Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Epres-rebarbarás sütemény

Epres-rebarbarás sütemény
Epres-rebarbarás sütemény
92 perc / előkészület: 40 perc főzés: 2 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Réges-régen vendégségben kóstoltam az epres-rebarbarás pitét, nagyon finom párosítás. A rebarbara íze engem a meggyre emlékeztet. Mivel egyszerre vannak szezonban, gondoltam kipróbálom én is, mi sül ki belőle?

hozzávalók / 12 adag

a töltelékhez:

  • 15 dkg cukor
  • 5 dkg étkezési keményítő
  • 25 dkg rebarbara
  • 30 dkg eper
  • 2 ek friss citromlé

a tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg kukoricaliszt
  • 20 dkg cukor
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 1 tk sütőpor
  • 22 dkg hideg vaj
  • 2 tojás
  • 2,5 dl kefir vagy natúr joghurt
  • 1 tk vanília kivonat

a tetejére:

  • 15 dkg cukor
  • 7 dkg liszt
  • 5 dkg hideg vaj

ajánlat

Kávé vagy tea mellé.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először a tölteléket készítjük el. Egy magas falú serpenyőben elkeverjük a cukrot a keményítővel, hozzáadjuk a megpucolt, megmosott és felszeletelt epret.
  2. A rebarbara két végét levágjuk, leöblítjük hideg vízzel, és feldaraboljuk olyan 2 cm hosszúra.
  3. Közepes lángon felforraljuk, gyakran megkeverve, és kb. 2 percig főzzük, hogy besűrűsödjön. A tűzről lehúzva meglocsoljuk a citromlével, félrerakjuk hűlni.
  4. A tésztához a liszteket elkeverjük a cukorral, szódabikarbónával meg a sütőporral. Vágjuk kockára a vajat, és villával morzsoljuk el a lisztkeverékben.
  5. Egy tálban kicsit verjük fel a tojásokat a kefirrel meg a vaníliával, adjuk a liszthez, és forgassuk össze vele csak annyira, hogy nedves legyen. 
  6. Egy tepsit vajazzunk ki, kanalazzuk bele a tészta 2/3-át, erre osszuk el egyenletesen a tölteléket. Végül a maradék tésztát pötyögtessük a töltelékre, két kávéskanál segítségével.
  7. A tetejére keverjük össze a cukrot a liszttel, majd a kockára vágott vajat morzsoljuk bele villával. Ezzel szórjuk meg a tészta tetejét egyenletesen.
  8. Forró sütőbe tolva megsütjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 33x23x6 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 7 261
elküldve: 6
receptkönyvben: 61
elkészítve: 3/4
Facebookon megjelent: -

szakács

witch

Mióta szakács: 2011.07.18.
719 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tavasz
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

zöldséges-gyümölcsös süti, epres sütemény rebarbarával, rebarbarás sütemény

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Zebrabara
Zebrabara Fri, 2015-06-12 12:46

Elkészítettem. Igazából a tetején levő ropogós kéreg csábított el, és nem csalódtam!
Még forrón estünk neki, kiskanállal. :) Gondolom ha kihűl, könnyebb lesz majd bánni vele. Isteni finom.
Aludttejet használtam és zsiradéknak főleg kókuszzsírt (csak 7-8 dkg vaj volt itthon). A sütőport pedig kihagytam, csak a szódabika ment bele.

witch
witch / witch Fri, 2015-06-12 12:56

De jo, nagyon orulok, hogy olyanra sikerult, amire gondoltal! :-)
Tokeletes helyettesitoket valasztottal. :o) Koszi, hogy megirtad a sutopor nelkuli valtozatot, nem art mellozni, ha lehet.