r
Nosalty Logó

Anna néni flódnija

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Dacota
Anna néni flódnija
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 5% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A tésztához

Az almás réteghez

A mákos réteghez

A diós réteghez

Az összállításhoz

Összesen 905 kcal
  • 5% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A tésztához

Az almás réteghez

A mákos réteghez

A diós réteghez

Az összállításhoz

Összesen 9053 kcal
  • 5% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A tésztához

Az almás réteghez

A mákos réteghez

A diós réteghez

Az összállításhoz

Összesen 280 kcal
  • 5% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14.2 g

Zsír

  • Összesen
    44.3 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    16 g
  • Koleszterin
    137 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    893.7 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    26 mg
  • Kálcium
    346 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    125 mg
  • Foszfor
    362 mg
  • Nátrium
    25 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    112.1 g
  • Cukor
    53 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    121.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    204 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    17 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    65 micro
  • Kolin:
    89 mg
  • Retinol - A vitamin:
    198 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    67 micro
  • β-crypt
    10 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    122 micro
Összesen 905 kcal
  • 5% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    141.6 g

Zsír

  • Összesen
    443.3 g
  • Telített zsírsav
    156 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    98 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    165 g
  • Koleszterin
    1369 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8936.8 g
  • Cink
    29 mg
  • Szelén
    261 mg
  • Kálcium
    3461 mg
  • Vas
    38 mg
  • Magnézium
    1249 mg
  • Foszfor
    3616 mg
  • Nátrium
    250 mg
  • Réz
    8 mg
  • Mangán
    25 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1121.4 g
  • Cukor
    526 mg
  • Élelmi rost
    88 mg

VÍZ

  • Összesen
    1212.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2040 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    15 mg
  • C vitamin:
    56 mg
  • D vitamin:
    170 micro
  • K vitamin:
    46 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    647 micro
  • Kolin:
    885 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1978 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    667 micro
  • β-crypt
    105 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1223 micro
Összesen 9053 kcal
  • 5% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.4 g

Zsír

  • Összesen
    13.7 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    42 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    276.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    107 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    39 mg
  • Foszfor
    112 mg
  • Nátrium
    8 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    34.7 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    37.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    63 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    27 mg
  • Retinol - A vitamin:
    61 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    21 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    38 micro
Összesen 280 kcal
  • Nosalty kipróbálta

Hozzávalók

A tésztához

Az almás réteghez

A mákos réteghez

A diós réteghez

Az összállításhoz

Elkészítés

A tésztához

  1. Először elkészítjük a tésztát:A kétféle lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a sütőport, a porcukrot. A hideg vajat rákockázzuk, a sárgákat melléütjük. Összemorzsoljuk, majd a hideg bort hozzáöntve szépen összedolgozzuk, és fóliába csomagolva hűtőbe tesszük pihenni.
  2. Amíg pihen, elkészítjük a töltelékeket: meghámozzuk, majdlereszeljük az almát, kinyomkodjuk, hogy a fölösleges lé ne áztassa el a tésztát.
  3. Rácsavarjuk a citrom levét, hozzátesszük a mézet és a fűszereket, jól összedolgozzuk.
  4. Ledaráljuk a diót.
  5. 1,5 dl fehérbort egy kis lábosba teszünk, hozzárakjuk a mazsolát és a cukrot, kicsit összeforraljuk (csak amíg a cukor megolvad). Leöntjük vele a diót, összekeverjük, és félrerakjuk.
  6. Ugyanígy járunk el a mákkal is: darálás, szirup készítése, leöntés, keverés. Ezt is félretesszük.
  7. Kivesszük a tésztát a hűtőből, téglalap alakúra csapkodjuk a munkafelületen, és négy egyenlő részre vágjuk.
  8. Egy 25x35 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral. Az egyik tésztát kinyújtjuk, belesimítjuk.
  9. Megkenjük szilvalekvárral, majd rátesszük a kihűlt diós krémet.
  10. Kinyújtjuk a második lapot, rátesszük.
  11. Ezt is megkenjük szilvalekvárral, majd rásimítjuk a kihűlt mákot.
  12. Újabb tésztát nyújtunk, befedjük a mákos emeletet, és rásimítjuk az almát.
  13. Az utolsó kinyújtott tésztával befedjük.
  14. Jól megszurkáljuk villával, majd megkenjük tojással.
  15. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 45-60 percig sütjük (sütőfüggő, de akkor van kész, ha a teteje szép piros, és a tűpróbánál semmi nem ragad a tűre).
  16. Kivesszük a sütőből, és megvárjuk, míg teljesen kihűl. Jó pár óra, de ha áll egy napot, attól csak jobb lesz neki - meg persze nekünk is.
  17. Tálaláskor kockázzuk, és a tetejét porcukorral megszórjuk.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 25x35
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 1095
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 8
  • Össznézettség: 118124
  • Feltöltés dátuma: 2012. december 06.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Vannak összegek az ember életében, aminek nem szabad utánaszámolni. Általában rossz szokásokhoz kapcsolódnak, de én például azt sem merem kiszámolni, hogy a szüleim és a nagyszüleim mennyi pénzt öltek abba, hogy tisztességesen megtanuljak angolul meg németül (le kell lomboznom mindenkit, nem a magántanároknál tanultam meg, de az egy másik történet). Nem igazán szeretném kiszámolni, hogy 3. általános óta mennyibe fájtak a különóráim, de még abba sem akarok belegondolni, hogy mióta önfenntartó vagyok, azóta mennyi megy el a németóráimra. Mert nyelvet tanulni lehet, de ha egyszer nincs kivel gyakorolni, akkor nagyon gyorsan el lehet felejteni. Ezt megelőzendően heti egyszer járok a tündéri Anna nénihez németezni. Anna néni sváb, 40 évig tanított németet, és ha nem lenne 2 nagymamám is, biztosan őt kérném fel erre a posztra. Anna néninek mindig van sütije, tanácsa, ötlete, egy jó története, néhány ízes sváb kifejezése, amit ugyan biztos nem ért meg egy berlini kozmopolita, mégis kincset ér, mert garantáltan nem szedem össze se az interneten, sem a Goethe Intézetben. Egy szó mint száz, heti egyszer Anna nénihez járok beszélgetni, filozofálni, politizálni - németül. A múltkor kaptam tőle egy üveg rézüstben főtt, cukormentes, saját készítésű szilvalekvárt. Ilyen kincset nem használunk fel csak úgy, meg is jegyeztem, hogy az idén már tényleg nekiállok flódnit gyártani, és ezé a lekváré lesz a megtisztelő töltelék szerep. Mivel Anna néni nagy finom sütijeihez már volt szerencsém, örömmel fogadtam a lekvár mellé a flódni receptjét, ahogy ő készíti. A legnagyobb meglepetés az volt, hogy bár flódniból ez az első próbálkozásom, zserbót, mézes krémest, soklapos sütiket szoktam gyártani - de még soha nem fordult velem elő, hogy mindenből pont annyi volt, amennyi kellett. Nem maradt egyetlen szem tésztám, fölösleges kanál töltelékem sem, csak egy tepsi jól megrakott, kicentizett sütésre váró flódnim. Hiába, na, sváb háztartásban nincs fölösleg! :) Szerettetel ajánlom mindenkinek hanukára, karácsonyra vagy csak egy hűvös téli napra, mikor kedve van ehhez a minden jóval megrakott tradicionális süteményhez.

Hozzávalók

A tésztához

Az almás réteghez

A mákos réteghez

A diós réteghez

Az összállításhoz

Címlapról ajánljuk

5 alapanyag, amit ne használj hűtőhidegen

Sütésnél gyakran olvashatjuk receptekben, hogy bizonyos alapanyagokat feltétlenül használjunk szobahőmérsékleten (vagy éppen hűtőhidegen). Leginkább a tejtermékeknél fontos ez, de lássunk 5 másik hozzávalót is, ahol szintén érdemes figyelni!

Lakos Benedek

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?