Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csoki Balaton

Csoki Balaton
Csoki Balaton
65 perc / előkészület: 40 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A virágos-gesztenyés torta után már nincs megállás. A szomszéd kisfiú szülinapjára készült, mivel 5 éve csak szakadó esőben nyaralnak a Balatonnál. Gondoltam, végre legyen egy kis szerencséjük is a Balcsival. Az alapötlet szintén a Desszertmestenek köszönhető.

hozzávalók / 4 adag

A piskótához

A krémhez

A díszítéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tojások sárgáját kikeverjük 4 evőkanál cukorral. Hozzáadjuk a vizet és a kakaóport. Majd a lisztet, a sütőport és a maradék cukorral kemény habbá vert tojásfehérjét.
  2. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és előmelegített sütőben megsütjük.
  3. A tejszínt összeforraljuk az apróra vágott csokival, vajjal és cukorral. Átöntjük egy tálba, és ha kihűlt, habbá verjük.
  4. A piskótalapot kissé átlósan kettévágjuk (nem lapokra mint a tortát!) úgy, hogy a sablonként megrajzolt Balaton mindkét darabra ráférjen.
  5. Az egyik lapot megkenjük a krémmel, majd rátesszük a másik lapot.
  6. Hűtőben dermesztjük egy-két órát, hogy könnyebben ki lehessen vágni.
  7. Rátesszük a sablont, és körbevágjuk. (A leeső részeket még készítés közben elfalatozzuk.)
  8. Egy kevés marcipánt barnára színezünk, és a fogpiszkáló segítségével elkészítjük a bambuszokat.
  9. A többi marcipánt megfestjük a zöld ételfestékkel, és a torta magasságánál 1-1,5 cm-rel magasabb téglalapokat készítünk.
  10. A cukormázat kékre színezzük, megkenjük vele a tetejét, hullámzást imitálva.
  11. Az oldalára is kenjünk egy vékony réteget, hogy majd ráragadjon a marcipán.
  12. A zöld téglalapokkal borítsuk be a szélét, majd a túllógó részeket ollóval vagy késsel cakkozzuk ki.
  13. Tegyük rá a bambuszokat.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 32x40 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 12 055
elküldve: 3
receptkönyvben: 80
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Beus

Mióta szakács: 2009.07.21.
14 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

csokis-marcipános Balaton sütemény, csokikrémes piskóta marcipánnal

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

mnino43
mnino43 Sat, 2011-09-17 22:36

Sikerüüüüült! Hugom szülinapjára megcsináltam! Minden tökéletesen úgy van, ahogy leírtad, szuper lett! Köszi!!!

mandaszb
Beus / mandaszb Sun, 2011-09-18 21:21

Gratulálok! Örülök, hogy sikerült, remélem nagy volt a sikere is!

Bea

Alika
Alika Mon, 2011-08-29 20:36

Kedves Beus!

Nagyon tetszik a tortád! Milyen, mekkora tepsiben kell a piskótát megsütni? Miért kell átlósan elvágni?

mandaszb
Beus / mandaszb Mon, 2011-08-29 21:43

Kedves Alika!
Én a "sütőhöz kapott" tepsiben sütöttem, tehát a legnagyobb ami belefér (méretek a receptben megadva). Igazából a sablont a tepsi méreteihez készítettem, tehát, ha a tiéd más méretű, az sem baj. Mivel a Balaton egyik vége szélesebb mint a másik, ezért vágtam el kissé átlósan. Így összeforgatva a két darabot nagyobb Balatont tudunk kivágni, mintha szimplán félbe vágtuk volna, és a "hulladék" is kevesebb. Remélem tudtam segíteni!
Beus

Jucci
Jucci / Jucci Wed, 2011-08-24 08:35

Nagyon szép és nagyon ötletes!Hihetetlen ügyes vagy!Gratulálok!Üdv.:Jucci

1528
tojás 8 db
cukor 8 ek
cukrozatlan kakaópor 1 ek
víz 1 ek
finomliszt 7 evőkanál
sütőpor 1 kk
növényi habtejszín 5 dl
étcsokoládé 220 g
vaj 60 g
cukor 1 ek
marcipán 230 g
cukormáz 250 g
ételfesték 2 csepp