Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Emeletes rumtorta

Emeletes rumtorta
Emeletes rumtorta
110 perc / előkészület: 30 perc főzés: 20 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a sütit még Füreden kóstoltam a Bergmann cukrászdában. Nekem nagyon ízlett, és eldöntöttem, hogy a receptjét megszerzem. Ismerősöm segített a receptet felkutatni, így most közzéteszem, hátha másoknak is megtetszik.

Ez egy tényleg nagyon rumos torta. De nem tanácsolnám a rum mennyiségének lecsökkentését, mert attól az egész torta éppen a lényegét veszítené el. Aki nem akar alkoholos édességet enni, inkább pótolja a rumot jó minőségű rumaromával. De az erősen rumos íz mindenképpen szükséges ehhez a süteményhez.

Kicsit macerás az elkészítése, de aki szereti a krémeset és a rumosat, annak nagyon ajánlom.

Fogyasztás előtt jó egy nappal előtte megcsinálni, hogy összeérjen, díszíteni pedig ráér a fogysztás napján is.

Nem kell megijedni, először úgy néz ki a torta a sok öntettől, minha tocsogna és szét akarna folyni. De másnapra beszívja, és isteni finom. Nem szabad kispórolni semmit sem, és az öntet mennyiségét sem kell lecsökkenteni.

A férjemnek nagyon ízlett.

Díszíteni mindenki egyénileg úgy díszíti, ahogy neki tetszik. Nekem nem volt dekorcukrom, az most lemaradt.

hozzávalók / 12 adag

A vaníliás tésztához

A kakaós tésztához

A vaníliakrémhez

A csokoládéöntethez

A rumos öntethez

  • 2 dl víz
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg vaj
  • 3 dl rum (ha gyerekeknek készül a torta, akkor fél rumaroma 2 dl vízben feloldva)

A díszítéshez

ajánlat

Szülinapra, évfordulókra, bármilyen ünnepi alkalomra.

Szólj hozzá!

elkészítés

A vaníliás piskóta elkészítése:

  1. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjékből - fokozatosan hozzáadva a cukrot és a vaníliás cukrot - kemény habot verünk. Ezután, tovább verve a habot, egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat is.
  2. A lisztet laza mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabba.
  3. A tésztából egy sütőpapírral bélelt tepsire egymástól kb. 5 cm távolságra habzsákból kb. 3 cm széles csíkokat nyomunk a tepsi egyik végétől a másikig. A csíkokat előmelegített sütőben 200 fokon aranybarnára sütjük.
  4. A megsült piskótacsíkokat kihűtjük. A csíkok sütését addig ismételjük, amíg az összes tészta el nem fogy.

A kakaós piskóta elkészítése:

  1. Sütőpapírból 3 akkora négyzetet vágunk, hogy bőven ráférjen egy 24-26 cm átmérőjű kör. A sütőpapírdarabokon körberajzoljuk a tortaformánkat. A sütőpapírokat ezután félretesszük.
  2. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjékből - fokozatosan hozzáadva a cukrot  - kemény habot verünk. Ezután, tovább verve a habot, egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat is.
  3. A lisztet összeszitáljuk a kakaóporral, és laza mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabba.
  4. Elővesszük a félretett sütőpapírdarabokat.
  5. Az első sütőpapírdarabot egy tepsibe fektetjük, aztán a tésztából egyenletesen vastag, kb. 1 cm magas korongot kenünk a sütőpapírra a rárajzolt kört kitöltve. A tepsit a tésztakoronggal az előmelegített sütőbe tesszük, és a piskótát megsütjük.
  6. Amíg az első lap sül, előkészítjük a következő tésztakorongot ugyanúgy, mint az elsőt: egy tepsibe fektetjük a sütőpapírt, a rárajzolt körbe kenjük 1 cm magasan a tésztát. Amikor az első lap megsült, a másodikat tesszük a sütőbe. A harmadik tésztakoronggal ugyanígy járunk el.
  7. A megsült lapokat félretesszük.

Vaníliakrém és öntetek:

  1. A vaníliakrémhez a pudingporból a tejjel és a cukorral jó sűrű pudingot főzünk. Amikor megfőtt, belekeverjük a vajat.
  2. A csokoládéöntethez a hozzávalókat a rum kivételével forrásig hevítjük. Aztán levesszük a tűzről, belekeverjük a rumot, és félretesszük.
  3. A rumos öntethez szintén felforraljuk a rum kivételével a hozzávalókat. A keveréket három percig együtt forraljuk, aztán levesszük a tűzről, hozzáöntjük a rumot, és félretesszük.

A torta összeállítása

  1. Előkészítünk egy kerek kapcsos tortaformát.
  2. Beleteszünk egy vékony barna piskótakorongot.
  3. Erre rákenjük a csokoládéöntet egyharmad részét, majd a vaníliakrém felét.
  4. A sárga piskótacsíkokat kisebb (3-4 centis) darabokra tépkedjük, és az összetépkedett piskóta felét minél szorosabban a vaníliakrémre rakosgatjuk. Ezt megöntözzük a rumos öntet felével.
  5. Ezután megint egy barna piskótakorong, csokiöntet, vaníliakrém, majd a megmaradt összetépkedett sárga piskóta következik. Ezen elosztjuk a rumos öntet másik felét. Rálocsoljuk a csokoládéöntet megmaradt részét. Aztán beborítjuk a megmaradt harmadik barna piskótakoronggal.
  6. Az így összeállított tortát jól lenyomkodjuk, hogy jól összetömörüljön. (Legjobb, ha valami súlyt teszünk rá, és lenyomtatjuk.)
  7. Közben a tejszínből a cukorral és a habfixálóval kemény habot verünk. Belekeverjük a rumot, és bevonjuk vele a tortát. (Ha nem közvetlen fogyasztásra készül a torta, hanem szállítani kell, azt javaslom, hogy hagyományos tejszín helyett Hulala növényi tejszínhabbal vonjuk be.)
  8. A torta tetejét csokoládéforgáccsal és cukorgyöngyökkel díszíthetjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 24 cm
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 9 234
elküldve: 2
receptkönyvben: 131
elkészítve: 2/7
Facebookon megjelent: -

szakács

B.H.Leila

Mióta szakács: 2011.10.24.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna
kategória: torta
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

rumos torta kakaós piskótából, kakaós-vaníliakrémes rumtorta

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Soltesze
Soltesze Fri, 2011-12-30 17:02

Kedves "cukrásztársnőim" !

Jelentem a tortát elkészítettem...és nem bántam meg. Megosztanám észrevételeimet veletek :-)
Előljáróban annyit, hogy karácsony előtt nézelődtem a weboldalon, és a kategóriák szerinti nehéz sütik között kezdtem el keresgélni csupán kíváncsiságból. Milyen lehet a nehéz? Mi számít nehéznek? 5 évvel ezelőtt számomra egy kelt tészta is nehéznek bizonyult, ma már boldogan készítek húsvéti fonottas kalácsot. Szóval rátaláltam erre a receptre. Ahogy olvastam a recept sztoriját, meg kell mondjam felcsillant a szemem, hiszen a Bergmann cukrászat süteményeit ismerem, így egy onnan származó recept csak mennyei lehet. Ennek tudatában álltam neki nagy örömmel a torta elkészítéséhez. Én úgy kezdtem el, hogy összeírtam és összeadtam minden hozzávalót, nehogy valami is kimaradjon a rengeteg összetevőből. Aztán szépen mindent kimértem külön-külön. Tehát lett egy kupac összetevő a vanílilás tésztához, a csokis tésztához....szépen mindent kimértem, felcímkéztem, és félretettem. A címkézés azért volt számomra fontos, mert a végén annyi "kupac" lett, hogy hosszas keresgélés után találtam meg, hogy melyik a kakaós tészta "összetevőkupaca". Szóvak a konyhapultom 6 féle "összetevőkupaccal" volt tele. És így, hogy minden meg volt, elkezdhettem a sütigyártást. Mindjárt az elején fejtörést okozott a vaníliás tészta. Habzsákba piskótatésztát tenni, majd kinyomni? Hát az kifolyik, meg szét terül! És milyen habzsákvéget tegyek rá? Na hát a tapasztalat az lett, hogy kifolyik a habzsákból, ügyesnek kell lenni, hogy a tepsibe menjen, de kivitelezhető. Elterülni viszont nem terül el, és tök mindegy milyen habzsákvéget teszel rá, mert szétfolyik. A következő dolog a kakaós piskóta készítése volt. Milyen sütőpapír? Milyen technika óra? Kivágjam, meg kört csináljak a négyszögből? Nem is értettem...fogtam a kapcsos tortaformát, kisütöttem abban. Ugye 3 lap kell 4 tojásból, és 1 cm vastagságú tésztát kell készíteni. Hát ez nekem sehogy nem jött össze. Szerintem azt is 6 tojásból lehetne csinálni, mert olyan papírvékonyságú, hogy a tortában nem oszt, nem szoroz. Aztán még a rumról. Én nem aromával csináltam. 2 szelet után igencsak mosolygós kedvem lett :-) Összegezve: én nem a nehéz kategóriába sorolnám a tortát, hanem a pepecsesbe. Nem nehéz, csak tényleg pepecselős meló. Ha kimérsz mindent előre, ahogy leírtam, rengeteg időt spórolhatsz vele. Én kb1,5 óra alatt készvoltam vele díszítés nélkül. Ja! A díszítés! Teljesen felesleges 4 dl tejszínt venni. Szerintem 2,5-3 dl is bőven elég a díszítéshez. Nem sajnáltam, de így is rengeteg maradt a végén. Jó sütést Mindenkinek! Érdemes megcsinálni. Igazi cukrászdai kinézete van, és nagyon finom!

bartaleila
B.H.Leila / bartaleila Fri, 2011-11-04 09:39

Szia Dorka!
Bocs a késői válaszért.
Természetesen jó sima lisztből is.
Úgy is nagyon finom.
Viszont én nem ezzel a címmel töltöttem fel a tortát.Az eredeti címe:Morgan Kapitány rum tortája
De így sem rossz

DorkaFóka
DorkaFóka Mon, 2011-10-31 14:07

Nagyon jól hangzik, feltétlenül elkészítem a közeljövőben! :) Csak az lenne a kérdésem, hogy mindenképpen csak réteslisztet használjak, vagy jó fele-fele arányban is a sima liszttel?

579
tojás 6 db
rétesliszt 6 púpozott ek
cukor 5 ek
vaníliás cukor 1 csomag
tojás 4 db
rétesliszt 4 evőkanál
cukor 4 dkg
cukrozatlan kakaópor 0.5 ek
vaníliás pudingpor 1 csomag
tej 4 dl
cukor 5 dkg
vaj 10 dkg
cukor 10 dkg
víz 1.5 dl
napraforgó olaj 3 ek
cukrozatlan kakaópor 2 csapott ek
rum 2 ek
víz 2 dl
cukor 10 dkg
vaj 10 dkg
rum 3 dl
habtejszín 4 dl
cukor 5 dkg
habfixáló 2 csomag
rum 2 ek