Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Epres tarte

Epres tarte
Epres tarte
95 perc / előkészület: 45 perc főzés: 15 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ha már csak ránézek erre a tarte-ra, egyből nyáreleji hangulatom támad. Ilyen finomságokkal érdemes megkoronázni egy vasárnapi ebédet, és máris könnyebben indulunk neki az elkövetkezendő hétnek. (Legalábbis nekem mindig erőt ad;)

hozzávalók / 6 adag

Tészta

Krém

Összeállítás

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. A száraz hozzávalókat beleszitáljuk egy nagy tálba, és a hideg vajat az ujjainkkal szétmorzsoljuk. (Minél gyorsabban, hogy a vaj ne olvadjon meg a kezünk melegétől). Hozzáadjuk a tojássárgáját, és pár gyors mozdulattal összedolgozzuk a tésztát. Ha nem áll össze, akkor a hideg vizet is hozzáadhatjuk.
  2. Folpackba csomagoljuk, és minimum 1 órára a hűtőbe helyezzük pihentetni. Ezalatt az idő alatt elkészíthetjük az eperkrémünket (eper curd).

Krém

  1. Friss epret is lepürésíthetünk, de eperpürével is dolgozhatunk. A zselatinlapot hideg vízbe áztatjuk. A citrom levét kifacsarjuk, és kimérjük a tejszínt.
  2. A tojássárgákat a cukorral egy kézi habverő segítségével összekeverjük, és vízgőz fölé helyezzük úgy, hogy a tálunk ne érjen bele a vízbe. Időnként megkeverjük a kézi habverővel, majd ha a cukor elolvadt, hozzáadjuk az eperpürét és a citromlevet.
  3. Ha már kezd sűrűsödni, jöhet bele a zselatin, amiből kinyomkodjuk a vizet. Ezután hozzáöntjük a tejszínt, és sűrűsödésig főzzük kavargatva.
  4. Majd levesszük a gőzről, és beleadagoljuk kockánként a vajat. Homogénre keverjük, és folpackot helyezünk rá, hogy elkerüljük a bőrösödést. Kihűlésig hűtőbe helyezzük.

Sütés

  1. A tésztánkat kivesszük a hűtőből, és két sütőpapír között 2 mm vastagra kinyújtjuk.
  2. A tésztánkat belehelyezzük egy 24 cm átmérőjű tarte gyűrűbe vagy egy piteformába, és a felesleges tésztát a széléről egy éles késsel, hirtelen mozdulatokkal levágjuk. 15 percre a mélyhűtőbe helyezzük, hogy hősokkot kapjon, és ne púposodjon fel majd a tésztánk.
  3. 180 fokra előmelegítjük a sütőt. Ha letelt a 15 perc, 30-35 perc alatt készre sütjük az omlós tésztánkat.

Összeállítás

  1. Ha a tészta és a curd is kihűlt, az eperkrémet beletöltjük a tarte-ba, és egy spatula segítségével elsimítjuk. Díszítés előtt érdemes még hűtőbe helyezni pár percre.
  2. A tojásfehérjehabhoz a tojásfehérjét és a cukrot vízgőz felett 83 celsius fokig melegítjük, majd elektromos habverővel addig verjük, míg ki nem hűl a hab.
  3. Ezután ízlésünk szerint a tarte-ra nyomhatjuk, és szakácsfáklyával megbarnítjuk gyengén. Ezen kívül bazsalikommal, friss eperdarabokkal, ehető virágokkal díszíthetjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 24 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 460
elküldve: 0
receptkönyvben: 16
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Csenge.Mlnr

Mióta szakács: 2015.08.09.
12 recept

receptjellemzők

konyha: francia
alkalom: születésnap, Anyák napja, vasárnapi ebéd
mikor: mindig, ebéd, uzsonna
konyhatitkok: gourmet
nehézség: nehéz
receptverseny: Piros Sütis Receptverseny
kategória: pite
szezon: tavasz
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

epertorta

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

779
finomliszt 160 g
mandulaliszt 15 g
porcukor 35 g
cukrozatlan kakaópor 40 g
1 csipet
tojássárgája 1 db
víz 1 ek
vaj 125 g
tojássárgája 9 db
cukor 150 g
eper 160 g
vaj 150 g
habtejszín 100 ml
lapzselatin 1 db
citromlé 1 citromból nyert
tojásfehérje 1 db
cukor 60 g
eper 50 g
bazsalikom 0 ízlés szerint