Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Epres rebarbara torta

Epres rebarbara torta
Epres rebarbara torta
55 perc / előkészület: 40 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az egész úgy kezdődött, hogy kedvenc anyósomtól kaptam egy marék rebarbarát, és azt ugye illik felhasználni, mert ha más nem, a gyerekei biztosan lebuktatják az embert... Szomszédasszonyom segítségképpen megszánt egy üveg isteni házi eperdzsemmel. Mialatt bánatomban a felét megettem, feltúrtam a netet, de sehol sem találtam olyan szimpatikus receptet, amelyhez a hozzávalóim is meglettek volna. A sokféle receptből az alábbi tortát alkottam a család legnagyobb örömére.

 

hozzávalók / 8 adag

Tésztához

Vaníliás krémhez

Tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tészta hozzávalóit hidegen összekeverjük. Gyorsan dolgozzunk, mert a sok vajtól hamar ragadós lesz a tészta. A legegyszerűbb, ha egy kis aprítógéppel vagy egy multifunkciós robotgép késes verziójával dolgozunk. A kész, kicsit morzsás állagú tésztát egy kb. 28 cm átmérőjű gyümölcstorta formába nyomkodjuk. Én a forma szélébe az ujjaimmal szoktam, az aljába először nagyjából a tenyeremmel, amit aztán egy kis sima aljú pohárral elegyengetek. 190 fokos sütőben kb. 15 perc alatt, halvány barnára sütjük.
  2. Közben a 3 dl tejjel és a 3 ek cukorral megfőzzük a vanília pudingot. Langyosra hűtjük, erre az időre fedjük le légmentesen valamivel, akkor nem lesz „bőrös” a teteje, és nem lesz a végén csomós a krémünk.
  3. Amíg sül a tészta és hűl a vaníliapuding, tisztítsuk meg a rebarbaraszárakat és vágjuk 3-4 centis darabokra. Egy kis serpenyőben 5 evőkanál barna cukorral, 2 dl vízzel és a citromhéjjal pároljuk meg. Először fedő alatt, majd a végén fedő nélkül folyamatosan keverve. Vigyázzunk, hogy a rebarbara megpuhuljon, de azért ne essen szét teljesen; Ehhez kb. 8-10 percre van szükség a tűzhely hőfokától függően. Tegyük félre ezt is kihűlni.
  4. A mascarponét keverjük habosra 3 ek cukorral és a vanília aromával, majd a kézmelegre hűlt pudingot is keverjük hozzá a robotgép legmagasabb fokozatán.
  5. A megsült és kihűl tésztára halmozzuk a vanília krémet, erre óvatosan egyenletesen kenjük rá az eperdzsemet (az én házi eperdzsemem tejföl sűrűségű, a kemény boltit érdemes kis vízzel felfőzni), majd a párolt rebarbarát.
  6. A végén piros színű gyümölcszselével vonjuk be. Ezt én málna, meggy vagy bármilyen házi szörppel szoktam. A bolti szörpökből valószínűleg elég valamivel kevesebb is, nehogy túl édes legyen a zselé. A zselé megdermedéséig hűtőbe tesszük.
  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 28 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 2 535
elküldve: 0
receptkönyvben: 15
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

m.kriszta

Mióta szakács: 2014.09.22.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
szezon: ősz
kategória: torta
mikor: ebéd
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

rebarbarás süti, gyümölcstorta rebarbarával

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Bobóka
Bobóka Thu, 2015-05-28 22:35

Újra én! Két gyerek ült a pulton úgy készült ezért kerülte el a figyelmem a rebarbara.. Elkészült, tökéletes lett! Első rebarbarás sütim de világbajnok! Könnyű, nem túl édes, különleges, az alja pedig önálló kekszként is fog nálunk szerepelni az étlapon. Ráadásul tojásmentes ami nálunk kisgyerek miatt fontos. Köszönöm a receptet! Andi

638
mandulaliszt 10 dkg
finomliszt 15 dkg
porcukor 8 dkg
vaj 15 dkg
1 csipet
cukor 3 ek
vaníliás pudingpor 1 tasak
tej 3 dl
mascarpone 25 dkg
porcukor 3 ek
vanília kivonat 1 kávéskanál
rebarbara 6 közepes szár
barna cukor 5 ek
víz 2 dl
citromhéj 1 citromból nyert
eperdzsem 25 dkg
tortazselé 1 csomag
eperszörp 1 dl
víz 2 dl