Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Egybesült karaj Gravy mártással

Egybesült karaj Gravy mártással
Egybesült karaj Gravy mártással
115 perc / előkészület: 15 perc főzés: 20 perc sütés: 80 perc
receptkönyvben hozzászólások (24)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A karaj nem egy szaftos hús, de jól elkészítve nem szárad ki, omlós marad, a mártás pedig egy magasabb dimenzióba emeli, tökéletes kiegészítője.

Korábban nem szívesen készítettem egybesült húsokat, mert unalmasnak találtam, de ilyen mártással kiegészítve már egyáltalán nem nevezhető annak, igazi ünnepi vacsora.

A Gravy mártás alapját a pecsenyelé vagyis a húsból kisült finomságok és a hússal sült zöldségek adják.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

A mártás bármilyen más sült hússal együtt, sült hús mellé elkészíthető.

Botmixerrel is össze lehet turmixolni a szószt, de előtte szedjük ki a rozmaring ágakat és ebben az esetben mindenképp pucoltan tegyük bele a fokhagymát, hagymát.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy kávédarálóban vagy mozsárban őröljük finom porrá a következő fűszereket: babérlevél, 3 ág rozmaring levelei, citromhéj, köménymag, chili, bors. A kapott port dolgozzuk össze az olívaolajjal és 4 gerezd zúzott fokhagymával.
  2. A kicsontozott karajt fektessük egy vágódeszkára, és irdaljuk be a tetejét, mintha szeleteket vágnánk, csak nem olyan mélyen, az aljába pedig hegyes késel bökjünk lyukakat. A fűszeres keverékkel dörzsöljük be a húst, hogy mindenhova, a vágásokba is jusson, majd egy tálban lefedve hagyjuk pár órát pácolódni, a legjobb ha egy éjszakát a hűtőben pihen.
  3. A sütőt melegítsük fel 200 fokra. Közben a húst sózzuk be és egy serpenyőben vagy edényben pirítsuk elő. A legjobb, ha van olyan serpenyő, sütőedény, amit a tűzhelyen és a sütőben is tudunk használni, kevesebbet kell akkor mosogatni. Én önött vasedényben szoktam készíteni. Nem kell sokáig sütni, csak addig, hogy egy kis színt, kérget kapjon, alul-felül 1-2 perc, majd a két oldalán is 1-2 perc.
  4. Az így előpirított húst tegyük egy tepsibe, sütőedénybe (vagy ha abban pirítottuk hagyjuk benne), akkorába, hogy kényelmesen elférjen a hús és mellette maradjon még némi hely majd a zöldségeknek. Öntsünk alá 1 dl bort, és fedjük le (legjobb öntött vasedényben vagy jénaiban).
  5. Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, amin vegyük is le a hőmérsékletet 150 fokra. Így letakarva süssük 150 fokon 40 percen keresztül. 40 perc után tegyük a hús köré a durvára darabolt zellerszárat, a répát, a hagymát, 6 gerezd fokhagymát, a maradék rozmaring ágakat. Kicsit rázzuk, keverjük össze a zöldségeket, majd süssük még további 1 óráig lefedve. Ekkor vegyük le a fedőt és anélkül még 20 percig pirítsuk.
  6. Amikor letelt az idő, a húst vegyük ki a tepsiből, és alufóliával letakarva pihentessük kb 30 percig.
  7. Ez idő alatt a tepsiben maradt sült zöldségekből és a pecsenyeléből el lehet készíteni a mártást. Először öntsük le vagy kanalazzuk le a felesleges zsírt a tetejéről. Krumplinyomóval törjük össze a zöldségeket, szórjunk rá 1 ek lisztet, és keverjük el, majd adjunk hozzá kb 4 dl alaplét és 1 dl bort. Folyamatos kevergetés mellett forraljuk a szószt kb. 20 percig, amíg el nem ér egy hígabb krémleves sűrűséget. A tepsiben vagy egy külön edénybe átkotorva is készíthetjük a tűzhelyen. Miután beforraltuk, amennyire tudjuk, az egészet passzírozzuk át egy sűrű szövésű szűrőn egy kanál hátuljának a segítségével. Keverjük össze, és kész is a mártás!
  8. Tálaláskor vágjunk fél-egy cm vastag szeleteket a húsból, és a szósszal leöntve kínáljuk, vagy egy szószos, mártásos tálkában tegyük a hús mellé, hogy kedvére locsolhasson a húsra mindenki.
  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • költség: 4000 Ft
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 13
össznézettség: 70 749
elküldve: 33
receptkönyvben: 915
elkészítve: 60/60
Facebookon megjelent: 2

szakács

Audrey

Mióta szakács: 2013.10.02.
71 recept

receptjellemzők

konyha: angol
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: húsételek
alkalom: karácsonyi receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: közepes
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

egybesült karaj Gravy szósszal, egybesült karaj, karaj mártással, karaj Gravy mártással, sertéssült zöldségmártással

Hozzászólások (24)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Sillyke
Sillyke Fri, 2016-12-30 23:15

Kedves Audrey! Most pácoltam be a karajomat a holnapi mulatságra a vendégeknek ezt is elkészítem.Nagyon sok keresgélés után erre esett a választásom.Kíváncsian várom a holnapi kóstolást,a vendégek visszajelzését. :) Boldog Új Évet kívánok:Szilvia

Aaaudrey
Audrey / Aaaudrey Mon, 2017-01-09 09:16

Kedves Szilvia!
Köszönöm a visszajelzésed, remélem jól sikerült! :) Boldog Új Évet kívánok én is!
Adrienn

Levendula
Levendula / Levendula Fri, 2014-10-17 11:08

Kedves Audrey, mégis mennyire irdaljunk? :-) Félig, vagy addig sem?
Amikor körbepirítjuk, nem dől szét az egész?
A Tiedet elnézve, úgy tűnik, mintha frissen lenne felvágva, ezt hogyan lehet elérni (ezt az állagot)?
(Régóta keresek olyan egybesült karaj receptet, ami nem a hagyományos, szúrjukfelkolbásszal-típusú. Ez tetszik, de kérnék kicsi segítséget még hozzá!)
Köszi!

Aaaudrey
Audrey / Aaaudrey Fri, 2014-10-17 11:37

Kedves Levendula!
Nem szoktan olyan mélyen irdalni, csak a tetejét kb 1-2 cm mélyen, éppen azért, hogy egybe maradjon. Lehet akár feléig is bevágni, de akkor össze kell kötözni, hogy megtartsa a formáját és könnyedén meg tudd pirítani.
Amikor felvágtam nem pont oda esett az irdalás mindig ahol egy-egy szeletet vágtam, azért nem is látszik mindegyik szeleten.
Remélem segítettem és bízom benne, hogy ízleni fog ha elkészíted. :)
Üdv.
Audrey

viola01
Hagymafaló / viola01 Thu, 2014-10-16 17:07

Imádom az egybesült karajt, nálunk rendszeresen elkészül különféle formákban. Ez lesz a következő! Nagyon köszönöm a receptet!

Aaaudrey
Audrey / Aaaudrey Fri, 2014-10-17 11:40

Kedves Viola!
Én köszönöm a kedves szavakat, remélem sikered lesz ezzel a változattal is majd. :)
Üdv.
Audrey

878
sertés rövidkaraj 2 kg
sárgarépa 2 közepes db
halványító zeller 2 közepes szár
vöröshagyma 1 közepes db
fokhagyma 10 gerezd
rozmaring 6 szál
őrölt fűszerkömény 2 ek
babérlevél 4 db
citromhéj 0.5 citromból nyert
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
olívaolaj 2 dl
fehérbor 2 dl
alaplé 5 dl
finomliszt 1 evőkanál