Falafel
cukormentes
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojást tartalmaz
Oli

adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 11% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 31% Zsír
-
75g csicseriborsó284 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
2g petrezselyem1 kcal
-
0g chili0 kcal
-
0g római kömény0 kcal
-
0g koriander0 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
2g víz0 kcal
-
43g napraforgó olaj376 kcal
Összesen
689
Kcal
- 11% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 31% Zsír
-
300g csicseriborsó1134 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
9g petrezselyem3 kcal
-
0g chili0 kcal
-
0g római kömény0 kcal
-
0g koriander0 kcal
-
1g sütőpor1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
8g víz0 kcal
-
170g napraforgó olaj1503 kcal
Összesen
2755
Kcal
- 11% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 31% Zsír
-
46.7g csicseriborsó177 kcal
-
14g vöröshagyma5 kcal
-
1.4g fokhagyma2 kcal
-
8.6g tojás11 kcal
-
1.4g petrezselyem1 kcal
-
0g chili0 kcal
-
0g római kömény0 kcal
-
0g koriander0 kcal
-
0.2g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
1.2g víz0 kcal
-
26.5g napraforgó olaj234 kcal
Összesen
430
Kcal
- 11% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 31% Zsír
- 25% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Mangán
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 17.3 g
Zsír
-
Összesen 48.2 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 21 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 18 g
-
Koleszterin 45 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 476.2 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 79 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 64 mg
-
Foszfor 248 mg
-
Nátrium 57 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 16 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 50.1 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 38.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 31 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 18 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 46 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 431 micro
-
Kolin: 112 mg
-
Retinol - A vitamin: 19 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 144 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 187 micro
Összesen
689
Kcal
- 11% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 31% Zsír
- 25% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Mangán
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 69.2 g
Zsír
-
Összesen 192.9 g
-
Telített zsírsav 25 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 84 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 71 g
-
Koleszterin 180 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1904.6 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 318 mg
-
Vas 15 mg
-
Magnézium 258 mg
-
Foszfor 992 mg
-
Nátrium 230 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 64 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 200.3 g
-
Cukor 36 mg
-
Élelmi rost 38 mg
VÍZ
-
Összesen 153.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 124 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 73 mg
-
C vitamin: 33 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 184 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1723 micro
-
Kolin: 448 mg
-
Retinol - A vitamin: 77 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 576 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 749 micro
Összesen
2755
Kcal
- 11% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 31% Zsír
- 25% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Mangán
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.8 g
Zsír
-
Összesen 30 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 28 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 296.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 50 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 40 mg
-
Foszfor 155 mg
-
Nátrium 36 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 10 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 31.2 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 23.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 19 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 29 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 268 micro
-
Kolin: 70 mg
-
Retinol - A vitamin: 12 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 90 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 117 micro
Összesen
430
Kcal
Hozzávalók
-
1 közepes fej vöröshagyma
-
3 gerezd fokhagyma
-
1 db tojás
-
chili ízlés szerint
-
2 teáskanál római kömény
-
2 teáskanál koriander
-
0.5 tk sütőpor
-
só ízlés szerint
-
1 ek víz
-
2 dl napraforgó olaj
Elkészítés
- A csicseriborsót beáztatjuk egy éjszakára, másnap lecsöpögtetjük, aprítógépben finomra daráljuk.
- Hozzáadjuk a tojást, az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát, fűszereket, jól összekeverjük, majd 30 percig letakarva pihentetjük.
- Evőkanálnyi mennyiséget kis golyókká formálunk, kézzel kinyomkodjuk belőle a nedvességet, majd olajban pirosra sütjük.
- Sütés ideje: 25 perc
- Receptkönyvben: 1171
- Tegnapi nézettség: 66
- 7 napos nézettség: 515
- Össznézettség: 328650
- Feltöltés dátuma: 2008. augusztus 31.
Ajánló
Pitatésztába töltve paradicsommal, salátalevelekkel, lilahagymával, hummus vagy tahini mellé, önmagában tapasként, hamburgerben hús helyett, hidegen és melegen egyaránt nagyon finom.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:

Oli
62 recept
A csicseriborsó egyik egyszerű, egyben közkedvelt elkészítési formája, a Közel-Keleteről származik. Hűtőben akár több napig is eltartható.
Hozzászólások (26)
nem római kömény kell bele? köszi Duó
de igen, az arab, afrikai, vagy indiai receptekben a kömény mindig római köményre utal. egészen más az íze,nem keverend? a f?szerköménnyel.
Szia! És áztatás után nem f?zöd meg a csicseriborsót, csak felaprítod? Én múltkor f?ttb?l próbálkoztam, és szétestek a falafelek az olajban, lehet itt rontottam el? Most tartok az egy éjszakát ázott stádiumnál.
Hello, igen, csak géppel felaprítottam. Amúgy hajlamos a szétesésre, ezért ki kell titrálni azt az állagot, hogy se túl száraz, se túl vizes ne legyen a massza. Ha lehet, csak minimálisan forgasd az olajban. Erre hamar, néhány golyó kisütése alatt rájössz. Sok sikert! :-) Üdv, O.
Én már csináltam áztatott csicseriborsóból és f?zöttb?l is, s?t konzerv csicseriborsóból is. Általában az els? sütés nekem is szétesik.. Nagyon fontos, hogy jól talált el az arányokat és az olajod forró legyen, de ne nagyon. Akkor biztos a siker.
Szia! csak azt szeretném tudni, hogy az 1 kanál vizet is beleteszed, vagy azzal formázott a golyókat, miel?tt sütöd.
Szia, Úgy is hallottam már, hogy a falafelbe tesznek tahinit( bocs ha rosszul írom), szezámmagkérmet.:)Persze ízlés dolga
Sziasztok! Tahinit nem bele, hanem rá szoktak tenni. :) Amúgy az indiaihoz nagyon sok minden kell ( sz.mag, petrezselyem,köménymag, korianderzöld, lime stb) ,gondolom minden háznál más. Najó csorog a nyálam már, megyek falafelt sütni!
Pedig a tv -be mutatták, hogyan csinálják ?k. És bizony tettek bele tahinit. :) Nem én találtam ki.
En megfoztem a csicseriborsot....es szet esett...igy kenytelen voltam egy keves lisztet es meg egy tojast hozza tenni...igy sutottem ki es eheto lett....kovetkezoleg probalkozom az eredeti valtozattal...
Mi is megf?ztük és nem csak hogy szétesett, hanem elfogyott teljesen, csak az üres fritu kosarat vehettem ki. Süt?ben sikerült, kicsit száraz lett, de azért ehet? volt így is.
Most kezdek neki, tegnap óta ázik a csicseriborsó. : D
Isteni lett. Egy icipici citromlevet is csepegtettem bele. És ha túl lágy lenne lehet tömörebbé varázsolni egy kis zsemlemorzsa beleszórásával... póréhagymakrém leves után jött a falafel burgonyapürével :)))))))
Kedves Oli/No salty a tojás nem része a lakto-vega étrendnek. üdv:Bendika
Kedves Bandika! Nem kötelez? falafelt enni.
Életem els? falafele és elfogyott mind. Bár a sütéssel én is megküzdöttem. Salátával és megbolondítva egy kis f?szeres fetás sajtkrémmel nagyon fincsi lett. Köszi a receptet
Kedves Oli! Köszönöm a receptet, amióta megismertem, már többször elkészítettem - bár csak úgy "szimplán" soha. Mindig kevertem valami plusz ízt bele - vagy reszelt, nyers céklát, vagy beáztatott lencsét, vagy spenótot (fagyasztottból), vagy "csak" szezámmagot - és egyik jobb, mint a másik! :) Állítólag van falafel gombóc nyomó szerkezet is, lehet pesten kapni, török üzletben - én még nem találkoztam vele, de ha meglelem, jelzem, hogy hol lehet a tökéletes formáért tenni! ;) (persze, ha valaki tudja pontosan, megköszönöm az infót) üdv Lea
Kedves Oli! Nagyon köszönöm a receptet, nekem bevált, annyi különbséggel, hogy én azonnal a konzerv csicseriborsót használom fel, így hamarabb kész lesz. A falafel remek eledel.....nálunk a böjt elengedhetetlen kísér?je. Köszönöm szépen!