r
Nosalty Logó

Feketeerdő torta virágos fondant bevonattal

NS
Feketeerdő torta virágos fondant bevonattal
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A piskótához

A krémhez

A bevonathoz

501
Kalória
5.4g
Fehérje
98.4g
Szénhidrát
10.6g
Zsír
38.8g
Víz
104g
Koleszterin
1.4g
Élelmi rost
67.2g
Cukor
  • 3% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A piskótához

A krémhez

A bevonathoz

Összesen 501 kcal
  • 3% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A piskótához

A krémhez

A bevonathoz

Összesen 5986 kcal
  • 3% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A piskótához

A krémhez

A bevonathoz

Összesen 228 kcal
  • 3% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.4 g

Zsír

  • Összesen
    10.6 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    104 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    219.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    35 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    91 mg
  • Nátrium
    59 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    98.4 g
  • Cukor
    67 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    38.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    106 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    22 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    65 mg
  • Retinol - A vitamin:
    105 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    16 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    105 micro
Összesen 501 kcal
  • 3% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    64.9 g

Zsír

  • Összesen
    127.7 g
  • Telített zsírsav
    72 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    40 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    1248 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2631.4 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    145 mg
  • Kálcium
    423 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    243 mg
  • Foszfor
    1089 mg
  • Nátrium
    708 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    1180.6 g
  • Cukor
    807 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

Víz

  • Összesen
    466.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1272 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    267 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    180 micro
  • Kolin:
    783 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1256 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    191 micro
  • β-crypt
    22 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1257 micro
Összesen 5986 kcal
  • 3% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.5 g

Zsír

  • Összesen
    4.9 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    48 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    100.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    16 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    41 mg
  • Nátrium
    27 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    45 g
  • Cukor
    31 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    17.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    48 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    7 micro
  • Kolin:
    30 mg
  • Retinol - A vitamin:
    48 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    7 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    48 micro
Összesen 228 kcal

Elkészítés

A piskótához

  1. Piskóta készítése:
  2. A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjéket robotgéppel elkezdjük felverni, és apránként adagoljuk hozzá a kristálycukrot.
  3. A száraz hozzávalókat összeszitáljuk. Ha a hab már kemény, hozzáforgatjuk a tojások sárgáját, majd a száraz hozzávalókat. Óvatosan, hogy ne törjük össze a habot.
  4. Sütőpapírral bélelt kerek toraformába öntjük a tésztát, elegyengetjük a tetejét spatulával, és 175 fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük (tűpróba!).
  5. Meggyes krém:
  6. Ha meggybefőttet használunk, leöntjük a levét egy edénybe, és vízzel felöntjük, hogy 5 dl legyen. Ha friss a meggy, akkor azt kimagozzuk, és dobozos meggylevet mérünk ki.
  7. Az 5 dl meggyléből 4 dl-t felteszünk egy lábasban forrni a 3 ek cukorral.
  8. A maradék meggylében kézi habverővel eldolgozzuk a pudingport.
  9. Ha felforrt a meggylé, hozzákeverjük a pudingporos meggylevet, és addig keverjük, amíg besűrűsödik. Lehúzzuk a tűzről, és belekeverjük a gyümölcsöt is. Hagyjuk kihűlni.
  10. A friss tejszínt habverővel elkezdjük felverni, majd hozzáadjuk a habfixálót és apránként a porcukrot is. Kemény habbá verjük.
  11. Összeállítás:
  12. A kihűlt piskótát 3 részre vágjuk.
  13. A rétegek közé először pudingos krémet kenünk, majd a tejszínhab felét, és ezt megismételjük a második rétegnél is.
  14. Bevonat:
  15. Mivel ünnepségre készült ajándékba ez a torta, ezúttal én fondanttal vontam be, ami alá meggylekvárt kentem. Készülhet marcipánbevonattal is, úgy is nagyon finom. Hagyományos formában kívülre spatulával tejszínhabot kenünk, és meggyszemekkel, valamint csokiforgáccsal díszítjük.
  16. 3-4 órára hűtőbe tesszük, míg megdermed a krém, és szépen szeletelhető lesz.
  17. A pillecukros fondant bevonat készítése:
  18. A pillecukrot 2 ek vízzel egy kivajazott jénaiban 2 perc alatt megolvasztjuk a mikróban. Fél percenként egy megvajazott műanyag "fakanállal" átforgatjuk.
  19. Hozzáöntjük az időközben a mixerbe tett, átszitált porcukorhoz.
  20. A megvajazott dagasztólapáttal kevertetjük el a géppel, kb. 10 perc alatt egynemű lesz. Ha túl ragadós, tegyünk hozzá még kis porcukrot, ha túl kemény, akkor pedig kevés(!) vizet. Ha nem ragad a kezünkhöz, és könnyen formázható, akkor jó. Rögtön is lehet használni, nem kell várni, de hűtőbe is tehetjük felhasználásig. Ha nem nyúlik eléggé, pár másodpercet tölthet a mikróban, vagy gyúrhatunk bele margarint.
  21. Gél állagú ételfestékkel színezzük sárgára a kész fondantot úgy, hogy jól belegyúrjuk a festéket.
  22. Keményítővel megszórt munkalapon 2-3 mm vékonyra nyújtjuk a bevonót, óvatosan feltekerjük a nyújtófára, és ráborítjuk a tortára, majd elsimítjuk rajta, és éles késsel a torta aljánál körbevágjuk. A fondant alá nem darabos meggylekvárt kentem "ragasztónak". A kis virágokat szintén ebből a bevonóból készítettem.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 60 p
  • Főzés ideje: 5 p
  • Sütés ideje: 25 p
  • Sütés hőfoka: 175 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 24

Bár többfajta feketeerdő tortát ismerek, eddig ez a kedvenc. Nem tömény, jó meggyes és finom!

További receptek

Almakenyér

Gyors és egyszerű édesség bűntudat nélkül, ezt nyújtja az almakenyér. Ha méz vagy cukor helyett almamézet használnál hozzá, akkor keresd a receptjét itt a Nosalty oldalán, a ...

Gréti

Címlapról ajánljuk

Top Receptek