Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Farsangi siska

Farsangi siska
Farsangi siska
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Farsangi időszakban többször készítem ezt a finom, omlós, másnap is puha fánkot, amit mi felvidékiek siskának nevezünk.

hozzávalók / 8 adag

Sütőzsiradék

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tojások sárgáját és fehérjét külön választjuk. A sárgáját habosra kikeverjük a porcukorral és a citrom reszelt héjával, hozzáadjuk a rumot. A tojások fehérjére nem lesz szükségünk.
  2. A tálba szitált liszthez adjuk a sót, tejben felfuttatott élesztőt, felolvasztott vajat és a kikevert cukros tojássárgáját.
  3. Addig dagasztjuk, míg el nem válik a kezünktől. Majd a tálban hagyjuk, a tetejét meglisztezzük, és letakarva meleg helyen kelesztjük kb. 1órát.
  4. Enyhén lisztezett deszkára kitesszük, átgyúrjuk, kisodorjuk 3 cm vastagságúra, és szaggatóval kiszaggatjuk a fánkokat. A közepüket az ujjunkkal benyomkodjuk, és hagyjuk még kelni letakarva kb. 10 percet.
  5. Addig odatesszük a zsír és az olaj keveréket forrósodni. Kis csipet tésztával kipróbáljuk a zsír forróságát, hogy feljön-e a tetejére a tészta. A fazekunk nagyságától függően annyi darabot teszünk bele, hogy kényelmesen akár megforduljanak a fánkok a zsírban. Én öntöttvas edényben sütöttem, 4-es fokozaton a villanyplatnin.
  6. Az ujjunkkal benyomkodott része kerüljön alulra a olajos zsírban, kb. 1,5-2 percig sütjük, fedő alatt, majd levesszük a fedőt megforgatjuk, és Kb. 2 percig sütjük mig piros nem lesz, és konyhai papírtörlőre rakosgatjuk.
  7. Ha langyosra hűltek, a benyomkodott részre rakjuk a teáskanál lekvár kupacokat. Vaníliás cukorral elkevert porcukorral meghintjük.
  • költség: 1500 Ft
  • elkészítettem: 50 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 7 025
elküldve: 1
receptkönyvben: 19
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Smaragd konyha

Mióta szakács: 2014.05.04.
149 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: farsang
mikor: mindig, ebéd, uzsonna
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: fánk
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

felvidéki fánk, lekváros szalagos fánk, fánk

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

822
tojássárgája 3 db
porcukor 3 púpozott ek
citromhéj 1 citromból nyert
rum 1 ek
finomliszt 75 dkg
1 csipet
tej 2 dl
friss élesztő 3 dkg
vaj 125 g
lekvár/ dzsem 50 dkg
vaníliás cukor 1 csomag