r
Nosalty Logó

Egybesült karaj Gravy mártással

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Audrey
Egybesült karaj Gravy mártással
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
  • 16% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 878 kcal
  • 16% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 5274 kcal
  • 16% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 161 kcal
  • 16% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    72.4 g

Zsír

  • Összesen
    56.6 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    42 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    213 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1480 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    90 mg
  • Kálcium
    74 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    97 mg
  • Foszfor
    755 mg
  • Nátrium
    455 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    9.7 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    315.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    218 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    70 micro
  • K vitamin:
    24 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    198 mg
  • Retinol - A vitamin:
    7 micro
  • α-karotin
    825 micro
  • β-karotin
    1999 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    96 micro
Összesen 878 kcal
  • 16% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    434.4 g

Zsír

  • Összesen
    339.9 g
  • Telített zsírsav
    80 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    254 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    58 g
  • Koleszterin
    1280 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8880 g
  • Cink
    36 mg
  • Szelén
    540 mg
  • Kálcium
    442 mg
  • Vas
    16 mg
  • Magnézium
    582 mg
  • Foszfor
    4532 mg
  • Nátrium
    2728 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    58.2 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

VÍZ

  • Összesen
    1891.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1306 micro
  • B6 vitamin:
    15 mg
  • B12 Vitamin:
    11 micro
  • E vitamin:
    28 mg
  • C vitamin:
    38 mg
  • D vitamin:
    420 micro
  • K vitamin:
    144 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    9 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    114 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    121 micro
  • Kolin:
    1185 mg
  • Retinol - A vitamin:
    40 micro
  • α-karotin
    4951 micro
  • β-karotin
    11992 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    577 micro
Összesen 5274 kcal
  • 16% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.2 g

Zsír

  • Összesen
    10.3 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    39 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    269.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    13 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    138 mg
  • Nátrium
    83 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1.8 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    57.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    40 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    4 micro
  • Kolin:
    36 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    150 micro
  • β-karotin
    365 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    18 micro
Összesen 161 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Egy kávédarálóban vagy mozsárban őröljük finom porrá a következő fűszereket: babérlevél, 3 ág rozmaring levelei, citromhéj, köménymag, chili, bors. A kapott port dolgozzuk össze az olívaolajjal és 4 gerezd zúzott fokhagymával.
  2. A kicsontozott karajt fektessük egy vágódeszkára, és irdaljuk be a tetejét, mintha szeleteket vágnánk, csak nem olyan mélyen, az aljába pedig hegyes késel bökjünk lyukakat. A fűszeres keverékkel dörzsöljük be a húst, hogy mindenhova, a vágásokba is jusson, majd egy tálban lefedve hagyjuk pár órát pácolódni, a legjobb ha egy éjszakát a hűtőben pihen.
  3. A sütőt melegítsük fel 200 fokra. Közben a húst sózzuk be és egy serpenyőben vagy edényben pirítsuk elő. A legjobb, ha van olyan serpenyő, sütőedény, amit a tűzhelyen és a sütőben is tudunk használni, kevesebbet kell akkor mosogatni. Én önött vasedényben szoktam készíteni. Nem kell sokáig sütni, csak addig, hogy egy kis színt, kérget kapjon, alul-felül 1-2 perc, majd a két oldalán is 1-2 perc.
  4. Az így előpirított húst tegyük egy tepsibe, sütőedénybe (vagy ha abban pirítottuk hagyjuk benne), akkorába, hogy kényelmesen elférjen a hús és mellette maradjon még némi hely majd a zöldségeknek. Öntsünk alá 1 dl bort, és fedjük le (legjobb öntött vasedényben vagy jénaiban).
  5. Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, amin vegyük is le a hőmérsékletet 150 fokra. Így letakarva süssük 150 fokon 40 percen keresztül. 40 perc után tegyük a hús köré a durvára darabolt zellerszárat, a répát, a hagymát, 6 gerezd fokhagymát, a maradék rozmaring ágakat. Kicsit rázzuk, keverjük össze a zöldségeket, majd süssük még további 1 óráig lefedve. Ekkor vegyük le a fedőt és anélkül még 20 percig pirítsuk.
  6. Amikor letelt az idő, a húst vegyük ki a tepsiből, és alufóliával letakarva pihentessük kb 30 percig.
  7. Ez idő alatt a tepsiben maradt sült zöldségekből és a pecsenyeléből el lehet készíteni a mártást. Először öntsük le vagy kanalazzuk le a felesleges zsírt a tetejéről. Krumplinyomóval törjük össze a zöldségeket, szórjunk rá 1 ek lisztet, és keverjük el, majd adjunk hozzá kb 4 dl alaplét és 1 dl bort. Folyamatos kevergetés mellett forraljuk a szószt kb. 20 percig, amíg el nem ér egy hígabb krémleves sűrűséget. A tepsiben vagy egy külön edénybe átkotorva is készíthetjük a tűzhelyen. Miután beforraltuk, amennyire tudjuk, az egészet passzírozzuk át egy sűrű szövésű szűrőn egy kanál hátuljának a segítségével. Keverjük össze, és kész is a mártás!
  8. Tálaláskor vágjunk fél-egy cm vastag szeleteket a húsból, és a szósszal leöntve kínáljuk, vagy egy szószos, mártásos tálkában tegyük a hús mellé, hogy kedvére locsolhasson a húsra mindenki.
  • Sütés hőfoka: 160 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 80 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 949
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 44
  • Össznézettség: 99344
  • Feltöltés dátuma: 2014. október 16.

Ajánló

A mártás bármilyen más sült hússal együtt, sült hús mellé elkészíthető. Botmixerrel is össze lehet turmixolni a szószt, de előtte szedjük ki a rozmaring ágakat és ebben az esetben mindenképp pucoltan tegyük bele a fokhagymát, hagymát.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A karaj nem egy szaftos hús, de jól elkészítve nem szárad ki, omlós marad, a mártás pedig egy magasabb dimenzióba emeli, tökéletes kiegészítője. Korábban nem szívesen készítettem egybesült húsokat, mert unalmasnak találtam, de ilyen mártással kiegészítve már egyáltalán nem nevezhető annak, igazi ünnepi vacsora. A Gravy mártás alapját a pecsenyelé vagyis a húsból kisült finomságok és a hússal sült zöldségek adják.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

5 konyhai eszköz, melyet évente kell cserélned

A konyhai eszközöket nemcsak akkor kell cserélni, ha már ténylegesen elhasználódtak. Mivel rengeteg baktérium kerülhet rájuk, már az alapos tisztítás sem mindig segít rajtuk, ezért érdemes őket évente cserélni, mert az egészséged bánhatja. Mutatjuk, melyek ezek az eszközök!