Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fánk Fincitől

Fánk Fincitől
Fánk Fincitől
32 perc / előkészület: 30 perc sütés: 2 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Itt a fánkszezon. Gondoltuk, tartunk egy főpróbát. Nagymama elővette régi, jól bevált fánk receptjét, és aztán újra és újra megcsináltattuk vele. És a farsangnak még messze nincs vége.....

hozzávalók / 4 adag

tésztához

hempergetéshez

sütéshez

ajánlat

Magában, lekvárral, pudinggal.....

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Kovászt készítünk. Kb. 1 dl tejet megmelegítünk (de ne legyen forró!), hozzáadjuk az 1 evőkanál cukrot és az élesztőt. Pihentetjük. Ha az élesztő megdagadt, hozzáadjuk a lisztet, majd a tojássárgáját, vajat, cukrot, sót és a citromhéjat is.
  2. Annyi tejet adunk hozzá, hogy a galuskatésztánál sűrűbb, keményebb tésztánk legyen. Ez erősen függ a liszt minőségétől, így azért írtam, hogy összesen kb. 4 dl tej kell a tésztához.
  3. A fánkunk akkor lesz szép, könnyű és lyukacsos, ha erősen kiverjük. Ez azt jelenti, hogy a kezünkkel lapátot formálva elemeljük a tálból, és fel-fel emeljük. Ezt addig csináljuk, amíg a tészta homogén, és levegőtől buborékos nem lesz. (Nem egy könnyű meló.) Kelesztjük.
  4. Ha megkelt, erősen lisztezett deszkára borítjuk. A tésztát kézzel lapogatjuk, és kb. 1 cm vastagságúra húzzuk. Nem nyújtjuk! Lisztezett fánk vagy pogácsakiszúróval (ezek híján pohárral) kiszúrjuk, és újra pihentetjük.
  5. A porcukrot és a vanília rudat összedaráljuk, és nagy tálba tesszük.
  6. Bő olajban sütjük. Forrón a vaníliás cukorban jól meghempergetjük őket.
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 849
elküldve: 0
receptkönyvben: 6
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Finci

Mióta szakács: 2012.12.13.
14 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: farsang, buli receptek
mikor: mindig
konyhatitkok: nagyi receptjei
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: fánk
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

fánk lágy tésztából, porcukros fánk, farsangi fánk vaníliás porcukorral

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1660
instant élesztő 1 tasak
tej 4 dl
cukor 1 csapott ek
finomliszt 40 dkg
tojássárgája 3 db
vaj 50 g
cukor 50 g
1 csipet
citromhéj 1 citromból nyert
porcukor 10 dkg
vanília 1 db
napraforgó olaj 5 dl