam ki - a fantasztikus recept érdeme is, hogy nem maradtam szégyenben. :) Fixáltuk is, hogy mivel én még sosem jártam náluk Jászberényben, hamarosan visszaadom a látogatást, persze nem egyedül. A vendéglátó hölgy húslevese és krumplifőzeléke után kiterülve beszélgettünk, nem meglepő módon amolyan krúdysan... :) Szó szót követett, s édesapám megkérdezte, tudok-e én flódnit csinálni. Mondom, még sosem sütöttem, de ki kell próbálni, valószínűleg sikerülne. Aztán a flódni többet nem került elő, bennem viszont azóta is motoszkált (biztos, hogy sikerülne? és egyáltalán, milyen is a flódni?) a gondolat. Mivel édesapám ma újra Jászberénybe utazott (ezúttal az evés mellékvágányra került, dolgozniuk kellett), alkalom is adódott a kísérletre, mely egyben bizonyítás is volt: sikerülne. :) Nem is találhattam volna jobb forrást a Fűszer és Lélek-nél. Gondolom, Fűszeres Eszter receptje valóban autentikus, jiddis forrásból származik, de nem kell félteni, rendesen felturbózta. A diós töltelékbe csempészett csoki, a szilvalekvár aszalt gyümölccsel való színesítése extrán finommá teszi ezt az amúgy is nehezen elrontható süteményt. Több helyen próbáltam utánanézni a flódni történetének, de talán tényleg olyan egyszerű a lényege, amilyennek tűnik: egyszer egy tehetős, pesti zsidó mámi úgy döntött, minden jót, ami eszébe jut, egy tepsibe halmoz, s ezzel teszi boldoggá a hanukát ünneplő családot - láthatóan, ízlelhetően: sikerült. :) (Remélem, nem szentségsértés ilyen kis háttérsztorit kreálni, ha valaki tud ennél hitelesebbet, mindenképp szóljon!) Mondom, nehezen lehet elrontani, a tészta könnyen dolgozható, a töltelékek egyszerűek, aztán már csak egymásra kell dobni, és garantált a teljes siker. Persze, időigényes, de biztos, hogy gyorsabban megvan, mint egy mákos meg egy diós bejgli, plusz egy almás pite együtt... :) UPGRADE! Édesapám majdnem teljesen meg volt elégedve, csak a csokis extrás diótöltelék nem nyerte meg konzervatív lelke tetszését. Állította, hogy egy másik gyűjteményben kellett volna keresnem receptet - elég naivan, mert ugyan neki gyerekkori alapélménye a flódni, a tetemes családi könyvgyűjteményben nem leltem nyomát, még Horváth Ilonánál (!) sem. Ellenben egy szakadozott Erdélyi lakoma című opuszt nézegetve belebotlottam egy bizonyos fládniba, mely tényleg emlékeztet a flódnira. A könyv leírása szerint "a kindli egyik változata" (a kindlit a neve miatt egyszer kipróbálom! :) és "purimra készülő édesség". Hát, ezek szerint az erdélyi zsidók purimkor sütötték, nem hanukára. Ennyivel okosabbak lettünk. :)

Hozzávalók

A tésztához

Az almatöltelékhez

A diótöltelékhez

A máktöltelékhez

A szilvalekvárhoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek