Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Feketeerdő torta virágos fondant bevonattal

Feketeerdő torta virágos fondant bevonattal
Feketeerdő torta virágos fondant bevonattal
90 perc / előkészület: 60 perc főzés: 5 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Bár többfajta feketeerdő tortát ismerek, eddig ez a kedvenc. Nem tömény, jó meggyes és finom!

hozzávalók / 12 adag

A piskótához

A krémhez

A bevonathoz

Szólj hozzá!

elkészítés

Piskóta készítése:

  1. A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjéket robotgéppel elkezdjük felverni, és apránként adagoljuk hozzá a kristálycukrot.
  2. A száraz hozzávalókat összeszitáljuk. Ha a hab már kemény, hozzáforgatjuk a tojások sárgáját, majd a száraz hozzávalókat. Óvatosan, hogy ne törjük össze a habot.
  3. Sütőpapírral bélelt kerek toraformába öntjük a tésztát, elegyengetjük a tetejét spatulával, és 175 fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük (tűpróba!).

Meggyes krém:

  1. Ha meggybefőttet használunk, leöntjük a levét egy edénybe, és vízzel felöntjük, hogy 5 dl legyen. Ha friss a meggy, akkor azt kimagozzuk, és dobozos meggylevet mérünk ki.
  2. Az 5 dl meggyléből 4 dl-t felteszünk egy lábasban forrni a 3 ek cukorral.
  3. A maradék meggylében kézi habverővel eldolgozzuk a pudingport.
  4. Ha felforrt a meggylé, hozzákeverjük a pudingporos meggylevet, és addig keverjük, amíg besűrűsödik. Lehúzzuk a tűzről, és belekeverjük a gyümölcsöt is. Hagyjuk kihűlni.
  5. A friss tejszínt habverővel elkezdjük felverni, majd hozzáadjuk a habfixálót és apránként a porcukrot is. Kemény habbá verjük.

Összeállítás:

  1. A kihűlt piskótát 3 részre vágjuk.
  2. A rétegek közé először pudingos krémet kenünk, majd a tejszínhab felét, és ezt megismételjük a második rétegnél is.

Bevonat:

  1. Mivel ünnepségre készült ajándékba ez a torta, ezúttal én fondanttal vontam be, ami alá meggylekvárt kentem. Készülhet marcipánbevonattal is, úgy is nagyon finom. Hagyományos formában kívülre spatulával tejszínhabot kenünk, és meggyszemekkel, valamint csokiforgáccsal díszítjük.
  2. 3-4 órára hűtőbe tesszük, míg megdermed a krém, és szépen szeletelhető lesz.

A pillecukros fondant bevonat készítése:

  1. A pillecukrot 2 ek vízzel egy kivajazott jénaiban 2 perc alatt megolvasztjuk a mikróban. Fél percenként egy megvajazott műanyag "fakanállal" átforgatjuk.
  2. Hozzáöntjük az időközben a mixerbe tett, átszitált porcukorhoz.
  3. A megvajazott dagasztólapáttal kevertetjük el a géppel, kb. 10 perc alatt egynemű lesz. Ha túl ragadós, tegyünk hozzá még kis porcukrot, ha túl kemény, akkor pedig kevés(!) vizet. Ha nem ragad a kezünkhöz, és könnyen formázható, akkor jó. Rögtön is lehet használni, nem kell várni, de hűtőbe is tehetjük felhasználásig. Ha nem nyúlik eléggé, pár másodpercet tölthet a mikróban, vagy gyúrhatunk bele margarint.
  4. Gél állagú ételfestékkel színezzük sárgára a kész fondantot úgy, hogy jól belegyúrjuk a festéket.
  5. Keményítővel megszórt munkalapon 2-3 mm vékonyra nyújtjuk a bevonót, óvatosan feltekerjük a nyújtófára, és ráborítjuk a tortára, majd elsimítjuk rajta, és éles késsel a torta aljánál körbevágjuk. A fondant alá nem darabos meggylekvárt kentem "ragasztónak". A kis virágokat szintén ebből a bevonóból készítettem.
  • sütési hőfok: 175°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 24 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 9 499
elküldve: 2
receptkönyvben: 97
elkészítve: 2/3
Facebookon megjelent: -

szakács

MuffinMűhely

Mióta szakács: 2012.11.05.
3 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, vasárnapi ebéd
receptverseny: Haas Natural receptverseny
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

feketeerdő torta fondant díszítéssel, tejszínes meggyes torta, meggyes csokitorta

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Nymph
Nymph Thu, 2014-03-06 22:35

A piskótát és a meggyes zselé részt készítettem el, plusz a tejszínes krémet, de az nekem nem állt meg, és az egyik rétegben a helyére ganache került, abból nem engedek. :) Nagyon finom lett a végeredmény, gyors és egyszerű volt az elkészítés, nagyon köszönöm!
Nymph

Peter_Man
Peter_Man Fri, 2014-07-11 21:37

Ez kb. olyan, mint ha azt mondanám, hogy: de nagy [MODERÁLVA] vagy, de azért jó, hogy hozzászóltál. Hát nem. Inkább maradj csöndben, az ilyen beszólogatás nem járul hozzá semmihez, csak a primitivizmusod jele.

501
tojás 5 db
cukor 200 g
finomliszt 160 g
cukrozatlan kakaópor 30 g
meggybefőtt 350 g
vanília 0.5 db
vaníliás pudingpor 1 tasak
cukor 3 ek
meggylé 5 dl
habtejszín 3 dl
habfixáló 1 csomag
porcukor 40 g
pillecukor 30 dkg
porcukor 35 dkg
víz 2 ek
étkezési keményítő 1 evőkanál
vaj 1 tk